9 капана пред втори мандат за ГЕРБ

Управляващите може и да имат шанс за политическо чудо, но трябва да се преборят със себе си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно сте чули шегата, че след като австриецът Феликс Баумгартнер скочи от стратосферата, и Бойко Борисов може да направи същото, само че наобратно - да скочи от земята до горните слоеве на атмосферата. В шарената джунгла на българската политика сегашният премиер наистина е особен вид, на който често се приписват почти свръхестествени способности. Социолози, политолози и дори негови съперници го хвалят за "вродения му усет" да се харесва на хората. Понякога, без да се усетят, понякога съзнателно, близките му във властта дори имитират неговото поведение. Някой предполагал ли е например, че външният министър Николай Младенов и вицепремиерът Симеон Дянков ще тръгнат упорито на фитнес и ще увеличат значително обиколките на бицепсите си? Дали обаче образът на политически супермен (нали знаете, че той е построил сам болницата, в която се е родил) ще издържи още осем месеца до парламентарните избори и ще бъде ли  достатъчен на Бойко Борисов да извърши най-голямото си чудо - да спечели втори мандат във властта.

В българската политика да останеш на "Дондуков" 1 повече от четири години е малко като ходенето по вода - носят се легенди, че може и да има такова нещо, всички се опитват, но при никого не се получава. НДСВ и ДПС успяха да бъдат два мандата в управлението, но при различни премиери, различни парламентарни мнозинства и като цяло много различни конфигурации на властта. Година преди края на управлението на Иван Костов коридорите на правителството светеха от оптимизъм, че СДС няма алтернатива. НДСВ също живееше, макар и с по-плахи надежди за чудо.

До лятото на тази година положението на ГЕРБ изглеждаше доста различно от това на предишните правителства. Одобрението за управляващите наистина намаляваше през годините от влизането им във властта, но пак оставаше по-високо, отколкото при предшествениците им. Дори и сега рейтингът на Бойко Борисов е по-висок, отколкото на който и да било премиер след 1997 г. през последната година от мандата му. Чак през септември тази година изследване на "Алфа Рисърч" регистрира, че недоверието към министър-председателя, макар и с малко, е по-голямо от доверието към него.

Заедно с това обаче същото проучване показа и нещо друго, което трябва силно да притесни стратезите на ГЕРБ. След едногодишен период на стабилност доверието към правителството се срива изведнъж и с много. Само за три месеца хората, които дават отрицателна оценка на управлението на ГЕРБ, се увеличават с 12 процента. Според социолозите над 70% от хората са недоволни от ключови за това управление политики като икономическата, социалната, здравната и тази за доходите. Проучването показва, че за намалялото доверие в правителството има две основни причини - корупция и непрофесионализъм на хората по върховете на властта. И за да стане картината още по-мрачна, 67% от хората са категорични, че в България успяват само близки до властта кръгове и фирми. Нещо повече - 63% от работещите в държавната администрация - хората, които директно виждат какво се случва, споделят също мнение. 

Тези данни за пръв път показаха, че за ГЕРБ животът след четирите години във властта може и да не е толкова хубав, колкото изглеждаше в началото на лятото. Тогава вицегероят на властта - вътрешният министър Цветан Цветанов, заяви официално, че целта на управляващите е не просто втори мандат, а втори самостоятелен кабинет след изборите. На пръв поглед това изглежда като демонстрация на самочувствие, но други изказвания на хората във властта показват, че те наистина мислят този вариант за съвсем реален.

Самочувствието им вероятно идва от липсата на сериозна алтернатива.  С традиционните конкуренти работата е ясна - те са от години в нокаут. В синия ъгъл с разбити зъби, аркади и в полусъзнание лежат остатъците от някогашното СДС. В червения ъгъл положението не е толкова драматично, но пак няма достатъчно енергия за нещо различно от безобиден словесен спаринг между Станишев и Борисов. ("Ала-бала-тройната-коалиция", казва премиерът, "Дрън-мрън", отговаря предшественикът му и така вече три години.) Подкрепата за БСП пулсира около твърдото ядро на партията и социалистите едва ли могат да се надяват за някаква рязка промяна. Изборът на Станишев за шеф на ПЕС може и да дефибрилира за известно време левицата, но трудно може да промени дългосрочно плоската линия на подкрепата към нея. Едва ли европейските социалисти могат да го научат как да се позиционира като алтернатива на правителство, което беше избрано като алтернатива на неговото правителство, простете сложния изказ.

Така модерният при крайно десните партии сюжет "Време разделно" вероятно ще ги остави извън парламента. Дори и да намерят начин да прескочат бариерата обаче, ролята им едва ли ще бъде по-различна, отколкото е сега - да лаят по циганите и да махат с опашка около ГЕРБ. 

При създаването си "България на гражданите" на Меглена Кунева изглеждаше доста близко до това да изглежда като алтернатива на ГЕРБ. Яростната реакция срещу новата партия от страна на управляващите и кръговете около тях показа, че те реално се притесняват от нея. Последните социологически проучвания обаче не показват, че "България за гражданите" печели толкова голяма подкрепа, че сама да бъде заплаха за ГЕРБ. Според изследването на "Алфа Рисърч" от септември оглавяваната от Меглена Кунева партия получава подкрепа от 6.4%. С този резултат тя със сигурност влиза в парламента, но трудно може да се каже, че е новият силен играч на политическото татами.

Липсата на сериозна алтернатива обаче не може да е успокоение за ГЕРБ. Българската политика е пълна с примери за разрушителни играчи, които влизат на терена в последния момент и издухват смятаните за много стабилни управляващи партии. "През април 2001 г. измервахме подкрепата за партия на Симеон Сакскобургготски между шест и осем процента", спомня си социологът Станислав Стоянов от "Алфа Рисърч". Само два месеца по-късно формацията на бившия монарх взриви политическото статукво, като получи почти пълно мнозинство в парламента. Самият Борисов също е пример за подобен разрушителен играч. Той спечели изборите за кмет на София броени месеци след като престана да бъде главен секретар на МВР и влезе в политиката.

Гаранцията за втори мандат на ГЕРБ обаче не е в липсата на сериозни конкуренти. Не е и в опитите за политическо инженерство с цел разпиляване на гласове или вкарване в парламента на политически пудели, които да се умилкват около въображаемото бъдещо мнозинство. Ключът към втория мандат на ГЕРБ е в баланса между успехите и провалите на неговото управление. За да спечелят изборите през лятото, управляващите трябва да изиграят един много сложен политически танц. През следващите осем месеца да съберат достатъчно енергия, за да предложат убедителен рестарт на политиката си. Да си припомнят какво обещаваха, когато бяха избрани. За какво им повярваха хората и изпълнението на кои надежди им повериха. ГЕРБ може и да има шанс за политическо чудо, но пред него стоят препятствията и проблемите на миналите повече от три години.

В следващите няколко страници може да видите събрани по-важните от тях. Това са капаните, които, ако ГЕРБ неутрализира, може и да изпълни така желания от тях скок в стратосфера. Успехът му зависи от това дали ще могат да направят една от най-сложните фигури във висшия политически пилотаж - да покажат, че могат да бъдат алтернатива на самите себе си. Лесното ще да покажат успехите си с инфраструктурата. Трудното ще бъде да убедят хората, че могат да променят здравеопазването, да помогнат за съживяването на икономиката, да асфалтират пътя пред увеличението на доходите, да направят така, че шанс за успех да имат и хора, които не им знаят телефоните, да намалят корупцията... Като цяло - генерална промяна. Този път наистина.

125 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • - 44
    • + 116

    ГЕРБ имат много недостатъци,МВР може би заради това,че Цветанов е министър няма никаква реформа и още си живеят във времената на комунизма,забавиха се изключително много с електронното правителство,реформата в здравеопазването изобщо не я стартираха и още сигурно доста има да се изброява,но какви са алтернативите: БСП начело със Станишев,които ги видяхме що за стока са като управляващи с тройната коалиция,ДПС с Доган същата работа,Кунева която сериозно е лансирана от олигарсите като новия спасител,с единствената цел да се доберат до власта,СДС и ДСБ,които ако участват самостоятелно има голям шанс да не влязат в парламента и националистите,които май вече изпуснаха парата и също май няма да влязат в парламента.Не знам за вас,но аз тук не виждам никаква алтернатива.

    Нередност?
  • 2
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • - 8
    • + 133

    Не знам какво ще стане след 8 месеца, но и който да спечели и да състави правителство няма да му е много лесно и радостно.
    А и да не забравяме идващата зима (ток, газ, вода, бензин и т.н. е + 20%) и при замразени доходи ми се струва, че още повече хора ще започнат да не харесват Б.Б. (конкретно) и да чакат новия "МЕСИЯ".

    Нередност?
  • 3
    blaze821 avatar :-|
    blaze821
    • - 50
    • + 95

    До коментар [#2] от "Камен Узунов":

    Ако новият месия е по-културен и възпитан от Бойко, нямам нищо против него!

    Нередност?
  • 4
    viriat avatar :-|
    Форд Префект
    • - 5
    • + 127

    [quote#1:"simeonov_"]Не знам за вас,но аз тук не виждам никаква алтернатива. [/quote]

    Човек и с лупа да я търси, пак няма как да я види. От рестарт има нужда политическата ни система като цяло. Не виждам обаче какво може да послужи за катализатор на такива процеси. Ние се прибрахме по домовете си, пишем по форумите, псуваме, а политиците продължават да ни показват среден пръст.

    Нередност?
  • 5
    analiziraitova avatar :-|
    analiziraitova
    • - 8
    • + 70

    Това е моята собствена класация. Цените на лекарствата, здравеопазването, корупцията, липсата на работа, администрация която убийствено притиска бизнеса, ниската покупателна възможност на хората , цените на монополните услуги, проблемите с единия мобилен оператор / всички знаят кой /, липсата на работещи закони, които да уреждат отношенията в етажната собственост, бавното и относително правораздаване, дерибействата на местните феодали и т.н.

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-P
    mto
    • - 5
    • + 89

    "вицегероят на властта - вътрешният министър Цветан Цветанов, заяви официално, че целта на управляващите е не просто втори мандат, а втори самостоятелен кабинет след изборите. На пръв поглед това изглежда като демонстрация на самочувствие, но други изказвания на хората във властта показват, че те наистина мислят този вариант за съвсем реален."

    И тази власт, като всяка предишна очевидно живее в някаква друга България...

    Нередност?
  • 7
    mto avatar :-?
    mto
    • - 4
    • + 112

    До коментар [#3] от "blaze821":

    Не става с "месия"! Не го ли разбрахте?

    Нередност?
  • 8
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 39
    • + 84

    За какъв втори мандат говорим? Не знам този човек Бойко наистина ли ги мисли тези неща които ги говори и не усеща ли, чè се излага и той и нас като държава.
    Изправил се и седнал да дава акъл на Европа и да се кара на държавите, чè не били като нас и техните управници не държат пенсионерите си да живеят на изпарения, не се гаврят с населението си като ги държат със здравеопазване ПО-ЛОШО от държава в третия свят, не се подиграват и не изнудват бизнеса и т.н. и т.н.
    Те да станели като нас? - Да бе да, да не са луди, и ние не искаме да сме това което Бойко мисли, че е страхотно и само от нас зависи как ще я караме и дали изобщо някак ще я караме през следващите 4 години или ако пак е ГЕРБ ще продължи изтичането на млади хора обикалящи немили недраги по света, но само и само да не са тук и ще продължи агонията на държавата без НИКАКВИ РЕФОРМИ и наливане само пари в милицията.

    Нередност?
  • 9
    javorkal avatar :-@
    javorkal
    • - 43
    • + 95

    Коментарът на Капитал визира поведението на ГЕРБ при едни демократични и прозрачни избори! Проблемът те там, че ГЕРБ се готвят тотално и нагло да КУПЯТ и ФАЛШИФИЦИРАТ изборите! Искат да ни върнат 22 години назад! Ще им го позволим ли???

    Нередност?
  • 10
    dobrich avatar :-@
    dobrich
    • - 13
    • + 106

    В 2009 г. Герб спечелиха, защото голяма част от червения, гласуващия винаги различно, дори част от синия електорат му дадоха своя вот. Догодина няма начин да се получи същото!!!! Хората отново се чувстват излъгани: Червените и гласуващите различно, но подкрепили го в 2009 г. гласоподаватели - защото не изпълниха обещанието си за средноевропейски доходи, истинските десни - защото не направиха никакви реформи.....Догодина ще има коалиционно правителство, което НЯМА да изкара мандата си!!!! Агонията на България ще продължи...

    Нередност?
Нов коментар