🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът спаси Конституционния съд от Венета Марковска

Отказът на Росен Плевнелиев да присъства на клетвата на скандалния съдия блокира избора й

Венета Марковска    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Росен Плевнелиев блокира встъпването в длъжност на Венета Марковска като член на Конституционния съд (КС), след като отказа да пристъва на нейната клетва днес. Той прекъсна церемонията точно преди Венета Марковска да положи клетва и прочете декларацията, с която мотивира решението си:

"Няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд. Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си", коментира Плевнелиев и допълни, че е получил писмо от от прокуратурата: "което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични". Цялото изказване на Плевнелиев може да видите тук.

Преди Марковска клетва положиха останалите избрани за членове на КС - Георги Ангелов (от съдийската квота), Борис Велчев (от президентската квота) и Анастас Анастасов от квотата на парламента. След като Анастасов се закле, президентът Плевнелиев направи изказването си.

Съдиите положиха клетава по реда на избирането им, като последна беше Марковска.

След конфузна пауза Венета Марковска попита "Ами аз?", но председателят на Конституционния съд Евгени Танчев каза, че церемонията не може да продължи без президента. След това встъпилите в длъжност конституционни съдии се събраха на съвещание с останалите членове на КС, за да изберат нов председател на съда. На излизане от залата Марковска отговори с "не" на въпроса дали ще се оттегли.

По-рано днес Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на Венета Марковска като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС). Тя беше депозирана още преди десет дни, но по искане на Марковска съветът отлагаше разглеждането й до последно. Днес сутринта  Марковска пуснала молба до съвета да разгледа "приоритетно" искането й за освобождаване от длъжност, което и се случи.

Според правосъдния министър Диана Ковачева обаче Венета Марковска ще се върне на работа във ВАС, защото молбата й за освобождаване за длъжност била с условие - оставката й да е от момента на "полагане на клетва." След като клетвата не се случи, Марковска вероятно ще се върне в съда, коментира Ковачева.

Членове на ВСС обаче не споделят мнението на министъра. Камен Иванов от съдийската квота например коментира, че не може Марковска да поставя условия на ВСС и че тя вече не е магистрат. Иванов заяви, че това е мнение на по-голямата част от членовете на съвета, който Марковска разиграваше през последните две седмици.

В същото време стана ясно, че в понеделник Етичната комисия към ВСС е образувала проверка по публикациите и сигналите около Венета Марковска. В тази връзка членът на съвета от съдийската квота Калин Калпкачиев направи предложение този факт да се обсъди на заседанието с оглед разпоредбата от Закона за съдебната власт, която казва, че при образувано дисциплинарно производство магистрат не може да подаде оставка. Предложението му беше отхвърлено.

"Има очевидно законово изискване - президентът да присъства по време на клетвата, което е нарушено. При това положение тя не може да положи клетва. Какво следва оттук нататък? Някой може да поиска тълкуване на тази разпоредба от Конституционен съд, защото на практика излиза, че президентът може да налага вето над тези назначения. Всичко е в ръцете на Конституционния съд", коментира за "Капитал" бившият конституционен съдия Тодор Тодоров.

Независимите депутати - Дарин Матов, Тодор Великов, Марио Тагарински и Димитър Чукарски, които са вносители на предложението заявиха в парламента, че подготвят питане до КС по този въпрос. След като КС се произнесе дали президентът е надхвърлил или не своите правомощия, те ще преценят дали да поискат процедура за импийчмънт. Депутатите бяха объркани в обясненията си какви точно са били намеренията на Марковска - първо казаха, че тя е щяла да се оттегли след полагането на клетва, а после, че нямало да го направи.

По късно на брифинг в прокутурата стана ясно, че и.д. главният прокурор Бойко Найденов е информирал тази сутрин президента и председателя на парламента Цецка Цачева, че през 2011 г. в Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за корупция срещу неизвестен извършител. То е образувано по анонимен сигнал, в който се визират действия за периода 2005-2010 г.  По информация на "Капитал" става дума за разследване, в което се визират произнасяния на Марковска като съдия във ВАС и придобиване на недвижими имоти от нейния близкък приятел Георги Георгиев.

Говорителят на Върховна касационна прокуратура Стелиана Кожухарова даде повече подробности: "Престъпленията са за това, че в период 2005 – 2010 година в София е предложил и дал дар на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действия по служба, което според Наказателния кодекс е подкуп. Второто престъпление е за същия период. В град София е предложил или дал дар на лице, което твърди, че може да упражни влияние, което е престъпление за търговия с влияние. Повод за образуването на наказателно производство е анонимен сигнал, който съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, който е в близки отношения с Венета Марковска, за това, че е употребил влияние при уволнението на служители на МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения и за указано влияние при вземане на решения по административни дела. Няма привлечени в качеството на обвиняеми, разследването продължава и в момента."

139 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 80
    • + 34

    Отговорността за случилото се в Конституционния съд е Ваша, господин Борисов!

    Симпатизанти на "Движение България на гражданите" се включиха в протест срещу избирането на Венета Марковска за конституционен съдия.

    http://www.facebook.com/pages/Meglena-Kuneva/156827750796

    Нередност?
  • 3
    schiller avatar :-P
    СДС
    • - 30
    • + 60

    CONGRATULATIONS PLEVNELIEV !! - CONGRATULATIONS BORISOV !!
    Ако ви нямаше, нямаше да го има и проблема, нали вие я побутнахте.
    CONGRATULATIONS PLEVNELIEV !! - CONGRATULATIONS BORISOV !!
    И за Борис Велчев, ДеСар от трето поколение.
    Благодарим ви от сърдце, да ви ...

    Нередност?
  • 4
    schiller avatar :-?
    СДС
    • - 6
    • + 74

    До коментар [#2] от "merkel":

    Ти обърна таблелата и отиде при Пръмова?
    Само да не започнеш да ни я хвалиш, както преди 2 г. хвалеше герб.

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 4
    • + 67

    Британският посланик спомена нещо за "голям срам" с това назначение...

    Да не би този срам да има нещо общо с прането на пари за което се заговори днес? Да не би да има информация около нея за която ние още да не знаем?

    Прането на пари обикновено е трансгранично действие...

    Нередност?
  • 6
    valve_stem avatar :-?
    Vv
    • - 1
    • + 54

    До коментар [#2] от "merkel":

    Меркел, поне да беше си сменил ника.
    Така само пилееш парите на Пръмовица.

    По темата - Ако ВСС приеме условието описано в оставката и то какво изобщо ВСС ние имаме - разни мижави съдии да поставят условия на цяла държава... и тя да се съобразява с тях. От къде на къде?????

    Нередност?
  • 7
    georgigv avatar :-P
    georgigv
    • - 5
    • + 66

    Леле, ще се пукна от смях! Операция "Наглата" приключи успешно! Хахахахахахаххаааааа!

    Нередност?
  • 8
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 10
    • + 126

    От доста години насам виждам български Президент да свърши нещо полезно за страната, вместо за себе си и това ме радва. Дано Президента продължи да бъде коректив и на изпълнителната и на законодателната власт, че там е пълно с агенти-комунисти, които не защитават интересите на България а свои лични и на чужди държави интереси.

    Нередност?
  • 9
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 12
    • + 43

    Голям човек е ... дакела...Цирк и не спира вече 25 години.Между другото това беше една от добре режисираните постановки.На сценаристите и режисьора мога само да кажа ,че ако я закъсат откъм зрители Холивуд ще ги оцени по достойнство.Разбира се холивудските хонорари са къде по-малки от тукашните но все пак си е нещо.Тръпнем в очакване на следващото.

    Нередност?
  • 10
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 80

    До коментар [#5] от "NPaine":

    Абсурдно е да си мислим, че става дума само за някакъв си имот придобит с някакъв натиск. То това си е буквално ежедневие в средите на прокурори и съдии, уредили са си стотици имоти с някакъв натиск и от Европа досега не са роптали. Със сигурност става дума за много по-големи гешефти.

    Нередност?
Нов коментар