V като Венета

Какво прави изборът на Марковска и поведението на властта толкова скандални

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От две седмици един скандал занимава обществото. На пръв поглед сюжетът не е нещо, което да не сме виждали – магистрат, забулен със съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние е назначен на висок пост.

Изборът на зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за член на Конституционния съд от квотата на парламента отекна из цяла Европа. Отказът на властите, от една страна, и на Марковска, от друга, да дадат какъвто и да е било отговор на тежките обвинения предизвика абсурдни и невиждани досега ситуации. Европейската комисия трябваше да обяснява, че говорителите й са говорители, а това, което казват на пресконференциите, е официална позиция; Конституционният съд (КС) е на път да бъде блокиран, а след поръчка на Марковска МВР (същото, което е призвано да бори корупцията и да пази свидетелите) започна оперативно-издирвателни мероприятия на сигналоподателя...

Как започна казусът и защо е толкова важен?

Венета Марковска беше един от двамата юристи (заедно с депутата от ГЕРБ и възпитаник на полицейската академия Анастас Анастасов?), които парламентът избра за членове на Конституционния съд. По време на изслушването й депутатът от БСП Янаки Стоилов обяви, че срещу нея има сигнал, който събира на едно място факти, които са публично достояние от две години. По време на заседанието Венета Марковска не отговори на фактите около сигнала, като беше защитена от председателката на правната комисия Искра Фидосова, която отклони всякакви опити да се коментира информацията, която се съдържа в сигнала.

Важно е да се отбележи, че Марковска кандидатства за изключително ключов пост. Не са много позициите в държавата, критериите за които са разписани в основния закон – конституцията. За членове на КС е записано, че трябва да са "юристи с високи професионални и нравствени качества".

Това е съвсем нормално – КС има правомощия да се произнася по конституциосъобразността на всички законодателни актове, да решава избори, да кадрува (той контролира указите на президента за назначаване по върховете на системата.)

Ето защо е важно членовете му да са наистина почтени юристи с отношение към конституционното право.

Още преди този сигнал има множество публикации, които коментират работата на съдия Марковска и присъствието й в обществото. Нито една от тях не беше коментирана по време на заседанието на правната комисия.

Какви са проблемите около Венета Марковска?

Първи проблем – опит за намеса в разследване

В началото на 2010 г., бизнесменът Георги Георгиев, с когото Марковска е в близки отношения, влиза в сблъсък с полицаи при проверка. Версиите за случилото се са различни, но Георгиев е задържан, а в него е открита карта "директор на ВАС" (какъвто пост в съда няма, а и оттам отговарят, че подобна карта не е издавана), както и картата на Венета Марковска и пропуск за паркинга на съда.
Ден след инцидента и преди дори пострадалият й приятел да е пуснал жалба, Венета Марковска се среща със зам.-министрите на вътрешните работи и разказва за случката.

След този разговор разследването срещу Георгиев за хулиганство и използване на неистински удостоверителен знак е прекратено. Близкият до Марковска Венцислав Андреев става втори наблюдаващ прокурор по делото, като след намесата на главния прокурор Борис Велчев е отстранен. Наскоро делото срещу полицаите е внесено в съда, който го връща на прокуратурата заради неясното обвинение.

Втори проблем – конфликт на интереси

През 2002 г. Венета Марковска и столичният адвокат Румен Еленски стават съсобственици заедно с Анита Михайлова (първо член на Висшия съдебен съвет, после на Инспектората към ВСС от квотата на ДПС) на имот на Северното Черноморие. В този факт нямаше да има нищо укорително, ако след тази сделка адвокат Еленски не се явяваше редовно на дела пред ВАС, включително и в състави, в които участва и съдия Марковска. В нито един момент това обстоятелство не е било декларирано от нея.

Трети проблем – практиката като съдия

Към управлението на ВАС са отправени множество критики, свързани с разпределението на делата и формирането на съставите в съда. Отделно от това има решения на съдия Марковска по дела с висок обществен интерес, които повдигат въпроси по правото и прилагането му.

Четвърти проблем – непоследователното поведение на Марковска по фактите

Още от самото начало Венета Марковска, която е зам.-председател на едното от двете върховни съдилища, започна да излага съвсем различни версии за случилото се. Тя първо каза, че Георги Георгиев "няма нищо общо с нея", после, че й е далечен познат. Преди две години тя каза, че документите са й били откраднати (служебната карта, открита в колата му), после - че си е загубила чантата, а накрая, че си е изпуснала документите, а Георгиев е трябвало да й ги предаде.

Съдия Марковска отрече да се е срещала с вътрешните министри по повод инцидента, въпреки че срещата беше потвърдена и от Цветан Цветанов, и от заместника му Веселин Вучков. Тя каза, че последният е бил потърсил среща с нея, за да и върне личната карта, която била иззета при ареста на Георгиев. Такава лична карта обаче не е намирана.

По отношение на адвокат Еленски съдия Марковска каза първо, че го познава отдавна, но той никога не се е явявал по нейни дела, което се оспорва при проста справка в системата на ВАС.

Етичните стандарти на съдиите и прокурорите са разписани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Той казва, че: "с личното си поведение и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност"; "магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото"; "магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес"; "магистратът не допуска участието си в производства при наличие на конфликт на интереси"; "в обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага" и т.н.

Това са етичните стандарти за редовите магистрати, а конституцията приема, че тези юристи, които трябва да са дори над стандартите на Етичния кодекс. А дали някой има високи морални и професионални качества, със сигурност не се удостоверява със свидетелство за съдимост, както се опита да направи Марковска.

Анонимен ли е сигналът?

Сигналът е от подател с три имена – Георги Тонев Колев и е подписан. Дали обаче той е анонимен или не, наистина няма никакво значение. Втора седмица обществото се занимава с формата, не със съдържанието на сигнала. Голяма част от данните в него са известни от две години, защото са част от журналистически публикации, а друга част се съдържат в публични регистри. Нямаше никаква пречка правната комисия да провери тези факти, преди да премине към избор.

Тази седмица Венета Марковска призова вътрешният министър и прокуратурата да издирят автора на сигнала. И ако държавното обвинение съвсем резонно отказа, то вътрешният министър Цветанов заяви, че МВР ще направи това в най-кратки срокове. Подобен маньовър противоречи на базови стандарти за защита на свидетелите и дори претенциите на управляващите, че имат воля да се борят с корупцията. Последното решение на министър Цветанов едва ли ще остане незабелязано от ЕК, която в последния си доклад обърна внимание на факта, че защитата на свидетелите не е ефективна.

Защо ЕК обърна внимание на случая

"Нашата позиция е твърда: имаме притеснения, които сме изразили ясно. Тези притеснения трябва да бъдат проверени. Работа е на българските власти, няма да уточнявам кой, не е наша работа, да извършат тези проверки. И нека да видим накъде ще отведат те", каза за "Капитал" говорителят на ЕК Марк Грей.

ЕК не казва дали съдия Марковска е достойна или не за КС, а за пореден път напомня, че когато се преминава към избор на някой ключов пост и към кандидатите има подозрения, те трябва да се изчистят. Това е проблем, който многократно се посочва в мониторинговите доклади.

За кого изборът на Венета Марковска е толкова важен

През годините съдия Марковска е успяла да се сближи с много центрове на влияние – икономически и политически кръгове, лобита в съдебната система. Изключително показателно е, че тя получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС (влезли в пленарната зала специално за избора й) и осем червени депутати, шест от които са свързани с финансирането на партията и които след избора директно обясниха, че са я подкрепили от благодарност, защото тя им помагала, докато били в изпълнителната власт. Защитниците на Марковска бяха най-различни - Яне Янев, Румен Петков, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, медиите на (майката на) Делян Пеевски, Борислав Цеков и т.н.  Всички те явно имат общ интерес от нейното назначаване в КС.

Какво следва

Венета Марковска поиска от прокуратурата да провери сигнала срещу нея и заяви, че ще положи клетва след това. Това упражнение е с предизвестен резултат, защото, ако зад действията на зам.-председателката на ВАС има корупция, тя трудно може да бъде хваната постфактум.

Публично известните данни за съдия Марковска носят достатъчно информация, която да поставя под въпрос професионалните и нравствените й качества и фактът дали прокуратурата ще открие данни за престъпление или не са от особено значение в случая.

В същото време се откроява пасивността на другите държавни институции – ВСС (Марковска е действащ съдия), който можеше да се -самосезира по данните, както и комисията за конфликт на интереси, чийто председател Филип Златанов не даде убедителни отговори за пасивността на ръководения от него орган: "по публични данни не мога да се самосезирам." При всички положения няма как парламентът да преразгледа решението си и всичко зависи от Венета Марковска.

81 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 5
    • + 190

    Не е лесно кратко и ясно да се обобщят фактите, затова поздравления, г-н Босев!
    Остава само да гадаем какво ще е заглавието на тази сапунка следващата седмица - V като Victoria? V като Vendetta?

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 136

    Значи още не си е оттеглила кандидатурата.

    Нередност?
  • 3
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 10
    • + 196

    До 2!
    Как ще си оттегли кандидатурата, ти добре ли си?
    9 години ще е в КС, със заплата сигурно над 6 000лв, а след 9 години кой знае, може и 12 000, и ще се пенсионира с 90% от тази заплата, значи мин. 10 000!
    И в Люксембург нямат такива пенсии.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    destino avatar :-|
    destino
    • - 6
    • + 76

    V like vendeta! Bulgaria (Bannana) forever!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    otlondon avatar :-P
    otlondon
    • - 1
    • + 122

    Марковска, Янева и приятелят на Марковска Георги Георгиев в кафе One More на Шишман.

    Нередност?
  • 7
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 2
    • + 111

    До 4,
    Та, така е. Но аз говоря за официалната заплата., и за пошлата идея за заплащане на подобни длъжности: "Да им дадем големи заплати, та да не крадат и да е трудно да ги корумпират".
    Но въпреки милионите, за които ти говориш, хора като В. Марковска не са готови да работят без заплата, те пак си я искат.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    alex_a avatar :-|
    Ослик, суслик, паукан
    • - 1
    • + 103

    Заглавието мачка :D

    Нередност?
  • 9
    raden avatar :-|
    raden
    • - 4
    • + 98

    Кучета си лаят, кервана си върви. Пей си Пенке, кой те слуша.

    Как да променим това?

    Нередност?
  • 10
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 152

    До коментар [#1] от "Мария":
    Присъединявам се към мнението - отново отличен анализ на Росен Босев.

    Най-важният въпрос във връзка със сигнала е: "Защо държавните органи (и най вече НС) се вторачиха във ФОРМАТА на сигнала, а не в СЪДЪРЖАНИЕТО?"
    Ако сигналът е основателен, и бъде проверен, кой губи? Отговор: само Марковска (и скритите зад нея). Но печели България.
    Ако сигналът е основателен, но не бъде проверен (по съдържание), кой губи? Отговор: България. Но печели Марковска (и скритите зад нея).
    Е, не е ли очевидно, чий интерес е по-важен! И щом това е интереса на държавността, защо просто Фидосова и НС не провериха фактите...Защо?!?
    Гласувайте тук: http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=3801

    Нередност?
Нов коментар