Фалшива аларма за ГМО поправки

От министерството на земеделието опровергаха твърденията на екоорганизации, че задължителният етикет за ГМО е отпаднал с промени в Закона за фуражите

Законът за фуражите бе гласуван окончателно в петък
Законът за фуражите бе гласуван окончателно в петък
Законът за фуражите бе гласуван окончателно в петък    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Законът за фуражите бе гласуван окончателно в петък    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С правилото, разтревожило екоорганизациите, всъщност се въвеждал още по-рестриктивен режим за ГМО информацията.

Министерството на земеделието в сряда опроверга  информацията на няколко екоорганизации, които твърдяха, че задължителният етикет за ГМО е отпаднал с промени в Закона за фуражите. Законопроектът бе гласуван окончателно в петък, а според сдруженията депутатите от земеделската комисия са направили промени между четенията, с които отпада задължението на етикетите на фуражите да бъде вписано изрично съдържанието на генно-модифицирани организми. Те изпратиха и отворено писмо, с което поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за фуражите и да върне текстове за преразглеждане. Според гражданските организации поправките са "лобистки", а освен това в новия си вид законът не отговаря и на еврорегламентите. От земеделското министерство обаче опровергаха информацията и уточниха, че промяната в текстовете всъщност затяга режима и е хубава новина.

Независимо дали подозренията на екоорганизациите са верни или не, това не променя ситуацията, а тя е, че въпреки законите и регулациите в Европа в България почти няма фураж, който да е без ГМО, твърдят пред "Капитал Daily" фермер и специалист технолог от фуражен завод, които не пожелаха да бъдат цитирани. По думите им, макар че Европа е забранено отглеждането на ГМО, това не пречи да се внесе и да се вложи във фуража.

Промените

Корекцията в текста е в чл. 23г от закона - вместо първоначалното "информацията за ГМО да се съдържа и в придружаващите документи, и на етикета", сега текстът казва, че информацията може да е "в придружаващите документи или на етикета". Подозрението на екоорганизациите е, че така се прави услуга на вносителите на фуражи, защото някои животновъди може да не са склонни да купуват модифицирана храна за животните, а в същото време не биха обърнали особено внимание на съпътстващите документи, обяснява Борислав Сандов от "Зелените" пред "Оффнюз".

Фалшива тревога

"Получило се е абсолютно разминаване в информацията", коментира обаче председателят на комисията Десислава Танева от ГЕРБ. "Текстът, който визират, е конкретно за информацията от лабораторни анализи за ГМО, с което въвеждаме допълнително задължение над изискванията на еврорегламента", обясни тя. С правилото, породило тревога в екоорганизациите, всъщност се въвеждал още по-рестриктивен режим за информацията на ГМО към фуражите, твърди Танева.

По-късно от ведомството на Мирослав Найденов уточниха, че етикетирането на предлаганите на пазара фуражи с ГМО е уредено в чл. 23в от закона, който не е променян. Промените в другия член пък въвеждат допълнителни изисквания към операторите във фуражния сектор, които предлагат на пазара фуражи с ГМО в насипно състояние - да са съпроводени задължително с придружаваща документация, удостоверяваща ГМО съдържанието.

Европомощ за Monsanto

През идния април ще стане ясно дали компанията Monsanto, най-големият световен производител на семена и един от най-известните разпространители на ГМО култури в света, ще получи 40 млн. щатски долара финансова подкрепа чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Скандалната новина разпространи миналата седмица организацията CEE Bankwatch Network. Парите ще бъдат финансова гаранция, покриваща случаите, в които земеделски производители не могат да заплатят семена или агрохимикали, купени на отложено плащане. Помощта ще бъде предоставена от ЕБВР за договори, сключени от Monsanto със средни и едри земеделски производители и дистрибутори в България, Унгария, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. "Абсолютно безобразно е, че ЕБВР планира да използва публични средства, за да подпомогне гигант, вече доминиращ на световните пазари за семена и агрохимикали", писаха от организацията "Американската корпорация".
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malart avatar :-|
    malart
    • - 2
    • + 12

    Няма фалшива тревога. Тя е реална. Монсанто и задокеанските лобисти купуват политическите елити по целия свят, за да им отворят вратички за гмо-то. Ние дори няма да разберем, защото в българския парламент и по медиите такива неща не се говорят, а и да се споменат е по скоро инцидентно и незадълбочено. Говорим за евтини скандали, политически шоА, а монсанто и приятели ни копаят гроба с алчни и хищни ръчички. Но нямаме, уви, отговорни политици да ими ги счупят. Дано има организаации, които да следят изкъсо родните парламентаристи да не прокарат уж поради недоглеждане някоя лобистка наредба и да се наводним с гмо. После вече ще бъде късно и няма да има връщане назад. Всъщност може и вече да сме наводнени, но от многото "биг брадъри" и сериали да не са сколасали дани уведомят.

    Нередност?
  • 2
    malart avatar :-|
    malart
    • - 1
    • + 9

    Аха, значи и европейската банка за развитие работи за монсанто. Ми какво да говорим. Докато Борисов рита мачле, кравите и прасетата ни ще хрупат гмо, а после ние ще хрупаме тях. И така до пълната победа на корпоративната демокрация и монсанто.

    Нередност?
  • 3
    green avatar :-P
    green
    • - 1
    • + 7

    Един пише закона, съседа му по чин го тълкува, а ние лапаме ГмОлемия.

    Нередност?
  • 4
    jorojoro avatar :-(
    Хейтъромразец
    • + 8

    "въпреки законите и регулациите в Европа в България почти няма фураж, който да е без ГМО"

    Много ясно. Във всички фуражи като източник на протеин се ползва соев шрот.
    И за съжаление всичкият този шрот е произведен от ГМ соя, то друга вече няма.
    Същото важи и за соевото олио.

    Нередност?
  • 5
    dobrev1 avatar :-|
    dobrev1
    • + 7

    [quote#1:"malart"]поради недоглеждане[/quote]

    Цитирам по спомен мой преподавател по право, който ни каза:
    - когато е гласуван закон НИКОГА няма недоглеждане, някой, някъде го е пожелал и съответно(евентуално) е платил за точно тази формулировка.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Нона Караджова и Евдокия Манова започват окончателно да ми опротивяват - какво правят в това министерство, средата, в която живеем ли охраняват, или интересите на големите акули? За какво ни е това министерство, в края на краищата?!

    Нередност?
  • 7
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • + 3

    Ъ, герберастията ще ни продаде вкупом за някой лев. Техната мечта е полета от ГМО гадости и между полетата - кули за шистов газ.

    Нередност?
  • 8
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 3

    Пак до пари опират нещата. "Монсанто" не се гнусят да корумпират политиците и бизнеса, а те имат за "харчове" около 450 млн. долара годишно само от дивизията си за ГМО-продукти. Политиците знаят защо им дават парите - защото всяка партида семена с ГМО носи огромна печалба за фирмата. Соята е основната култура с внесени гени, но защо се пропускат царевицата и люцерната? Наглеците от "Монсанто" плащат и на фермерите - непряко, а чрез "бонуси" от вида "2 в 1 - нашите семена с нашите пестициди", екскурзии и семинари зад граница. Това е едно колело, което се върти отпреди 2000-та и с времето оборотите му се увеличават. Както и печалбата на фирмата... И за съжаление прогнозата ми е, че с времето съпротивата и бариерите ще падат.

    Нередност?
Нов коментар