Мирослав Найденов иска допълнителни 10 млн. лв.

Парите са за сметка на субсидиите към земеделците и ще ощетят доплащанията за площ, за тютюн и за животни

В края на годината без санкцията на парламента Мирослав Найденов ще направи опит да увеличи бюджета на подопечното му ведомство
В края на годината без санкцията на парламента Мирослав Найденов ще направи опит да увеличи бюджета на подопечното му ведомство
В края на годината без санкцията на парламента Мирослав Найденов ще направи опит да увеличи бюджета на подопечното му ведомство    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
В края на годината без санкцията на парламента Мирослав Найденов ще направи опит да увеличи бюджета на подопечното му ведомство    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агроведомството изведнъж установи и че няма средства за декемврийски заплати в Агенцията по храните.
3 млн. лв. иска земеделското министерство за закупуване на противоградни ракети.

Десет милиона лева допълнителни средства за нуждите на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) и за закупуване на противоградни ракети ще поиска министерство на земеделието (МЗХ) на заседанието на кабинета в сряда, научи "Капитал Daily" от свои източници. Планът на ведомството на Мирослав Найденов е средствата да бъдат за сметка на намаляване със същата сума на държавния трансфер към фонд "Земеделие", от което ощетени ще бъдат земеделски производители. Министър Мирослав Найденов мотивира искането за допълнителни средства с редуцираната бюджетна рамка на разходите на Министерството на земеделието и храните за 2012 г. Бюджетът на ведомството е с около 11 млн. лв. по-малък в сравнение с 2011 г., което според министъра "създаде сериозни проблеми за нормалното осъществяване на някои дейности независимо от положените усилия за адаптиране към новите финансови условия". Така в края на годината Найденов ще направи опит да компенсира намаления годишен бюджет на подопечното му ведомство.

Отделно от това министерството ще иска и разрешение за преструктуриране на перо "издръжка", така че да бъдат осигурени средства за декемврийските заплати на служителите на БАБХ. Не става ясно обаче защо наличният фонд заплати не е бюджетиран така, че да не се получава недостиг в края на годината.

Двата документа, с които се искат повече пари и преразпределение на разходите, са заведени в дневния ред на правителственото заседание, въпреки че са получили отрицателно становище от финансовото ведомство.

Лош мениджмънт или липса на пари

Седем от исканите допълнителни 10 млн. лв. са за нуждите на Агенцията за безопасност на храните. Половината от тях са предвидени за заплащане на труда на практикуващите ветеринарни лекари по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните. В мотивите към документа се посочва, че ако не се осигурят посочените средства, "няма да бъдат обезпечени финансово дейностите по изпълнение по тези програми за 2012 г.", което пък поставя под опасност "и продуктите, добити от животните, както и здравето на хората".

Другата половина от средствата са за разплащане по договорите между БАБХ и екарисажите в страната. В документът се посочва, че дейността по събирането, транспортирането и обезвреждането на странични животински продукти в екарисажите също е финансово неосигурена. БАБХ има сключени договори с "Екарисаж Брамас 96" в Шумен, "Екарисаж Варна" във Варна за събиране, както и с дружеството "Холсим България".

Агроведомството настоява за допълнителните средства, въпреки че дейностите, за които са предназначени, не са извънредни. А и намаленият бюджет на МЗХ за 2012 г. едва ли може да обясни забавените плащания на екарисажите, които датират още от края на 2010 г. През април т.г. от екарисажа в Шумен за пореден път съобщиха, че не са им изплатени средства за девет месеца назад, а през юни той дори спря да работи за няколко дни. Работата бе възобновена, когато министерството по спешност погаси част от задълженията.

За сметка на земеделците

Идеята на земеделското министерство е допълнителните средства да бъдат за сметка на държавните трансфери към фонд "Земеделие" (ДФЗ). Ръководството на фонда дори е одобрило това на свое заседание от 21 ноември. "Капитал Daily" разполага и с протокола от срещата, от който става ясно, че намалението ще бъде за сметка на графата "Субсидии за нефинансови предприятия" за 2012 г. или, казано иначе – за сметка на земеделските производители. Според документа, ако бъде одобрена финансовата транзакция, парите за национални доплащания за площ ще бъдат с 3.4. млн. лв. по-малко, за тютюн - с 600 хил. лв. по-малко и за животни – с 6 млн. лв. по-малко.

В свое становище, с което "Капитал Daily" също разполага, финансовото ведомство се обявява против. "Намаляване на разходите на фонд "Земеделие" с 10 млн. лв. не са съгласувани с Министерството на финансите", пише там.

За ракети

Още три допълнителни милиона пък агроведомството иска за закупуване на противоградни ракети за нуждите на изпълнителната агенция "Борба с градушките". В документа няма подробности колко такива ракети и на каква цена всяка ще бъдат закупени, нуждите за какъв период ще покрият те и т.н. По информация на "Капитал Daily" финансовото ведомство на няколко пъти вече е отхвърляло опити на агроведомството да финансира закупуването на ракети. В края на август кабинетът одобри друго искане на МЗХ да се предоставят 1.2 млн. лв. отново за осигуряване на противоградови ракети и отново за сметка на трансферите към фонд "Земеделие".

И криви сметки за заплати

Отделно от това земеделското ведомство иска и разрешение да осигури още над 1.7 млн. лв. за заплати и осигуровки на служителите във Агенцията по храните, като направи преструктуриране и икономии в перо "издръжка". Мотивът за това е "трайно формираният дефицит в разходите за персонал от преминаването на 454 щатни бройки през 2011 г. от системата на министерството на здравеопазването към тази министерството на земеделието" (преливането на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Агенцията по храните). От агроведомството твърдят, че средствата не са предвидени в бюджета им за 2012 г. и ако искането бъде отхвърлено, служителите в БАБХ ще останат без заплати за месец декември.

И по това искане Министерството на финансите е изразило своята позиция против в становище. Оттам смятат, че мотивите за искането не попадат сред изчерпателно определените по закон случаи, в които се допуска Министерският съвет да позволи увеличение на разходите за заплати, възнаграждения и осигуровки. Въпреки двете отрицателни становища на ведомството на Симеон Дянков исканията на Мирослав Найденов са записани в дневния ред на последното заседание на кабинета за годината.

По никое време

До редакционното приключване на броя от МЗХ не успяха да отговорят защо бюджетът за възнаграждения на БАХБ за 2012 г. не е равномерно разпределен, така че да покрие нуждите за възнаграждения на служителите, както и на въпросите по останалите искания за допълнителни средства.

През пролетта на тази година бяха направени промени в Закона за държавния служител, които силно ограничиха допълнителните материални възнаграждения, но за сметка на това ведомствата получиха възможност да увеличат основните заплати на служителите. Тогава в системата на агроминистерството възнагражденията бяха вдигнати със средно 8.53% и средната работна заплата към 1 септември там е станала 1143 лв. Увеличение на възнагражденията в Агенцията по храните обаче няма. Там според източници на "Капитал Daily" средното възнаграждение е 723 лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 21

    Тоя и Тотю Младенов чупят тъпомера в правителството на ГЕРБ ! Мирославе , Бойко тебе ще да те е срещнал не посред пътя ами на паша или млеконадой ....

    Нередност?
  • 2
    bmm avatar :-|
    bmm
    • + 22

    едно от най нереформираните министерства, там е ужас, намират се в развитият социализъм, няма реформи, закостенели мозъци, а някой вътре правят и ----

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-P
    vassilun
    • - 1
    • + 13

    Прав е Миро да иска 3 млн. лева за ракети! Какви градушки се задават през декември! Трябва да се бият градоносните декемврийски облаци!

    Нередност?
  • 4
    hajmanata avatar :-|
    hajmanata
    • + 4

    До момента всичко говори предимно за лошо управление на ресурсите.

    Нередност?
  • 5
    maximxx avatar :-|
    Максо
    • + 6

    С изключение на Дянков (на който съм по-скоро фен), цялото правителство е избрано като за комедийно шоу. Само кофти, че вместо 30 минути в петък вечер, продължава 4 години - а още по-тъжно е, че зрителите все още го намират за интересно и полезно, не само забавно...

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    Мирко Пародията е пич. На него не му се отказва да гребне парички от "неформалната касичката" ДФ "Земеделие". Няма значение за какво - важното е да е оправдано, поне на пръв поглед. Но не разбирам какво е вършил фанансовият директор, че не е успял да бюджетира вярно едни заплати в БАБХ. Имаш едни служители и, елементарно е, трябва да им осигуриш заплатите и осигуровките за 12 месеца. Между другото - това не е единствения недофинансиран второстепенен разпоредител в системата на МЗХ. И е неоправдано да се ползват пари за "издръжка" за да се разплатят заплати. Но някак си не вярвам всичко да не е било педвариелно "съгласувано" с МФ...

    Нередност?
Нов коментар