Икономистът Стив Ханке: България се справя сравнително добре с кризата

Според повечето анализатори една от важните предпоставки за развитие на икономиката ни е доброто образование

По думите на икономиста Стив Ханке валутният борд в България работи добре.
По думите на икономиста Стив Ханке валутният борд в България работи добре.
По думите на икономиста Стив Ханке валутният борд в България работи добре.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
По думите на икономиста Стив Ханке валутният борд в България работи добре.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от причините България да преминава през кризата по-леко е, че българските банки са добре капитализирани. Освен това валутният борд в страната работи добре. Това каза Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, известен още като бащата на българския валутен борд, по време на международната икономическа конференция "България и светът в развитие" на сп. "Мениджър". След въвеждането на паричния съвет през 1997 г. индексът на нещастието, който е равен на сбора от инфлацията, лихвените проценти и безработицата минус ръста на БВП, драстично е спаднал, обясни той.

Според Ханке светът трябва да се върне към по-устойчива валутна система, за да излезе от кризата. Един от вариантите е държавите да се споразумеят да фиксират обменните си курсове, а развиващите се страни да въведат парични съвети. Така според него би се създала стабилност.

Печелившата комбинация

България е уцелила правилната посока в кризата - водела е разумна фискална и макрополитика. "Време е да разберем разликата между икономически растеж и инфлиране на икономиката чрез увеличаване на разходите на правителството. Механичното харчене раздува публичния сектор, но не води до растеж", е мнението на Калин Христов, подуправител на Българската народна банка и ръководител на управление "Емисионно". Според него парична политика, която се провежда чрез печатане на пари и изкуствено отклоняване на лихвените проценти от естественото им ниво, може временно и да изглади бизнес цикъла, но също не води до икономически растеж.

По думите на Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, друг фактор, който допринася за ръста на икономиката ни, са еврофондовете. Необходимо е обаче те да се харчат ефективно. Създаването на субсидирана заетост например има краткосрочен ефект. Затова парите в тази сфера трябва да се изразходват по схема, която да влияе на пазара на труда дългосрочно. Европейското финансиране много често разкрива къде трябва да има реформи, допълни той.

Един възможен изход

Образованието е сред основните сектори, които трябва да бъдат реформирани, тъй като е най-важният фактор, който влияе върху доходите и заетостта в икономиката. Това каза Георги Ангелов от институт "Отворено общество". Сериозен проблем е например, че от университета излизат такива кадри, за които има преподаватели, вместо хората да се обучават според нуждите на пазара на труда. Това не осигурява дългосрочни перспективи за участие на хората на пазара на труда. Според икономиста всеки разход от бюджета трябва да допринася за икономически растеж. "Ако камионите, които обслужват износа, отиват към Турция, трябва да имаме път към Турция", даде пример той.

Инвестициите не само в човешки капитал, но и в машини са това, което движи икономиката в дългосрочен план. Върху тях насочи вниманието си и Николай Христов, изпълнителен директор на "Челопеч майнинг". Според него за създаването на добра среда инвестициите не бива да се делят на български и чужди, тъй като компаниите, които влагат своя капитал в страната, отговарят на нейното законодателство. По думите му един от най-важните фактори за бизнеса е предвидимостта.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 37
    • + 19

    Г-н Ханке и неолибералните му колеги-шамани-икономисти, продължавайки да мелят за икономикса на отмрялата още през 1971 г. монетрана система на златния стандарт и фиксирания валутен курс, са морално отгговорни за бедността и нещастията на милиони безработни хора по света, в това число и в България.

    Системата на златния стандарт, или борд, или фиксиран курс поставя в центъра си финансови числа - разполагаме с толкова злато или чужда валута, можем да свършим само толкова работа. Няма никакво значение, че може да има много повече работа за свършване и ресурси и хора, желаещи да я свършат. Вуду.

    Съвременната монетарна система на фиатната национална валута и свободен международен валутен курс, дава възможността цялата работа нужна да бъде свършена (а работа винаги има за свършване) да бъде свършена от всички желаещи да я свършат. Финансовите числа не са от никакво значение.

    Обществото, чрез излъченото от него правителство, като монополен издател на националната си валутата, винаги може да направи така, че ресурсите на страната да се използват по оптимален начин при пълна заетост и стабилна ифлация.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/

    Нередност?
  • 2
    dalaver3 avatar :-@
    dalaver3
    • - 53
    • + 22

    "Икономистът Стив Ханке: България се справя сравнително добре с кризата"

    НЕЩАСТЕН МАЛОУМНИК !!!!
    ЕЛА ТИ ДА ЖИВЕЕШ С 145 ЕВРО МРЗ в БЪЛГАРИЯ !!!!
    АМАН ОТ ТАКИВА ПСЕВДО ИКОНОМИСТИ !!!!

    Нередност?
  • 3
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 18
    • + 21

    предлага валутни бордове за изход от кризите, щото е специалист по валутните бордове...
    ако беше специалист по пангалактически гаргаробластери, щеше да омайва вселената, че единственото ефективно средство за излизане от кризи е пангалактическият гаргаробластер...

    Нередност?
  • 4
    chocho2005 avatar :-|
    chocho2005
    • - 8
    • + 26

    До коментар [#1] от "rmarkov": Монетарната система от 1971 година не е отмряла, а е еднолично отменена от американския президент и то без решение на американския Конгрес. Хайде без подмяна на историята. По същество тази промяна дава право на Федералния резерв да печата дълг(пари) и то от една частна институция, която даже не е и банка. Тези розови балони, които сте написали в блога се спукаха. Именно поради това сме свидетели на края на тази система. И ще става още по-страшно. И богатите 2-3% по света-още станат още по-богати. А останалите-никой не се интересува от тях. А за Ханке сте прав. Но това е друга тема.




    Нередност?
  • 5
    nuzzo avatar :-|

    [quote#1:"rmarkov"]Съвременнаа монетарна система на фиатната национална валута и свободен международен валутен курс, дава възможността цялата работа нужна да бъде свършена (а работа винаги има за свършване) да бъде свършена от всички желаещи да я свършат. Финансовите числа не са от никакво значение. [/quote]

    Уважаеми колега, с интерес чета ваши неща (смятам себе си за икономически грамотен ), но признавам си, текст като цитирания ме затруднява и мен в разбирането му . Или има какво още да уча или пък се изказвате доволно сложно и абстрактно за тази аудитория.
    С уважение

    Нередност?
  • 6
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 7
    • + 37

    До коментар [#1] от "rmarkov":
    Говорите пълни абсолютни глупости и очевидно сте едно от тези поколение които не са яли хляб на 500 лева с 10 000 лв заплата .
    Нито сте е редили на опашките с купонните системи,нито сте имали изобщо някакви спестовни влогове в банки преди изгарянето на валутата ни през 1998 г . в хиперинфлацията .
    Откъде измислихте този Златен стандарт .
    Професорът говори за Currency board осведомете се как функционира и работи и най вече за целите на валутният борд .

    """ currency board's foreign currency reserves must be sufficient to ensure that all holders of its notes and coins (and all banks creditor of a Reserve Account at the currency board) can convert them into the reserve currency (usually 110–115% of the monetary base M0).
    """A currency board is a monetary authority which is required to maintain a fixed exchange rate with a foreign currency.


    Бедността у нас е не заради валутният борд а заради разхищенията и корупцията и нереформираната държавна система която не работи на пазарен принцип, а в пълен монопол в всички сектори .
    Дори в борд тук имаме двуцифрена инфлация спекулативна дължаща се основно на тези деформации в папзара .
    Ако не е бордът тотална ама тотална икономическа разруха ще има и ще сме на опашката след бангладеш защото тук БНБ иКФН са едни безмислени и без реална фукция институции които са никой и нито могат да интервенирав в подкреп на националната валута нито изобщо имат какъвто и да било полезен потенциал на водене на самостоятелна фискална политика извън валутен фиксиран курс .

    Нередност?
  • 7
    asen56 avatar :-|

    Този измамник си преписва заслугите за валутния борд!
    Капитал ако искате да сте сериозна медия публикувайте СТЕНОГРАМИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРИ ПРЕЗИДЕНТА, както и изявлението на Ханке срещу валутния борд ,които се въвежда!

    Нередност?
  • 8
    wc1 avatar :-|
    WC1
    • - 3
    • + 14

    Няма нужда да се печатат пари. Пари има достатъчно в депозитите на гражданите и фирмите. Трябва да се създаде подходяща среда, която да ги вкара в реалния сектор за да се постигне растеж.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 7

    Е най-накрая някой да ни похвали в областта на висшата политика в икономиката....!!! :-)

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#1] от "rmarkov":
    [quote#1:"rmarkov"]чрез излъченото от него правителство, като монополен издател на националната си валутата, винаги може да направи така, че ресурсите на страната да се използват по оптимален начин при пълна заетост и стабилна ифлация. [/quote]

    Това е теорията, която изгелжада ОК, но която не се оправда от практиката например, 1992-1997, имахме големи проблеми, ако и "корифеи" като Вълчев, Малката секира, Костов Дим.... да се плацикаха в морето на икономиката .....
    По времето на Тато се правиха три големи опита в тази насока (60-те, 70-те и 80-те), последният от 80-те даже предвиждаше "няколко валутни курса" за "по-пълно" използване на ресурсите на страната (проекта "Нива" или гимнастиките с "компютретата" от това време)

    От стари хора знам, че са опитвани такива номера и преди 09.09....

    Няма никаква гаранция, че и при пети опит след 1944 няма да имаме големи проблеми....
    Затова най-добре валутен борд или въвеждане на еврото (последното е по скъпо удоволствие)....

    Нередност?
Нов коментар