Засилват се опасенията от манипулации на вота догодина

Опозицията и управляващите водят тежки среднощни битки за промените в Изборния кодекс

Изборите за президент и местна власт през миналата есен  бяха съпроводени от тежки скандали, останали без последствие. Между тях  беше и този с безконтролното изнасяне на чували с бюлетини от столичната  ОИК, в което се включи и депутатът на ГЕРБ Станислав Иванов<br />
Изборите за президент и местна власт през миналата есен  бяха съпроводени от тежки скандали, останали без последствие. Между тях  беше и този с безконтролното изнасяне на чували с бюлетини от столичната  ОИК, в което се включи и депутатът на ГЕРБ Станислав Иванов<br />
Изборите за президент и местна власт през миналата есен бяха съпроводени от тежки скандали, останали без последствие. Между тях беше и този с безконтролното изнасяне на чували с бюлетини от столичната ОИК, в което се включи и депутатът на ГЕРБ Станислав Иванов<br />    ©  Капитал
Изборите за президент и местна власт през миналата есен бяха съпроводени от тежки скандали, останали без последствие. Между тях беше и този с безконтролното изнасяне на чували с бюлетини от столичната ОИК, в което се включи и депутатът на ГЕРБ Станислав Иванов<br />    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опозиционните партии в Народното събрание получиха още няколко аргумента в полза на опасенията, че следващите парламентарни избори ще бъдат манипулирани. Без да има основателни аргументи, управляващото мнозинство реши в последните работни дни на годината ударно да прокара промени в Изборния кодекс, някои от които срещат яростен отпор. Мнозинството противодейства на това с удължаване на работното време на народните представители. В сряда заседанието им трябваше да приключи в полунощ, в четвъртък беше изцяло посветено на промените, а в петък парламентарният контрол беше отменен.

Споровете досега приключват в полза на ГЕРБ заради численото им преимущество. Благодарение на него мнозинството отхвърли в сряда предложението на ДПС опозицията да има гарантирани места в ръководствата на избирателните комисии. Не беше прието председателят, зам.-председателят и секретарят да не са от една и съща партия или коалиция. Сега има такова изискване само за председателя и секретаря. Опасенията на опозицията са, че в проекта за промени на кодекса, гласуван в правната комисия чрез промяна в дефиницията за парламентарно представена партия, се дава възможност и на РЗС например да излъчи хора в комисиите. Макар и не в една коалиция, формацията на Яне Янев си партнира с ГЕРБ и биха могли да доминират в изборните комисии.

Дяволът е в подробностите

Мнозинството отхвърли и предложението заседанията на всички комисии - централна, районни, секционни и общински, да са публични, в присъствието на кандидати, застъпници, неправителствени организации и журналисти, а изказаните становища от тях да се записват в протоколите. ГЕРБ не приеха и да става ясно как са гласували членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) по конкретни решения. Вместо това одобриха ограничението работата на районните и общинските комисии да се наблюдава от застъпници само на тези партии и инициативни комитети, които имат регистрирани кандидати в съответния избирателен район. Заседанията на централната комисия и районните пък ще се излъчват online.

Малка победа е прокарването на текста - по препоръка от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), когато в комисиите няма мнозинство, за да се приеме или отхвърли решение, това да се счита за отказ и да може да се обжалва в съда. Заради пропуск в текстовете на кодекса, когато членовете не можеха да стигнат до решение, то просто оставаше "висящо".

От ДПС и БСП обърнаха внимание на друг недостатък в разпоредбите - че никъде не е записано задължение на комисиите да регистрират постъпилите жалби и да се произнасят по тях. Лютви Местан цитира данни, според които 36% от сигналите от изборите през 2011 г. са останали без отговор. На първи тур ЦИК е получила 495 жалби и е взела само 26 решения по тях. На балотажа е имало 133 жалби и 3 решения. Постъпили от неправителствени организации данни пък се разглеждали неофициално. Опозицията настоява неразгледаните жалби да се приемат за отхвърлени и това решение да може да се обжалва в съда.

От ДПС искат да може да се оспорва и методологията, по която се изчисляват депутатските мандати по райони, а социалистите - да се обжалва и техническият образец на бюлетината, ако е прозрачна например. "ГЕРБ има интерес от ограничаването на възможността да се обжалва, защото контролира ЦИК", посочи Мая Манолова от БСП. "В изборния ден комисията ще стои и през пет минути ще записва жалби, тъй като ще се обжалва дори регистрацията на застъпник само и само да се саботира процесът", отвърна Димитър Лазаров от ГЕРБ.

В същото време с промени в кодекса изборният ден ще започва вече в седем сутринта и ще приключва в 21 ч. вместо в 20 ч., както досега. Според опозицията това се прави, за да се гласува и брои по тъмно.

В централната комисия вече неофициално се обсъжда прехвърляне на места за депутати от един район в друг, като се позовават на актуализирани прогнозни данни от последното преброяване на населението. Според опозицията това облагодетелства ГЕРБ - те ще "удължат" листите в софийските райони, а ще скъсят във Видин, Русе и Плевен например, където нямат много силно политическо присъствие.

Без мажоритарен елемент

Късно вечерта в сряда депутатите от мнозинството премахната мажоритарния елемент в парламентарните избори, като заличиха т.нар. преференция. Избирателите можеха да пренареждат донякъде листите с кандидатите за депутати, като отбележат този, когото предпочитат за водач. Ако той получеше 9% персонален вот от общия за съответната формация в района, оглавяваше листата.

Дебатите за отмяната на преференцията не бяха толкова ожесточени, защото партийните централи нямат интерес от нея, тъй като може да доведе до напрежения и вътрешни боричкания. Против отмяната най-категоричен беше Михаил Михайлов от "Синята коалиция", който заподозря, че Искра Фидосова от ГЕРБ, която беше избрана от Монтана, се притеснява, че може лесно да загуби водаческата позиция в листата.

Между бойкота и жалбите

Заради доминацията на ГЕРБ в парламента опозицията има два хода, от които най-вероятно ще се възползва. Единият е демонстративен - да не присъства на заседанията на Народното събрание, а другият - да оспорва текстове в Конституционния съд. От БСП вече се заканиха да го сезират, ако мнозинството отхвърли възможността всички решения на комисиите да се обжалват в съда. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък предложи бойкот - "да прекратим заседанието и да предизвикаме обществен дебат с участието на президента Росен Плевнелиев". Според него "3 млн. българи не искат да гласуват, защото не вярват, че изборите са честни".

"Потвърждавам готовността на ДПС като съавтор на идеята опозицията да не участва в един измислен театър и да не легитимираме този процес", заяви и зам.-председателят Лютви Местан. Движението ще реши как да постъпи, след като види дали мнозинството ще отхвърли предложенията им по следващите два текста, което се очаква да се случи днес.  

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 28
    • + 17

    След като не виждам никакъв опит за електронно гласуване и за укротяване на пазаруването на цигански гласове - значи всичко си върви по предначертания план от БСП/СДС/ДСБ/ДПС - , а именно: "имитиране на промени и спорове"

    Нередност?
  • 2
    veny_g avatar :-P
    Вени Г.
    • - 4
    • + 45

    [quote#1:"bestbuy"]всичко си върви по предначертания план от БСП/СДС/ДСБ/ДПС - , а именно: "имитиране на промени и спорове" [/quote]
    Абсолютно си прав! Направо да ги махаме въпросните партии! Само пречат на ГЕРБ да продължи да се грижи за нас още 4 години!

    Нередност?
  • 3
    nikb avatar :-P
    NikB
    • - 25
    • + 6

    Фактите сочат, че с промените, с приемането на изборния кодекс изборите ще са по-малко манипулирани от всички избори до сега.
    Особено от тия на 10 Юни 1990г, когато се оказа, че БКП-БСП ще пише конституцията на демократична България в ВНС. Това е все едно партията на Хитлер да прави демокрацията на германия.
    И сега взели да реват - смешници!

    Нередност?
  • 4
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • + 22

    [quote#3:"NikB"]"Фактите сочат, че с промените, с приемането на изборния кодекс изборите ще са по-малко манипулирани от всички избори до сега."[/quote]

    Кои са тези "факти"? Би ли ги изброил/а?

    Нередност?
  • 5
    nogica avatar :-P
    nogica
    • - 1
    • + 15

    Защото досега не беше манипулиран вота.Докато циганите ги третират като гласоподаватели,а не като граждани така ще е.

    Нередност?
  • 6
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#5] от "nogica":

    [quote#5:"nogica"]Защото досега не беше манипулиран вота.Докато циганите ги третират като гласоподаватели,а не като граждани така ще е.[/quote]

    От една сте прав(а), но от друга циганите, сами не искат да бъдат граждани. Те много бързо разбраха, че да си циганин в България си е професия - не носят отговорности, не плащат данъци и имат само права, при това колективни. Та за какво им е да са граждани.
    Така двете крастави магарета - политиците и без отговрните цигани се събраха и ни управляват вече доста време.

    п.п. За съжаление и много етнически българи, се отказват да са граждани и иската само да са гласоподаватели. Само масово гласуване може да спре Тези да купят, чрез циганите и продалите се българи, изборите.

    Нередност?
  • 7
    elviejo avatar :-|
    elviejo
    • - 3
    • + 11

    [quote#1:"bestbuy"]След като не виждам никакъв опит за електронно гласуване и за укротяване на пазаруването на цигански гласове - значи всичко си върви по предначертания план от БСП/СДС/ДСБ/ДПС - , а именно: "имитиране на промени и спорове" [/quote] Единствено електронно гласуване може да осигури честни избори и точно за това са против БСП, ДПС и ГЕРБ, точно тези, които са изявените фалшификатори на вота. Може да се съди по това, че се аргументират с демагогския мотив, че можело хакери да разбият системата. Ако това можеше да стане, тези партии щяха да са първите, които искат електронно гласуване. Повече от убедително в полза на електронното гласуване е правилото, че една електронна услуга може да се счита за сигурна, ако е приета в банковото дело. Както всички виждаме, получават се на моменти пробиви, но никой още не се е отказал от електронно банкиране. Още по-неоснователно е да се очакват хакерски атаки в гласуването, защото не може да се очакват пробиви в системата за един ден гласуване, а дори да се дадат 10 дни или една седмица, както преброяването, защото срока е извънредно кратък в сравнение с банковото дело и като се имат предвид незначителните хакерски успехи, въпреки че са имали възможности да проучват и се подготвят години наред всекидневно. А за изборите и мотивът е по-малък от банковото дело, защото частични успехи в хакването на десетки и дори стотици гласове е незначително, а везните могат да се наклонят само при десетки и стотици хиляди гласове. Най-убедителният довод за ЕГ е, че се отстранява напълно субективния фактор, който при традиционното гласува присъства по цялата верига от секцията до ЦИК и в самата ЦИК.

    Нередност?
  • 8
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 1
    • + 10

    Не ви ли смущава този дебат? Уж сме имали все честни и прозрачни избори, а се карат кой ще ги контролира! Как ви се връзва контролирания вот със свободния? Защо толкова е важно да оглавят една комисия, или в най-лошия случай, да напълнят стаята с наблюдатели? Защото знаят, че изборите не са чисти! Че има много манипулации! И сега, кой по-по-най! Аз не бих се толкова взирала кой е председател, кой секретар и колко наблюдатели и застъпници има край урните. Мен ме вълнува решението, да не може да се преподреждат лисите. Вълнува ме това, че партийните централи си слагат лидерите на първите избираеми позиции, прилъгват популярни, харесвани лица за пълнеж и ги слагат някъде надолу и цялата листа се гласува ам блок. Аз може да искам точно този пълнеж да влезе в парламента, но не. Ще влезе лидерът и може би двама - трима от най-приближените в ерархията на партията, или коалицията. Аз искам, когато се направи равносметката на края, ако негласувалите е 35-40% от имащите право, изборът да не се признава за проведен! Защото никоя сила няма да има такъв вот, надделяващ над не гласувалите, а никой не знае, кого и как биха подкрепили. Фактът, че не гласуват показва, че не виждат обект, когото да подкрепят. Този толкова важен и най-силно подкрепен показател се игнорира, разпределя между съперниците и... все едно отрицателен вот няма! А, към него трябва да се добавят невалидните гласове! Волно, или неволно сбъркани, тези гласове са " против", защото не подкрепят никого!

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 2

    Няма как при условията на "делегирана демокрация", в която живеем, следващите парламентарни избори НЕ БЪДАТ манипулирани, в определена степен.
    Опозицията ако иска кокала, трябва да се бори яко иначе ще си остане с плачкането като Зеленогорски на кметските избори в Плевен.....

    Нередност?
  • 10
    fidoskof avatar :-P
    MILKO
    • + 7

    Както е казал колегата Чернишевски:

    ако нещо Важно се решава на избори..........

    или не е важно.
    или
    ще забранят изборите
    -----
    щом всички се натискат за избори/референдуми ....

    значи трябва да се Узакони взетото предварително решение ;)

    Нередност?
Нов коментар