Сутрешен блок: 14 декември

Засилват се опасенията от манипулации на вота догодина; Депутатски маневри за пушенето; Плевнелиев върна и "кинопоправката" в Закона за инвестициите

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Максимални температури за страната днес:

София -1°

Пловдив 2°

Варна 3°

Бургас 3°

Русе -5°

Благоевград 4°


България

ГЕРБ си осигури пълен контрол върху изборите Опозиционните партии в Народното събрание получиха още няколко аргумента в полза на опасенията, че следващите парламентарни избори ще бъдат манипулирани, след като управляващите от ГЕРБ са на път да си осигурят пълен контрол върху изборния процес с промените в Изборния кодекс. Част от промените бяха гласувани след огромни скандали вчера, друга част влизат в пленарна зала в следващите дни. ГЕРБ престъпи някои от препоръките на ОССЕ и не прие нито едно предложение на опозицията. Заради това цялата опозиция има готовност да бойкотира следващите дебати по кодекса. ГЕРБ отказа на опозицията да има свои представители в ръководството на секционни комисии. Предстои да се гласуват и текстовете, вече одобрени от правната комисия, с които се орязва правото на партиите да получават протоколи с изборните резултати. (Сега, Капитал Daily)

Депутатски маневри за пушенето Твърдения за загуби на бизнеса, доводи за здравето, спорове по процедури и десетки противоположни мнения. Така преминаха в четвъртък първите дискусии в парламента по идеите за отмяна на пълната забрана за пушенето, които са на дневен ред от няколко седмици. Здравната комисия в Народното събрание отхвърли проекта на независими депутати за изменения в закона за здравето, с които на практика щяха да  върнат стария режим. Същевременно обаче сходна поправка, но като част от закона за туризма, бе обсъждана и в икономическата комисия. Нейното гласуване предстои и вероятно ще се случи другата седмица.(Капитал Daily, Сега)

Общинска катастрофа Иск за 750 хил. евро е предявил частният превозвач "Транстриумф холдинг" към общинското дружество "Градски транспорт" – Варна. Делото в Арбитражния съд на Българската-търговско промишлена палата осветлява съдържанието на поверителна клауза в предварителен договор, сключен през 2011 г., според който общинската фирма трябва да купи частната. Заради пазения в пълна тайна досега договор варненската община е изправена пред две възможности - или да придобие "Транстриумф холдинг" на неизгодна (дори според кмета Кирил Йорданов) цена, която неофициално се изчислява на около 20 млн. лв., или просто да изплати 1.5 млн. лв. на частната компания като неустойка. Особено интересен е фактът, че необходимостта и от сключването на договора, и от развалянето му е мотивирана с "европейски изисквания". (Капитал Daily)

Операция "Коледно прочистване" Синът на бившия земеделски министър Георги Танев - Иван Универсалния, доведената дъщеря на ексмитническия шеф Христо Кулишев - Мила Георгиева, и синът на алкохолния бос Миню Стайков са заподозрени за участие в схема за източване на десетки милиони ДДС. Танев-младши и Стайков-младши дърпали конците от чужбина. МВР ги търси за разпит. Синът на Миньо Стайков е част от операция "Захарно петле", каза министър Цветанов и обясни, че МВР провежда "Коледно прочистване". Помощник на младите Танев и Стайков бил Георги Цанков - Жоро Фантастиката, който преди два месаца се прочу с продажбата на 100 тона боб с червеи. За доверено лице на Универсалния МВР сочи и шофьор на Маргините, известен като Мравката. (24 часа, Труд)

Плевнелиев върна и "кинопоправката" в Закона за инвестициите Президентът Росен Плевнелиев върна за обсъждане в парламента приетите от депутатите промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Текстовете касаят предвидените стимули за киното и утежнената процедура за право на постоянно пребиваване на чужденци срещу инвестиции. Промените бяха одобрени от парламента в края на ноември. В частта си за киното те предвиждаха да бъдат насърчавани инвестиции в права върху "обекти на интелектуалната собственост", свързани с квалифицирани разходи в страната от над 400 000 лв. Зад неясната формулировка се криеше идеята за стимулиране на филми, които се снимат в България. Заради неяснотите кинопоправката повдигна съмнения за лобизъм, тъй като един сектор се облагодетелства за сметка на останалите. (Капитал Daily)

МААЕ откри пробив в сигурността в АЕЦ "Козлодуй" Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН отправи сериозни забележки към мерките за сигурност в АЕЦ "Козлодуй". Експертите, участвали в приключилата вчера поредна проверка, са открили, че централата няма планове за действие при евентуални тежки инциденти - например разхерметезиране на реактор или басейните с отработеното гориво. Освен това от агенцията критикуват и реакцията при по-малки инциденти или технически проблеми, съобщи вчера АФП, цитирана от агенция Фокус. (Сега)

България влиза по-късно в системата за единен банков надзор България категорично иска да участва в системата за единен банков надзор, съобщи премиерът Бойко Борисов. По думите му постигнатите от финансовите министри на страните членки договорености, според които при вземането на решенията за общия банков надзор ще се прилага принципът на двойното мнозинство, гарантират, че няма да има Европа на две скорости. Въпреки принципната подкрепа за изграждане на единен надзор включването на България в системата няма да стане веднага, съобщи източник на "Капитал Daily". Той обаче допълва, че като цяло страната е доволна от крайния резултат от преговорите и от постигнатите споразумения. (Капитал Daily)

Свят

Турция може да се оттегли от проекта "Набуко" Турция може да се оттегли от проекта за газопровода "Набуко", предназначен да доставя газ от Каспийско море до Западна Европа, но няма да направи първата стъпка към това, заяви заместник-министърът на енергетиката Метин Килджи, цитиран от агенция Франс прес. "Никога няма да сме от страните, които да се откажат от проекта преждевременно", подчерта той. Килджи все пак отбеляза нетърпението на Турция пред твърде дълго проточващия се според него проект. Проектът, в който участва и България, срещна много проблеми, сред които липсата на потенциални доставчици на газ, което неколкократно забави началото на строежите. (БТА)

Берлин ще помогне за създаването на инвестиционен фонд за Гърция Германското правителство ще помогне на Атина да изгради инвестиционен фонд в Гърция, чиято цел е да възстанови доверието на инвеститорите и да върне частните капитали, обявиха министрите на икономиката на двете страни на среща в Берлин. Въпреки мерките за структурни промени липсата на ликвидности е един от проблемите, пред които са изправени всички предприятия и най-вече малките и средните. Този нов фонд ще трябва да се финансира едновременно от вече съществуващи фондове и от частни инвеститори. Засега не е ясен размеът на фонда. (БТА)

Спорт

Сдружението на опозицията ще опитва да решава проблемите във волейбола Учреденото сдружение "Приятели на волейбола" ще има основна цел да решава проблемите в българския волейбол. Инициаторите му са основните хора от опозицията на настоящото ръководство на федерацията. Според ръководството на сдружението основните проблеми при сегашното управление на федерацията са свързани с работата с подрастващите, квалификацията на треньорите, отношението към клубовете, към състезателите в плажния волейбол. (Дневник)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2

    Предизборно-размаха с който действа ГРЕБ е неудържим.
    Германия-очаквано партньорство.Берлин ще подпомогне Гърция в създаването на инвестиционен фонд.
    Тутрция за проекта "Набуко",инстинктивно различаващи дългосрочния план от тактиката.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    МААЕ са инспектирали АЕЦ "Козлодуй" и са намерили пробиви в системата за сигурна експлоатация. Лично мен това не ме изненадва, по-скоро се притеснявам, че пак не знаем цялата истина. Сега имаме един проблем в една централа с 2 реактора, но ужасът ще стане на квадрат, ако въпреки всичко се стигне до изграждане на втора централа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал