🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическата комисия остави забраната за пушене на обществени места

Въпросът ще се решава в пленарна зала

Днешното заседание на парламентарната икономическа комисия премина с протести пред Народното събрание – единият в подкрепа на забраната за пушене на обществени места....
Днешното заседание на парламентарната икономическа комисия премина с протести пред Народното събрание – единият в подкрепа на забраната за пушене на обществени места....
Днешното заседание на парламентарната икономическа комисия премина с протести пред Народното събрание – единият в подкрепа на забраната за пушене на обществени места....    ©  Красимир Юскеселиев
Днешното заседание на парламентарната икономическа комисия премина с протести пред Народното събрание – единият в подкрепа на забраната за пушене на обществени места....    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм не подкрепи смекчаването на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Резултатите от гласуването показаха, че общо 10 депутати са гласували "за" поправката, внесена набързо в Закона за туризма, но в същото време шестима са били против, а петима са гласували "въздържал се". Така само с един глас предложенията на депутата от ГЕРБ Евгени Стоев не бяха приети. Това обаче не означава със сигурност, че пълната забрана за пушене на закрито ще остане. Макар и спорно, част от депутатите казват, че текстът може да бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала, но с отрицателното становище на икономическата комисия.

Отделно от това има проект за промени в здравния закон, който не бе подкрепен от парламентарната комисия по здравеопазване, но също предстои да се гледа в пленарна зала.

Разделение в гласовете

На днешното заседание на икономическата комисия за втори път се проведоха дебати по внесената набързо поправка в Закона за туризма, която на практика смекчава забраната за пушене на закрити обществени места. Според текстовете, чиито вносител е депутата от ГЕРБ Евгени Стоев, в здравния закон трябва да остане пълната забрана за пушене, но в туристическия да се разпишат "изключения". Именно сред тях попадат заведенията, които ако са с по-малка площ могат да избират да се пуши или не, а ако са с по-голяма - да имат зали за пушачи и непушачи. Този режим действаше преди въвеждането на пълната забрана за пушене, като разликата в настоящото предложение е единствено в контрола. В случай, че текстът бъде приет в пленарна зала, за стриктното спазване на разделението ще следи както РИОКОЗ, така и Комисията за защита на потребителите.

На днешното заседание на комисията се повториха част от аргументите "за" и "против" забраната като мнения по двете позиции имаха депутати от всички парламентарни групи. Основната теза в подкрепа на оставането на пълната забрана беше свързана с вредата от пушенето и правата на непушачите. На другия полюс беше тезата, че заведенията търпят огромни загуби от пълната забрана, което ще доведе до съкращаване на персонал и дори фалити. Пред депутатите здравният министър Десислава Атанасова каза, че освен желанието да се запази пълната забрана, тя вижда и процедурно нарушение във внасянето на поправката за смекчаването й. Причината е, че на първо четене Законът за туризма е гласуван през септември и "отдавна е изтекъл срокът за предложения" след това. Министърът на икономиката Делян Добрев, който също беше на заседанието, каза, че е склонен "по-скоро да подкрепи по-либерален режим", ако има консенсус между депутатите. Заради разминаванията на изказванията на двамата министри, както и заради твърдението на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, според което е готов с оставка, ако ГЕРБ подкрепи отмяна на пълната забрана, днес беше предложено и взимане на становище на Министерски съвет по въпроса. Идеята беше на депутата от ДПС Рамадан Аталай, но в крайна сметка не беше подложена на гласуване, тъй като правилникът на парламента позволявал единствено да се търсят становища от министерства.  

Комисията не посмя да подкрепи отпадането на забраната

На днешното заседание на комисията се стигна и до гласуване на проекта, при което икономическата комисия го отхвърли. 10 нейни членове подкрепиха смекчаване на забраната за пушене, други шест се обявиха против, а пет - въздържали се. Така с един глас разлика надделя мнението да не се приемат тези текстове. Това обаче не означава категорично, че забраната за пушене няма да отпадне.

Законът за туризма предстои да се разглежда на второ четене в пленарна зала като все още има спорове дали поправката за пушенето може да се гласува в там. Причината е, че тя е внесена след срока за предложения между четенията на закона.

По-облекчен режим за тютюнопушене обаче е предложен и от няколко независими депутати като поправка в закона за здравето. Преди седмица парламентарната комисия по здравеопазване се обяви с категорично мнозинство против, но този проект е внесен съгласно всички процедури по правилника и трябва да мине и през пленарна зала, където в доклада към проекта ще бъде отбелязано отрицателното становище на комисията.

Така сега предстои да се разбере дали евентуално смекчаване на забраната за пушене ще се разглежда преди коледната ваканция на парламента или след нея.

Протести съпровождаха дебатите

Докато течеше заседанието в парламента, пред него имаше два паралелни протеста - за и против пълната забрана за пушене. На протеста в подкрепа на пълната забрана се бяха събрали млади хора и членове на сдружение "България без дим". Те настояха ограниченията да останат като подчертаха, че вече хиляди българи са се подписали в онлайн петиция за това. От другата страна на парламента пък имаше далеч по-мащабно шествие, което настояваше за разделение на зали за пушачи и непушачи. Повечето от протестиращите на него също бяха млади хора като на плакатите се виждаха и имена на различни регионални ресторантьорски асоциации.

Веднага след гласуването в икономическа комисия от големите туристически асоциации съобщиха, че ще преценят как да процедират оттук нататък. Още преди няколко седмици имаше идея за пълен бойкот на забраната във всички заведения в страната. "Ще се проведе заседание и ще решим какво да правим. Има хора, които призовават за граждански неподчинения, има хора, които искат да излизат на пътищата и магистралите. Не бих призовал да се нарушава закона", коментира председателят на асоциацията на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Друг негов колега пък изказа разочарованието си от факта, че по време на цялото заседание на икономическата комисия въпросът се е политизирал, а не се е говорило с факти. "Те не разбират, никой депутат не си е направил труда да проучи в региона си какво е положението, а през цялото време говореха политически", коментира разпалено ресторантьорът.

59 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cannibalcorpse avatar :-P
    cannibalcorpse
    • - 55
    • + 27

    Бат Бойко ще си ходи скоро!!!!!:)

    Нередност?
  • 2
    zakon avatar :-|
    Светлана
    • - 55
    • + 28

    Боко да не се надява на нов мандат!

    Нередност?
  • 3
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 93
    • + 27

    Българите направили 60 000 резервации за Нова година в Сърбия заради забраната за пушене, твърдят от бранша. Реално резервациите са много повече. В Цариброт вече затоплят скарите с дървените въглища.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 27
    • + 38

    Това добре,но пак няма да гласувам за ГЕРБ.

    Нередност?
  • 5
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 15
    • + 117

    До коментар [#3] от "simeonov2":

    А дали пък не е заради по-ниските цени, по-добрата храна и по-доброто облужване?

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 66
    • + 23

    До коментар [#5] от "philipotel":

    Ами те и преди са си имали добра храна и добро обслужване, но при нас е нямало забрана за пушене... Сам открий единствената разлика. ;)

    Нередност?
  • 7
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 22
    • + 86

    До коментар [#6] от "gost22":

    Ако някой покаже данните за миналката година ще можем да направим сравнение. Готов съм да се обзаложа, че нито резервациите в сръбско са повече, нито спада на оборотите е по-съществен, нито освободените служители са повече, отколкото след предипшния летен сезон. Интересно как забраната за пушене не пречи на туризма и ресторантите в Турция, но пречи у нас...

    Нередност?
  • 8
    borko99 avatar :-|
    Борко
    • - 23
    • + 91

    Подкрепям становището на Десислава Атанасова, законът трябва да остане в сила, здравето на хората е по-важно от ресторантьорските загуби.

    Нередност?
  • 10
    pruch avatar :-(
    pruch
    • - 4
    • + 61

    Темата е много яка.Театралният сценарист дето я е измислил само поклон заслужава.Сега до изборите само за пушачи и пурите им ще се говори,защото всичко друго в държавата вече си е наред.

    Нередност?
Нов коментар