🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

атобар апъТ*

Какво означава евентуалната отмяна на забраната за пушене в заведенията за ГЕРБ, демокрацията и бъдещето ни

Привърженици на чистия въздух в заведенията се събраха, за да покажат с ходене назад, че не са съгласни с   връщането на половинчатите мерки
Привърженици на чистия въздух в заведенията се събраха, за да покажат с ходене назад, че не са съгласни с   връщането на половинчатите мерки
Привърженици на чистия въздух в заведенията се събраха, за да покажат с ходене назад, че не са съгласни с връщането на половинчатите мерки    ©  Цветелина Белутова
Привърженици на чистия въздух в заведенията се събраха, за да покажат с ходене назад, че не са съгласни с връщането на половинчатите мерки    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въвеждането на ограничението за пушене на закрито беше една от малкото категорични и смислени реформи през последните години.

Ако парламентът върне пушенето в заведенията, това ще бъде много ясен знак за потенциала на ГЕРБ за сериозни промени в държавата.

Отначало проблемът с пушенето в заведенията - целият вой, който се понесе, след като стана студено, изглеждаше дребен и битов като чалга песен с досаден припев. Постепенно обаче той набра скорост и сега сякаш все повече е възможно забраната за цигарен дим на закрито да бъде отменена. През седмицата станахме свидетели на абсурдни сцени, в които иначе уважавани лекари обясняват, че всъщност нямало доказателства за това, че цигарите са вредни за вашето здраве, и че животът без пушене и пиене не е живот. Видяхме представители на браншовата организация на собствениците на заведения и хотели да дърпат за ръкава депутати в парламента и да ги врънкат за отмяна на забраната, докато те се чудят какво да им отговорят. Ако подкрепят забраната, ще разсърдят пушачите, ако кажат, че са срещу нея, ще настроят срещу себе си непушачите. Видяхме други собственици на заведения да казват, че дори забраната да не падне, те повече няма да я спазват - просто ще нарушават закона...

Изведнъж проблемът с пушенето стана една от най-важните тема в държавата. От една гледна точка това е жалко. В момента има по-сериозни проблеми, на които, ако се отдели толкова енергия, животът ни може би ще стане по-добър. (Като например - в съдебната система не може да се намери кандидат за конституционен съдия, който да не изглежда като тежък схемаджия; публичните сектори - здравеопазване и образование, се разкапват шумно; който от малкия и средния бизнес е оцелял до момента, се оплаква, че хората имат все по-малко пари; безработицата расте). Но не. Нито един от тези проблеми не събира толкова внимание и воля за промяна. Малко хора обясняват, че без нормална съдебна система животът ни ще продължи да се пързаля надолу върху неубедителната имитация на справедливост. Никой не обяви граждански протест заради поне двата случая напоследък на лекари, които ходят пияни на работа. Няма подхилкващи се представители на която и да било организация, които да преследват депутатите и да ги питат какво ще направят за това икономиката да заработи на по-високи обороти, така че малкият и средният бизнес да си поеме дъх и хората да има къде да работят.

Всъщност причините за евентуалната отмяна на забраната за пушене в заведения биха обяснили тези, а и някои други проблеми в държавата. Въвеждането на това ограничение беше една от малкото категорични и смислени реформи през последните години. Тя буквално удължава живота на хората, а също и качеството му. Спестява пари. Ако парламентът върне пушенето в заведенията, ще бъде много ясен знак за потенциала на ГЕРБ за сериозни промени в държавата. Гласуването на народните представители ще бъде за тях и изпит дали въобще разбират какво е демокрация, а също и ще покаже какъв цивилизационен избор прави настоящата власт.

Няма полуреформи

Ако забраната падне, ще бъде много категоричен симптом за реформаторското безсилие на ГЕРБ. Принципно всяка голяма промяна винаги среща яростна съпротива от здраво окопалото се статукво. ГЕРБ няколко пъти досега губиха битката с него - в последния момент вдигаха ръчната спирачка на реформите и с писък на гуми правиха обратен завой. В историята обаче не се влиза с полуреформи. Движението напред не може да дойде, докато се въртиш на място в опити да се харесаш на всички.

Забраната за пушене в заведенията е сравнително лесна промяна, но пък с много голям резултат. За нея не се изискват сложни стратегии и многоходови планове - след като гласуваш един закон, трябва само да устоиш на натиска.  

Ако ГЕРБ обаче не могат да удържат забраната за пушенето в заведенията, дали имат каквито и да било  шансове да направят по-сложните промени, като например реформата в здравеопазването. А в съдебната система? А в образованието?

От политическа гледна точка на пръв поглед изглежда, че отмяната на ограничението може да бъде полезно точно преди изборите - през последните седмици много хора пушат на студа и псуват отровно властта. Съответно ако им се разреши да влязат с цигара на топло, те ще се втурнат към изборните урни с бюлетината на ГЕРБ в ръка. Вероятно по тази причина Сергей Станишев наскоро се пусна по магистралата на популизма и зае ясна позиция срещу забраната. Това е обаче само на пръв поглед. Всяко от двете възможни решения настройва срещу властта или пушачите, или непушачите (вторите между другото по последни данни са повече и тенденцията е за спад на броя на пушачите). Ако се върне забраната, разочарованието на хората, които предпочитат да не се пуши в заведенията, ще е точно толкова голямо, колкото на агресивните пушачи в момента. Смисленият политически избор в тази ситуация е да се види кое ще донесе повече дългосрочни ползи.

ГЕРБ в момента се опитва да изиграе практически невъзможен политически танц - да се хареса и на пушачите, и на непушачите. Един министър казва, че е против забраната, друг я подкрепя. Премиерът казва, че не иска да се пуши в заведенията, обаче депутатите "му" в парламента били под много голям натиск. Изглежда, че ако забраната падне в парламента, той ще вдигне рамене и ще каже: "Тя сама се счупи." Това, разбира се, е неубедително. Никой в държавата няма да повярва, че на народните представители от ГЕРБ изведнъж им е пораснало самостоятелно мислене. Ако са наистина толкова независими, както днес отменят забраната за пушене въпреки категоричното обратно мнение на Бойко Борисов, утре току-виж избрали примерно Искра Фидосова за премиер.

В тази история има и един неприятен момент - оборотите на заведенията наистина падат. Това се е случвало във всички държави, въвели подобни забрани, но само за известно време. След няколко месеца хората свикват и приходите на ресторанти, клубове и кафенета постепенно се нормализират. Все пак вече има много страни, където не се пуши на закрито, а никъде не е имало масови фалити. Проблемът в България обаче идва от друга посока. Самите собственици на заведения признават, че оборотите им падат не само заради забраната да се пуши, а и защото хората имат все по-малко пари. Всъщност, ако ресторантьорите и хотелиерите се бяха прицелили в истинския проблем, трябваше да търсят консенсус не срещу забраната за пушене, а за съживяването на икономиката.

Изпушила демокрация

Понякога истеричните разговори за отмяна на ограничението показват и друг, доста фундаментален проблем. Самите привърженици на това да се пуши навсякъде често използват аргумента, че в момента са им нарушени "правата". Че им е отнета някаква свобода. Това е напълно неправилно. Разбира се, всеки е свободен да прави каквото си иска, но само ако не нарушава свободата на другите. Забраната да се пуши в заведенията не наруши, а донесе справедливост. Дебатите за отмяната й всъщност показват и какво е разбирането на политиците за демокрацията. Тя не е да правиш каквото си искаш където си искаш, а такава система от правила, която гарантира, че свободата на един човек не пречи на свободата на друг.

Всякаква промяна на сегашния режим ще е шумен провал на този изпит по демокрация.  Обсъжданите варианти са два - да се върнат зоните за пушачи или да се разреши пушенето след 22 часа. Първата възможност се видя, че не работи убедително, но срещу нея има и друг аргумент. Демокрацията няма зони. Не може в едната половина на заведението да са гарантирани всички свободи на хората, а в другата - не. Същото е и с евентуалното разрешаване да се пуши след десет вечерта. Демокрацията няма работно време. Този вариант е абсурден и по друга причина. Той предполага, че непушачът в 22 часа е вече завит в леглото, след като е слушал класическа музика, пил е билков чай и си е измил старателно зъбите, докато пушачът през това време (и бре, животе!) плющи ракии и маа кюфтета до последно.

Имате ли огънче?

В забраната за пушене по заведения има и нещо друго важно. За много хора тя е цивилизационен маркер. Ние мечтаем в България да се живее толкова пълноценно и смислено, колкото в държавите, където в момента има такова ограничение. Връщането на стария режим ще изглежда като болезнено свличане още по-далеч от мечтите ни.

Разбира се, забраната за пушене не е това, което ще ни направи свободни, щастливи и богати. Дали обаче причините тя да се отмени, всъщност не са същите причини, заради които сме ограничени, нещастни и бедни?

Или може би е по-добре да не си задаваме такива въпроси. Да не се питаме какво не е наред и как да го променим, защото то и без това всичко е безнадеждно скапано и от нас нищо не зависи. Може би за нас е единствено важно да можем да си пушим на спокойствие навсякъде, защото то какво друго ни остана? Пари няма, перспективи няма... Няма планове за бъдещето, няма мечти, няма надежда.

-------------------------------------------------

*атобар апъТ - Тъпа работа. Пишем го наопаки с идеята, че по-лесно ще бъде прочетено от политици, чието мнение зависи от температурата на въздуха - като е топло през лятото, мислят едно, а като стане студено, точно обратното.

През задната врата

Люба Йорданова

Начинът, по който ГЕРБ се опитва да прокара смекчаване на забраната за пушене на закрито, също е показателен за лошо режисираната политика на правителството и депутатите. В четвъртък се състояха паралелни заседания на комисиите по здравеопазване и по икономическа политика, като и на двете се обсъждаше отмяна на пълните рестрикции. И докато в едната (здравната) ресорният министър Десислава Атанасова, подкрепена от лекари, граждански организации и почти всички депутати, обясняваше колко големи са вредите от пушенето за здравето на хората и за бюджета на здравната каса, в другата народният представител от ГЕРБ Иван Божилов предложи за гласуване поправка в Закона за туризма, която смекчава забраната. Той беше активно подкрепен от съпартийника си Диан Червенкондев, пригласяха им и представители на ресторантьорския бизнес. Поправката на практика връща стария режим за пушене - отделни зали за пушачи в големите заведения, малките да могат да избират дали се пуши или не и изцяло разрешаване на пушенето в нощните. Иначе казано - мерките, които не работиха преди 1 юни тази година и които са много по-трудни за контролиране, отколкото пълната забрана. Като бонус се узаконяват и обособени места за пушене на авто- и жп гари, приемните на железопътните гари и (доста широкото) "на други места, определени в закон". В момента законът за здравето позволява такива места да има само на летищата.

Иначе вратичката е добре измислена - поправката се прокарва като изключение в закон, който е почти на края на второто си четене в комисия и съвсем скоро трябва да се гледа в пленарната зала. Освен това беше "раздадена" на депутатите в последния момент - на самото заседание на комисията така, че да няма време за реакции.

В крайна сметка депутатите от здравната комисия единодушно отхвърлиха смекчаване на забраната, а колегите им от икономическата отложиха гласуването на сходното предложение за следващата седмица заради процедурни проблеми. Засега везните клонят натам вторите да се поддадат на натиска и да отменят пълната забрана за пушене на закрити места.
128 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 153
    • + 46

    "Може би за нас е единствено важно да можем да си пушим на спокойствие навсякъде, защото то какво друго ни остана, "Не да си пушач навсякъде пушачите, а в зоните за тази цел, първо. Това твърдение е абсолютна манипулация.

    Второ като сте се загрижили толкова за малкия и среден бизнес, помислете и цялостно върху икономическия ефект, защото спадът на оборотите не е само на заведенията- страдат и всички фирми, които им доставят продукти- напитки, храни, както и друг свързан бизнес- шоубизнеса и артистите....

    Отделно че абсолютно не е вярно, че в другите европейски държави има пълна забрана. Със сигурност такава няма в Германия, Австрия, Швейцария,Чехия и прибалтийските държави. Доколкото се говори (тук вече не знам със сигурност, за да твърдя категорично) Холандия съвсем скоро също ще свали забраната, макар и реално се нарушава отдавна с прословутите частни клубове. Единственото напълно вярно в статията е, че това е сравнително маловажен проблем и обществото може да влага енергията си в решаването на много по смислени теми от деленето на пушачи и непушачи. И непушачите ако обичат да не излизат с довода, че пушачите ги карали да ходят в местата за пушене, защото винаги могат да откажат

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 38
    • + 99

    Обороти или здраве - изберете сами.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 43
    • + 168

    Ама не искам да ми димят в заведенията бе. Това си е тероризъм срещу здравето на хората. Все едно да разрешат инвекциозно болните да се хранят с всички останали в болниците....

    Който иска да пуши - прав му път - излиза навън и пуши ! Докога толератните ще бъдат наказвани, заради наглостта на другите..

    Нередност?
  • 4
    phg avatar :-|
    phg
    • - 151
    • + 50

    Навън вече ми е студено, искам да си пуша вътре, в отделението за пушачи! Обещавам, че когато вляза в отделението за непушачи, няма и да си помисля да запаля цигара там! Точка!

    Нередност?
  • 5
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 21
    • + 88

    [quote#1:"Дим Дим"] страдат и всички фирми, които им доставят продукти- напитки, храни, както и друг свързан бизнес- шоубизнеса и артистите.... [/quote]
    Страдат - дръжки.. Това е икономика - априте ха хората няма да останата непохарчени. Ако не го дадат за одимени кръчми, за ги дадат на другия ден за кафе или играчки за децата.

    Най-много да се наложи част от персонала на заведенията просто да смени работното си място

    Нередност?
  • 6
    didi_56 avatar :-|
    didi_56
    • - 18
    • + 128

    до г-н Дим Дим

    Г-н Дим Дим има интересна идея. Вместо да ограничаваме пушенето, да го стимулираме. Представята ли си какви обороти ще маат кафенетата, ако пропуши цялата нация. И как свързаните с тях предприятия ще процъфтят. И лекарите също - ще оперират на наволя.
    Девизат трябва да не е "Живот без дим" а "чрез повече дим да преборим кризата и да осигурим благоденствие"

    Нередност?
  • 7
    dimdim avatar :-P
    Дим Дим
    • - 129
    • + 41

    До коментар [#3] от "bestbuy":

    Като не искащ да ти димят в заведението, сядаш в отделението за непушачи и никой няма да дойде да ти дими. Другото твърдение, че "това е икономика" и хората ще изхарчат парите за друго е толкова смешно, че даже няма смисъл от коментар

    Не забравяй че ако пазарът има нужда от заведение, в което не се пуши изцяло, то със сигурност ще намери поне един предприемчив човек да го създаде.

    И за да е ясно- на мен лично забраната за пушене не ми пречи, отмяната й- също.

    Нередност?
  • 8
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 18
    • + 97

    [quote#4:"phg"]Обещавам, че когато вляза в отделението за непушачи, няма и да си помисля да запаля цигара там![/quote]
    Това ще опрости ли на персонала, който те обслужва, дневната доза твой никотин?

    Нередност?
  • 9
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 73
    • + 33

    До коментар [#6] от "didi_56":

    Не, съвсем нямам такава идея, не изкривявай темата с неуместна ирония. Който иска да пуши ще пуши и обратно- който не иска, няма. Не е работа на собствениците на заведения или на вносителя на кафе да се бори с пушенето, затова си има министерство на здравеопазването. Има и други инструменти като повишения на акцизи и т.н. Забраната за пушене в кафенета няма как да откаже някой да пуши. Нейния смисъл е да не пречи на непушача и затова разделението на зали за пушене и непушачи е нужния компромис за двете страни/

    Нередност?
  • 10
    mvasil01 avatar :-|
    IT
    • - 24
    • + 167

    Взето от Фацебоок:

    "Искам след 22 часа в заведенията да се разрешат чек**те! Всичко друго е ограбване на моята свобода! Искам да мога да си лъс*ам в баровете след 22! Не мога да лъс*ам навън, защото ми е студено. На който не му харесва да му свър*в*т в лицето и върху яденето, да не ходи по ресторанти след 22. Моята свобода е нарушена, ако няма поне стая
    за чек**жии. Защото аз не мога да издържа 2 часа в затворено място без да си ударя една. Не мога да прекарам приятна вечер с приятелите ми нечек**жии, ако не си ударя поне 20 чек** на масата! Аз вече се съобразявам като не лъскам в тролея и в театъра, затова трябва да ми бъде разрешено след 22 часа поне в ресторанти да си лея спер**** на воля. Защото това е моята свобода!"

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал