Цените на електроенергията в региона падат драстично

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред Капитал Daily

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Капитал Daily" разговаря с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов за финансовите резултати, които компанията постигна през 2012 г., за пазара на електроенергия и за развитието на проекта за седми блок в атомната централа.

Вече стана ясно, че печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 2012 г. е около 150 млн. лв. На какво се дължат тези резултати?

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 2012 г. е 158 млн. лв. Това се дължи на две неща - намаляване на разходите и увеличаване на приходите. Увеличихме приходите, защото плановите годишни ремонти на 5 и 6 блок се извършиха по-бързо, което доведе до това, че реакторите работиха повече, отколкото трябва. От друга страна, намалихме някои разходи, като например разходи за заплати, оптимизирахме разходите за електроенергия и обслужването на някои от процесите. Намалихме злоупотребите с гориво и др.

Приходите от продажбите на електроенергия на свободния пазар през 2012 г. бяха ли по-високи?

От гледна точка на регулирания пазар имахме с 500 хил. мегаватчаса по-малко енергия, която да продадем на свободния пазар. Това беше направено с цел да не се вдигне цената на електроенергия на битовите потребители. Въпреки това чрез търговете, които направихме, постигнахме добри пазарни цени, които се отразиха на приходите.

Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?

Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Защо, какви цени постигнахте?

64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

В тази връзка АЕЦ "Козлодуй" ще има ли достатъчно средства, за да инвестира в модернизацията на 5 и 6 блок?

НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" около 300 млн. лв., които вече се плащат адекватно. Затова разчитаме и на облигационния заем, който Българският енергиен холдинг ще вземе. С него, освен че ще бъде върнат заемът на НЕК към BNP Paribas, при всички случаи в НЕК ще влязат малко повече средства. Това ще позволи на НЕК да се разплати с нас, което ще гарантира нашата инвестиционна програма за модернизацията на 5 и 6 блок, която е за 200 млн. евро. Отделно имаме и резерв, който ще използваме в краен случай.

Как ще отговорите на критиките от ЕС, че спрените блокове все още не са изведени от  експлоатация и реално ЕС няма как да осигури всички необходими средства за тази цел?

Извеждането на блоковете от експлоатация е отговорност на Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци, към което сега прехвърляме 3 и 4 блок. Знаете, че светът няма достатъчно опит в извеждането от експлоатация на ядрени блокове, което поражда допълнителни проблеми в цяла Европа. Реално в момента ние се учим. Не бих обаче се съгласил, че нещо е изхарчено не както трябва, при положение че са правени одити от Европейската банка за възстановяване и развитие, имало е и наблюдения и от Европейския парламент. Освен това, откакто Делян Добрев е министър, тук се монтираха камери и ежедневно се гледа какви манипулации се извършват. Трябва да ви кажа, че процесите бяха много забавени, но сега всичко се върши с много бързи темпове.

Откъде все пак ще дойдат средствата за извеждането от експлоатация?

Част от средствата ще дойдат от ЕС а останалите - от държавата. По принцип, когато тези блокове са работили, е трябвало да има фонд, в който да бъдат заделяни пари за извеждане от експлоатация. Такъв фонд обаче е нямало. Затова сега българската държава трябва да плати за това, че навремето се е ползвал евтин ток

Ще има ли нови структурни промени в АЕЦ "Козлодуй"?

С хората от моя екип обсъждаме варианти за оптимизирането на обществените поръчки, защото сега една процедура трае 7-8 месеца. Това значи, че ние няма да можем да изпълним инвестиционния си план за 200 млн. лв., който е одобрен за тази година.

Преди няколко седмици коментирахте, че имате съмнение за завишаване на някои разходи и в момента в АЕЦ "Козлодуй" тече проверка. Какво всъщност се проверява?

Проверката тече и се проверява абсолютно всичко, включително продажбите на ток, обществените поръчки и персоналните назначения.

Откакто вие сте изпълнителен директор, има ли много съкращения?

Нямам нито едно съкращение. Имам едно-единствено освобождаване поради факта, че човекът не отговаряше на длъжностните характеристики. След направени проверки се установиха доста фрапиращи злоупотреби, които са пратени на прокуратурата.

Ще смените ли фирмата, която извозва отработеното ядрено гориво?

Първоначално фирмата искаше да завиши разходите си с близо 1 млн. лв. на година, което е значителен разход. Преговорният екип обаче се справи много добре и дори успяхме да постигнем още по-добър резултат. Затова подписахме меморандум със същата фирма и чакаме подписването на договор.

Колко пари до момента са изхарчени за предпроектните проучвания за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"?

До момента на предприятие "Нови мощности" беше отпуснат капитал от 2 млн. лв., а за новата година са одобрени 12 млн. лв. Предпроектните проучвания струват малко на 7 млн. лв., при положение че за "Белене" са изхарчени 14 млн. лв. Останалите разходи ще бъдат за персонал, който се наема от АЕЦ "Козлодуй", и други разходи

Има ли интерес от чужди компании за 7-и блок?

Има интерес от САЩ, Япония, Китай, но не мога да ви кажа имена.

Тези компании в какъв дял от новата мощност ще инвестират?

Те ще имат 49%, а АЕЦ "Козлодуй" ще държи мажоритарния дял, което ни устройва. В момента когато ще наливаме най-много пари в този проект, ние вече ще сме получили лиценз за 5-и и 6-и блок и ще можем да инвестираме изцяло в 7-и блок. Ако кажем, че проектът струва около 6 млрд. лв., нашето участие от 49% ще бъде малко под 3 млрд. лв. От тази сума обаче трябва да извадим и активите - лицензираната площадка, извършените предпроектни проучвания, което означава, че ще трябва да инвестираме около 2 млрд. лв. по груби сметки.

Кога ще стане ясно, колко точно ще струва блокът?

Очакваме икономическият анализ да ни даде приблизителни цени на конкретните производители, с което ще знаем заслужава ли си възвращаемостта на самата инвестиция. Трябва да знаем и дали регионът ще има нужда от ток и на каква цена, кои са основните конкуренти. АЕЦ "Козлодуй" обаче има едно голямо предимство. Тя произвежда евтина електрическа енергия, с която може да бъде направен микс, който да е конкурентоспособен. Защото никоя ядрена централа не може да се изплати при сътресения на пазара като сегашните, на които цената на тока е 60 лв.

Ясен ли е вече кредитният рейтинг на БЕХ?

Трябва да е готов. Очаквам, че той ще е такъв, какъвто е на държавата.

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 14
    • + 147

    Всъщност съм доста приятно изненадан както от информацията, която получих от това интервю, както и от тона на самото интервю!

    "Защото никоя ядрена централа не може да се изплати при сътресения на пазара като сегашните, на които цената на тока е 60 лв."

    Е как бе, Р.Овч. каза, че 200 милиарда сме щели да спечелим :D

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 20
    • + 134

    Къде са сега феновете на проекта БЕЛЕНЕ? Аз когато обяснявах, че има излишъци на енергия и цените падат - не, не било вярно. Когато обяснявах, че тока от Белене ще е непродаваем - не, не било вярно.
    Къде е лъжливото овчарче, да обясни за печалбата от 200 млрд. евро?

    Нередност?
  • 3
    ghost.writer avatar :-|
    Freedom of Speech
    • - 14
    • + 92

    И аз така - 100 пъти попитах на кого ще продаваме ток, за да изплатим строежа, но така и не получих отговор...

    Нередност?
  • 4
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 7
    • + 78

    Нов блок в Козлодуй обаче няма да е много по-евтин от Белене, така че да не бързат много, тези ще работят още 30 години. Освен това ясно се вижда, че спрените блокове може и да са давали евтин ток, обаче не са си подсигурили извеждането от експлоатация финансово, а като гледам сумите са големи и цената на тока е била изкривена.

    Нередност?
  • 5
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 25
    • + 26

    Хайде моля ви се без стъкмистика. Счетоводно знаем как се показва печалба.

    Нередност?
  • 6
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • - 51
    • + 52

    Това партийно величие, дето така авторитетно се изказва за енергетика, със същия успех можеше да е и: главен прокурор, главен санитарен инспектор, председател на Агенцията по вписванията и други важни държавни постове, дето се назначават послушковци.

    Нередност?
  • 7
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • - 22
    • + 62

    Някои подтискащи съждения на интервюирания:

    "...откакто Делян Добрев е министър, тук се монтираха камери и ежедневно се гледа какви манипулации се извършват..."

    "...което доведе до това, че реакторите работиха повече, отколкото трябва..."

    "...Намалихме злоупотребите с ... гориво..."

    Нередност?
  • 8
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 23

    То не е ясно и 2 млрд. откъде ще ги вземат да ги инвестират. Макар че лично аз много се съмнявам да минем само с 2 млрд, досега няма проект, който да е завършил в срок и да се е вместил в предвидения бюджет. По-добре да се изчака новото поколение реактори, които са малки, евтини, пълни са с олово и при инцидент се самокапсулират за да няма изтичане на радиация. Всъщносто колко точно ще са евтини още не се знае, но какво пречи при нужда да се добавя по еще един?

    Нередност?
  • 9
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 48
    • + 39

    "АЕЦ "Козлодуй" обаче има едно голямо предимство. Тя произвежда евтина електрическа енергия, с която може да бъде направен микс, който да е конкурентоспособен. Защото никоя ядрена централа не може да се изплати при сътресения на пазара като сегашните, на които цената на тока е 60 лв."


    Тука е ключето към бараката - микс. Този смотаняк не знае ли, че и сега се прави микс от евтиния ток на АЕЦ и скъпата на АЕS Гълъбово и другите производители? Какъвто и микс да се прави, пак ще плащаме масрафа на Уестингхаус вместо на Росатом. Което е разлика само за комисионерите и техните господари, не и за обикновените хора.

    Нередност?
  • 10
    neacel avatar :-?
    Борис Кръстев
    • - 2
    • + 12

    Къде може да се изтегли на пдф. файл годишния отчет?

    Нередност?
Нов коментар