Шведската Vattenfall се разделя на две заради кризата на енергийния пазар в Европа

Компанията отписва активи за близо 4.5 млрд. долара през второто тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведската компания Vattenfall, която е един от най-големите енергийни играчи в Европа, обяви, че отписва от стойността на бизнеса си близо 30 млрд. шведски крони (4.5 млрд. щатски долара), тъй като не вижда перспектива за възстановяване на затруднения пазар на електричество в региона. Държавната компания, която има операции в цяла Скандинавия, Германия и Холандия, също така съобщи, че планира да отдели бизнеса си в Скандинавия от този в континентална Европа, като с този ход се надява да привлече чужди инвеститори. "Новата структура ще позволи на регионалните подразделения да се фокусират върху основните си проблеми и с времето ще отвори възможности за споделяне на риска в континенталните операции на Vattenfall", заявяват от компанията.  

Тежки условия на пазара

Vattenfall, подобно на основните си конкуренти като германските E.ON и RWE, финландската Fortum и др., страда от комбинацията между слаба икономика и нарастващ натиск на регулаторите, отбелязва Reuters. Vattenfall е третият най-голям оператор в Германия по произведена енергия и е първата голяма компания за комунални услуги, чиито затруднения на европейските пазари водят до значително отписване на активи.

Тези компании натрупаха големи дългове по време на консолидацията на сектора в ЕС, която беше предизвикана от либерализацията на енергийния пазар през 90-те години на миналия век. Поради това енергийните фирми се оказаха неподготвени за значителния спад на потребление на електричество, предизвикан от кризата в еврозоната. Допълнителен натиск върху производството на електричество оказват мерките за повишаване на енергийна ефективност.

"Както и другите производители на енергия в Европа, Vattenfall чувства последствията от все по-мрачните перспективи на пазара. Компанията вече приема, че този пазар няма да се възстанови в обозримо бъдеще", заявяват председателят на компанията Ларс Нордсторм и изпълнителния директор Ойстейн Лосет в специално изявление. През юни Лосет прогнозира, че секторът на комуналните услуги в Европа ще остане в тежко положение поне до 2020 г.

Vattenfall също така обяви, че ускорява плановете си за намаляване на разходите, като за 2014 г. целта е повишена от 1.5 млрд. на 2.5 млрд. крони. Компанията планира да спести още 2 млрд. крони през 2015 г., като освен това орязва планираните инвестиции за следващите пет години.

Цената на зелената енергия

Енергийните производители в региона срещат затруднения и от усилията да се увеличи ролята на възобновяемите източници в енергийния микс. Vattenfall, половината от чието производство е на основата на изкопаеми горива, е поставена под политически натиск да наблегне на зелената енергия. Субсидираните вятърни и соларни централи получават предимство в електрическата мрежа на ЕС, измествайки традиционните въглищни и атомни централи. Дори високоефективните централи, използващи природен газ, са поставени под натиск, след като притокът на евтини въглища от САЩ направи старите въглищни централи по-евтини. Според консултантската компания IHS Cera, цитирана от Reuters, около 110 гигавата газови енергийни мощности в Европа са заплашени от затваряне.

Най-голяма част от обезценката на активи на Vattenfall – 14.5 млрд. крони, е от газовите и въглищни централи в Холандия. Други 4.1 млрд. крони се отписват от въглищни централи в Германия. Компанията изтъква, че въпреки отписването на активи, тя все още работи на печалба. "Наложените загуби са сериозни и очевидно сме поставени пред трудна задача. Но това е реалността и ние реагираме според това, което знаем за пазара към днешна дата. Трябва да направим необходимото, за да обезпечим дългосрочната стабилност на бизнеса", заявяват от ръководството на Vattenfall.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 5
    • + 4

    В ЕС имаше толкова инициативи да си изолираме домовете, да си купуваме уреди клас А, забраниха крушките с жичка и да си слагаме само ЛЕД - после защо пазарът нямало да се възстанови в обозримо бъдеще!
    Ами по-малко енергия харчат хората, нали това беше целта.

    Нередност?
  • 2
    131313 avatar :-P
    appen 13
    • + 11

    [quote#1:"Камен"]В ЕС имаше толкова инициативи да си изолираме домовете, да си купуваме уреди клас А, забраниха крушките с жичка и да си слагаме само ЛЕД - после защо пазарът нямало да се възстанови в обозримо бъдеще!
    Ами по-малко енергия харчат хората, нали това беше целта.[/quote]

    Само за обща култура - битовата ел.енергия в която и да е страна на Европа не надвишава 15-20% от потребяваната ел.енергия. Просто експертите от Vattenfall в прав текст казват, че икономико-индустриалния колапс на немския ЕСсср ще се превръща в агония продължаваща десетилетия....

    Нередност?
Нов коментар