🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма кворум, няма киностимули

За пореден път разглеждането на промените в Закона за насърчаване на инвестициите се провали

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втори пореден ден депутатите от парламентарната икономическа комисия не могат да гласуват поправките в Закона за насърчаване на инвестициите заради липсата на кворум. Народните представители от опозицията се оттеглиха от залата, а причината отново беше обсъжданата глава за стимулиране на кинопроизводството.

В предложените от депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Даниела Петрова промени се предвижда сниманите в България филми да могат да кандидатстват за възстановяване на 15% от разходите по проекта. Те трябва да отговарят на определени критерии: инвеститорите да нямат публични задължения, а филмът да е одобрен от министъра на културата след т.нар. културен тест. Проектът трябва да съответства и на европейските правила за държавна помощ. Според депутати от опозицията подобни стимули ще облагодетелстват основно чуждестранните продукции и ще ощетят бюджета. Основен повод за атака беше и липсата на таван на отпусканите средства. В залата присъстваха представители на българските и чуждестранните продуценти, които влязоха в директни спорове както помежду си, така и с депутатите. Българските представители смятат, че няма никакви прогнози какви ще са ползите от новия текст: какъв икономически ръст, заетост и добавена стойност ще има от приемането на закона, който според тях е писан специално за "Ню Бояна филм".

В същото време доводът на вносителите беше, че текстът е добър за всички страни и не дискриминира никого. Диан Червенкондев от ГЕРБ коментира, че изглежда българските кинодейци се страхуват от конкуренция. Ответната реакция не закъсня. Режисьорът Иглика Трифонова заяви, че в България се прави кино по законите на Европа, където то не е индустрия, а е преди всичко изкуство. "Киното е индустрия в САЩ", добави тя.

Председателят на комисията Мартин Димитров поиска да чуе становището на финансовото министерство за предложените промени. Експерти от ведомството заявиха, че според европейските правила прагът на подобни стимули не може да надхвърля 10%. В същото време представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма коментираха, че промените трябва да са в отделен поднормативен акт.

За стимулиране на кинопроизводството отдавна настояват чуждестранните компании в България. През последните години обаче приемането на подобни текстове се проваляше на няколко пъти.

През декември президентът Росен Плевнелиев наложи вето на гласуваните от парламента промени в Закона за насърчаване на инвестициите заради предвидените стимули за киното и утежнената процедура за право на постоянно пребиваване на чужденци срещу инвестиции. Тогава не бяха предвидени точни правила за възстановяване на разходите за снимани в България филми, а само се посочваше, че мерките ще се определят в специална наредба на министерствата на културата и на финансите, без въобще да става ясно каква ще е тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • + 3

    Чудя се да се смея ли, да плача ли. Ей, как може БСП да заемат най-дясна политика, вие лудили сте! "Според депутати от опозицията подобни стимули ще облагодетелстват основно чуждестранните продукции и ще ощетят бюджета" Какво БСП мислят за разходната част на бюджета, къде се е чуло и видяло, ляв икономист да не настоява за облекчения и субсидиране!

    "Българските представители смятат, че няма никакви прогнози какви ще са ползите от новия текст: какъв икономически ръст, заетост и добавена стойност ще има от приемането на закона" Ако това е така, то това противоречи на чл. 28 от Закона за нормативните актове и е крайно време да се научат как трябва да се пише един закон или всяка наредбичка!

    Нередност?
Нов коментар