Правителството мисли нови стимули за киноиндустрията

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че догодина секторът може да получи данъчни облекчения

Според Даниела Везиева финансовият министър Владислав Горанов е запознат с предвидените мерки. От финансовото ведомство заявиха пред "Капитал", че данъчни облекчения за киноиндустрията няма да има
Според Даниела Везиева финансовият министър Владислав Горанов е запознат с предвидените мерки. От финансовото ведомство заявиха пред "Капитал", че данъчни облекчения за киноиндустрията няма да има
Според Даниела Везиева финансовият министър Владислав Горанов е запознат с предвидените мерки. От финансовото ведомство заявиха пред "Капитал", че данъчни облекчения за киноиндустрията няма да има    ©  Анелия Николова
Според Даниела Везиева финансовият министър Владислав Горанов е запознат с предвидените мерки. От финансовото ведомство заявиха пред "Капитал", че данъчни облекчения за киноиндустрията няма да има    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позабравената идея за преференции за киноиндустрията в България отново стана актуална. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че секторът може да получи данъчни облекчения през следващата година, като очакванията са с тези мерки оборотите на работещите в него компании да нараснат със 70%. В същото време от Министерството на финансите категорично отхвърлиха подобна идея.

Разнобой в мненията

Все още не е ясно какви точно стимули се предвиждат, като идеите се обсъждат от междуведомствена група. Тя трябва да излезе с анализ през януари, съобщи Везиева пред журналисти след конференция на Българската агенция за инвестиции. След това ще се уточнява какъв ще е ефектът върху бюджета. Финансовият министър Владислав Горанов е запознат с предвидените мерки, като сметките показвали, че спадът на бюджетните приходи ще бъде компенсиран от увеличения оборот и повечето снимани филми в индустрията, е казала Везиева, цитирана от "Медиапул". Думите й бяха опровергани от Министерството на финансите. От ведомството коментираха пред "Капитал Daily", че категорично данъчни облекчения за киноиндустрията няма да има.

Везиева заяви пред журналисти, че облекченията могат да бъдат както от преки данъци, така и от косвени, като за тази цел се проучват подобните системи в различни европейски държави - Великобритания, Унгария и др. Заместник-министърът на икономиката е казала, цитирана от "Медиапул", че е против възстановяване на данъка върху добавената стойност, каквато е практиката в Румъния. И сега ДДС за филмите за износ се връща, обясниха данъчни експерти. В държавите от Централна и Източна Европа като Сърбия, Хърватия, Чехия и Унгария се възстановяват около 20% от направените разходи в съответната страна на сниманите продукции. 

Пореден опит

Идеята на Везиева е поредният опит за въвеждане на стимули за киноиндустрията в България. За такива от години настояват чуждестранните филмови компании, които оперират в страната, като "Ню Бояна филм", която е собственост на компанията NU Image. Преди три години депутати от ГЕРБ  няколко пъти внасяха в икономическа комисия предложения, които така и не бяха приети. Първоначално се предвиждаше български и чуждестранни продукции с бюджет над 1.5 млн. лв. да бъдат насърчавани със специална наредба от министерството на културата и на финансите, без въобще да става ясно какви точно ще са мерките. Тогава президентът Росен Плевнелиев наложи вето на този проектозакон заради неяснотите. Впоследствие беше предложено сниманите в България филми да могат да кандидатстват за възстановяване на 15% от разходите по проекта (включващи както инвестициите в декори и техника, така и парите за заплати и осигуровки). Продукцията трябваше да е одобрена от министъра на културата след т.нар. културен тест. Общите предвидени средства щяха да се определят всяка година и трябваше да се отпускат от държавния бюджет на Министерството на културата. Но малко след това правителството падна и до гласуване на този проект така и не се стигна.

Според източници от кинобранша от новите преференции ще могат да се възползват основно чуждите кинопроизводители. Везиева заяви, че през тази година оборотите в българската киноиндустрия са нараснали с 12-18%, като са се увеличили сниманите филми от екипи от САЩ, Русия и Индия. Тя цитира анализ, според който при данъчни стимули приходите могат да скочат с още 70%. Не е ясно и колко са заетите в киноиндустрията, като според представители на сектора става въпрос за хиляди във филмови, телевизионни и рекламни проекти.

Проблемът с данъчните преференции е, че ако за една индустрия се дадат, всички други имат основание да поискат. България е избрала по-вярната позиция - нисък данък от 10% за всички.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 1

    Кога ще предложите не облекчение, а изравняване на наказателната ставка 15% за едноличните търговци? Отговор: у шестък! Нали все пак някой трябва да плаща всичките подаръци и най-лесно е това да е дребният бизнес. Много са, като разпределиш равномерно по 1000 - 2000 на калпак, няма даже да го забележат...

    ДЕОС за бюджет 2016:

    В духа на популизма и носенето по течението неизпълнени остават ключови предизборни обещания на десните партии, многократно декларирани в програми и телевизионни студия. Такова е продължаващото дискриминационно облагане на доходите на дребния бизнес, в частност на едноличните търговци с 15%, спрямо единната ставка за физическите лица от 10%. Аргументът, че по този начин се отчита и данък дивидент от 5% не е състоятелен, тъй като приходът от него за 2016 г. ще бъде 80 млн. лв. , основно отчислен от държавните ЕАД, спрямо данък печалба от 1,734 млрд.. 0,04% ефективно събиран данък спрямо 5% за ЕТ. ДЕОС сме против тази очевидна и подкрепена с цифри дискриминация на най-дребния бизнес, настояваме за нейното незабавно намаление до общите за всички физически лица 10%. Но ако едноличните търговци остават традиционно дискриминирани, то за други групи данъкоплатци се запазиха цяла редица заварени преференции и изключения, издействани през годините чрез лобистки и популистки натиск. В този списък, например, са ваучерите за храна, облекченията от корпоративен данък за инвестиции на земеделски производители, данъчната ваканция за рентите от земя, намалената ставка ДДС за пакетния туризъм, данъчните облекчения за заемополучатели на жилищни кредити и за сключилите застраховка живот. ДЕОС смятаме този подход на изключения и преференции за грешен. В нашата представа данъчното облагане трябва да бъде просто, прозрачно и най-вече ниско.

    Нередност?
Нов коментар