🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две обединения с оферти за ремонта на минералната баня в София

Избраният изпълнител ще трябва да изпълни поръчката най-късно до 23 октомври

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две обединения - "Света София 2013" и "Терми Сердика", бяха допуснати до отварянето на ценовите оферти в търга за избор на строител, който да осъществи проекта за превръщането на Централната минерална баня в музей за историята на София. Третият участник в процедурата - "София 2013", беше отстранен още на етап оценка на техническо предложение.

Офертата на първия допуснат участник е за 5.071 млн. лв. без ДДС, като обединението, в което участници са дружествата "ПСТ холдинг", "Реставрация", "Антично наследство" и едноличният търговец "ЕМ - Емил Митев", е заложило 8% печалба. Другият кандидат - "Терми Сердика", в който партньори са компаниите "Джи Пи груп", "Станилов", "Сънником" и ЕКСА, пък предлага цена от 5.06 млн. лв. без ДДС и залага на 10% печалба. При оценките на техническите предложения на кандидатите и двата са получили равен брой точки - 40. Според критериите за избор на изпълнител обаче определящ показател е предлаганата цена, която е с максимална тежест от 60 точки. Очаква се до края на седмицата комисията по оценка на кандидатите да вземе решение за избор на изпълнител.

Готов до 23 октомври

Индикативната стойност на ремонта, която беше обявена при откриването на търга в края на декември миналата година, е 5.57 млн. лв. без ДДС. Финансирането е осигурено от оперативна програма "Регионално развитие". Като задължително условие пред бъдещия изпълнител тогава общината постави изискването независимо от коя дата започне да тече срокът на изпълнение, обектът да бъде готов до 23 октомври тази година. Причината за последното е, че одобреният проект на общината по оперативната програма е със срок на изпълнение 24 месеца, които изтичат в края на годината. Сред изискванията към кандидатите бяха доказване на общ оборот не по-малко от 13 млн. лв. за последните три години, както и реализирани договори за не по-малко от 2 млн. лв. за изпълнение на реставрационни дейности на поне два сходни обекта - недвижими културни ценности със световно и национално значение.

Авторският надзор над изпълнението на проекта е поверено на колектив на арх. Станислав Константинов на основание на Закона за авторското право и сродните му права. Причината е разработеният от него още през 1998 г. проект за Централната минерална баня. На същото основание на неговия колектив беше възложена и актуализация на проекта, която е от 2008 г.

Вече има сключен договор и с консултант, който да управлява проекта, и това е обединение "Адаптация на ЦМБ за музей на София". Тече и процедура по избор на компания, която да проведе информационна кампания.

От баня към музей

Идеите за превръщане на бившата Централна минерална баня в музей на София са още от началото на 90-те години на миналия век. Първият проект за това е от 1998 г. и оттогава досега е актуализиран на няколко пъти. От 2011 г. той е вече окончателен, а за обекта има издадени и строителни книжа, което означава, че работата по сградата ще може да започне веднага след подписване на договор с избрания изпълнител.

С проекта се променя функционалното предназначение на сградата, паметник на културата - от градска баня в музей, но напълно се съхранява външният й вид. Освен фасадата ще бъдат възстановени в първоначален вид художествените и декоративни елементи в интериора – керамични настилки, мозайки, парапети, пластики и др.

Музеят за история на София ще се разположи на четири етажа с обща площ от около 7900 кв.м. Ще бъдат оформени експозиционни зали и хранилища, предвидени са административна част и реставрационни работилници. Също така ще има представителни зали за общински функции, кафе-сладкарница, както и зала, посветена на създателите на сградата - арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер. Вътрешният двор на старата баня също ще стане използваем, като се предвижда там да има изложбена площ и туристически информационен център.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 4

    коминът ще бъде ли демонтиран или ще му се придаде някаква нова функция !

    Нередност?
  • 2
    nikatan avatar :-|
    Nikola Atanassov
    • - 1
    • + 7

    Не мога да разбера защо банята ще се превръща в музей, при положение, че сградата би могла да бъде СПА-център. Не съм професионалист и не претендирам да съм наясно с детайлите относно "ремонта", но ми се струва далеч по-логично. Не са безкрайно много градовете, които имат минерални извори в центъра.

    Нередност?
Нов коментар