🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дайте шанс на Централната минерална баня

Управлението на София

Минералните бани в София биха могли да са известни колкото тези в Карлови вари или Будапеща.
Минералните бани в София биха могли да са известни колкото тези в Карлови вари или Будапеща.
Минералните бани в София биха могли да са известни колкото тези в Карлови вари или Будапеща.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Минералните бани в София биха могли да са известни колкото тези в Карлови вари или Будапеща.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бойко Димитров магистър по "Системи и управление", член на Националния съвет на "Да, България"
Няма оправдание за Столичната община да не опази предназначението на тази ценност, съществувала 2000 г.

От 30 години в сърцето на нашия град една прекрасна сграда не изпълнява функцията, за която е построена. А ръководството на Столичната община често обещаваше, че ще намери решение Централната минерална баня да възвърне предназначението си. И независимо че половината сграда беше преустроена като музей, в общинския план за развитие 2014 - 2020 беше заложено "Ремонт и изграждане на модерен СПА център в сградата на Централната минерална баня".

За съжаление това намерение издържа до края на септември т.г., когато зам.-кметът Чобанов представи доклад за "Адаптация на Централна минерална баня за Музей‚ Българският ХХ век". Понеже тази сграда има дълга история, първо ще се върна назад в миналото.

Твърди се, че Сердика е основана от траките заради минералните извори, които и тогава са бликали на сегашното място в центъра на града. През 29 г. римляните превръщат селището в град, известен със своите минерални бани.

По-късно, по време на османското владичество, през XVII век пътешественикът Евлия Челеби пише: "Петата баня се намира в центъра на града и има едно голямо кубе с джамлък. Хиляда души може да побере. В средата има басейн и шадраван, а по-навътре - едно голямо кубе, дето мъчно може да се разпознаят хората."

Няколко десетилетия по-късно в известните си писма лейди Мери Монтегю започва описанието на нашия град така: "Не трябва да пропусна забележителните неща, които видях в София - един от най-красивите градове в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение."

След Освобождението, в началото на ХХ век, на мястото на старите турски бани се построява познатата ни нова сграда в стил сецесион с добавени византийски и български орнаментални елементи. Тази баня работи до края на 80-те години, а аз като дете също имах възможността да бъда от последните й посетители и да се науча да плувам в нейните басейни.

Днес за огромно съжаление управниците на града ни предлагат сградата да се превърне в музей, където единственото, което ще ни напомня за минералните води, ще е фонтан в една от залите. И докато през 90-те години оправданието можеше да е липсата на средства, сега не е така. За миналата година според данните на сайта на общината собствените приходи на София са 640 млн. лв., планираните капиталови разходи са близо 200 млн. лв., а реално изпълнените - 144 млн. лв. Към края на октомври т.г. наличните средства са 352 млн. лв. В същото време ни се обяснява, че единственото решение е да се търси концесионер за възстановяването на баните, тъй като София няма възможност да отдели необходимите средства, за да запази тази ценност, съществувала вече почти 2000 години.

В последно време се чува и друго оправдание - че дебитът на извора намалял от 18 на 12 л/сек. Само че централните хотели в Сандански се захранват от извор с дебит 8 л/с, а планираният нов плувен комплекс в парк "Възраждане" ще използва 0.5 л/сек5.

Централните бани са само един от многобройните занемарени минерални комплекси в София. При факта, че Столичната община е изработила Стратегия за използването на минералните води, в която поставената цел е "Възраждане и разцвет на заложената в антични времена Софийска хидротермална култура и традиция".

Надявам се любовта към историята на нашия град и здравият разум да надделеят и не след дълго Централните софийски бани да бъдат не по-малко известни от тези в Карлови вари или баните Сечени и Гелерт в Будапеща.

И моят призив към управляващите София е: не мислете за поредното усвояване на европейски средства, а дайте шанс на нас, нашите деца и всички гости на града ни, да се наслаждаваме на това, което така прекрасно са описвали пътешествениците през миналите векове.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    И защо да ви дадът възможност? Ще направят това, което най-добре умеят, да съсипват природата за бърза печалба. Както направиха навсякъде в кочинката. Море, гора, езера всичко леш.

    Нередност?
  • 2
    capf avatar :-|
    capf
    • + 2

    До коментар [#1] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

    Гората и езерата са леш, защото българите се надпреварват кой пръв да си изхвърли патриотично боклука на поляната. Тук няма правителство, нито политика. Става въпрос за отношение! Цапат туристи, минувачи, зелени, шарени, дори Дъновисти. А за политиците - за тях пак ние сме си виновни.

    Нередност?
  • 3
    oyj52578755 avatar :-|
    Илия Ценев
    • + 1

    Дайте шанс на Централната минерална баня - и не само на нея !!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал