Мутанти в действие

Защо коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки се разпадна

Коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки се оказа хапка, която и двамата не успяха да преглътнат
Коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки се оказа хапка, която и двамата не успяха да преглътнат
Коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки се оказа хапка, която и двамата не успяха да преглътнат    ©  Юлия Лазарова
Коалицията между Яне Янев и Веселин Марешки се оказа хапка, която и двамата не успяха да преглътнат    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Политическото инженерство е набор от техники, които позволяват създаването, поддържането и закриването на политически субекти", пише политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов в публикация, озаглавена "Наръчник на политическия инженер". Ниското обществено доверие в политиците като цяло и липсата на вяра, че чрез политиката може да се подобри живота им, правят хората склонни към експеримент – те биха дали гласа си за продукт на инженерна дейност, без да се замислят много за последствията, казва още Смилов.

Когато през лятото на 2009 г. тогавашният председател на софийската организация на БСП Румен Овчаров попита риторично съпартийците си "кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) ще подпомогне БСП", а бившият вътрешен министър от правителството "Станишев" Михаил Миков нарече лидера на формацията Яне Янев "политически запъртък, продукт на специалните служби и неудовлетворени бизнес интереси", думите им само потвърдиха съмненията, че политическият възход на Янев и партията му е плод на политическо инженерство. Тогава лидерът на РЗС често ходеше на срещи в ДАНС, откъдето излизаше с папки, които пък след това занасяше в прокуратурата. Така наречените сигнали на Янев обикновено бяха срещу неудобни хора от и на тогавашната власт, нарочени за отстрел. Ролята на пощальон беше удобна както за самия Янев, така и за архитектите на проекта РЗС. Изграденият тогава имидж на борец срещу корупцията гарантира на Янев влизане в парламента, а на архитектите – отнемане на част от гласовете за ГЕРБ, чието основно послание също беше борба с корупцията.

Неведоми са пътищата на... мутацията

Признанията на Румен Овчаров и Михаил Миков за участие на кръгове от БСП в подпомагането на РЗС дойдоха обаче малко след като социалистите загубиха властта и в момент, когато продуктът на политическото им инженерство мутира в сегашния парламент като партньор на управляващата партия ГЕРБ. За кратко. Парламентарната група на РЗС в Народното събрание се разпадна, а част от депутатите на Янев станаха донори на гласове за мнозинството. Лидерът на РЗС вече като опозиционер вадеше разпечатки с разговори на отговорни фактори от ГЕРБ, раздуха историята с шестте апартамента на министъра на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, беше и в основата на още една имотна афера – на бившия председател на столичния общински съвет и лидер на софийската организация на ГЕРБ Андрей Иванов. Кулминацията на ролята "Янев опозиционер" беше кампанията за местните и президентските избори през есента на 2011 г., когато София осъмна с билбордове, на които пишеше "Ще уволня Бойко Борисов".

На повикване

Между двата тура на вота за държавен глава обаче Янев изненадващо беше на двучасова среща с Бойко Борисов, след която заяви, че партията му подкрепя Росен Плевнелиев на втория тур и че в бъдеще РЗС ще помага на управляващите при приемането на "знакови законопроекти". Този път на Янев беше възложено първо да оглави временната парламентарна комисия, която да проверява как са издавани указите за помилвания и как е давано българско гражданство по време на двата мандата на бившия президент Георги Първанов.

След нейното злополучно закриване Янев получи картбланш от управляващите да се превъплъти в любимото си амплоа – на борец срещу корупцията. На него беше поверено ръководството на нова временна парламентарна комисия - за борба с корупцията по високите етажи на властта. Така той се озова отново в позицията да вади папки, да разсекретява документи и да громи политици основно от опозицията от БСП.

Проекта "Ярешки"

Когато през ноември миналата година Яне Янев обяви, че ще прави коалиция за парламентарните избори с варненския бизнесмен Веселин Марешки, мнозина видяха това "съдружие" като острие на ГЕРБ както срещу преките им опоненти от БСП и ДПС, така и срещу политически сили, които заплашват да привлекат недоволните гласоподаватели на ГЕРБ. Основно срещу формацията на Меглена Кунева. В подкрепа на това при учредяването на коалицията между РЗС и партията на Марешки "Либерален алианс" двамата посочиха за свои основни политически противници БСП, ДПС и "България на гражданите". Яне Янев даже се закани "лично да прати Меглена Кунева там, където изпратил Кобурга – в политическото небитие".

Имаше дори предположения, че ГЕРБ си отглежда удобна политическа сила за следващия парламент, с която да управлява по същия модел, както досега – самостоятелно + подкрепата първо на "Атака", а след това на независими депутати. В парламента даже се заговори, че новата коалиция се е родила на среща между премиера Бойко Борисов и Яне Янев, на която в замяна лидерът на РЗС е поискал от мнозинството да си възстанови парламентарната група, както и ГЕРБ да му осигури "портфейл" с финансиране и подходящ партньор, като името на Марешки било посочено от самия Янев. За да възстанови групата на Янев, Борисов разговарял с тримата независими депутати от "Атака" - Валентин Иванов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които внесоха в парламента неуспешната кандидатура на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия от името на СДС. Те обаче отказали, твърдят депутати. Така, за да може да има свои представители в изборните комисии за парламентарните избори, от ГЕРБ подкрепиха текста на Янев в Изборния кодекс, който даваше право на партиите да имат представители в комисиите, дори да нямат парламентарна група.

Марешки и властта

За да бъде привлечен варненският бизнесмен в коалицията, на него управляващите, изглежда, са му предложили някои екстри. Например  обществени поръчки в няколко държавни болници и да продължи да развива развива веригата си от 250 аптеки, въпреки че по закон всеки има право на не повече от четири. Само седмица преди да сключи коалицията с Янев, варненският бизнесмен получи подарък. Директорът на лекарствения регулатор, който контролира и регистрира всички лекарства, техните производители, дистрибуторите на медикаменти и аптеките скоростно подаде оставка. На негово място беше назначен д-р Евелин Благоев, чиято съпруга Елена е бивш дългогодишен висш мениджър във фирмата на Марешки. Въпреки твърденията му, че не участва на "болничния пазар", понеже според него той се държи от "фармацевтичната мафия", а само на аптечния, всъщност дистрибуторът му "Фармнет" ("Хигия") през последните месеци е започнал да доставя лекарства в онкологиите във Варна и Пловдив, болниците в Димитровград и Пазарджик. Участва активно и в текущите търгове на клиники за медикаменти. 

Доставките за болниците представляват общо 183 млн. лв. годишно от пазара на лекарства за 2 млрд. лв. и дистрибуторите, които снабдяват болниците, обикновено чакат с години, за да си получат парите. Оказва се обаче, че при 450 млн. лв. дългове на болниците управляващите са загрижени за вземанията на Марешки. На предпоследното си заседание миналия петък правителството в оставка отпусна целева субсидия от 9 млн. лв. за покриване на част от дълговете на най-задлъжнялата по вина на държавата болница – Военномедицинска академия. Пред "Капитал" директорът на ВМА ген. Стоян Тонев съобщи, че "субсидията е предназначена за най-големите дистрибутори на медикаменти и консумативи за ВМА – "Софарма трейдинг", "Либра", "Търговска лига" и "Фармнет". Тези пари ще отидат обаче основно за вземанията на фирмата на Марешки "Фармнет". Останалите трима големи дистрибутора, които имат просрочия за милиони, все още не са получили нито лев. "Имаме просрочени експозиции за 10 млн. лв. към ВМА, никога не сме преустановявали доставките за нея и не сме получили никакви пари от тази субсидия", каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг".

Просрочията към "Търговска лига" например са от септември 2011 г. и в момента са 700 хил. лв. "От месеци не сме получавали нито лев от ВМА, имаме нотариална покана да си съберем вземанията", каза Тони Веков, изпълнителен директор на дистрибутора. От "Либра" не са получавали също никакви средства от болницата от декември. Тяхното най-старо просрочие е от година и половина и общо са натрупали забавени плащания над 6 млн. лв. "Ние отдавна сме на загуба от работата с ВМА предвид лихвите, които плащаме върху заемните средства, които сме вложили в доставки за болницата", коментира Диан Димов, изпълнителен директор на "Либра". На въпрос каква част от тази сума е получил Марешки каза пред "Капитал", че не си спомня, защото вече е в предизборна кампания.

Разривът

Който обаче внимателно е следил кадрите от официалното сключване на брака по сметка за коалицията Янев-Марешки в  хотел "Шератон" и под звуците на "Болеро"-то на Равел, няма как да не е забелязал изражението на взаимната непоносимост на двамата. Веднъж те вече имаха в политическата си биография такъв съюз, който завърши злополучно. През 2009 г. Марешки беше в листата на РЗС за Европейския парламент, но беше отстранен със скандал малко преди вота през юни. Тогава Янев посочи като причина купуването на гласове по време на местните избори през 2007 г., когато Марешки беше кандидат за кмет на Варна. Марешки отвърна, че Янев му е поискал пари за участието си в листата. Председателят на РЗС контраатакува с искане до ДАНС и прокуратурата за проверка на бизнеса на Марешки.

Вторият брак по сметка между двамата просъществува само четири месеца и причината за поредната им раздяла е отново финансова. Само ден след като от РЗС разпространиха решението си, че развалят коалицията с партията на Марешки "Либерален алианс", който изгубил доверието на варненци, Марешки обяви, че не Янев, а той е сложил край на партньорството. Нещо повече - в пряко включване по ТВ7 варненският бизнесмен заяви, че се е разделил с лидера на РЗС преди 10 дни, защото Янев "се е разбрал с Цветан Василев (собственикът на Корпоративна търговска банка - бел. ред.) за изборите. И даже цитира Янев, който му казал, че "там всичко е платено". На пресконференция на следващия ден бизнесменът разказа по-подробно какво е имал предвид. "Разделихме се, защото Яне Янев започна да развива старите си концепции, че трябва да изграждаме мрежи, като плащаме на журналисти, на социолози и застъпници. Каза още и че който не си плаща, няма да вкара депутати в парламента." Марешки обаче беше обхванат от амнезия за ролята на Цветан Василев в отношенията му с Янев. "Съжалявам, че споменах имена, защото може би тези имена не са замесени, но ако трябва да цитирам неговите думи, без да споменавам имена, ми е казвал, че се е разбрал навсякъде с определени социолози, с определени журналисти и с определени собственици на медии, за да му бъде създаван добър имидж и съответно социолозите да показват възход на неговата формация", обяви Марешки. Така и не стана ясно за какво Янев се е разбрал с Цветан Василев. Бегъл поглед обаче върху участията на лидера на РЗС в TV7, където банкерът сега е инициатор на проекта между "Нюз7" и CNN, показва, че Янев е участвал 8 пъти за последните два месеца в авторските предавания на директора на телевизията Николай Бареков според медийния мониторинг на агенция Intelday Solutions,  като само през последната седмица той гостува на Бареков на два пъти през ден. Интервютата след това не само че присъстват и в новините на телевизията, но и са цитирани в изданията на пресгрупата около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Като друг аргумент за раздялата си двамата посочиха преговори за съвместно участие в парламентарните избори с партия ЛИДЕР, зад която стои бизнесменът Христо Ковачки. "Хванахме достоверна информация от хора, които са присъствали, че Марешки се е срещал с Ковачки и това препълни чашата на нашето търпение", каза Янев пред "Дневник". "Янев преговаряше с ЛИДЕР", отговори варненският бизнесмен. От коалицията ЛИДЕР-НИЕ потвърдиха, че и двамата са търсили контакт с тях. И разказаха, че първо Янев поискал среща по телефона, но такава му била отказана. След това обаче приели разговор с Марешки, но определиха срещата като опознавателна и нищо повече.

Близки до варненския бизнесмен разказаха, че една от причините за разрива с Янев е, че след като двамата са си разпределили водачите на листи в 31-те избирателни района в пропорция 17 на 14 в полза на Марешки и са се договорили всеки да поеме финансовата част на кампанията по региони, лидерът на РЗС заявил, че трябва да се дадат допълнително 3-4 милиона за национална кампания. Според тях обаче за решението на Марешки да прекрати отношенията си с Янев най-много оказала влияние среща между варненския бизнесмен и вътрешния минитър Цветан Цветанов малко след оставката на правителството. Марешки отишъл да разговаря със зам.-председателя на ГЕРБ за бъдещето на коалицията с РЗС и той му отговорил, че не се интересуват вече от Янев. Това било знак за Марешки, че коалицията им е загубила подкрепата на бившите управляващи.

Знак за смяна на курса към РЗС от ГЕРБ дадоха още в началото на февруари, когато с гласовете на мнозинството беше отхвърлен текстът от Изборния кодекс, който щеше да позволи на партията на Янев да има свои представители в избирателните комисии. Предложението за отпадането му беше направено от Христо Бисеров по време на обсъждането на спорните текстове в правната комисия и веднага прието от председателя й Искра Фидосова. Тогава този ход на вече бившите управляващи беше изненадващ както за опозицията, така и за членовете на комисията от ГЕРБ. Дали наистина бившите управляващи са оттеглили подкрепата си за формацията на Янев, не е много ясно. Факт е обаче, че в момента лидерът на РЗС е основното острие на атаката срещу президента и предстоящото сформиране на служебен кабинет. А това изглежда удобно за ГЕРБ, които дадоха да се разбере, че ще се дистанцират максимално от временното правителство.

36 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoimg avatar :-?
    Geoimg
    • + 43

    Някой стратегически дърпа конците или ги е изпуснал!?

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • + 66

    До коментар [#1] от "Geoimg":

    Не, не. Конците се държат здраво. Просто водата се размътва, за да се ловува по-лесно и на едро.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 29

    Много точно заглавие ... :)

    Нередност?
  • 4
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 1
    • + 52

    Ако погледнем сериозно - за никакво политическо инженерство не става дума, а за нещо много по-просто: скрито държавно финансиране.
    Прочетете пак и пак как с целева държавна субсидия от 9 000 000 лв, отпусната на ВМА, за да се разплаща с доставчиците на медикаменти, се плаща С А М О на фирмата на Марешки.
    Какво се очаква от него? След около месец ще разберем.

    Нередност?
  • 5
    ashamana avatar :-|
    Медий
    • - 2
    • + 9

    Марешки каза защо.

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "Г-н D.": А той ще го научи след 12 май :-)

    Нередност?
  • 7
    dobivelkov avatar :-@
    Велков
    • - 1
    • + 13

    Яне кажи си!!!

    Нередност?
  • 8
    moriarti avatar :-P
    moriarti
    • - 7
    • + 23

    Комуноидните "проекти" сега съвсем не знаят накъде да тръгнат. Волен идиот поне праволинейно крачи по релсите. Изобщо - галимация. Сега да очакваме ли лудото Яне да гушне Пръмовица и да я припознае за "майка" си?

    Нередност?
  • 9
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 2
    • + 29

    До коментар [#6] от "kardinalat":

    Да вярваме, че г-н Плевнелиев ще успее да се еманципира от бригадата, която издигна кандидатурата му.
    В неговата власт е възможността е да измъкне страната от партийно-олигархичния досегашен модел.
    Да вярваме, че има желание и способност.

    Нередност?
  • 10
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 24

    Аз имам теория защо! Единия няма чак толкова пари, и тези които ги има не ще да ги дава в начинание с подозрително невидентна възвръщаемост. Другия няма чак такъв политически капитал и разбира, че не чак толкова многото пари на първия няма да го спасят. :-)

    Нередност?
Нов коментар