Спасителят от плажа

Или защо Веселин Марешки твърди, че е опозиция, но винаги подкрепя ГЕРБ

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко действия и реплики на депутата и бизнесмен Веселин Марешки през последните дни го сложиха отново под прожектора на общественото внимание. Той първо направи няколко впечатляващи обръщания по гръб пред ГЕРБ покрай опитите да бъде внесен проектът за нова конституция - толкова чевръсти, че дори свикналите да виждат как се въртят подобни лица бяха впечатлени. Днес лидерът на "Воля" премина и друга граница. В ефира на bTV той си позволи да заплаши журналиста Антон Хекимян с намеци, че може да бъде свален от ефир, ако не промени поведението си. "Преди години Цолова беше на вашето място и опитваше да внушава същите неща като вас. Но Ани Цолова я няма, а аз съм в парламента", каза той. Анна Цолова беше водещ на сутрешния блок по "Нова телевизия" и се превърна в една от емблемите на цензурата, която налагат свързаните с властта кръгове над свободните журналисти. Тя беше свалена от ефир малко след като депутатът от ДПС Йордан Цонев се обърна към нея в ефир с думите: "Пеевски праща много поздрави и ви желае творчески успех."

В този контекст думите на Марешки сега прозвучаха като директна заплаха срещу журналиста от bTV. Наглостта по принцип е любимото убежище на простака и не бихме обръщали много внимание на такива изяви. През следващите седмици обаче Веселин Марешки ще играе по-главна роля в политическия цирк, който предстои да се разиграва. Той, от една страна, ще бъде купуван от ГЕРБ, за да допълва мнозинството, което ще крепи Борисов, от друга, ще бъде дърпан от ДПС, които през главния прокурор и делата срещу Марешки могат да го накарат да се върти много повече към тях.

Този спектакъл вече започна. През последните дни лидерът на "Воля" преобърна позицията си за нуждата от Велико народно събрание и промени в конституцията на няколко пъти. Той първо заяви, че е против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание (ВНС), след това даде крачка назад, като уточни, че депутатите му може да подкрепят проекта за нова конституция, ако процедурата бъде задействана и той стигне до пленарната зала, но няма да подпишат проекта, за чието депозиране в парламента са необходими 120 подписа. В крайна сметка обаче Марешки и неговите депутати от "Воля" поставиха подписите си под внесения проект.

Преди да се оправдае по телевизията защо е подписал предложението на ГЕРБ, той беше пресрещнат от група от "МлаДа България" - младежката организация на "Да, България", която го попита дали конституцията и моралът му струват два плажа, колко висящи дела има, как чака да мине давността им и какво е правил на срещата на прокурорите преди няколко седмици.

Въпреки че прокламира "Воля" като опозиционна партия, през последните три години Марешки винаги е в услуга на ГЕРБ, когато е необходимо да се съберат гласове за подкрепа. Така например се случи и при последното гласуване на вот на недоверие, при което той подкрепи правителството на Бойко Борисов.

За лупинга на позицията на лидера на "Воля" има една очевидна причина. От ГЕРБ разчитаха на подкрепа на шестимата независими депутати от "Атака", чиито гласове бяха достатъчни за внасянето на проекта в парламента (ГЕРБ и "Обединените патриоти имат общо 116 гласа), но народните представители на Волен Сидеров първо не отидоха на консултациите с ГЕРБ, а след това отказаха да подпишат проекта за нова конституция. Въпреки че от известно време "Атака" не е част от управляващото мнозинство, депутатите на партията досега подкрепяха ГЕРБ и "Обединените патриоти", а и чрез тяхната квота в правителството ДПС продължава да присъства неофициално в изпълнителната власт. Това наложи Марешки спешно да спасява ГЕРБ, защото внасянето или не на проекта за нова конституция се превърна в нещо като преброяване на мнозинството в парламента и за ГЕРБ беше от съществено значение да покаже, че има подкрепа, след като БСП и ДПС категорично отказаха да участват в упражнението на ГЕРБ "нова конституция и свикване на ВНС".

За една концесия в повече

За мотивацията на бизнесмена Марешки, разбира се, не е достатъчна само нуждата на ГЕРБ. Историята за концесията на варненския плаж "Кабакум" е вероятно малка част от примерите за цената на неговата подкрепа. Той и неговото семейство държат от десетилетия концесията на плажа, където той издигна незаконна двуетажна постройка. В предишния мандат на Борисов Лиляна Павлова планираше да я събори, докато беше министър. След поредица съдебни дела се оказа, че постройката е временна, законна и няма да бъде събаряна, а това решение съвпадна с молбата на Бойко Борисов към Марешки да поеме финансирането на футболния клуб "Локомотив" (Пловдив). Това беше придружено и с още една компенсация - малко преди да подаде оставка, второто правителство на Борисов пренасочи 10 млн. лв. от образователното министерство за погасяване на стари задължения към фирмата за търговия на едро с лекарства на Марешки. Той е собственик на най-голямата верига аптеки с над 300 обекта в България и на верига бензиностанции.

Откакто е депутат, стотиците му фирми се управляват от 76-годишната му майка Веска Марешка, съпругата и сина му и не фигурират в годишната му декларация, което не му пречи да обяснява, че те са негови, а пък на данъчните и антикорупционните власти - да не забелязват тези изявления.

Пред bTV Марешки обясни, че няма никаква представа, че фирма с мажоритарен собственик майка му и доскорошния му депутат Антон Дончев, сочен за негова дясна ръка в бизнеса, са спечелили концесия на плажа в деня, в който той подписа проекта за конституция. "Откъде да знам коя фирма е спечелила, аз да не ходя по концесии. Аз имам 150 фирми, мислите ли, че знам имената на всички? Какво значение има през коя фирма, има значение дали плажът е рентабилен, дали някой го иска, дали аз съм направил нещо добро за хората. Вие наистина ли си мислите, че аз се занимавам с концесии на нещо, на което годишният приход е 100 хил. лв., годишният, не месечният, от този плаж, разходите са много повече, аз с готовност ще го подаря на някого", каза Марешки. Той допълни, че от концесията на този плаж губи 400 хил. лв. на година и никой друг не го иска.

Марешки обяви, че подписите му под проекта за конституция нямат общо с дадените от правителството концесии, а с това, че са искали да дадат шанс на президента да покаже пред обществото конституцията, която е подготвил.

"Президентът Румен Радев за нас е провален политик, понеже той нищо не е направил за четири години, онзи ден обяви, че е направил някакъв перфектен проект за конституция, да го покаже", каза Марешки. Той допълни, че подкрепят текста, тъй като целият български народ от 2009 г. насам иска нова конституция. Освен това против конституцията били само БСП и ДПС, а партията му не можела да застане на тяхна страна, защото депутатите му получавали обаждания от цялата страна, че не трябва да застават на страната на тези две партии.

"Би имало смисъл от въпрос дали ГЕРБ са ми извивали ръцете, ако тези 120 подписа решаваха нещо. Де факто те нищо не променят. Нали разбирате, че днеска си има протести, те не дават време на правителството", каза Марешки. Той призна, че не е чел проекта за конституция. "Не съм го чел. Това нищо не означава, аз сега мога да се разпиша на този лист и това нищо не променя. Считам, че е нормално да не съм го чел. Проектът няма да се гледа от това Народно събрание, а от Велико народно събрание", каза Марешки.

Лупингите на Марешки

"Преобръщането" на позицията на Марешки не е новина, защото откакто е в парламента, постоянните му лупинги са най-запомнящото се нещо от присъствието на депутатите му Народното събрание. Именно те се притичват на помощ на ГЕРБ винаги, когато партията на Борисов има нужда от гласове. Нещо повече - ако има константа в поведението на Марешки в Народното събрание, то това е постоянството му да твърди, че е в опозиция, но на практика да е патерица на ГЕРБ. Например Марешки застана на страната на управляващите, като нарече протестите срещу правителството на Борисов "престъпление". При последния вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", внесен от БСП, той постави неизпълнимото условие на социалистите - започване на процедура по импийчмънт на президента срещу подкрепа за вота, като така оправда гласуването на депутатите си срещу искането за оставка на правителството. При предишния вот на недоверие, внесен отново от БСП, депутатите на Марешки пък се "въздържаха", което по същество е подкрепа за правителството. "Воля" традиционно подкрепя и законите за бюджета всяка година.

На повикване от Борисов

"Ние можем да участваме в управлението само ако участваме в управлението и си носим отговорността. Няма как да бъдем подкрепяща партия", заяви Марешки малко след като стана ясно, че макар и на ръба на 4-процентовата бариера за влизане в парламента, партията му "Воля" все пак ще има депутати в Народното събрание. Заканата му тогава, че ще подкрепя ГЕРБ само ако участва пряко във властта, просъществува около десетина дни. Изненадващо и без предварително да бъде обявена среща от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, придружено със снимка на Борисов и Марешки. В него се казваше, че 12-те депутати на "Воля" ще подкрепят "пълен мандат" на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти", без да участват в него. Интересното беше, че малко преди това Марешки правеше сметки от екрана на bTV как кабинет на Борисов в конфигурация само с "патриотите" е "абсурдно" да остане на власт четири години.

Оттогава досега цялата "опозиционност" на Марешки се изчерпваше само с това да атакува от време на време коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти". Той първо влезе във война с ВМРО, като нарече председателя на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов "политически измамник" заради скандала с даването на българско гражданство и арестите в подвластната на партията Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). И дори на два пъти обяви, че ще иска оставката му. Веднъж заради ДАБЧ и втория път покрай сделката за закупуването на американските изтребители F-16. Всъщност позицията на Марешки за тази сделка е единствената, която остана от началото до края непроменена. Лидерът на "Воля" се обяви срещу закупуването на изтребителите и депутатите му гласуваха против в пленарната зала. Причината за тази "последователност" на Марешки обаче трябва да се търси във факта, че сделката беше подкрепена от ДПС и на практика ГЕРБ нямаше нужда от гласовете на депутатите от "Воля".

Покрай протеста на майките на деца с увреждания, които искаха оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, пък Марешки гръмко обяви, че ще напусне парламента, ако лидерът на НФСБ не се оттегли от правителството, но в крайна сметка до това така и не се стигна. В истинско фиаско се превърна и второто му намерение да напусне парламента през март миналата година. Тогава без абсолютно никакви мотиви Марешки изненадващо обяви, че той и депутатите му напускат Народното събрание. Няколко часа по-късно лидерът на "Воля" уточни, че причината за намерението му е "дребнотемието", с което се занимават депутатите, както и че във "Воля" все още мислят дали да предприемат този ход. Заедно с това Марешки заяви и че окончателното решение ще бъде взето след среща с ГЕРБ, на която ще бъдат поставени конкретни искания от "Воля". Малко след това той обяви, че депутатите му остават в парламента. Това стана след среща с ГЕРБ, след която обаче така и не стана ясно дали и какви условия е поставил Марешки и дали от формацията на Борисов са поели ангажимент да ги изпълнят. Каквато и да е била целта на Марешки, мнението му се преобърна в рамките на един ден.

И лъжите

Най-запомнящото се изявление на Марешки през април тази година бяха две лъжи в услуга на прокуратурата около повдигнатото от нея обвинение на председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова. Първата лъжа беше, че няма недостиг на лекарства, което официално бе опровергано от здравното министерство. Втората лъжа беше, че активираният в подкрепа на прокуратурата съюз на фармацевти от аптеки "Марешки" съществува. Той не е действащ от 2004 г., но това не попречи на Марешки да изфабрикува декларация по време на протестите в подкрепа на Стоименова в аптеките през април.

Защо го прави

Освен "услугите", които Борисов прави на Марешки още от предишния си премиерски мандат, за подкрепата на "Воля" има и други обяснения. През последните месеци стана ясно, че новосъздадената държавната петролна компания, освен че ще строи бензиностанции, най-вероятно ще купува и готови обекти и вероятно Марешки разчита да й продаде свои бензиностанции.

Бизнесът на Марешки с лекарства също е зависим от държавата, чиито контролни органи в лицето на лекарствената агенция и здравната каса проверяват дейността на складовете и аптеките му, а държавните болници купуват лекарства от склада му.

Заедно с това Марешки е зависим и от прокуратурата. Той е с отнет имунитет заради досъдебни производства и дела, които текат срещу него. По едно от делата той беше оправдан на първа инстанция. По друго дело за изнудване срещу Марешки и служители в негови фирми, които сега са депутати, също са оправдани. Според източници на "Капитал" обаче срещу лидера на "Воля" все още има досъдебно производство в прокуратурата.

В края на миналата година "Воля" гласува в подкрепа на кандидатурата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, като преди това му осигури формална конкуренция, като издигна свой кандидат за поста, когото дори не подкрепи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар