Годишната инфлация се укротява до 3.6% през февруари

Всички моторни горива са поскъпнали, храните поевтиняват

Поскъпването на горивата е увеличило разходите на домакинствата за транспорт през февруари, съобщава НСИ.
Поскъпването на горивата е увеличило разходите на домакинствата за транспорт през февруари, съобщава НСИ.
Поскъпването на горивата е увеличило разходите на домакинствата за транспорт през февруари, съобщава НСИ.    ©  Георги Кожухаров
Поскъпването на горивата е увеличило разходите на домакинствата за транспорт през февруари, съобщава НСИ.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свиване на инфлацията до 3.6% на годишна база отчете Националният статистически институт (НСИ) за февруари. Спрямо януари пък потребителските цени са се покачили средно с 0.1%, а с натрупване от началото на годината - с 0.5%.

Инфлацията директно засяга благосъстоянието на домакинствата, защото в условия на замразени доходи високите цени намаляват покупателната способност на домакинствата. През тази година обаче се очаква инфлацията да спадне до 3%, след като през миналата година стигна 4.2%.

По отделни потребителски стоки и услуги, най-сериозно е повишаването на цените в група "транспорт" – с 1.9% спрямо януари. Зад това пък стои поскъпване на абсолютно всички видове моторни горива, в търговската мрежа. Поддръжката на домовете е поскъпнала с 0.4%, а с 0.1% растат цените на алкохола, цигарите и комуникационните услуги.

За разлика от миналата година, когато поскъпването на храните и енергийните доставки движеше инфлацията, през февруари храните поевтиняват минимално – с 0.1%. Най-сериозно цените се повнижават при облеклата и обувките – с 2.2%.

Освен официалната инфлация, НСИ изчислява още хармонизирания индекс на потребителските цени. При него отделните потребителските стоки и услуги имат еднакво тегло в кошницата във всяка държава от ЕС и той в по-малка степен отразява реалното потребление, като  храните, горивата и електроенергията участват в общия индекс в по-малка степен.

През февруари хармонизираната инфлация е 0.2% на месечна база, а спрямо февруари на миналата година средното общо повишението на цените се оценява на 2.2%.

Цените на малката потребителска кошница (която се стреми да отразява потреблението на онези 20% от домакинствата с най-ниски доходи) пък се запазват без промяна спрямо януари.