🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Намалението на цената на тока доведе до дефлация през март

За една година ръстът на цените е 2.7%

При услугите за туристически пътувания месечната дефлация е с почти 5%, което е нормално с приключването на зимния туристически сезон.
При услугите за туристически пътувания месечната дефлация е с почти 5%, което е нормално с приключването на зимния туристически сезон.
При услугите за туристически пътувания месечната дефлация е с почти 5%, което е нормално с приключването на зимния туристически сезон.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
При услугите за туристически пътувания месечната дефлация е с почти 5%, което е нормално с приключването на зимния туристически сезон.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намалението в цената на електрическата енергия от 5 март тази година е довело до месечна дефлация от половин процентен пункт през март. Заедно с това към края на отоплителния и на ски сезона твърдите горива и настаняването в хотели също попадат в стоковите групи, които са отчели по-съществен спад на цените. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията през март. Всъщност последният път, когато националната статистика отчете по-сериозна дефлация (от 1%), беше през юни. Тогава спадът на цените се дължеше основно на храните с 2.4%, които са най-голямата част от потреблението на домакинствата (между 35 и 40%) и транспорта.

Така ръстът на потребителските цени на годишна база през март е достигнал най-ниската си стойност от лятото на миналата година - 2.7%. През юни 2012 г. годишното увеличение на цените беше едва 1.6%. През декември и януари пък тя беше достигнала стойности от над 4% основно заради поскъпващата електроенергия и храни, които заедно представляват над половината от потреблението на домакинствата.

Протестна дефлация

Причината за спада на цената на тока през миналия месец е решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цените на тока от 5 март. След масовите протести през февруари регулаторът промени цените за първи път преди 1 юли, когато стандартно се взема това решение. За целта трябваше да бъдат направени спешни законодателни промени, които да позволят на ДКЕВР тази извънредна стъпка. Намалението за трите електроразпределителни дружества беше с около 6-7%. Основната цел за това беше успокояването на гражданските протести, залели улиците.

Така спадът на цените на електроенергията по данни на националната статистика е 6.1% през март спрямо предходния месец. При твърдите горива пък месечното намаление е с 1.3%, а при газообразните индексът на потребителските цени е спаднал с 1.7%. Най-вече заради цените на тока стоковата група, която обхваща наем и поддръжка на жилище и комунални услуги, е поевтиняла с 3.1%. Тази група представлява малко под една пета от потреблението на домакинствата.

Спокойно в останалите сектори

При храните, здравеопазването, образованието и останалите сектори от НСИ са отчели минимални промени. Спад се забелязва при групата развлечения и култура. Например при услугите за туристически пътувания месечното намаление е с почти 5%, което е нормално с приключването на зимния туристически сезон. Пикът на поскъпването в групата беше през декември, когато инфлацията беше с над 12%. Същата е тенденцията и при услугите по краткосрочно настаняване (хотели и др.) - с почти 4% надолу през март.

В малката кошница, която измерва ценовото равнище при стоките за най-бедните домакинства, дефлацията е дори малко по-висока - спад от 0.6%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 4

    Това е временно явление, цената на тока ще се увеличи от 1 юли. Направиха го само за да отчетат дейност.

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 5

    Страшна дефлация ни налегна, няма що, сега ми остана половин заплата, която се чудя за какво да похарча...

    Нередност?
  • 3
    xps avatar :-P
    xps
    • + 1

    До коментар [#2] от "geordgeo":

    Няма страшно по време на ТВ дебатите за изборите, няма да е обикновенна дефлация, а направо хипер дефлация и цените ще са най-ниските в цялата Вселена :)))))))))))))))

    Нередност?
Нов коментар