🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Раздор в туристическия сектор за ресорен зам.-министър

Големите сдружения представиха различни "номинации" на новия икономически министър

Част от организациите в туристическия сектор искат досегашният зам. министър по туризма Иво Маринов да остане на поста си.
Част от организациите в туристическия сектор искат досегашният зам. министър по туризма Иво Маринов да остане на поста си.
Част от организациите в туристическия сектор искат досегашният зам. министър по туризма Иво Маринов да остане на поста си.    ©  Цветелина Белутова
Част от организациите в туристическия сектор искат досегашният зам. министър по туризма Иво Маринов да остане на поста си.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Странен спор между големите туристически сдружения се завихри в последните дни. Поводът за него е фактът, че все още няма назначен зам.-министър по туризма в служебния кабинет, след като стана ясно, че новият икономически министър Асен Василев е поискал оставката на отговарящия досега за сектора Иво Маринов. Някои от сдруженията настояват Иво Маринов да запази поста си, други предлагат различни кандидати, включително и бивши държавни ръководители от сектора. От икономическото министерство съобщиха, че предстои да се обяви решението кой ще бъде титулярят на този пост.

Предисторията

След като през миналата седмица бившия зам.-министър по туризма Иво Маринов съобщи пред агенция "Фокус", че му е поискана оставката от новия икономически министър Асен Василев и че дори не се предвижда да има ресорен заместник за сектора, започна сериозен спор в бранша. Първоначално от няколко големи сдружения съобщиха, че ще настояват да се запази постът, тъй като той е необходим за бранша с оглед представянето на страната в чужбина. Впоследствие обаче част от организациите публично обявиха, че настояват  досегашният зам.-министър Иво Маринов да остане. По неофициална информация на "Капитал Daily" на среща с бранша преди няколко дни икономическият министър Асен Василев е предложил на сдруженията да дадат идеи за негов заместник с ресор туризъм. Именно тук организациите са се разминали с предложенията си, което в крайна сметка е довело до сериозни спорове в бранша.

Различни имена

Според председателя на софийския туристически район Витан Иванов около становището Иво Маринов да остане и в служебния кабинет са се обединили 10 организации. Причината е, че предстои писането на наредби, свързани с новоприетия закон за туризма, за които има определени срокове. "Който и друг да е на поста, ще се губи време", коментира Иванов. Преди дни в медиите дори се появиха изказвания на организации, че се готви протест, ако Маринов не бъде върнат на работа.

Същевременно с "номинацията" му не са съгласни други сдружения в сектора, които са предложили на министъра други лица. Едно от тях е на бившия директор на агенцията по туризъм в кабинета "Станишев" Анелия Крушкова. "Право и задължение на новия министър е да избере свой заместник. Когато ни попита за мнение, ние предложихме Крушкова", коментира секретарят на съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева. По думите й тя има достатъчно административен опит, за да навлезе бързо в работата. По неофициална информация са се появили и още две предложения - на заместника на Крушкова в агенцията Станислав Новаков, както и на председателя на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм Станимир Станков. Няма решение

Във вторник бе публикувано прессъобщение за нови зам.-министри във всички ведомства, като трима от тях са именно в икономическото. Официално техните ресори обаче не бяха оповестени, макар че част от медиите съобщиха, че за туризма ще отговаря Виолета Лорер - име, непознато както за бранша, така и за по-широката общественост. В прессъобщението на Министерския съвет бяха описани и заместник-министри, които са освободени от постовете си в няколко министерства, като сред тях не фигурираше името на Иво Маринов. От икономическото министерство уточниха, че в следващите дни ще стане окончателно ясно кой ще поеме туризма.

Какви са приоритетите

Действително най-спешната работа на служебния кабинет е писането на новите наредби по приетия два дни преди разпускането на парламента нов закон за туризма, тъй като в самия него са заложени срокове за тях - до три месеца за някои и шест за други. Сред най-важните наредби за бранша са за категоризирането на туристическите обекти, за детските и младежките пътувания, за сертифициране на СПА обектите. Някои от организациите казват и че кабинетът трябва да пробва в оставащите месеци за преговори с Брюксел

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guten.sabahlian avatar :-|
    guten.sabahlian
    • + 12

    "Странен спор между големите туристически сдружения се завихри в последните дни. Поводът за него е фактът, че все още няма назначен зам.-министър по туризма в служебния кабинет"

    Значи "големите" сдружения не могат без зам. министър или поне без да знаят "от кои е" зам.министъра. Егати пазара.

    Нередност?
  • 2
    mak1951 avatar :-|
    mak1951
    • + 4

    наредбите ги пишат чиновниците, които следва да си на местото, би трябвало да ги качат в интернет, обсъдят с въпросните сдружения и т.н.
    какво ще се промени като уволнят ресорния зам.министър и поставят друг - външен за сдруженията и чиновците.
    нищо.

    Нередност?
  • 3
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 8

    Мафията контролира над 90% от туризма у нас !!! На нея служи и Иво Маринов, та затова .... От тази мафия са и БОЙКО и Цветелина, тази червена мафия плаща и 9% ДДС. За нея може, а за хората : за ток, лекарства или учебници - НЕ !!!!!
    ГЕРБ е червена мутро-мафия !!!! Примерът на мутрата комунист, ИПОНец и трафикант Бойко Борисов е заразителен. Все повече мутри напират към властта !!!! Сега Слави Бинев, Алексей Петров - Трактора, Марешки, скоро и още такива от породата "проста родна мутра" ........ Мутри от всички области, кандидатирайте се !!!!!

    Нередност?
  • 4
    etty1 avatar :-?
    etty1

    Това да не е другарят Иванов от форума :)

    Нередност?
  • 5
    etty1 avatar :-|
    etty1

    "Според председателя на софийския туристически район Витан Иванов около становището Иво Маринов да остане и в служебния кабинет са се обединили 10 организации"

    към коментар 4

    Нередност?
  • 6
    gnevnik avatar :-|
    Гневник

    Защо мафията в туризма икономиката и енергетиката толкова много обича и държи на Иво Маринов да остане на поста си като зам.-министър с ресор туризъм? Риторичният въпрос е фигура в реториката, изразена под формата на въпрос, който не предполага отговор, а привлича вниманието на читателя и го навежда към размисъл. Казано с други думи, риторичният въпрос ми въпрос, съдържа в себе си отговора.

    Нередност?
Нов коментар