🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавният туристически регистър се разширява

Министерството на икономиката търси фирма за внедряване на облачна услуга

Гражданите също ще имат достъп до част от информацията в регистъра
Гражданите също ще имат достъп до част от информацията в регистъра
Гражданите също ще имат достъп до част от информацията в регистъра    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Гражданите също ще имат достъп до част от информацията в регистъра    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката започва работа по разширяването на националния туристически регистър, който според приетия в края на март нов Закон за туризма трябва да съдържа доста повече информация от момента. Ведомството вече е обявило обществена поръчка за "внедряване на Web базирана облачна система за консолидиран национален туристически регистър", която трябва да обедини данните за регистрираните по Закона за туризма обекти, както и да осигури допълнителни услуги. Кандидатите могат да подават оферти по поръчката до 20 май, като критерият за избора им е най-ниска цена.

Какво ще има в регистъра

В момента публично достъпна е информацията за лицензираните туроператори и туристически агенции, като в данните е предоставена информация за лиценза, адреса на управление и наличието или не на задължителна застраховка за професионална отговорност на туроператорите. Министерството и общините имат и отделни данни за категоризацията на хотелите в страната и др. Според новия Закон за туризма, обнародван в Държавен вестник в края на март обаче, трябва да бъде създадена единна система за туристическа информация. В нея трябва да се вписват данните за всички регистрирани туроператори и туристически агенти, хотели, други места за настаняване, ресторанти, получили категоризация от министерството или общините. Общият регистър трябва да включва още информация и за туристическите сдружения в България, за туристическите информационни центрове във всички градове, както и за редица нови дейности и обекти, които се предвижда да бъдат лицензирани според последните промени в закона. Така например хотелите от балнеологията и СПА сектора ще получават сертификати от икономическото министерство и съответно трябва да бъдат вписани в общата база данни. Същото важи още за екскурзоводите, ски учителите и планинските водачи, които оттук нататък предстои да имат сертификати за правоспособност. Законът предвижда освен общия туристически регистър в единната информационна система да има и статистически данни - от НСИ, Гранична полиция и др.

Поръчката

За да започне разширението на регистъра, икономическото министерство вече е обявило публична покана, свързана с техническата реализация. До 20 май се приемат оферти от фирми за "лицензиране и внедряване на Web базирана облачна система за консолидиран национален туристически регистър", която да позволи обобщаването на цялата информация в единна система, като критерият за избор на победител е най-ниска цена. В самата покана е записана прогнозна стойност от 65 хил. лв. Фирмата, която започне работа по регистъра, ще трябва да осигури съхранението, обработването и споделянето в реално време на данните, както и възможности за разширяване на системата с допълнителни услуги, е записано в поканата. Трябва да се осигури още контрол на данните в регистъра, достъп на всички служебни лица, които ще боравят с него, и публичност на част от информацията. В услугата е предвидена още поддръжка на регистъра, както и обучение на служители, които трябва да боравят с нея. Законът за туризма бе окончателно приет от парламента малко преди разпускането му през март, като предстои да се изготви и цялата му подзаконова уредба. Икономическото министерство ще трябва да напише 13 свързани с него наредби в следващите месеци.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 1
    • + 1

    И всичко до следващото правителство и парламент.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар