Премиерът отново призова КЗК да посочи проблемните монополи

След като комисията отказа, използвайки неточната формулировка на Райков, той уточни изрично, че говори за случаите на злоупотреба

Иван Костов и Мартин Димитров от "Синята коалиция" разговаряха с премиера за изборите и бедността в страната. Те подкрепиха призива му към КЗК да посочи монополите и злоупотребите, който комисията отхвърли ден по-рано
Иван Костов и Мартин Димитров от "Синята коалиция" разговаряха с премиера за изборите и бедността в страната. Те подкрепиха призива му към КЗК да посочи монополите и злоупотребите, който комисията отхвърли ден по-рано
Иван Костов и Мартин Димитров от "Синята коалиция" разговаряха с премиера за изборите и бедността в страната. Те подкрепиха призива му към КЗК да посочи монополите и злоупотребите, който комисията отхвърли ден по-рано    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Иван Костов и Мартин Димитров от "Синята коалиция" разговаряха с премиера за изборите и бедността в страната. Те подкрепиха призива му към КЗК да посочи монополите и злоупотребите, който комисията отхвърли ден по-рано    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Диалогът за монополите, който служебният премиер Марин Райков и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартираха през медиите в сряда, продължи и в четвъртък. След като Райков призова антитръстовия регулатор да посочи кои са монополистите, а от органа отговориха официално, че по закон нямат такова право, освен ако няма злоупотреба с господстващо положение, се наложи служебният премиер да внесе уточнения по повод изказването си.

"За всички е ясно, че когато говорим за идентифициране на монополите, ние говорим за идентифициране на случаите на злоупотреби", заяви премиерът в четвъртък. "Аз ще настоявам категорично лично да получим отговор на въпросите, защото българските граждани имат право да знаят. Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат", добави Райков.

Опит за измъкване

Битката с монополите в енергетиката, здравеопазването, транспорта, медиите и други сектори бе възложена на служебното правителство от президента Росен Плевнелиев. Още първият опит на новия премиер да взаимодейства с КЗК говори, че това едва ли ще е лека задача. "Бих желал КЗК да се самосезира и да даде отговори - кои са монополистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега", заяви премиерът в сряда.

От комисията обаче използваха юридически неточната формулировка в словесния призив на Райков, за да му откажат, като същевременно изпратиха до медиите съобщение, в което изчерпателно обясняват правомощията си. "Нито Законът за защита на конкуренцията, нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба. Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС", пише в него.

От ведомството на Петко Николов, който го оглавява вече втори мандат, след като мнозинството на ГЕРБ в парламента го преизбра на поста, уточняват още, че от началото на 2012 г. досега КЗК е постановила 28 решения за злоупотреби и забранени споразумения и е наложила санкции за общо над 20 млн. лв. (малка подробност е, че само една от тях е за 16 млн. лв.).

Подкрепа отдясно

Позицията на Марин Райков бе подкрепена и от Мартин Димитров от "Синята коалиция", който призова антимонополния орган, оглавяван от Петко Николов, "да си влезе в ролята, ако не - да си подаде оставката". Според Димитров отказът на комисията да огласи кои са монополите е недопустим. "Беше ни казано, че това не е тяхна работата. Имаме антимонополен държавен орган, който отказва да си свърши работата", смята Димитров.

Критиките на политиците и премиера имат основания, но по отношение на част от дейността на комисията - през годините тя наистина не е разбила едър монопол или картел. Причината е, че често се плъзга по повърхността и не прави дълбоки проверки за свързаност на лицата в даден сектор или пък подхожда формално при разследванията си. От друга страна обаче, регулаторът трябва да е независим, а не да слуша управляващите. Друг е въпросът, че през годините антитръстовата комисия е изпълнявала желанията на премиери и министри за проверки, а сега се дистанцира.

Райков и "Синята коалиция" обсъдиха бедността

След срещите си с лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС служебният премиер разговаря и със съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров по темите за изборите и икономическите проблемите пред страната и гражданите. Те са предложили конкретни мерки за противодействие на бедността, както и мерки срещу злоупотреби на пазара на лекарствата. "За нас е много важно правителството да подкрепи малките и средните предприятия. Да се спре с всеки вид рекет срещу малкия и средния бизнес", заяви Димитров. Според него е нужна и промяна в работата с европейските фондове, така че да се създаде допълнителна заетост.

"Много бих искал българските индустриалци, т.нар. национален капитал, да помислят как да проявят своята солидарност със своите съграждани в един тежък момент на изпитания", коментира от своя страна Марин Райков. Според него това е най-добрият начин те да бъдат идентифицирани като носител на отговорност и да може да се легитимират като социален партньор. Райков допълни, че обмисля и някаква формула на консултации с представителите на индустриалците на България.

По повод изборите и политически пристрастните изказвания на председателя на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов Иван Костов предложи вместо "Информационно обслужване" на конкурса за преброител да се яви НСИ. Друга мярка според него е софтуерът за броенето на бюлетините да бъде публичен продукт, като се качи на страницата на ЦИК, а протоколите да са качени в режим онлайн в интернет, така че да могат участниците в комисиите да сверяват данните.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 3
    • + 2

    Отдясно-Дориан Греи и мераклия да превземе неговото ноухау.

    Нередност?
  • 2
    pavlov10 avatar :-|
    pavlov10
    • + 1

    Cuneus cunem trudit-Kлин клина избива.

    Нередност?
  • 3
    harizanka avatar :-|
    Sevdelina Boikova
    • + 27

    Работата на КЗК е да работи, а не да се оправдава с правомощията си.Тя за това е за защита на конкуренцията, не за наблюдението и.
    Като не им се работи - вън,Райков да ги уволнявава. Да ходят в частния сектор да видят дали там ще им хванат дикиш обясненията.Не познавам работодател ,който ще седи и търпи някой да му философства що не си свършил работата.
    Нагли, безполезни тунеядци и паразити.

    Нередност?
  • 4
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • + 19

    КЗК винаги мери с двоен аршин - за малките играчи глоби, за големите - монополи няма. Колко пъти бе сезирана КЗК за горивата, за енергийните далавери.....резултат йок. Нямало нарушение..иначе за порстосмъртните фирми абсурдните решения са налице.

    Нередност?
  • 5
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • + 4

    Искат от КЗК да убият "кравата от която доят мляко" ?
    Как да стане ? :)

    Нередност?
  • 6
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • + 6

    Евала на Райков: "Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат".
    Гледайте сега сеира на т.н. "компетентни" органи, които са гола вода и не знаят какво правят.

    Нередност?
  • 7
    jmk53552330 avatar :-|
    Сара
    • - 3
    • + 1

    Най добрият Коментар за България!
    http://tv7.bg/dobro-utro/news/9702532.html

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 3

    Само преди няколко дни тук под статия, в която се цитираше готовността и оптимизма на правителството да се справи с МНОГО ТЕЖКИТЕ проблеми,както и думите (обещанията) на Райков, че "няма да се връщат назад", т.е. разбирай да не се търсят вини и да не са правят детайлни анализи, аз напомних, че ако не знаеш какво е положението, то трудно можеш да го оправиш или подобриш.
    Една госпожица възрази, че нямало време и изрази освежаващ оптимизъм за работата на правителството "на ползу роду".
    Аз напомних, и пак ще го направя - без подробен, пълен, прецизен, обективен анализ на една система (ситуация) - особено при сложни такива, каквито са социалните - не може да се очакват трайни добри (оптимални) резултати.
    С две думи - "и тези ще свършат като онези".
    (А ето, че и премиерът е заявил на практика същото днес, макар и по друг конкретен повод: "Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат", добави Райков....")
    Междувременно премиерът се срещна с онзи измислен герой - новият онбашия (или както се води там) на ДПС, за да чуе тежненията му за честността и свободата на предстоящите избори. И Райков му ги обеща, разбира се.
    След това, при среща с т.н. социалистически лидери пък ги увери, че "нямало да се връща назад", т.е. крадците и мошениците - особено олигарсите и монополите и едрите престъпници да спят спокойно и да не се притесняват и да тръгват да "клатят правутелството".
    С което премиерът показа и кой точно е и какво може да се очаква от него и правителството му.
    Сега пък научаваме, че молил, и то настойчиво, неколкократно КЗК да свърши поне малко работа - поне да посочи кои са монополите, обаче нещо удря на камък засега.
    Тепърва ще има да моли и много други институции - всъщност всяка една за която се сетите в България, вкл. ДАНС, МВР, ЦСБОП, съд, прокуратура, ВСС, ДКЕБР, КРТ,...да свършат поне малко, поне нещо от работата, за която са създадени и получават заплащането си...
    Но явно времето няма да му стигне за повече от 1, максимум 2 рунда помолвания на повечето от тези комисии.

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#7] от "ivanivanov123._":

    Да, много верни неща казва, но според мен - без да иска, или съзнателно, той подчертава единствено разликата между управлението на ГЕРБ и тези на БСП, но истината е, че докато наистина БСП създаде олигарсите и организираната престъпност и повечето олигарси са там (и в производните му като ДПС,...) то ... и Бойко Борисов и Цветелина Бориславова също са олигарси, и то едни от най-едрите, като оставиме настрана лакардиите...

    Нередност?
  • 10
    jmk53552330 avatar :-|
    Сара
    • + 2

    До коментар [#9] от "info111": Нали знаеш, че който дойде на власт гледа да се подсигури! Краденето продължава, заради това трябва ПРОЗРАЧНОСТ!

    Нередност?
Нов коментар