КЗК и монополите: 20 години слепота

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако има класация за най-употребявана дума напоследък, то безспорният шампион ще е монопол. Първо срещу пазарните господари изригна улицата, после президент и премиер подкрепиха недоволството, като направо посочиха и отговорник за ситуацията - Комисията за защита на конкуренцията. И призоваха антимонополния регулатор да провери конкретни сфери: енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други. Дори мълчаливият до последно регулатор реши да се изкаже: "Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия, освен ако няма нарушение", отговориха от комисията.

Макар че формално управляващите нямат право да се месят в работата на КЗК, това не означава, че трябва да се премълчават едрите проблеми. Регулаторът, независим по закон, е прав да негодува срещу намесата, но пък е факт, че десетки пъти досега се е вслушвал в министри. Пък и въпреки опълчването си в четвъртък комисията все пак се самосезира (но уточни, че е след сигнали на потърпевши клиенти) и започна да проверява ЧЕЗ и "Софийска вода". Тук идва и следващият ключов въпрос за липсата на еднакво третиране - защо се разследват само тези две дружества, а не и десетките ВиК и останалите две ЕРП. И защо има защитени сектори, в които от години проверки не се правят или са прекалено повърхности. Президентът вече посочи достатъчно конкретни примери, в които средата за правене на бизнес е нездравословна, като например транспорта и медиите. Сега остава КЗК да покаже, че иска да работи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yotata avatar :-P
    йотата
    • + 5

    Не мога да повярвам, че КЗК е на 20 години.
    А КЗП на колко е? А КФН?
    А институцията на омбудсмана? А на регионалните таквизи?
    А ДКЕВР?
    А ония на професор Лозанов дето определят след колко часа да е порното - то КРС ли беше, че се сбърках? (Не знам те ли, или кои требваше да поддържат чистоплътността на медиите. Което е по-важно.)
    Антидискриминационната комисия?
    Шо ми се струва, че те трябва да са доста по-млади.... или и те здраво са жумели, че иначе що България ВСЕ Е кочина??

    Нередност?
  • 2
    4erenmetar avatar :-|
    4erenmetar
    • + 4

    До коментар [#1] от "йотата":

    Йота, ония с порното сега са СЕМ - съвет за електронни медии, но най-цветисто и подходящо им беше името през "царско време": НСРТ (не серете!) :))
    А за жуменето - напослдък все повече жумят. По-рани си бяха съвсем адекватни - през 1994-95 справедливо отсъдиха срещу световен мастодонт (ДАНОН) в полза на малка българска фирма (ЕТ), въпреки напъните на французите и маститият им адвокат Чорбов.
    Сега вече са пълна скръб

    Нередност?
  • 3
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 1
    • + 3

    Първо требаше да ги изметат всички.

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    Странна държава сме с още по-странни "регулатори". Не ни работят регулаторите, но каква ли е причинно-следствената връзка? Дали държавата не работи и е извратена, затова и регулаторите са "в синхрон" или е обратното - неработещите регулатори блокират държавата? Регулаторите уж трябва, особено по закон, да са независими, но тяхната независимост не е просто имагинерна, тя е пречупена до пълно подчинение. И пак кое е първо - поставени са безволеви смотаняци, които не могат да живеят, ако не са подчинени, или политиците намират начин да поставят слаби хора, които после да подчинят. Всъщност ключовата фраза е слаби и безволеви събекти населяват регулаторите, а подчинеността им е част от битието им. От такива хора не може да се очакват решителни действия срещу богати капиталисти с политическа подкрепа. За тях е важно не само и не толкова да си показват професионализма, колкото да са удобни, а когато нещата се обърнат, пак да са в правилната посока.

    Нередност?
Нов коментар