Закъснялата жътва на прокуратурата

Над Мирослав Найденов е опъван чадър срещу разследването от държавното обвинение

Според източници в прокуратурата разследванията за корупция в министерството на Мирослав Найденов са били оставени на stand by
Според източници в прокуратурата разследванията за корупция в министерството на Мирослав Найденов са били оставени на stand by
Според източници в прокуратурата разследванията за корупция в министерството на Мирослав Найденов са били оставени на stand by    ©  Надежда Чипева
Според източници в прокуратурата разследванията за корупция в министерството на Мирослав Найденов са били оставени на stand by    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на седмицата всички служители на МВР трябваше да изслушат от преките си началници заповед, издадена от главния секретар Калин Георгиев. Тя на практика припомня текст от Наказателно-процесуалния кодекс, според който никой не може да разгласява факти от висящо разследване без разрешение на наблюдаващия прокурор. От този ден нататък в контраст с практиката от години МВР препращаше всички запитвания към прокуратурата. Заповедта на Калин Георгиев е провокирана от писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, любезно напомнящо на ръководството на вътрешното министерство за законовите разпоредби.

Дотук добре. По ирония на съдбата тази седмица прокуратурата, която е "господар на досъдебното производство", в продължение на два дни не успя да намери отговор на серия от въпроси, свързани с разследване около дейността на бившия вече земеделски министър Мирослав Найденов. В крайна сметка държавното обвинение успя кратко да съобщи, че от края на 2009 г. се води разследване срещу неизвестен извършител за... организирана престъпна група, а обект на разследването е

Изнесеното от БСП

на пресконференция в понеделник. Тогава Явор Гечев, председател на Младежкото обединение на БСП, член на ръководството на партията, отправи няколко въпроса до главния прокурор Сотир Цацаров: - Има ли в Софийската градска прокуратура (СГП) образувано досъдебно производство по входиран сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър?
- Защо е заведено това досъдебно производство и какво пише в сигнала на ДАНС? - Вярно ли е, че в досъдебното производство се работи по три направления – организирана престъпна група за търговия с влияние; оказване на натиск от служители на Министерството на земеделието и храните и депутати от ГЕРБ, свързана с обществена поръчка за храни за бедни на стойност 17 милиона лева; и предлагане на подкуп? - Има ли длъжностни лица, дали показания, включително и пред съдия?

- Има ли депозиран сигнал от главния прокурор за указан натиск върху прокурор във връзка с разследването?

Два дни по-късно от прокуратурата отговориха, че след проверка е установено, че "срещу Мирослав Найденов няма образувано досъдебно производство". В същото време, казват от държавното обвинение, се установи "обаче следствено дело №29-П/2009 г. по описа на СО на СГП, образувано на 09.11.2009 г. срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл.321, ал.6 НК, по което предмет на разследване са факти, идентични с изнесените на пресконференцията на 18.03.2013 г.". И още: "Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор."

Разследването...

В края на 2009 г. ДАНС, която има мандат да събира оперативна информация за корупция по висшите етажи на властта, подава информация на СГП за престъпна дейност на група служители на Държавен фонд "Зземеделие" (ДФЗ). Става дума за хора, работещи в отдела, отговарящ за мерките за развитие на селските райони, секторите "Договаряне" и "Оторизация на плащанията", както и експерти към фонда. Според разработката на отдел "К" (Корупция) на ДАНС групата била "специализирана" в нерегламентирано съдействие на кандидати за спечелване на финансиране от фондовете на ЕС. Срещу тях са приложени и специални разузнавателни средства, като са записани и разговори на земеделския министър Мирослав Найденов. "Тогава всеки следеше и записваше всеки", коментира източник от прокуратурата, пожелал анонимност.  През януари 2010 г. СГП "влиза на претърсване" в ДФЗ и изземва документи именно във връзка с това разследване.

Половин година по-късно – в началото на лятото на 2010 г., тогавашният изп. директор на ДФЗ Калина Илиева се обръща към своя заместник – Светослав Симеонов, и изисква от него писмена информация във връзка със сигнали от служители, че ги е задържал след края на работното време, за да разглеждат допълнително проекти, както и от самия Мирослав Найденов, който твърдял, че при него са се оплаквали хора, че Симеонов е "уреждал" преференциално разглеждане на проекти. Още същия ден Симеонов отговаря с дълги обяснения, в които казва, че действително има приоритетно разглеждане на проекти, но това се случва след натиска от зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова (същата, която в началото на тази година заяви по повод скандала със строежа върху дюни край Несебър, че е подписала документацията, защото: "Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис."). Въпреки указанията на ЕК към ДФЗ по-бързо да приключи с разглеждането на натрупаните проекти и да ги отхвърли при липса на финансиране Боянова настоявала определени кандидати да бъдат одобрени.

В обясненията си Симеонов пише: "Въпреки изричното изискване на ЕК г-жа Светлана Боянова с официално писмо е забранила отхвърлянето на тези проекти без какъвто и да е конкретен мотив. Обръщам ви внимание на факта, че голяма част от тези проекти са изготвени от консултантските фирми, които имат връзка с членове на Асоциацията на земеделските производители, в периода, до който г-жа Светлана Боянова е била изпълнителен директор на тази асоциация."

Светослав Стоянов дава пример с проект на фирма "Аякс 95", по който има нередности, но въпреки това било получено изрично писмо от МЗХ, според което проектът трябвало да се одобри.

Три дни по-късно Калина Илиева пише писмо до ръководителя на звеното, което разследва измами с европейски фондове във Върховната касационна прокуратура Ангелина Митова, в което казва: "При мен постъпи информация от служител на фонда, на когото е оказан натиск от високопоставен служител на МЗХ за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми, а именно..."

След това Калина Илиева изброява пет дружества, чиито собственик е Ивайло Тодоров – по това време председател на Асоциaцията на земеделските производители, която само два месеца по-рано се е ръководила от... Светлана Боянова.

Да станем богати от храната за бедни

Другото направление по разследването е било по поръчката "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план 2010". Сигналът за злоупотреби с поръчката бил присъединен през 2010 г. към образуваното в края на предходната година разследване. По въпросната програма на отделни фирми се предоставя суровина (пшеница, ечемик, необработена захар и т.н.), които трябва от своя страна да доставят краен хранителен продукт – макарони, бяла захар, бисквити. След изработването на обществената поръчка обаче служители на ДФЗ (по това време Калина Илиева била замествана от зам. изпълнителния директор Светослав Симеонов) били извикани в земеделското министерство и от тях било изискано да променят параметрите на поръчката – да бъдат завишени прогнозните стойности, да бъдат въведени повече "субективни" критерии за оценка на кандидатите. След намесата на Калина Илиева обаче поръчката се провежда по предварително одобрените правила и се печели от няколко фирми.

Цената, която Илиева плаща заради нарушената оферта, й струва скъпо. Източници на "Капитал" от държавното обвинение коментираха, че постоянните сигнали, които тя изпращала до държавното обвинение, вбесявали земеделския министър. През 2010 г. в близки до властта медии постоянно имаше публикации, че с активността си Калина Илиева блокира изплащането на проекти на земеделските производители и задръства разследващите. В крайна сметка през октомври 2010 г. Илиева е уволнена.

Месец след уволнението на Илиева "гръмва" скандалът за фалшивата й диплома, за която тя получи тригодишна условна присъда. През годините на управлението на ГЕРБ Илиева не беше единственият кадър, замесен в скандал със сходен сюжет. Показателно е обаче, че за Илиева и управляващите, и ресорният министър, и прокуратурата и близките до властта медии бяха безкомпромисни.

След освобождаването на Илиева временно, а после за постоянно за изпълнителен директор на фонда е назначен Светослав Симеонов.

Той също дава показания пред разследващите за това, че върху него е оказан натиск от високопоставено лице в министерството на земеделието, свързан с възстановяването на ДДС покрай поръчката за храните за бедни, и че дори му е бил предложен подкуп. Три месеца по-късно Симеонов е изпратен в изгнание като "земеделски аташе" е Брюксел.

Разследването и заплашеният на прокурор

Как може едно разследване по твърдения за корупция в изпълнителната власт да продължава повече от три години? Това е въпросът, който сам се наложи веднага след признанието на прокуратурата за досъдебното производство. Източници, запознати с хода на разследването, коментираха, че е имало "специално отношение" към земеделския министър и той на практика е бил "пазен" и това не е било единственото досъдебно производство. Отделно от това е имало и изтичане на информация от самото разследване, като например фактът, че земеделският министър е бил подслушван. Наблюдаващият разследването прокурор пък е получил заплахи и дори му е било предложено от бившия главен прокурор да получи лична охрана, нещо, което той е отказал. Самата заплаха не е предадена директно, а през посредник.

Източник на "Капитал" от държавното обвинение разказа, че целта на упражнението е била държавният обвинител, който бил готов на всичко да довърши разследването, да бъде отведен от делото. В краткото съобщение на прокуратурата се казва още, че "до главния прокурор Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. Това действително е така, защото сигналът е бил изпратен до неговия предшественик. Самият прокурор - Красимир Тренчев, който от края на миналата година е командирован в специализираната прокуратура, отказа да коментира разследването. Днес делото се довършва лично от прокурор от специализираното звено за измами с европейски фондове, като тя е получила конкретни инструкции от главния прокурор за график, в който трябва да се случат процесуално следствените действия, като крайният срок изтича следващата седмица, когато ще бъдат разкрити повече данни.

През седмицата самият Мирослав Найденов категорично отрече обвиненията от БСП, като определи изнесеното като "трета серия на тази сапунка".   "Тъй като виждам, че те задават въпроси на прокуратурата, аз също се питам - защо едно дело не е приключило три години и половина, и ако е вярно това, което те твърдят - че е имало натиск, защо наистина това не е приключило. Ако сме имали лостовете да влияем на това дело, беше логично то да приключи", коментира още бившия земеделски министър и добави: "Ние всички знаем какво е причинила Калина Илиева не само на министерството като институция, на Държавен фонд "Земеделие". Жалкото е, че тя причини на доста хора доста проблеми."

Историята с продължаващото повече от три години досъдебно производство за злоупотреби в земеделското министерство е показателна за системните проблеми и невъзможността на прокуратурата, от една страна, и службите - ДАНС и МВР, да се противопоставят адекватно на корупцията. Тя показа също и тежките зависимости на уж независимата прокуратура, която може да проявява активност само когато корумпиращите и корумпираните вече не са на власт.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonpet avatar :-P
    Simeon Petkov
    • - 3
    • + 65

    И цаца вече не остана ...

    Нередност?
  • 2
    boyand avatar :-|
    Peacekeeper
    • - 3
    • + 92

    Има ли смисъл да се коментира?

    Нередност?
  • 3
    dokoro avatar :-@
    dokoro
    • - 5
    • + 65

    Цената, която Илиева плаща заради нарушената оферта, й струва скъпо. Източници на "Капитал" от държавното обвинение коментираха, че постоянните сигнали, които тя изпращала до държавното обвинение, вбесявали земеделския министър. През 2010 г. в близки до властта медии постоянно имаше публикации, че с активността си Калина Илиева блокира изплащането на проекти на земеделските производители и задръства разследващите. В крайна сметка през октомври 2010 г. Илиева е уволнена.

    Месец след уволнението на Илиева "гръмва" скандалът за фалшивата й диплома, за която тя получи тригодишна условна присъда.

    Нередност?
  • 4
    vladd avatar :-|
    vladd
    • - 8
    • + 109

    и какво? оказа се че дипломираната калинка се оказа най-читавата от цялата гЪрбава шайка? да не започвам с резервната скамейка... жалко че едва ли ще се трансформира в подсъдима скамейка

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 58

    Големи обвинения.. накрая пак няма да има присъда.. но пък изборите ще са минали.

    Нередност?
  • 6
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 7
    • + 107

    Значи още от началото са знаели, че мома Калина има фалшива диплома и когато са видели, че пречи са я отсвирили на момента предполагам даже зад гърба на Буда понеже са били наясно, че баща и е Шеф на Софийската Пожарна и като такъв може да говори директно с него .:-)
    Искаме целият филм не само откъси. :-)

    Нередност?
  • 7
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 11
    • + 91

    До коментар [#6] от "Танас":
    Сетила се Мара да се побара.Това е схема , която тече в земеделското министерство от времето на царя , доразвита от тройната коалиция с министър от ДПС и фирми - зърнопроизводители основно близки най-вече до БСП.Една кадъна , шеф на Сапард , колеше и бесеше по проектите.Няма фирма , кандидатствала по различни програми да не знае кои са точните консултанти.Цялата дандания е , че фирмите около ДПС и БСП останах на празна ясла при правителството на ГЕРБ.Някои от тях бързо се ориентираха в схемите и едва сега БСП се сети да ни " информира " под формата на викторина към прокуратурата.

    Нередност?
  • 8
    mozemedelie avatar :-|
    mozemedelie
    • - 7
    • + 95

    Нека ясно да се каже, че има чадър над Найденов. Единствен, който е способен на това е с високо кръвно

    Нередност?
  • 9
    dimko avatar :-P
    dimko
    • + 30

    Каква ти е файдата, да си "фактор" в държавната администрация ?
    Ами, да съм на "Пей сърце", със всяко Правителство...

    Нередност?
  • 10
    press avatar :-|
    press
    • - 5
    • + 47

    Факт е, че БСП и лично Станишев са амбицирани точно срещу този министър заради Хохегер, който Найденов раздуха в няколко интервюта. но е и неоспорим фактът, че всички обществени поръчки, всички странни дейности като стандарти за храни, акции на Агенцията по храните на този земеделски министър е един от най-съмнителните откъм корупция.
    виж този тук
    Миро Найденов – ветеринарят комбинатор
    http://www.mignews.info/miro-najdenov-veterinaryat-kombinator/

    Нередност?
Нов коментар