Трус във фонд "Земеделие"

ДАНС и уволнение на ключов служител разклатиха най-богатия държавен орган

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов също беше въвлечен в скандала
Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов също беше въвлечен в скандала
Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов също беше въвлечен в скандала    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов също беше въвлечен в скандала    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият единичен разпределител на пари в страната - фонд "Земеделие", който в последните 9 години разплати близо 15 млрд. лв., се разклати. Само за три дни беше уволнен ключов служител в държавната институция и вътре влезе проверка на ДАНС. Събитията се съчетават и с няколко медийни публикации - едни с фокус върху скандални проекти, други (в кафяв сайт) с крещящи заглавия за несъществуващ проблем с акции около изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов.

Дотук размерът на проверката на ДАНС и специализираната прокуратура е неясен. Според Порожанов става въпрос на няколко случая, познати и на медиите, но в процеса на проверката той няма право да говори конкретно. Според премиера Бойко Борисов акцията е мащабна. "Борбата с корупцията се прави по най-високите нива. Най-добрите експерти в ДАНС и прокуратурата са там", каза премиерът и посочи, че става дума за "стотици папки по много сигнали".

Високопоставен източник допълни пред "Капитал", че става въпрос за доста мащабна проверка, която тепърва започва. Тя ще обхване проекти на общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., като един от сигналите, по които се работи, е, че са били с надписани количествени сметки - т.е. платени са повече пари, отколкото реално са стрували работите. Именно за една такава поръчка съобщи преди време сайтът "Биволъ". "Капитал" също разполага с документи, които доказват разминавания в цените на работите за едни и същи дейности.

Отстраненият началник

Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд "Земеделие" беше отстранен Янаки Червеняков, началник "Договориране по ПМРСР" (с фокус проектите на общини) и свързан според "Биволъ" със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен. Освен това сайтът посочва и несъответствия между високия стандарт на живот на Червеняков и чиновническата му заплата.

Проблем е и че тъща му Цеца Кръстева има два спечелени проекта по ПРСР 2007-2013 г., докато той работи като главен експерт във фонда. Тя е изградила къща за гости, която дори да не е разрешавана пряко от Червеняков, е съществен проблем. През 2014 г. този сигнал стига до Комисията за конфликт на интереси, но тя не вижда проблем и след болнични той се връща на работа във фонда. Сега след публикацията на "Биволъ" следва бързо уволнение. Официалният мотив е, че Червеняков не е подавал във фонда задължителните имотни декларации за 2014 г. и 2015 г. Неформално и от институцията не отричат, че има и друга причина.

Старите раздути проекти

Съмненията за раздути сметки, неясен подбор и избирателни наказания придружават програмата за селските райони отдавна.

Най-пресният описан случай е този за нарушения в община Земен. Проверка на "Биволъ" при независим оценител показала, че строителните дейности за стадиона са оценени за 1 млн. лв., а фонд "Земеделие" одобрява 3.5 млн. лв. за целта. Това се случва през 2012 г., когато отстраненият Янаки Червеняков е началник на отдела, който разглежда и договаря именно общинските проекти, обяснява източник, близък до фонда, пред "Капитал". Той посочва още, че покрай длъжността си, Червеняков няма как да не е контактувал с оценителната комисия и е известно, че именно той е бил отговорен за количествените сметки на общините. Червеняков също така е посочен като близък до изпълнителния директор Румен Порожанов.

Самият Порожанов отрича това с аргумента, че Червеняков е бил главен експерт във фонда и преди неговото идване. Именно Порожанов обаче го повишава в началник-отдел през 2015 г. Независим източник твърди, че уволненият сега със сигурност не е от най-близкото обкръжение на директора на фонда.

Защо атаката е сега

Точен отговор за набраното напрежение около фонда сега няма. Според една версия действието е превантивно и се търсят жертва и обяснение за идващите от Брюксел глоби по програмата, които трябва да се поемат от бюджета. Периодично има съобщения за предстоящи големи корекции по ПРСР, които все още не са се случили.

Друга версия е, че Порожанов е въвел референтни цени и вътрешни оценители (каквито е нямало в предния период) и така раздуването на проектите става по-трудно. Това разгневило подалите проекти в новия период и те опитвали да го отстранят. Тук като пряко засегнати се сочат управляващите (Порожанов не бил член на ГЕРБ и напълно послушен) и ДПС в лицето на Пеевски. Тази версия не е изключена, но тя също означава, че директорът на фонда е замесен в минали схеми, които сега лесно могат да бъдат изровени.

Дори това да е двигателят за труса сега, от резултатите на действията на разследващите ще се разбере дали целта е да се намери и докаже корупция, или просто да се отстрани директор.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samozvanets avatar :-|
    samozvanets
    • - 10
    • + 5

    това е реалната статия по темата

    http://www.segabg.com/article.php?id=798757

    а бяха години когато в "Капитал" четяхме ексклузивни журналистически разследвания за луксозните коли, плащани с европейски пари предназначени на хартия за земеделие и за прикритите от обществото корекции по програмата. Днес журналистката които ги прави е уволнена, а "Капитал" защитава директорът на фонда и прикрива информацията, че точно заради тези коли и корекции ЕС ще ни глоби стабилно, сякаш не четем и другите медии освен вашата и си живеем в СеверноКорейско информационно затъмнение.

    Жалко и много срамно. отвратени сме в гилдията. За първи и последен път пиша в сайта ви,,, не се заблуждавайте, че ще успеете излъжете някой

    Нередност?
  • 2
    damianrm1 avatar :-|
    damianrm1
    • + 4

    Без добър съд - все тая! Махат един, слагат друг - ВСЕ тая, сменя се само касата де се отчита, докато никой не е влезнал в затвора-все ще е така!

    Нередност?
  • 3
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos

    И какво "Капитал", сега защитавате Порожанов ли?

    Нередност?
  • 4
    bivolbivol avatar :-|
    bivolbivol
    • + 4

    В отговор на дежурния идиотски въпрос "Защо сега?" от Биволъ можем да заявим, че процесът от началото до публикуването на нашето разследване отне няколко месеца. Съобразявахме се единствено с възможностите на продънената ни PayPal сметка, която се пълни от дарения на читателите.

    Нередност?
Нов коментар