🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще ограничава риска от наводнения край Сточна гара

Общината търси изпълнител за изграждането на воден колектор с обществена поръчка за над 27 млн. лв.

През 2012 г. Столичната община сключи договори с Министерството на околната среда и водите за пет проекта на стойност над 150 млн.лв., с които тази година ще започне изграждането на общо 71 км канализационна мрежа.
През 2012 г. Столичната община сключи договори с Министерството на околната среда и водите за пет проекта на стойност над 150 млн.лв., с които тази година ще започне изграждането на общо 71 км канализационна мрежа.
През 2012 г. Столичната община сключи договори с Министерството на околната среда и водите за пет проекта на стойност над 150 млн.лв., с които тази година ще започне изграждането на общо 71 км канализационна мрежа.    ©  Мария Съботинова
През 2012 г. Столичната община сключи договори с Министерството на околната среда и водите за пет проекта на стойност над 150 млн.лв., с които тази година ще започне изграждането на общо 71 км канализационна мрежа.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инсталацията трябва да бъде готова до юни 2014 г.

Плановете на Столичната община за подобряване на канализационната мрежа, които са финансирани с над 150 млн. лв. от европейските фондове през 2012 г., включват и изграждането на специална инсталация (дубльор на ляв владайски колектор), с която ще бъде подобрено отводняването на ключови територии от южната част на града. Проектът е финансиран от оперативна програма "Околна среда", а процедурата за избор на изпълнител започна преди дни. Прогнозната стойност на поръчката е 27.39 млн. лв., като срокът за изпълнение е не по-късно от 20 юни 2014 г. Изграждането на колектора започва при ул. "Три уши", като трасето му по бул. "Сливница" е в зелената площ между реката и пътното платно в близост до кръстовището на ул. "Раковски".

По-добра система

В момента поради липсата на такава дублираща инсталация се получава претоварване на тази по ул. "Резбарска" при интензивни дъждове и наводнения в жк "Хаджи Димитър" и "Малашевци". Капацитетът  на канализационната система в момента е недостатъчен, за да поеме отпадъчните води от новоизградените два владайски колектори. Намерението на общината е чрез изграждането на дубльора да се отстрани претоварването на канализационната система в двата квартала и да се елиминира рискът от наводненията в района на Сточна гара. Освен това водният колектор е предвиден да поеме отпадните води на редица промишлени зони, както и да отвежда до Софийската пречиствателна станция отпадните води на големи болнични и учебни заведения – Централна гара, автогарата и съпътстващите ги заведения и хотелски комплекси. Очаква се проектът да осигури отводняването и на райони с над 180 хил. жители в кв. "Горна Баня", жк "Овча купел", местностите "Овча купел", "Карпузица","Манастирски ливади-запад", "Триъгълника – Бъкстон" и същевременно с това да подобри екологичното състояние на реките Владайска и Перловска.

Какво се изисква от кандидатите

В процедурата могат да участват български и чуждестранни изпълнители, физически или юридически лица, включително и техни обединения. Всеки участник е длъжен предварително да заяви дали при изпълнението на поръчката ще използва подизпълнител, какъв ще бъде неговият дял и дейностите, които ще извършва. Икономическите и финансовите изисквания към кандидатите са реализиран оборот за строителни дейности не по-малко от 80 млн. лв. Гаранцията за участие е 273 940 хил. лв. Кандидатите  трябва да са регистрирани в професионалния регистър на камарата на строителите за строежи от втора категория и като такива да имат застраховка професионална отговорност за 400 хил. лв.  Според критериите за оценка ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Тя ще бъде определена на базата на предлаганата цена (с тежест 90%) и срок за изпълнение (10%), като максималният брой точки е 100.

Заедно с дубльора на Левия владайски колектор през 2013 г. ще започне изграждането на общо 71 км канализационна мрежа финансирани по оперативна програма "Околна среда" - в кв. "Суходол", кв. "Горна баня" и старата част на "Овча купел". Също така в Банкя и кварталите "Градоман", "Михайлово", "Вердикал" и село Иваняне  и "Сливница" – втори етап и в район "Люлин" - от бул. "Сливница" между ул. "Минск" и бул. "Панчо Владигеров".

Следваща вълна проекти

Столичната община разработва около 40 проекта на обща стойност над 800 млн. лв., които да бъдат финансирани през следващия програмен период 2014 - 2020 г. Целта на общината е да обхване всички територии, които са допустими по оперативна програма "Околна среда" и нямат изградена канализация. Проектите са за Панчарево, Сеславци, Кривина, Казичене, "Кремиковци", Требич, Бистрица, Бухово,  Ботунец, Волуяк, "Симеоново", "Бенковски", "Орландовци", "Кръстова вада", м. Гърдова глава, "Модерно предградие", "Горубляне" и "Манастирски ливади". За по-малките населени места, чиято канализация не може да бъде реализирана с европейско финансиране, общината ще отправи предложение за включване в инвестиционната програма на "Софийска вода" до 2020 г.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas avatar :-@
    Танас
    • - 1
    • + 4

    Бравоооо пляс, пляс, пляс а кога ще се свържат със СПСОВ / Софийска Пречиствателна Станция за Отпадни Води / вече сеществуващите канализации на селата от северната страна на София район Нови Искър ?
    Една част от СПСОВ се намира в землището на село Кубратово което има отдавна изградена канализационна мрежа но вместо да оттича в пречиствателната станция която е на 1 км. - 1,5 км е заустена в река Искър.
    Мисля, че хората чиито имоти са отчуждени за терена на тази станция заслужават да я ползват а не да ги притесняват.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    А Драгалевци къде го оставихте? Загубихте го май по пътя!!!

    Нередност?
  • 3
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • + 1

    добри новини, май до края на века ще се канализира докрай столицата.

    Нередност?
  • 4
    jorrab avatar :-P
    jorrab
    • - 1

    А Манастирски ливади-изток...?

    Нередност?
Нов коментар