🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената само нагоре

"Софийска вода" настоява за исканото увеличение и твърди, че спазва инвестиционната си програма

Загубите на "Софийска вода" са намалели с 3%, или 16 млн. куб. метра, като дружеството отчита спад и в оперативните разходи с 1.3%.
Загубите на "Софийска вода" са намалели с 3%, или 16 млн. куб. метра, като дружеството отчита спад и в оперативните разходи с 1.3%.
Загубите на "Софийска вода" са намалели с 3%, или 16 млн. куб. метра, като дружеството отчита спад и в оперативните разходи с 1.3%.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Загубите на "Софийска вода" са намалели с 3%, или 16 млн. куб. метра, като дружеството отчита спад и в оперативните разходи с 1.3%.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато в Столичния общински съвет спорят вече месеци наред дали да се разваля концесионният договор на "Софийска вода" (за което се чуха всякакви аргументи, доста от тях безумни), от компанията заявиха, че държат на искането си за ръст в цената на водата. В началото на годината концесионерът внесе в ДКЕВР предложение тя да повиши стойността от 1.76 на 2 лв.  "Показателите, които са заложени в бизнес плана на "Софийска вода" със Столичната община, са абсолютно нереалистични", каза Етиен Пети, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на "Софийска вода" АД, както и заместник главен изпълнителен директор на "Веолия вода Европа".

По негови думи инвестиционният план се изпълнява и дори надхвърля инвестиции за над 2 млн. лв. "Увеличение на цената на водата е нормална стъпка, която ще поддържа баланса в управлението на компанията и бъдещите инвестиции", допълни той.

Всичко върви по план

Той заяви, че резултатите през 2012 г. са добри. По негови думи само за две години загубите са намалели с 3%, или 16 млн. куб. метра, като дружеството отчита спад и в оперативните разходи с 1.3%. "В резултата на отличната работа има спестявания в рамките на 17% през 2011 г. и с 20% през 2012 г.", каза Етиен Пети. Според него цената на водата в София е с 30% по-ниска от тази в страната. "Дори фактурата за "Топлофикация - София" е десет пъти по-висока за софиянци от тази за водата", допълни той.

Директорът представи доклад на Световната банка, в който е направен анализ на работата на всички водни оператори в България. Според него "Софийска вода" е с най-добра оценка в сравнение с другите оператори, което показва колко добре се движи компанията.

Да, ама не

Според Столичната община концесионерът не изпълнява бизнес плана и ДКЕВР трябва да наложи санкции. Преди две седмици Николай Стойнев, председателят на работната група за "Софийска вода", каза, че групата се е натъкнала на редица нередности, които трябва да бъдат разгледани и в момента тече проверка. Той обвини дружеството в купуването на автомобили през 2012 г. на стойност около 1.3 млн. лева без ДДС, които се отчитат като инвестиция и влизат в цената на водата. "Трябва да се провери доколко това е целесъобразен разход, защото той се отразява пряко върху качеството на водата", заяви тогава той.

"В гаража на "Софийска вода" няма ферарита и луксозни автомобили, а само коли, които са предназначени за премахването на аварии и са в полза на самите потребителите. Не са верни всички изнесени данни за признатите инвестиции, които са отишли за покупката на автомобили", каза прокуристът на концесионера Мариана Итева. По нейни думи са закупени 20 превозни средства, а не 82, както твърди Столичната община.

От "Софийска вода" заявиха, че още през октомври миналата година компанията е внесла нов проект за бизнес план за развитие през следващия период от 2014 до 2018 г. в общината, в които са заложени "по-реалистични показатели" и "плавна еволюция на цената". На този етап обаче Столичната община все още не е дала своя отговор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dio avatar :-|
    dio
    • - 1
    • + 7

    Голяма наглост от софийска вода. Колко от водата се губи при преноса ? Около 50%. Имат ли печалба - имат, около 28 мил. лв. Да не вдигат цената, а да ги занкционират, че не са изпълнили инвестициите и се губи повече вода от заложеното в собственият им бизнес план одобред от ДЕКВР.

    Нередност?
  • 2
    dio avatar :-|
    dio

    санкционират *

    Нередност?
  • 3
    shumkar avatar :-@
    shumkar
    • - 3
    • + 6

    Каква е цената на колата на даскалицата по руски? 200 или 300 хиляди?
    Наглостта и нахалството на шоплъка е безгранична! 15 лв месечна сметка, при средни доходи на шопско семейство от 2500 лв им се вижда много! А какво да каже 1 добричко семейство с месечен доход 500 лв, и поне с 40% по-скъпа вода?
    А нека да развалят договора с "Веолия", и да дадат "Софийска вода" на "Топлофикация", че да види шоплъка откъде изгрява слънцето?

    Нередност?
  • 4
    mary777 avatar :-(
    mary777
    • - 1
    • + 4

    Аз платих последно за 4м3 16лв. и нещо.Както традицията (монополната) повелява - нищо не разбрах от фактурата.

    Нередност?
  • 5
    gesler avatar :-@
    gesler
    • + 5

    Имам въпрос към другарите от Софийска вода: "КОЙ ПЛАЩА ВОДАТА НА ЦИГАНИТЕ, САМОНАСТАНИЛИ СЕ В СОФИЯ ПОД ФОРМАТА НА РАЗЛИЧНИ КАТУНИ И ПРИДАТЪЦИ КЪМ ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ? ВИЖДАЛИ ЛИ СА КАК ЛЯТОТО ВОДАТА ШУРТИ НА ВОЛЯ ОТ МАРКУЧИТЕ В ЦИГАНСКИТЕ КВАРТАЛИ?""
    Ако се затруднявате с отговора, аз мога да ви кажа: ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ВОДАТА НА МАНГАЛИТЕ. САМИТЕ ТЕ СИ ГО КАЗАХА: "НЕ ПЛАЩАМЕ ВОДА"......

    Нередност?
Нов коментар