МВФ: Увеличавайте държавните инвестиции с еврофондовете

Ръст на данъчните ставки би бил вреден за икономиката

Фискалните мултипликатори измерват смисъла от държавните разходи, но за тях се говори малко в публичното пространство.
Фискалните мултипликатори измерват смисъла от държавните разходи, но за тях се говори малко в публичното пространство.
Фискалните мултипликатори измерват смисъла от държавните разходи, но за тях се говори малко в публичното пространство.    ©  Николай Николов
Фискалните мултипликатори измерват смисъла от държавните разходи, но за тях се говори малко в публичното пространство.    ©  Николай Николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не повече текущи, а капиталови разходи. Мерки за увеличаване на събираемостта на косвените данъци вместо вдигане на преките. Подобен тип фискална политика би имал най-благоприятно влияние върху икономиката на България в дългосрочен план.

Това са част от изводите на Международния валутен фонд (МВФ), описани в работен доклад за влиянието на фискалните мултипликатори, които показват каква добавена стойност създават различните видове държавни разходи. Или казано на по-разбираем език - как държавата трябва да харчи парите на данъкоплатците, така че това да донесе по-голям икономически растеж.

Организацията прави опит за първи път да остойности полезността на различни антикризисни мерки при евентуалното им прилагане в България. Една от констатациите на доклада е, че фискалните мерки имат много по-голямо влияние в периоди на криза, когато реалният брутен продукт е под своя потенциал.

Кои са полезните мерки

МВФ класира различните видове фискални мерки в приходната и разходната част на бюджета, които могат да благоприятстват в най-голяма степен икономическия растеж. Най-голяма полезност имат правителствените инвестиции, след това общото правителствено потребление. На трето място се класират директните трансфери към уязвими социални групи и след това се подреждат мерки като понижението на корпоративните данъци, подоходните данъци и косвените данъци.

Според МВФ държавните инвестиции, насочени в области като инфраструктура, образование, или институционални реформи, се амортизират много по-бавно от корпоративните вложения във физически активи и ще служат на икономиката за много по-дълъг период от време. От тази гледна точка такъв тип бюджетни разходи могат да са по-ефективни дори от частните.

От МВФ категорично определят като вредни за икономиката всякакви увеличения на данъците. От една страна, по-високи корпоративни данъци биха попречили на формирането на капитал в частния сектор, защото ще забавят инвестициите и увеличаването на производителността. Увеличението на косвените и личните подоходни данъци пък ще свие потреблението на домакинствата, и особено на тези, чиито доходи са толкова малки, че се харчат напълно и не остават възможности за спестяване.

Препоръчва ли се тегленето на заеми

Като най-добър източник на инвестициите от фонда посочват еврофондовете. Те сравняват два сценария - първият е, при положение че националното съфинансиране (средно 15%) не е за сметка на по-висок бюджетен дефицит. При втория вариант се допуска по-голяма дупка в бюджета. И в двата случая икономиката расте повече. 

"По-високите капиталови разходи водят до увеличение на БВП. Ако те растат постоянно с 2% от номиналния БВП, в дългосрочен план това може да повиши с до 30 процентни пункта съществуващата публична инфраструктура. Това от своя страна води до по-висока производителност и БВП може да се нарасне с до 3 процента повече в сравнение с базовия сценарий", твърдят от МВФ.

От МВФ изтъкват, че е по-добре увеличените капиталови разходи на държавата да са за сметка на изсветляване на сивата икономика и повишена събираемост на ДДС. При външно финансиране на инвестициите в дългосрочен план рискът е държавата да измести частния сектор на пазара на дълг, защото ще изземе ресурсите за инвестиционно кредитиране на бизнеса. 

Какво смятат управляващите

Още в първия ден от своето встъпване в длъжност служебният финансов министър Калин Христов коментира, че държавните инвестиции носят най-голям мултиплициращ ефект. И че ако трябва да се свият разходите на държавата, по-добре е това да е за сметка на текущите разходи. 

През миналата година бюджетният дефицит се оказа почти тройно по-нисък от предварително заложения и причина за това бяха икономии в капиталовите разходи. Спестяването им дойде от факта, че държавата не е усвоила една трета от планираните 3.8 млрд. лв. еврофондове и така спести нужното национално съфинансиране по европейските проекти.Когато данните за изпълнението на бюджета станаха публични, макроикономисти пресметнаха, че спестените инвестиции и неусвояването на еврофондовете са могли да увеличат икономическия растеж с поне 1 процентен пункт от реалния, който се оказа 0.8%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 6

    Ами, дето се вика, браво на минфина.

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 8

    Доколкото си спомням МВФ стигна до (доста) очевидната истина, че вдигане на данъци води до по-ниска събираемост с наша помощ в ролята на жива лаборатория през 90те.
    Ако можеше МВФ да напишат и, че инвестиции в МВР, МНО и НСО нямат възвръщаемост...но не е политкоректно. :-)

    Нередност?
  • 3
    yotata avatar :-|
    йотата
    • + 1

    Сега остава и някой да им обясни, че капиталови разходи включва и други разходи освен разходите за яеци, магистрали, метро, депо, зали, стадиони, музеи, обикновени градинки и слушалки.
    И самолети за тигри.
    И мое да се окаже, че другите разходи са даже по-полезни като цяло. Кои ли па са тия сигур питате. Ми:
    - велоалеи
    - жп-линии, пристанища и летища
    - инфраструктура за местно произведена енергия от енергийни кооперативи
    - инфраструктура, която позволява на инвалидите да работят
    - инфраструктура, която дава на учениците и студентите модерни практически умения
    - бърз интернет навсякъде заедно с пълно електронно правителство и електронно гласуване
    - превръщане на публичните сгради в "пасивни къщи"
    - инфраструктура за рециклиране на отпадъците вместо изхвърлянето им, или дори горенето им за енергия
    - фермерски пазари за доказани родни фермери

    Тва като за начало.

    Нередност?
Нов коментар