🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуплива коалиция

Волен Сидеров направи възможен избора на новото правителство

Кабинетът "Орешарски" бе избран със 120-те гласа на депутатите от БСП и ДПС. Тъй като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха, необходимият един глас, за да може да започне заседанието на парламента, осигури лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Кабинетът "Орешарски" бе избран със 120-те гласа на депутатите от БСП и ДПС. Тъй като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха, необходимият един глас, за да може да започне заседанието на парламента, осигури лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Кабинетът "Орешарски" бе избран със 120-те гласа на депутатите от БСП и ДПС. Тъй като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха, необходимият един глас, за да може да започне заседанието на парламента, осигури лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Кабинетът "Орешарски" бе избран със 120-те гласа на депутатите от БСП и ДПС. Тъй като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха, необходимият един глас, за да може да започне заседанието на парламента, осигури лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бих искал да поздравя Цветан Василев. Той направи добър проект с това правителство."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Процедурни хватки, напускания на залата, размяна на удари под кръста и откровени обиди от парламентарната трибуна. В такава обстановка парламентът избра новото програмно правителство на Пламен Орешарски. Голямата интрига – дали народните представители на "Атака" ще подкрепят кабинета на БСП и ДПС, като осигурят необходимия кворум, или няма изобщо да участват в гласуването, завърши според очакванията. След като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха, небходимият един глас, за да може да започне заседанието на парламента, беше осигурен от "Атака". При това не от кого да е, а от лидера Волен Сидеров.

Това де факто предреши съдбата на новия кабинет. Той беше избран със 120-те гласа на депутатите от БСП и ДПС. Народните представители от ГЕРБ гласуваха против, а от "Атака" не участваха в трите гласувания – за премиер, за структура на кабинета и за министри. Само лидерът на националистите беше "против" структурата и състава на новото правителство, но не гласува за кандидатурата на Орешарски за министър-председател.

"Спрях ГЕРБ от властта"

До последно обаче Волен Сидеров поддържаше очакването за завой на "Атака" от негласната подкрепа за програмното правителство на БСП и ДПС. За разлика от ГЕРБ, които още във вторник следобед обявиха, че в началото на заседанието няма да се регистрират, както каза Бойко Борисов, "за да стане ясно, че "Атака" подкрепя този кабинет", националистите избраха тактиката да съобщят решението си в последния момент. Малко преди да влезе в залата, Сидеров съобщи, че има заплахи "от страна на ГЕРБ за живота и здравето му". "Знам опасността, която ме застрашава. Знам как действат мутромилиционерските кръгове, но това няма да ме стресне", каза той и от трибуната.

После оправда негласната си подкрепа за правителството на Орешарски чрез осигуряването на кворума с дневния ред за работата на парламента, който включва приемането на поправки в Наказателния кодекс за по-високи наказания при нападения над лекари и учители.

Сидеров заяви, че ще продължи да разобличава предишното управление, което е било съпроводено от "кражби, рекет и злодейство". Накрая обяви, че "Атака" няма да подкрепи правителството, защото има критики към структурата на кабинета и към някои от членовете му. "Има две имена, свързани с ГЕРБ, има сини, хора на Кунева и партийни предложения на БСП и ДПС", каза още Сидеров.

Имаха гласа ми, ако ме бяха питали

"Оттук нататък правителството е несменяемо благодарение на Сидеров", каза Бойко Борисов. Той за пореден път обясни причината за тактиката на ГЕРБ с напускането на пленарната зала от депутатите от ГЕРБ. "Излязохме, за да подчертаем, да видят посланиците и хората, че тези три партии - БСП, ДПС и "Атака", са едно и заедно ще изберат правителство", заяви бившият премиер. От парламентарната трибуна обаче бившият премиер каза на наследника си, че той е можел да разчита на неговия глас за правителството му, но никой не го е потърсил.

Борисов се обърна и към собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. "Бих искал да поздравя Цветан Василев. Той направи добър проект с това правителство. А и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф, също е добре подплатен", каза Борисов в кулоарите на парламента, без да уточнява кого има предвид. Вероятно става въпрос за ТВ7 и изпълнителния й директор Николай Бареков, кой допреди изборите бе един от най-големите привърженици на ГЕРБ, но малко преди вота се превърна в най-яростен критик на партията. Доскоро Цветан Василев беше финансов консултант на телевизията, а сега е инициатор на медийния проект на TV7 със CNN.

Челен сблъсък

На фона на острите изказвания при дебата за правителството се очерта и още един сблъсък – между бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, от една страна, и лидера на ДПС Лютви Местан и депутата от движението Делян Пеевски, от друга. Повод за него стана твърдение на Цветанов, че като министър е имал среща с главния прокурор, на която изненадващо за него се явил и Делян Пеевски. "Това е стилът и силата, с която решихте изборите", заяви Цветанов. Тези думи предизвикаха бурна реакция от Пеевски. Депутатът, чиято майка е собственик на редица медии, между които вестниците "Телеграф"и "Монитор", обеща тепърва да излизат неща около срещи на Цветанов с криминално проявени лица.

Бившият вътрешен министър засегна Лютви Местан с твърдението, че новият министър на младежта и спорта е избрана, защото е негова. Местан пък припомни образованието на Цветанов, като го нарече "физкултурник".

Приоритетите на Орешарски

В изказването си пред парламента Пламен Орешарски поиска толеранс от политическите сили, социалните партньори и гражданските структури като условие за осъществяване на цялостната си управленска програма на новото правителство. Орешарски заяви, че трябва да се засили ролята на държавата в икономиката с повече координиращи и регулаторни функции. В същото време според него трябва да се предостави повече свобода на бизнеса.

Другите акценти в изказването му бяха борбата с естествените монополи, насърчаването на новите технологии, както и инфраструктурата, която според новия премиер е важен елемент за бизнес климата. Сред приоритетите той посочи още и запазването на монетарната стабилност. Така и не стана ясно обаче какви функции ще има новото министерство на инвестиционното проектиране. При първоначалното представяне на кабинета Орешарски каза, че към ведомството ще премине кадастърът от министерството на регионалното развитие. Депутати от БСП и ДПС обаче така и не успяха да кажат какви други функции ще има то. Бившият министър на еврофондовете от правителството на ГЕРБ Томислав Дончев попита за какво ще отговаря новото Министерство на инвестиционното проектиране. Отговорът на премиера Орешарски обаче беше само, че новото ведомство няма да иззема функции от други министерства, а ще има само координиращи функции.

 

Рестарт на "Белене" и "милост" за офшорките

Рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" с ясна финансова структура при потвърждаване на технико-икономическите характеристики на централата и прогнозите за потреблението на ток в региона и България. Това е записано в националните приоритети на правителството на Пламен Орешарски, озаглавени "Държавност, развитие, справедливост". В раздела "Ребалансиране на енергетиката" се посочват незабавни преговори с руската държавна корпорация "Росатом" с оглед минимизирането на последствията от иска за 2.5 млрд. лв.

Документът, внесен в деловодството на парламента от лидера на БСП Сергей Станишев, беше раздаден в сряда на депутатите, но не беше обсъден при гласуването на новия кабинет. От плана "Орешарски" е изпаднала и идеята офшорките да не могат да сключват сделки с държавата, общините и фирмите с държавно участие, да получават финансиране от държавния бюджет и евросредствата и да са страна по договори за изпълнение на обществени поръчки.
110 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 11
    • + 241

    волене, волене... и ти се оказа слуга на турците и комунистите... Язък, за толков амного митинги, за толкова пропиляни надежди..

    Бойко, може да не е бил с теб.. но гласуването не беше ЗА спасяването на Бойко, а за спасяването на България. Ти избра да подариш България в турски ръце..

    Колко струваше гласа ти - 3-4 милиона или само нов апартамент за деница ?

    Нередност?
  • 2
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • - 9
    • + 159

    Страшно правителство, страшна програма, страшни министри, страшна коалиция.
    Направо да заплаче човек от умиление. А днес, едва влезли във властта и директно затвориха летище София, за да не можем да избягаме дори :(

    Нередност?
  • 3
    demokrat avatar :-|
    Demokrat
    • - 7
    • + 212


    2008 - Подкрепям ГЕРБ защото държат БСП и ДПС извън властта
    2013 - Спряхме ГЕРБ от властта, т.е. дадохме я на БСП и ДПС

    Класическа измет!!!

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9
    • + 125

    сменяемо е, сменяемо е, не се притеснявайте.

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 6
    • + 136

    с павета.

    Нередност?
  • 6
    atropin avatar :-P
    atropin
    • - 34
    • + 214

    Ще изкара ли кабинета до Димитровден?
    да - , не +

    Нередност?
  • 7
    lol avatar :-?
    lol
    • - 5
    • + 196

    Волен е официално, най- продажния и въртящ гъза си измекяр в парламента. Повече от нагаждача Орешарски...

    Нередност?
  • 8
    ehs030 avatar :-|
    ehs030
    • - 5
    • + 157

    Тоя повече няма да влезе в парламента

    Нередност?
  • 9
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 16
    • + 52

    При първия вот на недоверие са аут, освен ако воленовците не станат ибрикчии.

    Нередност?
  • 10
    kaka_lara avatar :-|
    kaka_lara
    • - 2
    • + 104

    Даваш ли, даваш балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра!
    Отсякоха му и двете ръце,
    та пак го питат и го разпитват:
    - Даваш ли, даваш балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    - Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра!
    Отсякоха му и двете нозе ,
    та пак го питат и го разпитват:
    - Даваш ли, даваш балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    - Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра!
    Избодоха му и двете очи
    и не го пита, нито разпитват,
    току си зеха хубава Яна,
    та я качиха на бърза коня
    да я откарат долу в полето,
    долу в полето, татарско село.
    Яна Йовану тихом говори:
    -Остани сбогом, брате Йоване!
    -Хайде сос здраве, хубава Яно!
    Очи си немам аз да те видя,
    ръце си немам да те прегърна,
    нозе си немам да те изпратя.

    Нередност?
Нов коментар