Цирк дьо Барек

Водещият от TV7 Николай Бареков е новото попълнение в отбора на политическите популисти

Бившият телевизионен водещ донякъде имитира ранния Бойко Борисов, но без свръхдозата тестостерон, силовашките изхвърляния в стил "били сме ги и пак ще ги бием" и съмнителните петна в биографията.
Бившият телевизионен водещ донякъде имитира ранния Бойко Борисов, но без свръхдозата тестостерон, силовашките изхвърляния в стил "били сме ги и пак ще ги бием" и съмнителните петна в биографията.
Бившият телевизионен водещ донякъде имитира ранния Бойко Борисов, но без свръхдозата тестостерон, силовашките изхвърляния в стил "били сме ги и пак ще ги бием" и съмнителните петна в биографията.    ©  Надежда Чипева
Бившият телевизионен водещ донякъде имитира ранния Бойко Борисов, но без свръхдозата тестостерон, силовашките изхвърляния в стил "били сме ги и пак ще ги бием" и съмнителните петна в биографията.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Никога не позволявай на истината да развали хубавата история", обича да казва корумпираният политик Нъки Томпсън, герой на Стив Бушеми от култовия сериал "Престъпна империя", посветен на сухия режим. Той блажено отпива от плоска бутилка уиски няколко минути след като е разплакал събрание на женско въздържателско дружество с измислен разказ за своето детство, уж съсипано от деградирал баща алкохолик.

Макар че въпросната крилата фраза всъщност е на легендарния американски писател Марк Твен, тя съвсем точно описва случващото се в момента на българската политическа сцена. И в частност все по-натрапващата се кампания на най-новата звезда в небосклона на популизма: Николай Бареков - бивш изпълнителен  директор на TV7, настоящ общественик и евентуален бъдещ политик.

Колкото и да е лична амбиция, влизането на Бареков в политиката е важно най-вече заради контактите му с близкия до всяка власт през последните 7-8 години банкер Цветан Василев, който придобива все повече лостове за контрол над държавното управление. В този контекст Бареков може да се разглежда като "резервната гума" на Василев, неговото лично политическо представителство. И защо не като своеобразна застраховка срещу хипотетично бъдещо охладняване на отношенията с вечния балансьор в парламента – ДПС.

Бареков. "Нъки" Бареков.

Тазгодишният 2 октомври вероятно ще се запомни като един от най-студените дни за месеца в Русе. Ден по-рано над града се е изсипал пороен дъжд. Метеоролозите са обявили код оранжев, а температурите рязко спадат привечер. Суровото време и пронизващият вятър обаче не могат да уплашат екипа на "България без цензура" - пътуващото политическо шоу на Николай Бареков, което се готви за поредното си представление в крайдунавския град.

Часът наближава 17. Техниците правят саундчек и проверяват дали апаратурата е в изправност. Малкото минувачи са се свили в якетата си и бързат да избягат от студа. В най-лъскавото заведение на градския площад хора от екипа на Бареков дружески си бъбрят с Нешка Робева, чийто балет също участва в шоуто. На дъното на ресторанта добре облечени здрави момчета се опитват да не се набиват на очи, дискретно обсъждат нещо, разменят пликове и рязко млъкват, когато към тях се приближава очевидно объркал масата мъж.

Няколко минути по-късно пустият русенски площад започва да се раздвижва. Към сцената на "България без цензура" на групички започват да се стичат първите зрители. Повечето са късо подстригани атлетични момчета с анцузи, закачулени младежи със суичери и черни очила, както и едри мъже с кожени якета, ланци и скъпи смартфони. Повечето са довели и своите приятелки. Много от зрителите имат недискретни татуировки по вратовете и главите, които ясно си личат, въпреки че навън става все по-студено и всички са опаковани с дебели дрехи. Хората, попаднали случайно на мероприятието, са не повече от една трета от присъстващите.

Отдалеч изпъква по-голяма група с откровено заплашителен вид. Води я небезизвестният "герой" от февруарските събития в столицата Бисер Миланов-Петното, който е разследван за наркоразпространение. Един от неговите сподвижници дори си носи мегафон. Точно преди началото на проявата се появяват и няколко младежи в тъмни дрехи, които застават срещу сцената и противно на първоначалната заявка за безпартийност развяват знамена на ВМРО. По периферията на площада самотни зрители със съсредоточен поглед сканират множеството и през 1-2 минути разпалено говорят по телефона, вероятно привиквайки още хора.

Готови ли сте да развеем знамената...

"Виждам, че площадът вече е пълен. Започваме България без цензура с националния химн, който Деси Добрева ще ви изпее акапелно", казва Бареков пред зъзнещите 200 - 300 човека, скупчени в радиус от 50-ина метра пред сцената. На няколкостотин метра от тях, в другия край на почти празния централен площад, огромен екран излъчва случващото се, но не успява да привлече вниманието на мръзнещите русенци, които се прибират от работа. Камерите на близката до Цветан Василев телевизия TV7 обаче услужливо се фокусират само върху рехавата публика пред Бареков, без да показват огромното празно пространство зад нея.

След Деси Добрева и народната певица Валя Балканска идва ред за нещо по-съвременно, чиято цел явно е да разбуди позадрямалата младежка публика. "Готови ли сте да развеем знамената, да разбиеме врага, да превземеме страната... Готови ли сте с абсолюция за нова конституция, готови ли сте за революция", започва да кънти от тонколоните. На сцената излиза трупата "Нешанъл Арт" на Нешка Робева, изпълняваща кавър на рапърите от X-team. Момчетата и момичетата са облечени в камуфлажни дрехи. Знамената на ВМРО в публиката започват да се поклащат в такт. "Шибаняците не са готови, но ние сме готови, да спорим с всеки, който иска да спори, нашта тактика перфекна, мойте методи, сурови аз съм Войника, който е готов до последно да се бори", продължава формацията. Яките момчета в публиката обаче също като че ли не са готови. Те отказват да излязат от обзелото ги отегчение и разсеяно чоплят семки. След края на парчето Бареков изпраща певците и танцьорите от "Нешанъл Арт" с думите: "Няма нищо случайно в текстовете на тия песни!"

Пътуващият омбудсман

След музикалната загрявка идва ред на съществената част. На подиума излизат няколко местни политици (повечето от тях общински съветници) и застават като наказани. "Няма да споменаваме имена на политически партии", отсича Бареков, след което дръпва кратка реч срещу кмета, който е отказал участие. Пред сцената се скупчват главните действащи лица на "България без цензура" тази вечер. Става дума за 20 - 30 човека, видимо смачкани от живота – социално слаби, пенсионери, безработни, инвалиди, борци с институциите, градски маргинали... Всеки от тях се готви да сподели пред микрофоните на TV7 своята сърцераздирателна история.

Водещият очевидно е добре подкован по темите предварително и винаги има готови отговори. Независимо дали става дума за бедстващия блок за социално слаби в бившето русенско АОНСУ, проблемите в кюстендилската ромска махала, липсата на цифрова телевизия за българите в Босилеград или пък отказът на помощи за 25-годишен инвалид в Плевен. Някои от говорещите на микрофоните са стари познайници на водещия от предното му турне. Те идват, за да му благодарят, защото по техни думи е решил проблемите им. Тоест, за да се знае, че "моделът Бареков" работи.

Това, което сега виждаме на сцената, обаче е един по-умерен Бареков. Фалцетният тон на телевизионния водещ като че ли е отстъпил място на не толкова истерично говорене. То предлага семпли и разбираеми отговори за хората от площада и така се опитва да имитира донякъде ранния Бойко Борисов, но без свръхдозата тестостерон, силовашките изхвърляния в стил "били сме ги и пак ще ги бием" и съмнителните петна в биографията. Бареков вече не прекъсва и обикновено дава думата дори на онези, които се опитват да го провокират, успявайки след това да ги надговори.

Когато се обръща към политиците, той се старае да изглежда суров и изискващ, без да става твърде хард. Грубите атаки са запазена марка на блога му, където много избирателно подхожда към политическите си мишени за деня. Когато пък изслушва проблемите на обикновения човек, влиза в друг образ - мек, състрадателен, гневен по адрес на държавата и с готово решение. "Посещаваме места, където кракът на политик не е стъпвал от десетилетия", обича да казва Бареков. И точно системната липса на жив контакт и чуваемост между институциите и хората в дълбоката провинция е онова, на което ще разчита да е силата в политическото му прохождане.

То обаче няма как да се случи без мощната медийната машина на банкера Цветан Василев (и най-вече TV7, която в резултат на цифровизацията вече има национално покритие). Тя работи особено ефективно в комбинация с късата памет на хората. Единици са посетителите на мероприятията от "България без цензура", които припомнят на глас обслужващата роля на телевизионния водещ по време на предишното управление.

Всъщност, ако трябва да сме прецизни, автентичните присъстващи пред сцената в повечето случаи са малцинство,  независимо дали говорим за мъгливия и ветровит Русе или радващия се на циганско лято Кюстендил. Ако обаче гледате "България без цензура" по телевизията, може да останете с грешното впечатление, че на градските площади наистина се събират хора. "Вчера в Кюстендил дойдоха да ни видят над 3000 души", без притеснение отсича Бареков, при положение че не повече от 200 - 300 души бяха дошли да го видят (половината от тях роми и хора с вид на бивши "силови застрахователи").

Идеите, които Бареков лансира, в по-голямата си част са спорни, популистки, но за сметка на това са ефектни и скъсяват дистанцията с евентуалните бъдещи избиратели. През изминалата седмица например бившият телевизионен водещ обяви намерението си да организира 10 кръгли маси по проблемите на страната, първата от които ще е в Монтана. Както и въвеждане на данък "Солидарност" - по-високо облагане на богатите, което те могат да избегнат чрез разкриване на работни места. Също така е радетел за връщане на казармата и въвеждане на трудова повинност за ромите. Бареков иска да се бори и със застаряването като създаде министерство на демографията и младежта, както и "да направи спорта държавна политика"... каквото и да значи това. За да се хареса на жените пък, той стартира инициативата "Евромайки", според която всички негови кандидати за евродепутати ще бъдат българки с две и повече деца.

Бареков и приятели

Прави впечатление, че за шоуто на бъдещия политик се грижи впечатляваща логистична машина. В нея влизат брандиран автобус на "България без цензура", още един рейс за екипа, няколко камиона с техника на TV7 и компанията за организиране на концерти Joker Media Rental, разглобяема сцена, две нива на охрана (едно за мероприятието и друго за самия Бареков) и личен кортеж на телевизионния водещ. Организатор на турнето се води продуцентската къща No Frame Media, чийто изпълнителен директор Емил Кошлуков изненадващо подаде оставка в средата на миналия месец. Според Бареков всички разходи се плащат от въпросната продуцентска фирма.

Бареков допълва обаче, че финансира своя обществен проект с "лични средства". Във вторник той вече обяви и официално, че "България без цензура" ще прерасне в политическо движение, което "до 2-3 седмици ще отвори офиси в 20 големи града в страната". "Да, действително България без цензура няма да е партия, а движение от американски тип - на хоризонтален принцип", коментира за "Капитал" Бареков, уточнявайки: "Нямам пари да издържам богати структури." Телевизионният водещ казва още, че ще плаща издръжката на структурите от личния си джоб в следващите 2-3 месеца, след което във финансирането ще се включат и представители на малкия и средния бизнес. "Движението ще се самофинансира от членуващите в него хора от бизнеса... Цената на реформите в страната ще бъде платена от богатите, а не от обикновените граждани. Тези хора трябва да разберат, че солидарност не е празно понятие", каза още Бареков пред "Капитал".

Въпреки че очевидно е обслужван от медийната машина на Цветан Василев, Бареков категорично отрича банкерът да стои зад него. Но ако погледнем дори откъслечните цифри за рекламата на "България без цензура", тезата за скромните лични средства на телевизионния водещ звучи доста неправдоподобно – поне 613 хил. лв. са отишли за карета в печатни медии (повечето вероятно на бартер, защото са във вестниците на "Нова медийна група") и поне 16 хил. лв. за билбордове само в София.

Отделно от това разходите за поддръжката на политическото му роудшоу очевидно надвишават в пъти възнаграждението на който и да е изпълнителен директор на медийна компания в България, какъвто Бареков доскоро беше. От Joker Media Rental категорично отказаха да съобщят на каква стойност е договорът за наем, който имат с "България без цензура", аргументирайки се, че става дума за търговски отношения между частни компании. По неофициална информация от евент бранша наемът на сцена с размерите на тази, която Бареков използва, грубо излиза около 10 хил. лв. на шоу. В тази цифра обаче не влизат разходите за транспорт на съоръжението, наем на техниката, възнаграждения на персонала и охрана. Турнето на "България без цензура" започна на 15 септември, включва посещение на 20 града в страната и ще продължи до края на октомври.

Медийният шум, който Бареков успява да създава около себе си, не остава незабелязан и за действащите политици. Със своя хъс и микс от популистки и патриотарски идеи той успешно се позиционира в политическия вакуум някъде между ГЕРБ и националистите на Волен Сидеров, които от своя страна като че ли губят влияние сред радикално настроените хора. Затова някои от вечните политици вече се присламчват към Бареков или пък неофициално проверяват какъв би бил ефектът, ако се възползват от публичността му. Косвено доказателство за това са знамената на ВМРО на почти всяко шоу или пък присъствието на ММА-боеца Станислав Недков-Стъки (областен координатор на партията на Слави Бинев ГОРД) в антуража на тв водещия. По време на кюстендилската проява последният дори беше организирал фенове на свободните боеве, които се появиха с тениски с надпис "Г-н Бареков, ММА ви подкрепя. Благодарим ви!" И макар че от ВМРО отричат да са водили преговори за съюз с бившия телевизионен водещ, те не изключват възможността някакво сътрудничество да се случи на по-късен етап.

И малко цифри

Социологическите агенции вече започват да включват Бареков във въпросниците си за политическите нагласи на българите и колкото ги измерват, толкова помпат неговото самочувствие. Компанията за проучвания АФИС на социолога на левицата Юри Асланов първа излезе със сензационното твърдение, че телевизионният водещ настига по рейтинг Меглена Кунева. Изследване на Института за модерна политика на бившия царски депутат Борислав Цеков пък беше още по-щедро и даде на Барековото движение цели 5%, почти изравнявайки го с Реформаторския блок с неговите 5,2%. Тези цифри обаче са доста спорни, а тактиката редовно се използва от политическите инженери. Повечето от колегите им не споделят подобни прогнози, като приблизителната подкрепа за Бареков, отчитана от неутралните агенции, се движи някъде около 0,2%. Ако се съобрази със статистическата грешка, това означава, че процентът може да варира в границите от 0% до 0.6%

През последната седмица, откакто Бареков вече говори открито за своето политическо движение, все повече агенции като че ли започват постепенно да сменят тона. Социологическата фирма "Галъп интернешънъл" на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев например нарежда Бареков на 19-о място сред политиците с 14% подкрепа за септември. Не всички социолози обаче приемат това като някакъв индикатор за добри политически перспективи. "Преди 10 - 15 години Слави Трифонов беше в петицата на политиците в България и ако се беше кандидатирал за нещо или пък беше създал организация за участие в избори, щеше да постигне резултати, на които повечето политици могат само да завиждат. Само че каквито и да било аналогии между единия и другия са неуместни", коментира за "Капитал" Иво Желев, съсобственик на социологическа агенция "Естат".

"Тази форма - обиколки на страната с изслушване на проблемите на хората и опити за тяхното решаване на място по един или друг начин, се е случвала и назад в годините с различен успех", казва пък Арман Бабикян, собственик на агенция за политически маркетинг и ПР. "Разликата в това, което се прави в момента, е, че има телевизионно представителство, прави се пред очите на всички, които не са на площадите. За разлика от предишните обиколки това се случва и се вижда от останалите. Въздействието е доста по-широко, отколкото на самото място, което е посетено", допълва той за "Капитал".

Въпреки че "България без цензура" изглежда доста гротескно на живо, потенциалът на Бареков да се добере до иначе неочакван изборен резултат, не бива да бъде подценяван. Ако човек си направи труда да следи неговото турне, веднага ще забележи, че то следва една и съща схема във всеки град. "Гледал ли си едно от шоутата, все едно че си ги гледал всичките", обобщава човек, следящ отблизо митарстването на телевизионния водещ. Обикновените зрители също едва ли ще гледат повече от едно издание – това за техния регион и роден град. Но пък вероятно ще се зарадват, че за пръв път някой им дава думата в национален ефир.

През годините много партии и техните мозъчни и не чак толкова тръстове са се изкушавали от политическо инженерство, което включва създаването на нови формации с цел да се разпилеят гласовете на техните противници или да имат удобен партньор след изборите. Във всички подобни проекти са наливани чудовищни пари, без практически никакъв резултат. Без изключение всички продукти на политическото инженерство - като започнем от отломките от царското движение и стигнем до Яне Янев, в крайна сметка дават дефект и инвестициите в тях са напълно загубени. Както личи обаче, опитите продължават.

По темата работи и Мария Манолова

136 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    metzanviolinov avatar :-?
    metzanviolinov
    • - 5
    • + 147

    Интересно дали някой не се опитва да отклони отлива на гласове от Атака далеч от НФСБ? Няма много смисъл, но не мога и да си обясня с друго "патриотичните" задявки с електората.

    Нередност?
  • 2
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 12
    • + 384

    Капитал поздравления за заглавието.
    То е достатъчно и казва всичко.
    Пълен фарс е Бареков.

    Нередност?
  • 3
    fire avatar :-|
    fire
    • - 9
    • + 209

    добра статия

    Нередност?
  • 4
    villiger avatar :-|

    Много точна статия.

    Нередност?
  • 5
    interrobang avatar :-P
    Питанка
    • - 5
    • + 276

    БАЛАДА ЗА ДУДУКА

    Като ветропоказател
    извъртя се тоз приятел.
    Вчера бе пред ГЕРБ наведен,
    днес досущ съпруг разведен
    плюе жлъчно и жестоко
    любовта си бивша ... Боко.

    В разкатаната държава
    пръв апостол го раздава.
    С трескав поглед, с гръмки фрази
    към властта полека лази.
    Ще успее, много ясно -
    свири на дудук прекрасно ...


    http://shopeee.com/s/kv

    Нередност?
  • 6
    sincere avatar :-|
    Коте
    • - 6
    • + 216

    ОЛИГАРСИТЕ СИ ПРАВЯТ ПАРТИЯ,намерили са си и кукла на конци.

    Нередност?
  • 7
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 22
    • + 147

    Бареков произхожда от интересно семейство. Родители - Борисов и Сидеров.

    Нередност?
  • 8
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 6
    • + 97

    Много шеметно е паднал от мястото на изпълнителен директор.

    Нередност?
  • 9
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 9
    • + 279

    ако електоратът даде дори 1000 гласа на тоя циркаджия, лумпен, некадърник, измамник и абсолютен комплексар, то електоратът ще си заслужава управляващите за петилетки напред...

    Нередност?
  • 10
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 7
    • + 185

    До коментар [#2] от "Кирето":

    Целта на тази партийка въобще не е да влезе в парламента, тя е и обречена в тази си задача с този лидер - целта й заедн с БАСТА е да отблъснат колкото се може повече избиратели от урните. При избирателна активност от 50% като на последните избори следващата тройна коалиция е гарантирана макар и най-вероятно в друг състав. Но при избирателна активност от 70% като в Германия тези сметки отиват в канала и най-много да вземат 80-90 депутата. Управляващите вече се готвят за нови избори и понеже нов Костинброд няма да мине почват постепенно с промиването на мозъците та гледащите този цирк да си мислят "всички са същите маскари за кво въобще да ходя да гласувам - и едните и другите ще искат да им се киха"....

    Нередност?
Нов коментар