🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-малко субсидии, по-ниска цена

Според предложенията трябва да спре задължителното изкупуване на ток от топлофикации и заводски централи, ТЕЦ "Бобовдол" и "Брикел", които ще продават само на свободен пазар

Служебният министър на икономиката Асен Василев завеща на наследника си Драгомир Стойнев нов модел на ценообразуване в енергетиката
Служебният министър на икономиката Асен Василев завеща на наследника си Драгомир Стойнев нов модел на ценообразуване в енергетиката
Служебният министър на икономиката Асен Василев завеща на наследника си Драгомир Стойнев нов модел на ценообразуване в енергетиката    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Служебният министър на икономиката Асен Василев завеща на наследника си Драгомир Стойнев нов модел на ценообразуване в енергетиката    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извеждане на неефективните мощности от енергийния микс, премахване на кроссубсидирането, равнопоставено разпределение на тежестта между всички потребители, спазване на европейските директиви за зелената енергия, но без преизпълнение, и постигане на възможно най-добра цена за гражданите. Такива мерки за реформиране на енергийния сектор предложи вече бившият министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.Василев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова представиха разработения от министерството на икономиката и регулатора нов модел за ценообразуване в сектора на новия ръководител на ведомството Драгомир Стойнев на петъчното заседание на обществения съвет към министерството. И тримата изтъкнаха, че тези предложения представляват само първоначална работна фаза, тъй като предстои да бъдат завършени разговорите за предоговаряне с участниците на пазара, а освен това изискват изменения в законите за енергетиката и за възобновяемите източници, както и в правилника на ДКЕВР, което ще отнеме време.

Закърпване на дупките

Асен Василев обясни, че разработеният модел изчиства дупката от 800 млн. лв. в баланса на енергетиката без сериозно повишаване на цената за крайните потребители. Изчисленията също така са базирани на най-песимистичния вариант, при който общото вътрешно потребление през следващия период спада с 10% до 33.3 тераватчаса и няма постигнато предоговаряне на договорите с ВЕИ сектора и електроразпределителните дружества.

Той обаче предупреди, че от предложенията му ще има много недоволни, тъй като изискват тежки политически решения. Според модела трябва да спре задължително изкупуване от нискоефективни мощности от топлофикации и заводи, които ще трябва да пласират електроенергията си на свободния пазар. По думите му мощности като ТЕЦ "Бобовдол" и "Брикел" ще изпаднат от микса за регулирания пазар. Ще бъдат засегнати и редица топлофикации, включително софийската (само с една високоефективна мощност), която би загубила 100 млн. лв. поради по-малките преференциални плащания.

По думите му тези промени ще доведат до нуждата от повишаване на ефективността на тези мощности, както и от търсене на резерви в системите, за да не се стигне до фалити и до поскъпване на цената на парното. "За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява както на крайната цена за потребителите, така и на цялостното състояние на енергетиката. Трябва са се спре замитането на проблема и да е абсолютно ясно какво, колко и защо се плаща", отбеляза още Василев.

Справедливо разпределение

Според модела на Василев тежестта на задължителното изкупуване ще бъде разпределена според потреблението – 65% за регулирания пазар на битовите потребители и 35% за нерегулирания пазар на ток с високо и средно напрежение за индустрията. Освен ако не се постигне предоговаряне, токът от ВЕИ ще продължи да бъде изкупуван на 100% заедно с производството от ВЕЦ и високоефективните мощности в заводи и топлофикации.

Същевременно задължителното изкупуване от "Марица-изток" 1 и 3 ще бъде повишено до съответно 85 и 82 процента. Василев обясни това с факта, че според договорите с операторите на тецовете AES и Contour Global има задължително изкупуване на студен резерв, което прави по-изгодно за държавата централите да работят на висок капацитет. Освен това така ще се осигури заетост за въглищните мини и намаляване на цената за изкупуване на резерва, за което ще се провеждат месечни търгове на свободния пазар. Според бившия министър има възможност за още по-голямо подобрение по тази линия, ако бъдат завършени успешно започналите преговори за изнасяне на ток от ТЕЦ "Марица-изток 3" за Турция.

Обемът на задължителното изкупуване ще възлиза на близо 17 тераватчаса, или около половината от прогнозираното потребление, при средна цена от 155.23 лева за мегаватчас. Останалото количество електроенергия ще идва от свободния пазар, където АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продават на средна цена от 49.55 лева за мегаватчас. Така средната цена за потребителите заедно с таксите на НЕК трябва да бъде 104.57 лв. за мегаватчас. При това положение при отделните електроразпределитени дружества ще има спад на крайните цени само при "Енерго-про" – с 0.9%. При ЕВН и ЧЕЗ ще има увеличение със съответно 0.5% и 2.1%, което обаче е много по-ниско от сегашните предложения, изтъкна Василев.

Съмнения и възражения

Износът ще бъде стимулиран чрез премахване на таксите за зелена и кафява енергия, но предприятия, които внасят евтин ток от чужбина, за да го препродават в страната, ще трябва да го миксират на 50% с такъв на цената за задължително изкупуване. Моделът предвижда и понижаване на нормата за възвръщаемост на капитала за електроразпределителните предприятия – от сегашните 12% до минимално изискуемите 3%. От електроразпределителните дружества възразиха срещу тази идея и изтъкнаха, че никъде в Европа процентът не е толкова нисък, като в страни като Германия е над 9%, а във Великобритания е 4%.

Критики към предложенията се чуха и от представителите на бизнеса в обществения съвет. Председателят на федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов изрази опасения, че токът за производството ще се оскъпи до 30-40% в резултат на мерките, тъй като досега бизнесът е можел да купува електричеството на свободния пазар. Василев отвърна, че предвид намаляването на таксите и очаквания спад на цените в условията на свръхпроизводство тези опасения са необосновани.

"Национално предателство"

"Крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията", заяви министър Драгомир Стойнев. "Това, което сега предлагаме, не е крайният вариант, а само концепция на един модел. Вариантът има нужда от корекции, затова има и обществен съвет, където всеки да каже позицията си", добави той.

По време на заседанието на обществения съвет от гражданската квота повдигнаха въпроса за "ненужното" затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", като бившият управител на централата Красимир Николов призова министъра да не подписва договора с ДП РАО за извеждане от експлоатация на реакторите. Стойнев не даде конкретни обещания, но изтъкна, че счита затварянето на тези блокове за "национално предателство". "За съжаление по време на прехода имаше много национални предатели. Не знам защо се бързаше да се затвори толкова бързо глава "Енергетика" при преговорите с ЕС", заяви той.

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 30

    Бедни ми Ковачки............... :-) За справка - БНБ наясно ли е кои банки са в риск при това положение?

    Нередност?
  • 2
    ilz45309056 avatar :-(
    ilz45309056
    • - 3
    • + 12

    теги създадоха сега да видим кво ще правят,българския народ ще плаща,да видим до кога

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 3
    • + 21

    За пореден път ще попитам - защо се говори само за цената на битовата ел. енергия? При ново повишение на цените за промишлеността, особено в рамките на коментираните проценти, няма как това да не се отрази в/у цената...а оттам като тръгне инфлацията...

    Нередност?
  • 4
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    Любопитно е все пак какви са сега цените на електроенергията от ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Брикел".

    От сайта на ДКЕВР се вижда, че за ТЕЦ "Бобов дол" те са:

    - Цена за енергия: 62,25 лв./МВтч.
    - Цена за разполагаема мощност: 16,99 лв./МВтч.

    За "Брикел" цените ги няма, но е възможно да са по-ниски, като се има предвид, че източномаришките въглища са по-евтини. При това положение специално "Брикел" може и наистина да си намери някой клиент на "свободния" пазар. Още повече, че подават и топлинна енергия за Гълъбово (т.е. вероятно тъй или иначе ще работят през зимата).

    Любопитно е все пак - след като новата АЕS беше замислена да замести "Брикел", защо не е направена с възможност за когенерация?

    Нередност?
  • 5
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • - 2
    • + 24

    До коментар [#3] от "domakinq":

    Отговорът е ясен - няма опасност собствениците на фирми да ходят да викат пред парламента.
    А и като се калкулира новата цена на тока в цената на лекарствата, салама, яйцата, зелето, градския транспорт, химическото чистене, бензина и пр, виновни няма да са ДКЕВР и МС, а: фармациите, месопреработвателите, фермерите, общините, Нефтохима...

    Нередност?
  • 6
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#5] от "Г-н D":

    "виновни няма да са ДКЕВР и МС, а: фармациите, месопреработвателите, фермерите, общините, Нефтохима..."

    +++! Жалко е, че в страна-член на ЕС, работодателят се асоциира с "чорбаджия-изедник" не без помощта на правителствата. Не, че някои собственици не го заслужават, но те са малка част.
    А държавата абдикира от все повече свои задължения.

    Нередност?
  • 7
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#6] от "domakinq":

    Разслоението чорбаджии/ратаи е генно вложено в нацията. Нищо не е помръднало в мисленето от Каравелов насам.
    А що се отнася до държавата, която абдикирала... и мен никой да не ме контролира, сигурно ще предпочитам вместо по 11 часа 6 дни в седмицата в офиса, да си прекарвам времето на Ситония.

    Нередност?
  • 8
    absfresh avatar :-|
    absfresh
    • + 8

    Обемът на задължителното изкупуване ще възлиза на близо 17 тераватчаса, или около половината от прогнозираното потребление, при средна цена от 155.23 лева за мегаватчас. Останалото количество електроенергия ще идва от свободния пазар, където АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продават на средна цена от 49.55 лева за мегаватчас.


    Чиста работа, цената на корупцията в енергетиката последните 15 години. 17 теравата по 100 лева разлика на мегават. Честито.

    Нередност?
  • 9
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#7] от "Г-н D":

    Напълно съм съгласна с мнението Ви.
    Добър избор на място за изкарване на свободното време! :)
    Успешна нова седмица!

    Нередност?
  • 10
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#9] от "domakinq":

    И на Вас :-)

    Нередност?
Нов коментар