🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Около 350 хил. българи са с алкохолна зависимост

Специалистите искат програми за профилактика и лечение на болните

Зависимостта от алкохол води до 156 млрд. евро загуби на година
Зависимостта от алкохол води до 156 млрд. евро загуби на година
Зависимостта от алкохол води до 156 млрд. евро загуби на година    ©  Анелия Николова
Зависимостта от алкохол води до 156 млрд. евро загуби на година    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европа е най-солидно пиещият континент и цената за това е изключително жестока – годишните загуби за икономиките са около 156 млрд. евро според доклада към Европейската стратегия за борба с алкохола. Повече от 14 млн. европейци са с диагностицирана алкохолна зависимост.

Годишно всеки европеец изпива средно между 12 и 15 литра чист алкохол по данни на СЗО, като в една чаша вино, 190 мл бира или 25 мг концентрат се съдържат 10 милилитра чист алкохол. Единствено Русия води печалната класация с повече литри на глава от населението.

"България не само не прави изключение, но и е на едно от първите места по проблемно пиене в Европа, тъй като за разлика от останалите южни нации, които употребяват повече вино, тук се пият в големи количества твърди концентрати. България е на 15-о място в света по употреба на алкохол и на шесто – по концентрати", коментира д-р Атанас Канчелов, психиатър-специалист по зависимости.

Според него около 350 хил. българи са с алкохолна зависимост, а 30% от мъжете и 20% от жените имат проблемно пиене, което е последната крачка към зависимостта.

Въпреки че алкохолът е основната причина за заболявания като чернодробна цироза, депресия, рак, отсъствия от работа, криминални престъпления, убийства и самоубийства, в България няма национална програма за превенция, нито пък за лечение. Така обаче нелекуваните стават все повече и специалистите съветват да се обособи специална клинична пътека, а личните лекари да работят по-задълбочено с болните.

В психиатрията или токсикологията

Ако човек има тежко пиянство, единственият шанс досега беше да попадне за лечение в психиатрията или при натравяне – в токсикологията. Там обаче пациентът лежи, докато изтрезнее и в момента специалистите се опитват да възстановят връзката с личните лекари и да ги подпомогнат да разговарят с пациентите си за алкохола.

"Ако имам алкохолно зависим или пристрастен пациент, мога да му дам три до пет дни болнични и едно направление за преглед при психиатър месечно, което е недостатъчно. Личните лекари трябва да имат време да разговарят с пациентите, а психиатриите – начин да ги лекуват по-съсредоточено", казва д-р Мила Дукова, общопрактикуващ лекар и председател на "Лигата на умерените". Според нея трябва да се обособи отделна клинична пътека за лечение на алкохолната зависимост и да има насочена национална програма за превенция и борба с пиенето.

"Консумацията на алкохол е вторият рисков фактор за влошено здраве в Европа след употребата на тютюн, но за разлика от него тук има много какво да се направи. Проблемът не са пациентите с регистрирана зависимост, чийто брой е стряскащ – 350 хил., проблем са онези 30% от населението, които не осъзнават, че имат проблем с алкохола", отбелязва д-р Канчелов.

Генетичен проблем

При хората, които редовно посягат към чашката, генетично е увреден и или липсва, или е много намален D2 рецепторът. Това е една от съставните части на допамина – хормонът, който отговаря за мотивацията, за усещането за удоволствие, радост и щастие.

"Докато преди се смяташе, че проблемното пиене е по-скоро въпрос на личен морал или слаба воля, от 60-те години на миналия век е ясно, че става въпрос за психиатрично заболяване, което трябва да лекуваме", коментира д-р Канчелов. По думите му предразположението към неумерено пиене се предава по наследство. До съвсем скоро лекарите, които са се борили със зависимостта, са залагали на незабавно отказване от пиенето. Повечето пациенти обаче не са могли да се справят и до 70% от тях са се върнали към алкохола. Новата теория е с помощта на лекарска помощ и терапия пациентът сам да намали консумацията и да престане да изпитва удоволствие от пиенето.

"Дали човек е зависим може да се определи с тест за начина на пиене и след това е наистина задължително да потърси помощ. Важно е близките да не се опитват да "лекуват" с билки и хапчета, пуснати в супата, тъй като комбинацията им с алкохол може да бъде отровна", разказва д-р Канчелов.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 13
    • + 10

    При такива стряскащи данни трябва да забранят и алкохола в заведенията, както забраниха пушенето. Смешно твърдение, но нали водеща е превенцията, та... Какво ще кажат върлите защитници на борбата с пушенето, ако алкохолът се оказва не по-малко вреден, а загубите за държавите бая по-високи?

    Нередност?
  • 2
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 6
    • + 5

    Какво да се прави то е генно заложено, все пак сме държава на ракията :)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • - 5
    • + 7

    Един приятел, който обича да си пийва, обича да да казва:
    "Ако един човек не го видиш в кръчмата - няма да го видиш и на барикадите".
    А, че в България се пие е ясно от по-ясно.
    Знам за хора, които всеки ден си пийват по половинка твърд алкохол и по 1 пластмасова 2 л. бира и този си начин на живот не го смятат за проблем.

    Нередност?
  • 4
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 1
    • + 5

    Откъс от книгата Интервю с Дявола

    В: Какво ще кажете за момчетата и момичетата, за които се казва, че са тръгнали „по пътя към Ада”? Имате ли контрол над тях?

    О: На този въпрос мога да отговоря само със „и да, и не”. Аз успях да корумпирам умовете на младите, като ги научих да пият и пушат, но те отвръщат на огъня, тъй като имат способността да разсъждават независимо от мен.

    В: Казвате, че сте корумпирали съзнанието на младите хора чрез алкохолни напитки и цигари. Мога да разбера каква е връзката на алкохола с лишаването на човека от възможността му да мисли независимо, но какво общо имат с това цигарите?

    О: Може да не ти е известно, но цигарите сломяват волята; те намаляват съпротивителните сили и способността за концентрация; те подкопават основите на способността на човека да развива въображението си, а умът му да работи ефективно.

    Знаеш ли, че в своя власт държа милиони хора, мъже и жени, които пушат по две кутии цигари дневно? Това означава, че притежавам милиони хора, които постоянно подкопават своята способност да устояват на трудностите.

    Един ден ще прибавя към техния навик и страстта да пушат и други вещества, повреждащи съзнанието – и така, докато напълно обсебя умовете им.

    Навиците вървят по двойки, тройки и четворки. Всеки навик, който отслабва волята, създава благоприятна среда за развитието на още няколко такива навика и така се постига контрол над ума. Навикът да се пуши не само намалява съпротивителните сили на човек и подтиска способността му да бъде независим, но и създава благоприятна среда за развитието на други пороци.

    В: Никога преди не съм предполагал, че цигарите са порок, който служи на Вас, Ваше величество, но след обяснението Ви вече гледам на нещата по друг начин. Колко роби на този навик има сега под Ваша власт?

    О: Гордея се с рекорда си. Милиони са жертва на порока и с всеки изминал ден се увеличават. Скоро по-голямата част от света ще бъде зависима от този порок. В стотици семейства в момента се подготвят последователи. Много малки момчета и момичета започват да пушат. Те се учат на това, като го виждат у родителите и по-големите си братя и сестри.

    В: Кое от двете е по-мощното оръжие в битката за спечелване на умовете на хората – цигарите или алкохолът?

    О: Без колебание мога да кажа: цигарите. Когато един млад човек се присъедини към моя клуб „По две кутии дневно”, за мен не е проблем да пристрастя този човек и към алкохола. Не е трудно той да развие и прекомерна зависимост от секса, както и най-различни други навици, които разстройват независимото мислене и действията на човека.

    В: Ваше величество, когато започнахме интервюто, Ви приемах по много погрешен начин. Струваше ми се, че Вие сте някаква карикатура и дори измислица, но сега виждам, че сте доста реален и много мощен.

    О: Приемам извинението ти, но не се тревожи за това. Милиони хора по света са подлагали на изпитание силата ми и повечето от тях са ставали мое притежание, след като са минавали през Портала.

    Не карам никого да вярва в мен. Предпочитам хората да се страхуват от мен. Не съм просяк! Вземам онова, което ми е необходимо, с хитрост и сила. Да молиш някого да вярва в теб е присъщо на моята противоположност – не на мен.

    В: Ваше Величество ще извини грубостта ми, но няма да мога да се погледна отново в огледалото, ако не Ви кажа, тук и сега, че Вие сте най-проклетото зло, което може да се стовари на главата на невинните хора.

    Досега съм имал погрешно възприятие за Вас. Мислех, че сте достатъчно любезен да оставите хоррата на мира, докато са живи и че просто тормозите душите им, след като умрат. Сега разбирам от Вашето лично признание, че Вие разрушавате правото им на свобода на мисълта и ги карате да преминават през истински ад тук, на Земята. Как ще отговорите на това?

    О: Получавам онова, което искам, като упражнявам самоконтрол. Това не е толкова добре за работата ми, но ти предлагам вместо да ме критикуваш, да ме последваш. Наричаш себе си мислител – и ти си такъв. В противен случай никога нямаше да имаш способността да ми натресеш това интервю. Но ти никога няма да бъдеш от типа мислители, които ме плашат, освен ако не поставиш под пълен контрол своите емоции.

    Нередност?
  • 5
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 10
    • + 4

    Излагате се с тази поръчкова статия!

    Цитирам:"Така страната се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати с изпити над 30 литра годишно на глава от населението."

    Елементарна манипулация на заинтересовани "доктори"!

    Дайте дани за изпития етилов алкохол на глава от населението във всички страни във вид на концентрати, и БИРА, и ВИНО, и много други слабо алкохолни питиета. Тогава ще видите, че не сме на шесто място.

    В България традициите са да се пият повече концентрати, но това не пречи на други нации да изпиват повече етилов алкохол от нас с неконцентрирани питиета.

    Нередност?
  • 6
    petertakov avatar :-|
    Petak
    • - 3
    • + 12

    Основното при всички зависимости е, че зависимят не признава проблема дори и пред себе си. В този смисъл мнозинството от коментарите само потвърждават сериозността на ситуацията. Не виждам повод за гордост в това България да е държава на ракията - знаем и виждаме как изглеждат децата на ракията.

    Нередност?
  • 7
    212 avatar :-?
    212
    • - 2
    • + 5

    след време сигурно ще забранят домашното вино и ракия но може би ще почнат със ракията.
    всичко това идва от еврпейския съюз.
    във франция например само старешина във фамилията има право да произвежда ракия и това разрешение му е до живот без право на предаване на друг от семейството. така постепенно се спира ДОМАшНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА КОНЦЕНТРАТИ
    в други европейски страни то е напълно забранено и се наказва със затвор . ако това стане в бг предполагам че ще има повече алкохолици от всякога.

    Нередност?
  • 8
    etkata avatar :-|
    Десен екстремист
    • - 2
    • + 1

    Нищо няма да остане от българското племе. Ще изчезнем като траките, ако те са изчезнали и не сме им потомци

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 7
    • + 3

    [quote#6:"Petak"]Основното при всички зависимости е, че зависимят не признава проблема дори и пред себе си.[/quote]Според мен говорите за себе си щом така смело обобщавате за ВСИЧКИ зависимости.
    [quote#6:"Petak"]Не виждам повод за гордост в това България да е държава на ракията - знаем и виждаме как изглеждат децата на ракията.[/quote]За вашите деца ли пишете или успяхте да видите всички български деца?!
    [quote#6:"Petak"]В този смисъл мнозинството от коментарите само потвърждават сериозността на ситуацията.[/quote]Три изречения, три глупости!
    Моля вижте първо гредата в собственото си око!

    Нередност?
  • 10
    tyrnokop avatar :-|
    На комунист доверие да нямаш
    • - 7
    • + 11

    До коментар [#1] от "атанас":

    Има пасивно пушене, но няма пасивно пиене.
    Забраната на пушенето в заведенията предпазва най-вече пасивните пушачи, както и самите пушачи от допълнително пасивно пушене чрез вдишвания въздух.
    Та смешна е... логиката във вашият коментар.

    Нередност?
Нов коментар