🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямото пресъхване

Защо пъбовете във Великобритания са застрашени от изчезване

Чаша бира – все по-голям лукс    ©  Reuters

Най-известният пъб в Оксфорд - "Търф", не може да бъде намерен току-така. Трябва да ви заведе някой местен, защото мястото е неоткриваемо в края на един тесен процеп между две сгради. Вътре, както всяка петък вечер, е претъпкано с хора, дошли да пийнат и да си поговорят. Студенти от Оксфордския университет стоят редом до татуирани образи и костюмирани юпита, разхлабили вратовръзки и преметнали чанти с лаптопи през рамо. Тук се пие предимно бира, в халби от по един пинт (0.57 л). Но някои посетители са дошли, за да опитат традиционната кухня – пълнен картоф с боб и бекон или прословутата риба с пържени картофки, подправени обилно с оцет.

Интериорът на заведението с опасно нисък таван и прояден дървен барплот е семпъл, но уютен и не е мръднал от столетия. "Търф" е известен с две неща - история, водеща началото си от ХIII век, и табела с любопитен надпис, пред която се снимат туристите. Според нея на това място като студент през 60-те години бъдещият американски президент Бил Клинтън е пушил марихуана (но следва уточнението, че веднага е издишал дима).

"Харесвам места като това, защото можеш да изпиеш пинт бира и да побъбриш с непознат, без задължително той да те сваля. Тук не си просто клиент, а приятел. Освен това можеш да се отпуснеш и да послушаш как някой изпълнител дрънка песни на Oasis на китара", обяснява пред "Капитал" студентката Кейти Синклер. Като нея мислят десетки доволни клиенти.

Няма поводи за тост

Само че пъбовете - един от символите на британската култура, са застрашени от изчезване. Според статистиката в последно време затварят по осемнадесет заведения от този тип на седмица, някои от които са на стотици години, и се продават около един милиард пинта бира по-малко годишно в сравнение с 2008 г.

Причините за това са няколко, но основната е високият акциз върху бирата, който води до по-малка консумация или до отлив на клиенти: "Той е вторият най-висок в Европа и се отразява значително на индустрията. Друга причина за намаляването на пъбовете са увеличените регулации, както и забраната на тютюнопушенето на закрито, довела до затварянето на много от по-малките заведения, особено онези, които не предлагат храна или са със скъп алкохол", казва пред "Капитал" Дейвид Уилсън от Британската асоциация по бирата и пъбовете.

Съвсем доскоро акцизът върху бирата се определяше от закон, въведен преди пет години, според който той трябва да се увеличава автоматично с 2% над инфлацията годишно до 2015 г. В резултат консумацията на бира е паднала с 23% от 2004 г. насам. Преди месец британското правителство преосмисли политиката си и финансовият министър Джордж Озбърн сложи край на тази практика, като замрази нивата на акциза и намали цената на пинт бира, макар и само с едно пени (планираното увеличение за виното и спиртните напитки обаче остана). Британската асоциация по бирата и пъбовете приветства новината и заяви, че така ще се покачат приходите, ще се увеличат клиентите, ще се запазят хиляди работни места в индустрията и ще се създадат нови. А това ще доведе до нарастване на приходите в хазната.

"Пъбовете са фундаментална част от британския начин на живот. Те са много повече от място, където да пийнеш. Те са сърцето на местните общности. Хората осъзнават, че когато загубиш пъб, губиш нещо важно. Затова има толкова голям натиск над политиците да действат", твърди Дейвид Уилсън.

Акцизът обаче не е единствената причина за затварянето на пъбовете. Неговият ефект се комбинира с кризата и цялостното забавяне на икономиката, както и с ниските цени на алкохола в супермаркетите. Изгодните оферти на големите разфасовки бира и сайдер излизат по-евтини от бутилираната вода и понякога са до шест пъти по-ниски от цените в пъба. Затова и все повече британци предпочитат да пият у дома, вместо да излязат на заведение.

Последно "Наздраве!"

Но вина за изчезването на пъбовете носи и самата система на съществуването им. В много случаи те са собственост на т. нар. пъб компании, или pubcos, които понякога държат стотици такива заведения и ги отдават под наем на съдържатели, които ги управляват относително независимо, но са задължени да купуват алкохола от дадената пъб компания вместо на свободния пазар. А цената на нейната бира понякога е до 50% по-висока. Тези пъбове се наричат "обвързани" и такива са около половината от общо 51 000 пъба във Великобритания. Това води до редица усложнения, тъй като пъб компаниите, притиснати от кризата, често пъти искат неразумно висок наем или принуждават съдържателите да продават бирата на изкуствено раздути цени.

"Няма друг такъв бизнес в света, даващ ти да наемеш имот от някого, който те кара да купуваш неговия продукт", казва пред Sky News съдържателката на един такъв "обвързан" пъб Тина Гейдж. Тя твърди, че пъб компанията й иска 150 000 паунда на година за наем и за напитките, които продава, което я оставя без никаква заплата.

Затова опозиционните лейбъристи искат правителството да въведе нови регулации в сектора, които да сложат край на експлоатацията. В отговор кабинетът на Дейвид Камерън заяви, че планира допълнителни правила, както и арбитражен орган, които да следят за нарушения във взаимоотношенията между съдържател и пъб компания.

От Британската асоциация по бирата и пъбовете обаче твърдят, че последното, от което се нуждаят, са нови регулации. "Не мисля, че трябват още правила. Саморегулацията на индустрията е много по-ефективен начин за справяне с проблемите. Това, което наистина ще помогне, е правителството да продължи анонсираната в бюджета политика за намаляване на акциза. Така пъбовете ще станат по-конкурентоспособни", смята Дейвид Уилсън.

Междувременно, изправени пред възможността да фалират, някои пъбове започват да съвместяват и други дейности като продажба на дрехи, на книги втора употреба, на плодове и зеленчуци и дори предлагат пощенски услуги и уроци по фитнес. Което може и да не отговаря на вековните традиции, но е в тон с мотото "Адаптирай се или умри".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hgu35305976 avatar :-|
    hgu35305976
    • - 2
    • + 4

    А сигурни ли сте, че Шекспир и Хенри Осми са живеели по едно и също време?

    Нередност?
  • 2
    klingon avatar :-P
    KLINGON
    • - 15
    • + 11

    как пък ми дреме за пъбовете в англия :)))

    Нередност?
  • 3
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 6
    • + 14

    глупаво е да кажеш че пъбовете са застрашени от изчезване... осемстотингодишна институция не изчезва току тъй... :)

    Нередност?
  • 4
    malart avatar :-|
    malart
    • - 7
    • + 9

    уроците по фитнес включват падане под масата, пълзене под масата, драйфане по най-близкия до теб, пикаене от разстояние, ходене с максимален разкрач...

    Нередност?
  • 5
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • - 2
    • + 5

    [quote#0:"статията"]...казв пред "Капитал" Дейвид Уилсън от Британската асоциация по бирата и пъбовете.
    [/quote]
    Това казва всичко!?

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 2

    Брюкселските зелки и капиталетата-либералета в Англи съвсем се окакаха....
    Сега остава да направят невъзможно пиенето на бира!?!? (практикат от първото Царство на Египет)...
    Но като погледнеш капиталетата-либералета всичко могат....

    Нередност?
  • 7
    atropin avatar :-?
    atropin
    • + 1

    Това на снимката типична англичанка ли е? Бирата е по-привлекателна от нея.

    Нередност?
Нов коментар