🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moody's прогнозира 1.2% икономически ръст за България през 2013 г.

Прогнозата на агенцията съвпада с тази на Световната банка отпреди месец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рейтинговата агенция Moody’s прогнозира 1.2% растеж за българската икономика през тази година и 2.4% през 2014 г. Това съобщи Министерството на финансите, цитирайки годишния кредитен анализ на агенцията. Очакванията на агенцията са, че стабилизирането на еврозоната към края на годината ще повиши отново износа на българските компании, а успоредно с това вносът ще расте, движен от частното потребление.

Въпреки това се дава положителна оценка за преориентирането на български фирми към пазари извън Европейския съюз, като по този начин се намалява зависимостта от пренос на европейските проблеми в българската икономика.

Прогнозата на агенцията съвпада с тази на Световната банка отпреди месец, докато правителството очаква БВП да се повиши през тази година с 1%, а Европейската комисия - с 0.9 на сто.

Анализаторите на Moody’s изтъкват, че високата безработица продължава да притеснява домакинствата и да потиска потреблението, а в строителството и промишлеността компаниите продължават да реагират на спадащите поръчки с освобождаване на работници вместо с намаление на заплатите им.

Заради проблемите на трудовия пазар и необходимостта държавата да компенсира безработните със социални трансфери от агенцията очакват свиването на бюджетния дефицит да се забави и през 2014 да е 1.3% от брутния вътрешен продукт, което е същото отношение като заложеното за тази и миналата година.

Добра оценка получава надзорът над банковата система и според анализаторите той е "ефективен" и важен фактор за това банките да не се превърнат в тежест на бюджета по време на глобалната финансова криза.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pbd avatar :-@
    pbd
    • - 1
    • + 1

    Ръста е благодарение на замразяване на парите за научния фонд. Икономия му е майката! Въпреки че ми се иска за тая статистика да им ... майката! Със трици маймуни ще хващат.

    Нередност?
Нов коментар