🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рейтингът на България може да се понижи при рязък завой в икономическата политика

Изоставяне на фискалната дисциплина е по-малко вероятен сценарий

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредитният рейтинг на България "ВВВ-" и стабилната му перспектива остават непроменени от рейтинговата агенция Standard & Poor’s. В специален анализ с въпроси и отговори за България, провокиран от оставката на правителството и протестите, се посочва, че агенцията вярва в това, че страната ще продължи да следва благоразумна фискална политика, както и в предишните години, с което е постигнала едни от най-ниските показатели за бюджетен дефицит и държавен дълг в ЕС.

Все пак от агенцията предупреждават, че кредитният рейтинг на страната би могъл да бъде понижен, ако се влоши политическата среда или пък се промени курсът на провеждане на стабилна икономическа политика.

Добри резултати

"Рейтингът отразява виждането ни, че спазването на благоразумна фискална дисциплина е присъщо на българските политически сили, ниския публичен дълг и дефицит, както и перспективите за икономически растеж", твърдят авторите на анализа. Други силни страни са спадът на външните задължения на държавния и частния сектор от 193% спрямо БВП през 2009 г. до 110%.

Това означава, че в следващите години частният и публичният сектор ще са изложени на по-малък натиск за обслужване на външните си задължения, а в същото време бизнес климатът няма да се влошава допълнително под влияние на несигурността, която поражда смяната на правителството.

"Риск за понижаване на кредитния рейтинг би било влошаването на политическата среда и отмяна на сегашния политически консенсус за провеждане на стабилна икономическа политика.

Това може да промени оценките ни за очакваните приходи и гъвкавостта на разходите, както и цялата предвидимост на политическата система. Влошаване на ликвидността на международните пазари също може да засегне кредитния рейтинг на България. Стабилната перспектива пред рейтинга обаче отразява допускането ни, че в следващите две години вероятността да настъпят такива събития е под една трета", се казва още в съобщението, посветено на България. 

Обещания и популизъм

Макар и Standard & Poor’s да очакват запазване на политиката за стабилни публични финанси, все пак имат и опасения. Според анализаторите предстоящата предизборна кампания ще е доминирана от дебати за бъдещето на енергийния сектор, изграждането на втора атомна електроцентрала в Белене и високите сметки за електроенергия, които изпращат разпределителните дружества.

Призивите за национализация и проблемите, които може да причини подобно популистко говорене, се отчитат от агенцията, макар и това да не е основният сценарий за развитие на България. 

Какво се очаква от изборите

В доклада си агенцията коментира, че разликата в рейтингите на двете водещи политически сили - ГЕРБ и ДПС, се смалява и изходът от изборите е непредвидим. В същото време обаче се изключва възможността за еднопартийно правителство и основен сценарий е да има коалиция, доминирана или от ГЕРБ, или от социалистическата партия. "България на гражданите" на Миглена Кунева и ДПС пък се очертават като най-вероятните коалиционни партньори при сформирането на правителство след парламентарните избори.

Като основна разлика между политическите намерения на двете партии експертите посочват намерението на БСП да замени плоския данък с прогресивен и на ГЕРБ да го запази единната ставка от 10%.

Standard & Poor’s е втората рейтингова агенция, която обръща внимание на политическата нестабилност в България след оставката на кабинета "Борисов", но за момента преценява, че няма опасност да се стигне до икономически сътресения.

Миналата седмица от Moody’s коментираха, че следващото правителство ще се принуди да увеличи публичните си разходи и бюджетния дефицит под обществения натиск за мерки, които да стимулират икономиката. "Която и партия да вземе властта, ще има предвид противопоставянето на избирателите срещу строгата фискална дисциплина и желанието за стимулиращи държавни разходи – повишаване на доходите и субсидиите", се каза в съобщение на Moody’s. Те дори прогнозираха през тази година бюджетният дефицит да надхвърли 1.8% от брутния вътрешен продукт при прогноза на управляващите той да е най-много 1.3%.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 23

    Като се има предвид, че досегашният ръст беше подкрепен най-вече от евросубсидии, единствената грижа на следващото правителство е усвояването. Остава да видим кой ще усвоява - батко и братко или Цецо и кумецо.

    Но майтапът настрана! Нужни са контролирани изкъсо управници, осигуряващи условия за инвестиции най-вече в производство, а не лаладжии, режещи ленти на всяко кръстовище.

    Нередност?
  • 2
    trolev avatar :-|
    trolev
    • - 1
    • + 2

    spellcheck.... заглавието !

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov avatar :-|
    PlamenHristov
    • - 3
    • + 5

    "... След подаването на оставката на правителството през февруари обаче и министри от кабинета "Борисов" признаха, че строгата фискална дисциплина е била добра мярка, но в крайна сметка това не е довело до повишаване на доходите и по-голям ръст на икономиката." (от статията)
    Не е ли добре до оставим правителството да си върши работата, а гражданите да помислим как да печелим пари. Искаме да има промяна в конституцията - добре. На изборите ще гласуваме и според резултатите - ще има ново правителство. Ние - гражданите, трябва да поискаме да ни се създадат условия да работим и да си печелим парите.
    Някои ще кажат - няма среда за бизнес, няма поръчки и т.н.
    Ами, да се огледаме и да помислим:
    В статия в сайта на Европейската комисия се казва, че Съюзът дава по 1 милиард евро на ден през 2011 г. за вносни горива.
    http://ec.europa.eu/news/transport/130124_bg.htm
    В същата статия има толкова много идеи за бизнес.
    Аз мисля, че фокусът сега е в общините, в демокрацията в общините, местните референдуми, "стена на позора" във всеки общински център, бизнес инкубатори в общините, работа по Закона за публично-частното партньорство. Въобще всичко в рамките на закона, което ще ни помогне да намерим работа и да си печелим парите:)

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ": Вторият абзац е синтенцията и това зависи от всички НАС,гражданите!

    Нередност?
  • 5
    harlekin avatar :-|
    harlekin
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "PlamenHristov":

    И как по-точно ще се изкарват пари, като има строга фискална политика и няма никакво стимулиране на малък и среден бизнес , а само данъци и всякакви останали такси за хората... (строга фискална политика за сметка на народа !!!- беден и гладен!!! - за сметка на стабилни финансови показатели) Ако има фондове, нека има и по-лесен достъп до тези средства, за да може този бизнес, ако има такъв във Б-я да се развива, да се конкурира с другите ЕС страни...

    Нередност?
  • 6
    superbg avatar :-(
    superbg
    • - 1
    • + 1

    А?
    Той рейтинга си отиде вече.
    Току що Германия ни спусна желязна завеса за Шенген.

    Нередност?
  • 7
    trayan.petkov avatar :-|
    trayan.petkov
    • - 1
    • + 1

    той тоя рейтинг верно е пътник. стандарта на живот на хората пък е в марианската падина, никакъв го няма. Пo-бързо да идват изборите, защото ако още малко тези ни управляват може да стане страшно.

    Нередност?
Нов коментар