Малкото шлемче на БСП

Левицата разпределя позициите в енергетиката между познати лобита

В настоящата разстановка на силите има и  противоречия, и съгласия между отделните играчи
В настоящата разстановка на силите има и  противоречия, и съгласия между отделните играчи
В настоящата разстановка на силите има и противоречия, и съгласия между отделните играчи    ©  Надежда Чипева
В настоящата разстановка на силите има и противоречия, и съгласия между отделните играчи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато вече две седмици слушаме как се променя моделът за ценообразуване в енергетиката, без никой публично да го е виждал, "защото засягал много интереси", на второ ниво в енергийния сектор се случи нещо много по-важно – преразпределението на позициите между различните лобита. То става на две нива – като хора и като политики.

Без още да е ясна линията на министерството на икономиката и енергетиката, в последните две седмици бяха направени ключови промени както в самото министерство, така и в държавните енергийни дружества. Влизането на Георги Христозов в съвета на директорите на Българския енергиен холдинг миналата седмица, на Иван Айолов като заместник-министър на икономиката и председател на съвета на директорите на Електроенергийния системен оператор, както и завръщането на Иван Генов като изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" тази седмица е своеобразен малък шлем в това преразпределение на картите.

Трите имена (заедно с Валентин Терзийски, който засега не попада никъде) са били обсъдени отдавна и бяха известни. Както се оказа, те са част от сделка и забавянето на назначенията не е било толкова заради противоборство или вътрешна съпротива от съвестни другари. Просто се е търсело подходящо място за всеки от тях, така че да се получи баланс на различните интереси. "Така са разпределени силите, че никой да не може да изблъска другия от сектора. Това е добре за тях, но ще блокира всякакви възможности за реформи", казва икономически експерт с опит в енергетиката.

Първи признаци

В неделя министър Драгомир Стойнев обясни, че един от големите проблеми на енергийната система е било предвиденото от служебното правителство извеждане на заводските централи и ТЕЦ-овете, свързвани с Христо Ковачки от регулирания пазар на енергия. Според него това е щяло да ги принуди да спрат, което е означавало и загуба на работни места.

Интересното е, че именно тези централи са всъщност едни от големите виновници за поскъпването на електроенергията в България. Средната им цена е между два (101 лв. за мВтч за ТЕЦ "Бобов дол" и 153 лв. за мВтч за заводските) и три пъти (180 лв. мВтч за топлофикационните централи) от тези на ТЕЦ "Марица-изток 2" например. Заедно със "зелените централи" и ТЕЦ AES Гълъбово" те са едни от големите тежести в енергетиката. Разликата е, че повечето от тях не изпълняват екологичните стандарти, голяма част от заводските централи имат фиктивно производство само и само да произвеждат скъп ток, и накрая, за тях няма договорни задължения за изкупуване.

Друг важен момент е, че според модела на министъра в служебното правителство Асен Василев те просто са ограничени да работят на регулирания пазар, а на свободния – ако са конкуренти, биха могли да продават. И досега например част от заводските централи продават излишната си енергия на свободния пазар и на много по-ниски от регулираните си цени.

Това, което става ясно, е, че правителството на "Орешарски" се отказва от радикалните мерки – да ограничава скъпите и неефективни производители, както и да дава повече свобода на пазара. Служебният министър на икономиката Асен Василев вече каза, че с предвижданите мерки не вижда как ще падне цената на тока с цели 5%.

Тайната е в поредния удар за държавната енергетика, енергоразпределителните предприятия и вероятно ВЕИ производителите. Според експерти, които са имали възможност да се запознаят с модела, който сега се изработва в ДКЕВР, смъкването на цените ще бъде за сметка на АЕЦ "Козлодуй", чиято цена за регулирания пазар пада с цели 20%. Друга стъпка била признаване на по-малки разходи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", а третата - вероятно забавяне на възстановяването на средствата на ВЕИ производителите, които им бяха отнети през изминалата година с т.нар. такса достъп.

Прекият ефект от това ще бъде сериозна декапитализация на АЕЦ "Козлодуй" (освен ако централата не успее да продава на много по-високи цени на индустрията или да изнася цялата си енергия) и все по-големи затруднения на ЕРП-тата да поддържат мрежата си на достатъчно добро ниво. Като цяло - вместо реформи повече агония. "Вместо подмяна на политики подменяме хора, коментира Руслан Стефанов, програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията и един от авторите на изследването "Енергетика и добро управление. Тенденции и политики". Което означава, че порочните и корупционни практики ще се запазят. Ако кадрите ще решат проблемите, вероятно е по-добре да обявим международни конкурси."

Виж кое лоби управлява?

"Цял живот съм се занимавал с енергетика, когато ме уволнят, не мога изведнъж да се захвана с балет." Това казва висш енергиен мениджър на обвиненията, че е "човек на някого". Факт е, че няма как да си работил в който и да било сектор на икономиката с години и да не си поне формално свързан с някого. Но в енергетиката т.нар. лобита са доста устойчиви и почти едни и същи хора гравитират около тях. И както изглежда, в първите седмици от своето управление БСП се е заела да удовлетворява интереси, което води и до икономически решения, ощетяващи потребителите.

Влизането на доскорошния щеф на ТЕЦ "Марица-изток 2" Георги Христозов в БЕХ определено означава, че ще има реверанс към заводските ТЕЦ-ове. Христозов за кратко е миноритарен акционер във "Видахим", докато е изпълнителен директор на дружеството. Преди постъпването му на държавна работа прекратява дяловото си участие, но в енергийните среди упорито се говори, че е сред реалните собственици на видинското предприятие. "Видахим" притежава една от най-големите и скъпи заводски когенерации в България.

С него обаче се свързва и нарасналото влияние на Корпоративна търговска банка не само във финансирането, но в реалната енергетика. По времето на управлението на Христозов ТЕЦ-ът се обвърза стабилно с Корпоративна търговска банка. През 2010 г. е сменен застрахователят на централата - от ЗАД "Енергия" (в което ТЕЦ "Марица-изток 2" има миноритарно участие) на ЗАД "Виктория", чийто шеф на надзорния съвет е банкерът Цветан Василев. ЗАД "Енергия" е отстранена от търга заради условие, което в предишни години не се е появявало - застрахователят да има минимум 3% пазарен дял в общото застраховане по данни от средата на 2009 г. По същото време КТБ стана финансовата институция, която осигурява краткосрочното финансиране на ТЕЦ-а. В последните търгове на "Марица-изток 2" за овърдрафт финансиране оферти вече подаваше само един кандидат.

Ориентацията към КТБ едва ли може да се вмени на който и да било мениджър в държавно дружество, тъй като по това време всички те завиват натам. В началото на годината стана ясно, че 87% от средствата на държавните енергийни фирми са в КТБ. Христозов е свързан и с проекта за нови блокове в ТЕЦ "Марица-изток 2", към които е проявявала интерес отново Корпоративна търговска банка (според юристи, наети от нея да работят по правната страна на евентуалната сделка).

Втората ключова фигура е на Иван Айолов. До 2010 г. той е шеф на Електроенергийния системен оператор, по-късно работи в "Техенерго", дружество, собственост на "Енергоремонт холдинг", в което акционер е Богомил Манчев.

Докато е изпълнителен директор на ЕСО, Айолов сключва договор за здравно осигуряване с фонда "Далл Богг Живот и здраве", без да прилага Закона за обществените поръчки. Преди това той е глобен с 2500 лв. от Комисията за защита на конкуренцията, защото не е предоставил в срок информация, която комисията е поискала с производството срещу НЕК и ЕСО за злоупотреба с господстващо положение. Глобата е потвърдена от Върховния административен съд. През 2010 г. пък Агенцията за държавна финансова инспекция съставя общо три акта на Айолов за това, че е сключил договори за охрана, без да прилага Закона за обществените поръчки. Наказателните постановления са потвърдени от Софийския районен съд, но втората инстанция - Административният съд в София-град, ги отменя.

Третият е Иван Генов, също е стар кадър и вече веднъж е бил шеф на АЕЦ "Козлодуй" между 2007 и 2009 г. Това бяха относително безоблачните години за централата – решението за затваряне на малките блокове вече стана ясно, че е необратимо, а финансовото състояние на дружеството бе стабилно. Генов бе отстранен от тогавашния министър Трайчо Трайков заради това, че е сключвал договори за продажба на ток на свободния пазар, с които не е защитил максимално интересите на дружеството. По-късно Трайков изисква АЕЦ-ът да прави задължителни търгове за продажбата на електроенергията си. След взетите решения за свиване на цента на АЕЦ "Козлодуй" ядрената централа ще трябва да бъде много активна на свободния пазар.

Любопитно е, че Генов участва и във фирмата ИКАР-В (когато става директор на АЕЦ-а, той прехвърля своя дял на сина си), която, изглежда, е доста успешен инвеститор в недвижими имоти. Той никога не е криел приятелството си с Румен Овчаров.

Интересите са противоречиви

Любопитно е, че настоящата разстановка на силите има и противоречия, и съгласия между отделните играчи.

Например връзките на "Енергоремонт холдинг", който е контролиран от Богомил Манчев, с Корпоративна търговска банка са дълги и криволичещи, а отношенията им не са толкова еднозначни. Холдингът първоначално е приватизиран от дружества, свързани с КТБ, които впоследствие прехвърлят собствеността на съзвездие от фирми и знакови фигури в енергетиката (бивши енергийни министри, техни роднини, шефове на държавни дружества), а в надзорния му съвет и сега присъства Алипи Алипиев, който е и член на надзорния съвет на КТБ. Доста от активите на дружества, свързани с Манчев, са ипотекирани в КТБ, даже любимата му сграда – централата на "Риск инженеринг" на ул. "Вихър" 16.

В същото време влошеното финансово състояние на "Енергоремонт холдинг" (въпреки добрия отчет на предприятието) се обяснява в енергийните среди с липсата на плащания след изграждането на две от сероочистващите инсталации в ТЕЦ "Марица-изток 2". Според Богомил Манчев централата дължи на холдинга (който е подизпълнител) 35 млн. лв. ТЕЦ-ът, на който доскоро беше шеф Георги Христозов, обаче обвинява основния изпълнител "Индреко - Инсигма" във виновно неизпълнение на договора и не превежда парите. Освен това в последните години ТЕЦ "Марица-изток 2" ограничи фирмите, свързани с Богомил Манчев в ремонтната дейност.

Спорните пари трябва да бъдат преведени, след като се постигне споразумение между ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Индреко – Инсигма", което да бъде одобрено от принципала на държавната фирма – БЕХ, в чието ръководство сега е Георги Христозов.

В същото време присъствието на Иван Айолов в ЕСО също има възпиращо действие. Електроенергийният системен оператор диспечира централите – от него зависи коя от тях колко и кога ще работи. Така например някои заводски централи могат да бъдат ограничени за сметка на други, някои ТЕЦ-ове да работят повече или по-малко. Най-видимият пример за действията на ЕСО е ограничаването на "зелените централи" през последните месеци (Богомил Манчев също е инвеститор във фотоволтаични паркове).

По-интересното е накъде това разпределение на силите ще дръпне енергетиката и как то ще се почувства от потребителите. Явно е, че ограничаването на скъпите централи ще продължи с мотива да се пазят работни места (без да имаме предвид загубените в индустрията заради по-високи цени). Друга стъпка е засилването на влиянието на НЕК, която на практика става монополен доставчик не само за регулирания, но и за съществена част от свободния пазар. Държавната компания ще бъде и единствен доставчик от крайна инстанция, от която потребителите ще купуват енергия, ако не си намерят търговец. Богомил Манчев ще продължава да твърди, че има сериозен инвеститор за АЕЦ "Белене", а Георги Христозов, че има необходимост от нови два блока на ТЕЦ "Марица-изток 2". Цените ще се държат ниски, като се взема от един или друг играч, според конюнктурата, а енергийната система ще продължи да бъде в напрежение от дисбалансите в нея.

73 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trayan.petkov avatar :-|
    trayan.petkov
    • - 373
    • + 44

    ГЕРБ нещо почнаха да се изнервят и се чудят какво да направят само и само да дестабилизират държавата и да искат обикновените граждани да плащат за нови избори.

    Нередност?
  • 2
    string11 avatar :-|
    Стоян Петров
    • - 4
    • + 187

    А на мен ми се струва, че някой ще гладува. траян.петков да познае кой ще е той.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 287

    Накратко - подгответе се за още по-дебели сметки за ток. Всички тия назначения, съчетани с козметичните промени, които временно ще намалят цените, после изведнъж неизбежно ще доведат до сериозен и необратим скок!
    Припомням, в енергетиката последствията са дългосрочни, и всяка грешка се плаща скъпо от потребителите!

    Нередност?
  • 4
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 8
    • + 249

    Корумпирана комунистическа машина. И познайте пак кой ще плаща сметките за "компетентните" решения на шайка крадци в енергетиката.

    Нередност?
  • 5
    dorn avatar :-@
    dorn
    • - 8
    • + 190

    Мам.. им ... по същия начин искат да съсипят АЕЦ Козлодуй както навремето съсипаха Нефтохим Бургас който беше принуден да покрива всички загуби на социалните социалисти на Жан Виденов и така декапитализиран ,а после защо Иван Костов го продал толкова евтино ,като удобно се замълчава за стотиците милиони долара дългове на комбината ( включени в цената) заради точно тия причини каквито са сега ,да се изкарат много социални ,да разсипят централата , да изкарат някои и друг месец още , да замъкнат каквото могат за да преживеят удобно следващите няколко години когато няма и да влязат в никое правителство .

    Нередност?
  • 6
    gwm51310473 avatar :-P
    gwm51310473
    • - 5
    • + 145

    Няма оправия с коунистите дядо ми едно време ги е превъзпитавал май и аз трябва да се включа сега!!!

    Нередност?
  • 7
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 4
    • + 178

    Краденето продължава с пълна пара.

    Нередност?
  • 8
    b.arnaudov avatar :-|
    b.arnaudov
    • - 123
    • + 18

    Ама за високите сметки верно са виновни ГЕРБ, присъединили са сумати народ по закона за зелената енергия а БСП са го предвидили само за свои хора.
    Ама сега като намалят цената ще се подпомогнат Хората:
    пенсионерите на село с по 3лв сметка с по 15 стотинки:
    мене с повечко а един познат който плаща до 3000 зимата със 150лв.
    Така е трябва да има справедливост! Все пак са лява партия, не в оня смисъ де.
    Тия пари от въглеродните емисии дето ще спонсорират тока досега да не са ги хвърляли някаде или това си е вид субсидия от бюджета.
    Преди годин така субсидираха хляба за да има за всеки защото за българина хляба е като бензина за американеца, не може без него. По възрастните помним и резултата, хората си хранеха прасетата с хляб зщото беше по евтин от фуража, ама сметката накрая пак ние я плащаме.

    Нередност?
  • 9
    daks avatar :-(
    ДАКС
    • - 131
    • + 19

    Аве ..... ебати статията. Това било любопитно, онова било любопитно, някакъв непосочен експерт твърдял нещо си, и всичко това оплетено в малко напомняне на исторически факти, предимно от търговския регистър, и затоплено с доза мистерия.

    Нередност?
  • 10
    qik23308261 avatar :-|
    Elena_Trajanova
    • - 11
    • + 143

    Проблемът в цената на тока не е във ВЕИ , а е точно при тези скъпи заводски централи и когенерации - сега БСП министърът отказва да ги извади от сметките за тока.

    Пак клиентелизъм и загуба за нас ...

    Нередност?
Нов коментар