🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бомба от енергийни дългове

Задлъжнялостта на държавните фирми от сектора стига астрономически нива

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2012 г. беше една от най-рентабилните за АЕЦ "Козлодуй" - печалба от 146 млн. лв. Прекрасно, само че в същото време НЕК дължи на ядрената централа 360 млн. лв. (без обезценките) за получена, но неплатена електроенергия. Дълговете на Националната електрическа компания са значителни на фона на общите продажби на "Козлодуй", които са малко над 800 млн. лв. В резултат на това АЕЦ-ът няма пари да си плати дължимия дивидент за 2012 г. от 184 млн. лв. (който е върху цялата му неразпределена печалба към онзи момент). Ядрената централа успява да преведе на Българския енергиен холдинг - компанията - майка на държавната енергетика, едва 31 млн. лв. Веригата обаче не свършва дотук. Тъй като БЕХ не получава начисления дивидент и от другите дружества, той е принуден да отложи и сумата към държавата, която към 30 юни е общо 206 млн. лв. С отложения дивидент БЕХ пък отпуска заеми на дъщерните си дружества, които трябва да се разплатят по веригата, така че да няма стачка на миньорите.

Объркахте ли се? Всъщност по-горе описаната картина опростява ситуацията, тъй като сме вкарали в нея само две от енергийните фирми под шапката на БЕХ. Ако прибавим ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", ТЕЦ "AES Гълъбово", "Мини Марица-изток", НЕК, "Булгартрансгаз", "Булгаргаз", "Топлофикация - София", трите електроразпределителни предприятия и сектора на възобновяемата енергия, плетеницата от дългове и взаимни задължения е направо страшна.

От публикуваните през седмицата баланси на държавните енергийни фирми става ясно, че само вземанията от свързани лица (търговски и финансови) са достигнали 1.8 млрд. лв. Спрямо края на миналата година те са нараснали с около 700 млн. лв. - 495 млн. лв. от които при БЕХ. Другото голямо увеличение е при НЕК, но то е доста спорно. Компанията спори с Електроенергийния системен оператор за това кой да плати разполагаемостта на двете частни централи - ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", ТЕЦ "AES Гълъбово". Става въпрос за 173 млн. лв., които ЕСО отказва да признае, че са негов ангажимент. Ако в крайна сметка ЕСО (който няма приходи да плати тази сума) все пак победи в спора, НЕК ще регистрира може би най-голямата си загуба за шестмесечие.

Взаимното подмятане на дългове води до акумулирането на задълженията в БЕХ. Например, за да се изплати остатъка от дълга на НЕК към BNP Paribas от 381 млн. лв. (официално взет за АЕЦ "Белене"), холдингът взе заем от Citibank на същата сума и отделно преведе други 70 млн. лв., за да покрие по-ранно плащане на НЕК към BNP Parisbas.

Последната операция пък е отложеното плащане на дивидент от страна на БЕХ към държавата в размер от около 200 млн. лв. (гласувано от правителството преди две седмици). Те вероятно трябва да финансират заема, отпуснат от БЕХ на НЕК в началото на годината.  С тези средства трябва да се покрият просрочените плащания на националната компания към ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", ТЕЦ "AES Гълъбово", които пък да се издължат на "Мини Марица-изток", обясниха за "Капитал" от БЕХ. Новото ръководство на холдинга гласува и допълнителен заем от 50 млн. лв. за същата цел. По подобна схема БЕХ финансира и ТЕЦ "Марица-изток 2" с 65 млн. лв. заради отказ на ЕСО да признае студен резерв на централата.

Черешката на тортата е поредното встъпване на БЕХ в дълг на "Булгаргаз". Става дума за 130 млн. лв., които "Топлофикация - София" е дължала на газовото дружество за получен, но неплатен газ. Така столичното парно вече дължи на БЕХ 362 млн. лв., дълг, който има тенденция само да нараства вече трето правителство.

По такъв начин БЕХ вече е натрупала вземания от дъщерните си дружества от над 1 милиард лева. Очевидно е, че в един скорошен период те ще доведат до сериозни загуби за холдинга, а оттам - и за държания бюджет.

В същото време общите задължения на компаниите в държавната енергетика не спадат. При НЕК задълженията към доставчици (включително свързани лица) вече са 1.9 млрд. лв. Ако към тях се прибавят и 900 млн. лв. заеми на държавната електрическа компания, ситуацията не е никак добра. През миналата седмица например имаше пореден опит за запор на сметките на НЕК, макар че поне този път претенциите към националната компания бяха неоснователни. Следващия път обаче това едва ли ще бъде така, още повече че дълговете към дружества извън структурата на БЕХ растат.

Защо се получава така

Една от основните причини беше решението от декември 2011 г. държавните фирми да започнат да разпределят 80% от печалбата си като дивидент. Освен това беше взето решение цялата неразпределена печалба към този момент също да отиде към държавата. Това на практика изсмука всички свободни средства на енергийните дружества (особено видно от АЕЦ "Козлодуй"). Това отчасти се дължи на безобразното им корпоративно управление - всеки изпълнителен директор, назначаван от държавата, има мотив да надува печалбата на дружеството, независимо доколко реална е тя, за да не го уволнят. Очевидно е например, че АЕЦ "Козлодуй" не може да има такава печалба, ако обезценяваше вземанията си от НЕК по-агресивно. Държавата опита и подобна операция с ЕРП-та - само ЧЕЗ имаше в балансите си над 500 млн. лв. неразпределена печалба, но и трите електроразпределителни предприятия отказаха да изплатят дивиденти върху натрупани стари печалби. След което последва атаката на правителство на ГЕРБ срещу тях (иронично в крайна сметка довела до падането му от власт).

Голяма част от проблемите на НЕК не се дължат на самата компания, а на натоварването й с политически цели - АЕЦ "Белене", ВЕЦ "Цанков камък", тежки дългосрочни договори. Но пък кога се е чуло висш мениджър от държавната компания да подаде оставка заради несъгласие с натрапваната му линия на икономическо поведение.

Другата причина естествено са спадналите продажби. Решението на Министерството на финансите да вземе цялата неразпределена печалба от държавните дружества (но основно от енергийните) беше взето в година на рекордни продажби. През 2012 г. обаче нещата не стояха така. Например за последното шестмесечие приходите на големите държавни енергийни фирми падат със средно 15% спрямо същия период на миналата година. По-лошото за тях е, че се сви свободният пазар (износ и продажби към индустрията), който по принцип поддържа по-високи цени от регулирания пазар. Това развитие се дължи на няколко фактора - спад на износ с 62% (2.3 млн. мегават часа), с 8% на вътрешното потребление и ръст с 30% на производството от ВЕИ (който в абсолютни числа всъщност е несъществен - 0.2 млн. мегаватчаса).

И четвъртата причина естествено е поддържането на ниски цени на електроенергията - през мандата на ГЕРБ цената скочи през 2010 и 2011 г. с около 3%, през 2012 г. последва неизбежният шок от почти 15% скок. След поредните две намаления на цената на енергията от по 5% за крайни потребители тя всъщност се върна почти на нивото от края на 2011 г. Както предупредиха преди седмица от Националния комитет на България в световния енергиен съвет, няма как да се лекува дупка от 2 млрд. лв. в енергетиката с 5% намаление на цените.

Така че енергийната бомба вече е сглобена пред очите на всички и цъка.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 22

    Системата плаче за една Маргарет Тачър 2.0, само това мога да кажа. Четох само първите 10-15 реда и нататаъка не ми издържаха нервите

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 20

    Подзаглавието "Защо се получава така" вече съм го обяснявал веднъж. Виновен е Иван Костов, Александър Божков и Илко Ешкенази - тези тримата! Ако не бяха раздържавили 5000 комбинати, цехове, БГА Балкан и пр., по-късно всичките партийни източвачи щяха да се разпределят равномерно - по 1-2 на комбинат, при което кражбата щеше да легне на много рамеме и нямаше да има чак такива ексцесии. Но като бяха лишени от тази възможност, де-що-има спонсори за обезщетяване, ги забиха всичките в енергетиката и РВД. И те на, клончето не издържа! Затова казвам, Костов и Ал Бож са виновни, и Ешкенази, задето написа закона :-)

    Нередност?
  • 3
    ivanski12 avatar :-(
    Ivanski
    • + 13

    Хехе, така е печалбите са частни, загубите общи. Комунизъм във най-висша форма.
    Защо никой не споменава, че всички чàстни производители са със страхотни огромни печалби.

    Нередност?
  • 4
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • - 1

    До коментар [#1] от "cinik":

    Трябва ни диктатура за година - две, за да можем да излезем от порочния кръг в който ни вкараха комунисти и "бизнесмени" и да започнем на чисто.

    Нередност?
  • 5
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • - 1

    претопляте стари манджи ми се вижда...защо не попишете малко за договорите на ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", ТЕЦ "AES Гълъбово", подписани от Костов 4 дни преди да си отиде от властта да видите как е гарантирал продажбите им за 15 години напред...

    Нередност?
  • 6
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • + 1

    нито дума за изстискването на БЕХ от Дянков, за да пълни извънредно дупките в бюджета, които служеха за пълнене на нечии джобове по линията на инвестиционните разходи :)

    Нередност?
Нов коментар