🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И тази власт е за производство на ток от дървесина

Година след лобистките поправки на ГЕРБ депутатите в комисия показаха, че са за запазване на статуквото

Природозащитници настояват изобщо да се забрани производството на енергия от кръгла дървесина. Според представители на бизнес тя и сега не се ползва, защото излиза прекалено скъпо
Природозащитници настояват изобщо да се забрани производството на енергия от кръгла дървесина. Според представители на бизнес тя и сега не се ползва, защото излиза прекалено скъпо
Природозащитници настояват изобщо да се забрани производството на енергия от кръгла дървесина. Според представители на бизнес тя и сега не се ползва, защото излиза прекалено скъпо    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Природозащитници настояват изобщо да се забрани производството на енергия от кръгла дървесина. Според представители на бизнес тя и сега не се ползва, защото излиза прекалено скъпо    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента в България има едва няколко работещи централи за биомаса.

Точно година след като правителството на ГЕРБ прие скандалните лобистки поправки в Закона за горите, с които се позволи производство на енергия от дървесина, новата власт на БСП и ДПС показа, че ще продължи линията. На последното заседание на парламентарната Комисия по земеделието и храните в петък депутатите обсъдиха предложения за промени в закона, в които няма мотиви, а предложенията, макар и дребни, предизвикват объркване, но пък запазват статуквото.

Козметична мярка

На практика промяната е съвсем малка – сегашният текст налага същите ограничения и разрешения, но общо за енергията от биомаса. Сега единственото уточнение е, че те ще важат за "електрическата енергия". Възможно е това да постави в доста по-добро положение производителите на топлинна енергия, които да могат да използват и по-едра дървесина. Според представители на бранша обаче това би излязло прекалено скъпо и нерентабилно. Не е ясно с кого са били обсъдени промените в закона, тъй като проектът не може да бъде намерен нито на сайта на земеделското министерство, нито на портала strategy.bg, където би трябвало да се качват за обществени консултации всички нормативни промени. В земеделската комисия те са били внесени от председателя й Светла Бъчварова. Преди поправката да влезе в сила, тя трябва да се приеме на първо и второ четене от комисия и в пленарната зала, а после да бъде пусната от президента.

Миналата година след активно лобиране на депутата от ГЕРБ (който след изборите напусна партията) Емил Димитров бяха приети промени, които помагат работата на централите на биомаса, като улесниха достъпа им до по-големи количества суровина. Те получиха право да използват всяка дървесина, различна от едрата и средната строителна (която се използва за мебели и строителство). Дотогава разрешените бяха само излишъците от преработка и дървесни остатъци. По-рано, през 2011 г., бяха приети и по-високи изкупни цени за този вид електричество, докато тези от ВЕИ централите бяха намалявани. Самият Димитров има интерес в този сектор.

Скъпо и по-скъпо

"Поправката не променя нещата, а запазва ситуацията", коментира Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани". Той обясни, че от природозащитните организации са настоявали да се въведе забрана облата дървесина изобщо да не може да се използва за енергия. Белев коментира, че токът от биомаса е много скъп, почти колкото този от фотоволтаичните централи. "Така, първо, се повишава цената на тока и, второ, изгаряме си горите през комина", каза той.

Такива опасения е изказал и преподавателят от Лесотехническия университет Мартин Борисов. "Този начин на производство на електроенергия е изключително остарял в Европа в момента след няколко неуспешни експеримента и, бих казал, голям лукс, защото излиза много скъпо", е обяснил той пред dnevnik.bg.

Справка в сайта на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране показва, че определените цени за изкупуване на ток за централи до 5 мВт е 232.40 лв. на мВтч. Тези цени са за енергията, за която се използва дървесина от прочистване на гори, подрязването им и други дървесни отпадъци. За сравнение – енергията от вятърните централи се изкупува в зависимост от размера им на цени от 137 до 191 лв., а от фотоволтаичните – от 485.60 до 605.23 лв. за най-малките мощности.

Нерентабилност

Според Георги Музафиров, зам.-председател на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомасата, предлаганите промени едва ли ще променят нещо в сектора. Той обаче направи уговорката, че не е запознат с проекта. По думите му и сега производителите на топлинна енергия не използват едра и средна дървесина и едва ли биха започнали да я потребяват, тъй като това би им излизало твърде скъпо.

В момента в България има едва няколко работещи централи за биомаса, като те правят предимно топлинна енергия или използват произведеното за вътрешни нужди, включително и от суровини, които преди това са получили като отпадъчен продукт от дейността си. Пример за последното са централата на целулозния завод "Свилоза" и на хартиения "Монди Стамболийски". По неофициална информация обаче в ДКЕВР има множество проекти за нови централи за биомаса, чиято реализация би могла сериозно да повиши дела на този вид електричество в общото производство. 

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 33

    Навремето за тези напъни беше набеден Емо Фаса, сега кой се е разбързал знае ли се? Бих се обзаложил, че е ДПС. Те си падат по горите, а и са действителният управляващ в момента - това го знае всяко дете. Хайде пак лек поглед към моята сигнатура. Ако невъзможността да се сравнява води до провинциализъм, то наличието на такава възможност, съчетана с нежелание да се прави, си е живо скудоумие. Между другото, изобщо не ме интересуват тези екоцентрали дали ще са на дърва или вода, или вятър, стига да се конкурират в открито състезание, без държавни протекции.

    Нередност?
  • 2
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 1
    • + 12

    ДА, нека сега правим ток от дървесина, за да може после да строим заводи за производство на кислород. Разбира се, че за производството на кислород ще е нужно повече електричество, отколкото ще се е получило от дървесината, но в крана сметка важно е само кой ще намаже на филията.

    Нередност?
  • 3
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • + 3

    Поправките бяха лобистки, не защото позволяваха производство на енергия от биомаса (това никога не е било забранявано), а заради зверски високата цена, която Ем.Димитров и други видни гербаджии си издействаха. Истаната е, че за съжаление, производството на ел.енергия от дървесина е нерентабилно. Казвам, за съжаление, защото реализацията на дървесина в България е доста по-малко отколкото трябва да е, за нормалното и качествено възобновяване на лесфонда.

    Нередност?
Нов коментар