🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Те са пас

Вътрешната опозиция в БСП ще пропусне едно раздаване на постове в партията

Единственият успех, който Сергей Станишев бележи от известно време насам е в битката с вътрешно партийната си опозиция <br>
Единственият успех, който Сергей Станишев бележи от известно време насам е в битката с вътрешно партийната си опозиция <br>
Единственият успех, който Сергей Станишев бележи от известно време насам е в битката с вътрешно партийната си опозиция <br>    ©  Надежда Чипева
Единственият успех, който Сергей Станишев бележи от известно време насам е в битката с вътрешно партийната си опозиция <br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия, тайгата. От време на време брулещ вятър огъва клоните на дърветата. След някой по-силен порив шишарка пада върху мравуняк, мравките се разтичват напред-назад разтревожени, но след време всичко утихва.

С този виц, който обяснявал какво е перестройката в края на 80-те години на миналия век, депутат от БСП онагледи процесите в партията. С тази разлика, че скоро не се очаква да падне шишарка, дори и при ветровете на предстоящите изборни конференции в над двайсет места в страната. До края на октомври депутатите и зам.-министрите например, които са партийни председатели на ниво области или общини, трябва да напуснат един от двата поста, както гласи чл. 20 от устава на БСП. Той беше приет преди няколко години, за да помогне за отстраняването на хора като Румен Петков и Румен Овчаров от поне една от позициите с възможност за влияние. И проработи.  

Сега обаче с постовете си се разделят хора, които не са вътрешна опозиция, нито силни личности, които е по-добре да стоят настрани от структурите като Красимир Янков в областната организация на Варна, един от най-близките хора на Сергей Станишев или пък Емил Костадинов, областен председател в Благоевград, член на изпълнителното бюро, или пък Милко Багдасаров, също в тясното ръководство на БСП и областен в Кърджали, както и Дора Янкова в Смолян и др.

Единствено депутатът Страхил Ангелов, който оглавява районната организация във "Витоша", София, и ще я напусне тази събота може да мине за бунтар. Два дни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС социалистите във "Витоша" поискаха оставката на Сергей Станишев. "Ръководството на БСП и лично нейният председател Сергей Станишев не са в състояние да намерят изход от кризата, в която хвърлиха родината, правителството и партията още в първите седмици на мандата", пишеше в декларацията, гласувана на 16 юни. Ден след като напусне председателския пост в събота, Ангелов ще отиде на дискусията, организирана от бившия президент Георги Първанов в НДК. На нея са поканени всички народни представители от БСП, но повечето намериха неотложни ангажименти заради годишнината от Септемврийското въстание. Някои даже имат да почетат живи участници от 1923 г.

Въпросът днес е дали на тяхно място може да се завърнат позагубили влиянието си личности като Овчаров, Петков, протежета на Първанов и др., и уставът да се обърне срещу Станишев. От своя страна опозиционерите да подготвят делегатите за следващия конгрес за избиране на председател, когато и да е той, а оттам да повлияят и на подкрепата и посоката на правителството. Краткият му отговор е не, това по-скоро няма да се случи.

Къде е силата на вътрешната опозиция

След провала на проекта "АБВ" на президента Георги Първанов (макар така и да не стана ясно какво цели, за да се определи затихването му като провал) бившият държавен глава позагуби харизмата си в партията. Към това се добави проточилата се битка за влияние със Станишев, който от крепостта на "Позитано" 20 имаше всички механизми, за да я спечели и тя логично изкристализира в отказа на Първанов да се кандидатира за председател на партията на последния конгрес. Много от хората, които тръгнаха с него, по места загубиха възможността да попаднат на избираеми позиции в листите за депутати като Райна Йовчева в Хасково, а други трябваше да жонглират умело между двете лобита, за да оцелеят в структурите си като Атанас Зафиров в Бургас. Политическата карантина върху Кирил Добрев, наложена от "Позитано" 20, едва сега започва да се вдига с избирането му за председател на временната комисия за т.нар. тефтерче на Филип Златанов. Първанов и Румен Петков, които са извън парламента, нямат друг избор, освен да бъдат активни, и бившият президент отново възроди идеята си за дискусии вляво, като тази, организирана в неделя. По места обаче няма големи шансове. Към това се добавя и мобилизацията в червените редици заради протестите срещу управлението.

"На големия тракийски събор в Кърджали през юли поне няколко групи от наши, патриотично настроени привърженици ми поръчаха да пазим кабинета заедно с ДПС", описа ситуацията в смесения район Милко Багдасаров. Варна пък илюстрира друга причина за спокойствието на Станишев. В града няма вътрешна опозиция, особено след като водачът на листата с депутати Пламен Орешарски стана премиер, втората - Анелия Клисарова - министър на образованието, Данаил Папазов, също от града - министър на транспорта, а Борислав Гуцанов е с достатъчно влияние в партията, дори на национално ниво като член на бюрото.

Вътрешната опозиция с възможност за влияние върху БСП се свежда до няколко души в Народното събрание, които могат да се противопоставят на решения на ръководството като Георги Кадиев, Борис Цветков и Страхил Ангелов, но нямат силни позиции в структурите. 

София не е България

"По нервните реакции на Станишев дори от малки вътрешнопартийни проблеми личи, че е наясно, че осъзнава, че пътят му като председател на БСП е приключил", коментира дългогодишен член на софийската организация. Според него е въпрос на избор дали това да стане по цивилизован начин, като отиде на работа в европейските структури или ще трябва да се вадят "калъчките и ятаганите" след очаквания слаб резултат на изборите за Европейски парламент в края на месец май 2014 г. Според други областни председатели обаче в партията "няма толкова тежко въоръжени хора". За напрежение говори и фактът, че близо два месеца не е свикван националният съвет на БСП, при положение че уставът изисква това да става поне веднъж месечно. На последното заседание на изпълнителното бюро е обсъждано пленумът да се събере в началото на октомври, но и това не е било съвсем сигурно. С това диалогът в партията в по-широк, публичен формат на практика е замрял. В същото време ръководството взело решение да изпрати съответните отговорници по места, за да наблюдават как се провеждат конференциите.

На повечето места в страната се очаква, областните и общинските структури да бъдат поети от сегашните заместници, а някъде ще се изберат временни председатели за две години, когато се очаква да е редовната отчетно-изборна кампания в БСП. Във Варна например ръководството на структурата се състои от двама заместници и двама секретари, като всички те са под 40-годишна възраст.

В София интригата е най-голяма, защото и структурата е най-влиятелната в БСП. Към позицията, заемана сега от зам.-министъра на икономиката Анна Янева, претенции са заявили двамата заместници - общинският съветник Калоян Паргов и депутатът Николай Малинов, който е готов да напусне парламента. За същото се готви и народният представител Борис Цветков, който първо ще трябва да предаде поста си на председател на район "Искър" в София. Не е ясна позицията на самия Румен Овчаров, за когото се говори, че правителството вече два пъти променя предварително определеното му (пред)назначение. В понеделник на столичен пленум ще се приемат правилата за номинации, въпреки че част от софийското ръководство опита да отложи конференцията за месец декември, за да не се нагнетява допълнително напрежение. Ако Овчаров не се кандидатира, шансовете на Малинов са големи, въпреки че е в странни отношения със Станишев. Позицията на председателя обаче никога не е имала решаващо значение за столицата, каквото мнението на Овчаров например. Малинов е председател на движение "Русофили", издател на в. "Дума" и противник на АБВ. През 2010 г. той влезе в конфликт с главния редактор на партийния вестник Ивелин Николов, като в битката си срещу него се твърдеше, че е използвал позициите в печатницата на майката на Делян Пеевски. Пред "Капитал" Малинов отрече да е близък с Пеевски, но призна, че го познава покрай разпространението на вестници. Малинов нападна тактиката на Първанов с организирането на дискусии. Според него по-честната позиция е да заявиш ясно, че имаш претенции за първия пост. Той очаква разговор със Сергей Станишев, за да го убеди да не му пречи, а вече е информирал Овчаров, че "има намерение да тича в тази писта". Бившият министър на енергетиката не възразил.

Ако се придържаме към вица за перестройката и шишарките, очевидно падането на няколко председатели на областни и общински организации на БСП не е в състояние да разбуни достатъчно мравуняка. Отронването на голямата шишарка по нашите географски дължини ще е най-рано през юни 2014 г.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aeroccino avatar :-|
    Картина
    • - 3
    • + 89

    Мъртва партия, след като няма механизми да се отърве от един обезумял лидер.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 23

    Пренареждането тече по други линии :-)

    Нередност?
  • 3
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 1
    • + 41

    Щом на раята и харесва пас не пас ще трябва да се преживее и тази чума по БГ земите.Малко мирише но пък за онези с префинените обоняния ,като мен избор има .На останалите -Да Ви е честита Българо_Съветската Дружба! и т.н....

    Нередност?
  • 4
    fr33d0m avatar :-|
    fr33d0m
    • - 3
    • + 60

    В тази партия са идиот до идиота, наглец до наглеца, крадец до крадеца и гъзоблиз до гъзоблиза. ОСТАВКА!!! Вън антибългари и еничари!!!

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 49

    Още когато Лилов беше жив, БКП винаги рекламираше някаква вътрешна опозиция (тогава на Луканов), с което общо взето играеше сценката с добрия Сталин, дето не знаел че Берия избива милиони. Доброто и лошото ченге. В реалността наблюдаваме различни шайки сътрапезници (да не се бърка със съидейници), като едната шайка е оставена на сухо и вее байряка на някаква уж промяна. По дизайн БКП не може да се разцепи, защото като мафията винаги намира начин да подели плячката. Това че два вълка се ръфат за женската или още топлия труп на сърната, не значи че няма да я изядат. Така или иначе, тази партия е изградена от хора които са или малоумни или отиват там за изгода. Та няма да изскочи заек от тази трънка. Пък за руснаците е без значение кой ще лашка държавата - и Съсела и Гоце продават. Ако работата вземе че се закучи, Доги е винаги по ръка, да вразуми текущия фигурант. В екстремни моменти (например размразяване на Белене) се активират и спящи ядки от типа на болната кукла, така че вътрешната опозиция има единствената опция да се помоли за някой кокал. Което и наблюдаваме. Важната тема е дали Моника "забърсва" шофьора или се мъчи с недоразумението. Зорка не ми е интересна. Абе, к'во стана с Т.Донч.? Хубаво каза Запалката навремето че "тишината в спалнята ражда чудовища", прав излезе :-)

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 21

    Като чуя за БКП и все се сещам за ето тази песничка - http://www.youtube.com/watch?v=3FFTQRmsK0k , ама създанията вместо рок музиканти от първия припев, станаха политици като във втория и никак не са фани :-)

    Dr. Stein grows funny creatures
    let's them run into the night
    they become great politicians
    and their time is right

    Луканов ли беше Д-р Стейн?
    Мученето в интрото на песента е автентичен запис от конгрес на БКП! Заслушайте се и ще познаете гласа :-)

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 33

    Сега се замислих че не съм срещал комунист да слуша рок или джаз. Бил той и от вътрешната им опозиция. Някаква културна пропаст ни дели с тези "крийчърс".

    Нередност?
  • 8
    zigi avatar :-|
    zigi
    • + 12

    До коментар [#1] от "Котленско килимче":

    А не са ли всички там безумци, жадни за власт, голяма част от които даже си мислят, че тя им се полага по подразбиране някак...

    Нередност?
  • 9
    aeroccino avatar :-|
    Картина
    • + 12

    До коментар [#8] от "star777":

    Не зная какви са точно всички, но нещо ги е привлякло в тази партия. Все приказват за народа, а все първо тях си оправят.

    Нередност?
  • 10
    wilhelmina. avatar :-|
    Wilhelmina
    • + 7

    Постовете са за ДПС с предимство.

    Нередност?
Нов коментар