🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът одобри 6.5 млн. лв. за "Български пощи" под акомпанимента на протест

Няколкостотин протестиращи бяха блокирали кръстовището пред сградата на Министерския съвет
Няколкостотин протестиращи бяха блокирали кръстовището пред сградата на Министерския съвет
Няколкостотин протестиращи бяха блокирали кръстовището пред сградата на Министерския съвет    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Няколкостотин протестиращи бяха блокирали кръстовището пред сградата на Министерския съвет    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано в сряда правителството одобри сумата от 6.5 млн. лв. за "Български пощи" като компенсация на универсалната пощенска услуга за 2011 г. Парите ще дойдат от вътрешни резерви в Министерството на транспорта, съобщи министър Данаил Папазов. Така проблемите на дружеството до Нова година ще бъдат решени и ще се покрият всички необходими плащания, допълни той.

"Предоставянето на средствата ще осигури предоставяне на универсалната пощенска услуга на достъпни цени на територията на цялата страна", се казва в прессъобщението от Министерския съвет. В бюджет 2014 пък ще бъде включена сума за компенсацията за миналата година, стана ясно от думите на Папазов.

Одобряването на сумата в сряда се случи на фона на протест на пощенските служители пред Министерския съвет. Няколкостотин протестиращи бяха блокирали кръстовището пред сградата. Хората, дошли от различни части на страната, скандираха "Искаме парите си". Именно изплащането на компенсациите бе едно от исканията на протестиращите. "Български пощи" започна да трупа загуби от извършването на универсалната пощенска услуга, като компенсацията, която трябва да й бъде изплатена от държавата за целта, беше изчислена на 22 млн. лв. за 2011 г. Предвидената сума в бюджета обаче бе едва 2 млн. лв. и едва сега под заплахата от протест транспортното министерство е открило резерви за 6.5 млн. лв. Негативният тренд за компанията обаче продължава, като за миналата година загубата по думите на Данаил Папазов е 11 млн. лв., като през настоящата негативният резултат се очаква да е аналогичен, т.е. компенсациите за компанията трябва да залегнат и в следващия бюджет.

Изплащането на компенсациите не е единственото искане на протестиращите. Те също така настояват за 10-процентно увеличение на заплатите, както и за гаранции, че за дружеството няма да бъде търсен стратегически инвеститор, макар че министър Папазов отрича да има подобно намерение. 

Синдикатите заплашват с протести

Ако няма промяна в социалната политика на правителството, КНСБ е готова да организира национални протести, обяви пред журналисти лидерът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че синдикатът е очаквал много повече социални мерки от първите 100 дни на правителството. "Нашият съвет започва да обсъжда исканията на КНСБ към бюджет 2014 г. Ако няма движение по тях и ако няма ясна визия за това, че доходите на хората трябва да бъдат променени, ние сме готови за всички възможни форми на протести, национални митинги, стачни действия", обясни Димитров. Той даде срок на правителството до 15 октомври да вземе мерки за стимулиране на предприятията, които създават работни места.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 1
    • + 8

    "Предвидената сума в бюджета обаче бе едва 2 млн. лв. и едва сега под заплахата от протест транспортното министерство е открило резерви за 6.5 млн. лв "

    И как то4но ги "откриха" тези резерви???? Или това е от заема които се изтегли?

    Нередност?
  • 2
    tanas avatar :-?
    Танас
    • + 8

    Всичко е за имотите на Български пощи които ще се прилапат на безценица а дали могат да съществуват в конкурентна среда да пробват като ги пуснат без субсидии в пряка конкуренция със стотиците куриерски фирми предлагащи универсална пощенска услуга и тогава да сравняват

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 8

    От години насам синдикатите "плашат" с протести всъщност единствения им инструмент за сплашване е стачката , а именно заради синдикатите пазара на труда ни е в катастрофално състояние ... и синдикатите трябва да проумеят нещо работната заплата НЕ Е социална помощ тя е възнаграждение за положен труд и произведен продукт и знания и умение т.е. всичко е индивидуално . Никой не вярва вече на глупостите на синдикатите които разправят какво правителството (което и да е то) като с магическа пръчица ще направи българите богати като вдигне минРЗ на 500лв , вече такива наивници няма - нуждаем с еот инвестиции ,образование и инфраструктура ако искаме да имаме по-високи доходи !

    Нередност?
  • 4
    yossarian2013 avatar :-|
    Yossarian
    • + 2

    Имам усещането, че чета новина от 70-те години на миналия век! Като започнем от снимката и най-вече лозунгът на нея и стигнем до безумните искания на "пощенци" и синдикати за повече социални придобивки и вдигане на заплати! И всичко това в една губеща държавна фирма (доскоро с гарантиран монопол в някои области, в които оперира) с прекомерно раздут щат, предоставяща пословично некачествени услуги!
    И забележете кой е най-големият им страх - да не вземе да се намери стратегически инвеститор!!!

    Нередност?
Нов коментар