Пощите с пореден нов директор

Зам.-председателят на организацията на БСП в Перник поема ръководството на дружеството

Само за година на поста изпълнителен директор на държавната поща се смениха четирима души
Само за година на поста изпълнителен директор на държавната поща се смениха четирима души
Само за година на поста изпълнителен директор на държавната поща се смениха четирима души    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Само за година на поста изпълнителен директор на държавната поща се смениха четирима души    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проветриво, с финансови облаци и превалявания от удари от всички посоки. Това е прогнозата за времето на върха на "Български пощи" и за да я дадеш, не е нужно да си особено добър политически синоптик. Само за година на поста изпълнителен директор на държавната поща се смениха четирима души - последната рокада е от петък. На мястото на Пламен Павлов, който застана начело на компанията едва през лятото на тази година, идва Валентин Петков.

Смяната на Пламен Павлов впрочем можеше да се предвиди лесно след последното заседание на парламентарната комисия по транспорт и комуникации преди десетина дни. Тогава Павлов отнесе критики, еднакво свирепи както от БСП, така и от ГЕРБ, ресорният министър на транспорта Данаил Папазов накрая се отказа да го защитава, а поканените в залата синдикалисти довършиха щурма. С една дума, оценката за работата на Павлов беше малко под "слаб (2)". С едва доловим гласец Павлов маркираше програмата за преструктуриране и оздравяване на "Български пощи", като от време на време се чуваше по някоя и друга дума като "аутсорсинг", "електронна търговия", "навлизане на пазара на ваучери" и т.н. Депутатите отляво и дясно едва дочакаха реда си, за да го обвинят в цялата гама прегрешения, като се започне от конфликт на интереси, защото е работил в БТК, през неспособност да проведе истински реформи до некомпетентност.

Така начело на дружеството застава Валентин Петков, досегашният заместник на Павлов в "Български пощи" и зам-председател на партийната структура на БСП в Перник. А междувременно държавната компания изпитва все по-големи финансови затруднения.

Мудно ми е

За назначаването на досегашния директор Пламен Павлов министър Папазов е разчитал на съветите на своите заместници. Причините за смяната по думите на транспортния министър Данаил Папазов пред "Капитал Daily" са, че реформите в дружеството вървят с много мудни темпове, като към това може да се прибави и много лошото представяне на програмата за преструктуриране на компанията пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

"Аз като министър положих големи усилия да намерим средства за компанията, да станат оператори на ваучерите, да започнат да представят услугите на спортния тотализатор в клоновете си. Павлов обаче представи програмата за преструктуриране на компанията в комисията по транспорт в един суров вид. Бавят се реформите, бави се подписването и на някои договори", обяснява мотивите си Папазов. Като уточнява, че става въпрос точно за договорите за услугите на спортния тотализатор в малките клонове на пощите. 

Една финансова дупка

Реформите в пощите са важни, тъй като компанията убедително върви по стъпките на другия мастодонт в транспорта - затъналите в дългове "Български държавни железници". От няколко години дружеството не може да покрива разходите си за извършване на универсалната пощенска услуга и държавата трябва да я финансира. В бюджета за 2014 г. са заложени 12.5 млн. лв. за тази цел (за работата на пощите през 2012 г.), като одобрената от Комисията за регулиране на съобщенията сума е с 2 млн. повече. Държавното дружество все още не е получило и пълната си компенсация за 2011 г., като от изчислените 22.7 млн. лв. са изплатени 8.5 млн. лв.

Финансовата дупка остава като проблем и пред новия ръководител на компанията. Валентин Петков е бил директор на пернишкото поделение на държавния мастодонт, като в миналото се е изказвал против приватизацията на компанията и намаляването на бройката на териториалните звена. Според изказванията му една от грешките, направени по отношение на пощите, е, че са се раздали лицензи за универсална пощенска услуга на още пет оператора освен "Български пощи", тъй като за покритието на цялата страна при извършването на тази услуга те така или иначе използват мрежата на държавната компания. Според ДАКСИ и Търговския регистър новият изпълнителен директор на държавния мастодонт има опит и в частния сектор. През 1999-2000 г. той е управител на "Бизнес експрес куриер". Седем-осем години по-късно Петков минава и през борда на директорите на "Полипост".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 1
    • + 3

    сега ще прокопсат !!!

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • + 1

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Ще, налъмите и те ще цъфнат.

    Нередност?
  • 3
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 1
    • + 1

    "Кадровия резерв" на БСП в действие!
    Против приватизацията и конкуренцията…с 1 година опит в частния сектор?!?
    Звездите не предвещават нищо добро за пощите!

    Нередност?
  • 4
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 2
    • + 2

    Пощите - един кърлеж смучещ от държавният бюджет субсидии.

    Нередност?
  • 5
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 1

    Къде може да му видя резюмето на господин новия директор?

    Нередност?
Нов коментар