🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой, кой, кой в енергетиката

Разместването на пластовете в най-големия икономчески сектор на България започна с атаки срещу емблематични лица

Поредният етап от преразпределението на интересите в енергетиката започна с атака срещу неочаквана мишена - Богомил Манчев, считан досега за недосегаем
Поредният етап от преразпределението на интересите в енергетиката започна с атака срещу неочаквана мишена - Богомил Манчев, считан досега за недосегаем
Поредният етап от преразпределението на интересите в енергетиката започна с атака срещу неочаквана мишена - Богомил Манчев, считан досега за недосегаем    ©  Юлия Лазарова
Поредният етап от преразпределението на интересите в енергетиката започна с атака срещу неочаквана мишена - Богомил Манчев, считан досега за недосегаем    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Висок над метър и деветдесет. Но е свързан с БСП. И не е Румен Овчаров и не е от енергийните среди. И е ни риба, ни рак. Всъщност са група и там са няколко над метър и деветдесет.

Това е описанието на човека, който според Богомил Манчев, прословутият шеф на "Риск инженеринг", стои зад атаката срещу него. Очевидно Манчев или ехидничи, оставяйки всички да гадаят, или леко се притеснява да каже името на опонента си, за да не предизвика по-силна реакция срещу себе си.

Миналия петък служители на Държавна агенция "Национална сигурност" нахлуха в няколко офиса на инженеринговата компания, както и в централата на нейния партньор Worley Parsons - двете фирми са консултанти на НЕК в проекта за АЕЦ "Белене". Същия ден за кратко бяха задържани двама от бившите шефове на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов, а покрай тях и изпълнителният директор на Worley Parsons Събин Събинов. Преди това Министерството на икономиката и енергетиката започна съдебно-енергийната седмица с предаване на документи в прокуратурата за източване в енергетиката чрез разпределянето на студения резерв. От ГЕРБ пък изпратиха в обвинението писмо на адвокатската кантора White&Case, в което се намеква за незаинтересованост от страна на министерството от изхода на арбитража за АЕЦ "Белене".

Каквито и опити за обяснение да се правят за тези често изглеждащи хаотични стъпки, в основата им лежат две причини. Едната е позиционирането на различни бизнесмени и партийни лобита в очакване на съдбата на АЕЦ "Белене". Втората е паралелно протичащият процес на разширяване на присъствието в енергетиката на олигархичния гръбнак на управляващата днес коалиция на БСП, ДПС и "Атака".

ДАНС, прокурори и одитори

Претърсването на офисите на "Риск инженеринг" и Worley Parsons е ставало под предлог за подозрения, че в двете фирми се унищожават документи,. Не стана ясно какви точно. Kакто Манчев се шегува, фирмата му е изпратила писмо до прокуратурата с въпрос какви документи и кой ги е унищожавал, за да могат да го накажат. Преди това Софийска градска прокуратура беше обявила проверка за длъжностно присвояване в размер от 18 млн. евро от проекта за АЕЦ "Белене". Обвинението е, че НЕК е продължавала да заплаща за дейности по иначе спреният проект. В официалното съобщение на Worley Parsons се казва, че след март 2012 г, компанията е преориентирала дейността си по договора с НЕК към "изпълнение на необходимите дейности за привеждане в изпълнение на решението на българското правителство за преустановяване на изграждането на АЕЦ "Белене" в съответствие със законите и разпоредбите, регламентиращи инвестиционния процес, с цел съхраняване на стойността на вече направените инвестиции".

Намесата на ДАНС така или иначе вероятно е димна завеса. По-скоро става дума за удар срещу Манчев, след като се разбра, че той е успял да прибере повечето от "замразените" от НЕК плащания към консултантите на АЕЦ "Белене". След скандала, при който през април 2011 г. беше уволнен тогавашният шеф на НЕК Красимир Първанов, стана ясно, че кабинетът на ГЕРБ слага спирачки на проекта за ядрена централа в Белене. Още на 1 май 2011 г. според Манчев НЕК е ограничила обема работа, който консултантите имат да извършват. До този момент (поне от началото на 2008 г.) те са получавали по 6 млн. евро месечно. "Всичко е описано, колко мислите струват 350 човека на площадката", казва енергийният консултант по повод немалката сума. След това обемът работа е бил редуциран още веднъж през март 2012 г., когато правителството взе решение за спиране на проекта. Тогава сумата, която Worley Parsons започва да взима месечно, пада до 950 хил. евро. Общо до края на 2011 г. на Worley Parsons са били фактурирани 204 млн. евро, като от тях са били реално платени 178 млн. евро (общата стойност на консултантските услуги по договора е трябвало да бъде над 400 млн. евро). След това са били фактурирани поне още около 20 млн. евро.

След набиването на спирачките на проекта се твърдеше, че почти не са били плащани пари на консултантите, макар техните услуги да са били фактурирани. Но се оказа, че това не е точно така. Енергийният търговец ЕФГ, който е свързан с Богомил Манчев, е купувала електроенергия от НЕК, но е пренасочвала парите към консултантите, като по този начин са били погасявани задълженията на държавната компания към тях. Цесията по принцип е нормална търговска практика, но има един дребен, но интересен детайл - защо НЕК не е плащала директно на Worley Parsons, а е трябвало да се стига до толкова сложна схема? Заради текущото разследване бившият министър на икономиката Делян Добрев отказа коментари, но вероятната причина за използването на триъгълната операция е била забраната за всякакви плащания по "Белене". След март 2012 г. обаче е била платена директно поне една фактура, разписана от директора на НЕК по това време Иво Лефтеров (вероятно заради разследването срещу него той не отговаряше на телефона си). По-късно Лефтеров беше уволнен от Добрев, като мотивите бяха формулирани стандартно, но неофициално се знаеше, че причината е неразбирателството на Лефтеров с шефа на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Но плащането към Worley Parsons също е допринесло. След това обаче се е минало към цесии, извършвани при следващия директор на НЕК Крум Анастасов.

Практиката, дори и да не е незаконна, е, меко казано, спорна. Едно от обясненията за нея е, че по този начин НЕК се е опитвала да продължи плащанията към Worley Parsons, които са едни от основните свидетели в арбитража й с "Атомстройекпорт". Компанията сътрудничи усърдно на НЕК, което не е необичайно - всеки неин евентуален клиент би гледал как Worley Parsons е защитавал интереса на друг свой клиент. Друго обяснение е съветът на адвокатите от White&Case да не се прекратяват изцяло дейностите по площадката на АЕЦ "Белене". Това обаче е можело да стане и с обикновен договор, а не с толкова сложна схема.

Въпреки това тази практика можеше да бъде установена чрез одитори, а не агенти на ДАНС. Или както казва пред "Дарик" бившият министър на енергетиката Румен Овчаров (а той е лично запознат с практиките на прокурорските проверки), за да има обиски в 17 офиса, "или не знаеш какво търсиш, или търсиш нещо друго, или просто правиш акция".

Показателни маневри и сделки на втория етаж

Богомил Манчев отказва да обясни защо точно той и партньорите му са били атакувани. Но прави два дебели намека. Че става въпрос за "икономически кръгове" с хора в БСП, които вероятно искат да го отстранят, за да могат в бъдеще да поемат проекта за АЕЦ "Белене". Това дава насоки, но Манчев упорито избягва да конкретизира каквото и да било.

Нещата изглеждат малко по-различно, когато се проследят машинациите на по-ниско ниво, при които шефът на "Риск инженеринг" също понася удари. В началото на юли Електроенергийният системен оператор получи ново ръководство начело със зам.-министъра на икономиката Иван Айолов, а за изпълнителен директор беше назначен Иво Лефтеров, който се беше върнал в НЕК на същата позиция по време на служебния кабинет. Айолов е бивш шеф на ЕСО, като след напускането на държавното предприятие работи в "Техенерго", част от конгломерата фирми около Богомил Манчев. Два месеца по-късно бордът е променен - от него отпада Лефтеров, а в ЕСО влиза финансистът от БЕХ Северин Въртигов (чийто брат Димитър е шеф на "Инвестиционно банкиране" в Корпоративна търговска банка). Още две седмици по-късно и самият Айолов отпада от борда на стратегическата фирма, заместен от Сава Савов, съветник на министър Драгомир Стойнев.

Административните промени са само най-видимата част на разместването на пластовете, което в момента тече в държавната енергетика. И обвиненията за това кой на кого е човек невинаги са най-смислените. Далеч по-интересна е дейността на Българския енергиен холдинг, тъй като тя дава материален израз на интересите в сектора.

Новините от БЕХ в последните месеци бяха свързани с опитите за отпушване на взаимната задлъжнялост в сектора с нови заеми от страна на холдинга към НЕК. В същото време обаче някои от действията, които остават в сянка, са не по-малко интересни. Например наскоро БЕХ взема решение да задължи всичките си подопечни дружества да прекратят договорите си със застрахователното дружество ЗАД "Енергия". Договорите обаче изтичат едва в средата на 2015 г., което означава, че трябва да се платят неустойки. Мотивите на БЕХ са, че енергийните компании трябва да потърсят по евтини опции.

Всичко това можеше и да изглежда като рискована мярка за намаляване на разходите, ако нямаше и близка история с подобен сюжет. През 2010 г. беше сменен застрахователят на ТЕЦ "Марица-изток 2" - ЗАД "Енергия". В компанията акционер освен "Алианц" и НЕК е и самият ТЕЦ. Въпреки това "Енергия" е отстранена от търга. Причината е, че застрахователят, който е специализиран в енергетиката, няма поне 3% пазарен дял в общото застраховане по данни от средата на 2009 г. Печели ЗАД "Виктория", чийто председател на надзорния съвет е банкерът Цветан Василев. По това време директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" е Георги Христозов, който понастоящем е председател на съвета на директорите на БЕХ (от държавния холдинг не успяха в рамките на четири часа да отговорят на поставените въпроси до редакционното приключване на броя).

Това е само един от примерите, които показват как се разширява присъствието на енергийния пазар на интересите, свързани с Корпоративна търговска банка - от основен държател на депозитите на държавните фирми вероятно сега към основен застраховател. От служебното правителство, които последни се осмелиха да публикуват справка с разпределението на парите на държавните дружества, стана ясно, че една банка държи 54% от депозитите им. Тогава от кабинета не споменаха името на банката, но от справката се вижда, че 18 дружества са избрали КТБ, включително най-големите енергийни дружества в структурата на БЕХ. В допълнение на това сега и голяма част от назначенията по висшите мениджърски етажи на енергетиката очевидно са хора, които до този момент са били в добри бизнес отношения с банката. В енергийните среди само се спори дали КТБ директно има такова влияние, или, напротив, тя е зависима от лицата, които с помощта на банката заеха контролни позиции в икономиката на страната.

И все пак "Белене"

Шефът на "Риск инженеринг" неразделно се свързва с АЕЦ "Белене" още от стартирането на проекта. От самото начало той е обвиняван в конфликти на интереси (например бившият министър на енергетиката Милко Ковачев, който рестартира проекта, е съдружник със сина на Манчев във фирмата "Миления 77"), а опитите той да бъде изместен не са отскоро. Той отговаря, че няма правителство, което не се е опитало да го измести, но той все още е тук, тъй като само той и неговите фирми имат експертния потенциал. Манчев не се притеснява и да говори против решенията на държавата за АЕЦ "Белене", въпреки че именно тя е крайният му работодател. Така че конкуренти, които искат да го дискредитират, винаги могат да намерят поле за изява.

За провала на арбитража, при който НЕК се съгласява да рестартира Белене", със сигурност има доста силни интереси. Те са наясно, че Богомил Манчев вече няма да играе основна роля в строежа, а почти фалиралата държавна енергийна компания ще се нуждае от финансиране дори за най-малкия си разход.

И управляващото мнозинство не пропуска да даде сигнали, че може би е част от подобна схема. От усещането на премиера Пламен Орешарски, че доизграждането на АЕЦ "Белене" може да е по-изгодно (по-късно той се поправи и каза, че се надява на благоприятен резултат от арбитража), през обещанията за нов анализ за перспективите на централата (защото този на HSBC бил едва ли не фалшив), до странните подмятания за това прекратен ли е договорът с "Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ-а.

Всичко това очевидно работи за интересите на руската компания в арбитража й с НЕК. Подхвърлените фрази миналата седмица бяха подкрепени и от изтеклото през депутатите на ГЕРБ писмо на White&Case, в което адвокатите се съмняват дали за бавенето на НЕК при набирането на свидетели по арбитража няма и политически мотиви. След това беше атакуван и основният свидетел по делото - Worley Parsons. За капак левият депутат и зам.-председател на комисията по енергетика Явор Куюмджиев обяви публично идеята, която явно се върти в главата на доста хора от левицата - да се търси извънсъдебно споразумение с АСЕ, което бързо да отвори пътя към рестарта, особено с обяснението, че така се избягват огромни неустойки за държавата. Като потвърждение на това източници от държавната енергетика твърдят, че от ръководството на БЕХ е била изпратена покана за разговори с АСЕ, в която не са били уточнени темите за разговор. От руската компания са отказали срещата.

Тезата за опит за умишлен провал на арбитража упорито се отхвърля от правителството. Министър Стойнев не престава да твърди, че правителство категорично отстоява интересите на българската страна. Освен това идеята за подобна игра срещу арбитража изглежда абсурдна. Проблемът е, че по подобен начин всички смятаха назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС за абсурдно.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voklev avatar :-|
    voklev
    • - 4
    • + 66

    Неточно заглавие ! Енергетиката е най доходната част от икономиката на България. Тя е монопол на комунистите от последните 60-70г. В момента при различните крила на бкп - ляво бсп, дясно герб, енергетиката е борба за капитали. Практически, който управлява, той взема голямата част от баницата - иде реч за стотици милиони....Но това не зависи от биещите се. Москва, чрез този инструмент управлява с несъмнен успех България.

    Нередност?
  • 2
    rome_ avatar :-?
    rome_
    • - 15
    • + 42

    Като сте започнали темата кой кой е в енергетиката,много важна част от нея е кой кой е във бизнеса с възобновяеми енергийни източници.Ако искате мога да ви цитирам едно изказване на депутат:
    На първо място посочи Валентин Златев и Лукойл Енерджи с приходи от тези дейности от около 18 млн.лв. годишно,както и Николай Вълканов с 9,4 млн.,печалбата на Иво Прокопиев възлизала на 9,4 млн. лв.,а на Цветелина Бориславова на 9 милиона.
    Какво ще кажете за това? Защото както е тръгнало има да плащаме скъп ВЕИ ток 20 години напред,защото едни хитреци са си уредили тлъсти договори на космически цени.

    Нередност?
  • 3
    analiziraitova avatar :-|
    analiziraitova
    • - 3
    • + 56

    Проблема е един! Докараха хората до просешка тояга и сега няма откъде да крадат!

    Нередност?
  • 4
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 3
    • + 16

    В статията няма нищо за БОБИ 1234...5.

    Защо?

    Нередност?
  • 5
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 1
    • + 36

    До коментар [#3] от "analiziraitova":

    Абсолютно вярно. Проблема е, че няма вече толкова лапачка и някои от мутрите трябва да отпаднат. Борбата е, кои да са.

    Направо да ги съжалиш - няма да печелят вече стотици милиони.

    Нередност?
  • 6
    vlado_dimov avatar :-|
    V. Dimov
    • + 35

    "От служебното правителство, които последни се осмелиха да публикуват справка с разпределението на парите на държавните дружества, стана ясно, че една банка държи 54% от депозитите им."

    Е как така никога нищо не казахте за останалите 46% и колко от тях са поверени на ЦКБ?

    Нередност?
  • 7
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 19

    До коментар [#3] от "analiziraitova":

    Сигурно още има за крадене защото комунистите не искат да пускат кокала, държат се като удавник за сламка.

    Нередност?
  • 8
    kuty avatar :-|
    Къти
    • - 2
    • + 7

    България е единствената страна в света, в която най-изпечените бандити ограбват само строящи се банки и въобще „не забелязвят” съществуването на действащите, с пълните трезори в тях? Същото се отнася и за фабрики, заводи, офиси, домове и НАЙ-ВЕЧЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ!!! Грабят само строящи се обекти, а действащите са непокътнати????????????

    Ако ме питате нашите бандити по-нищо не отстъпват на елитните световни образци, НО „медиите” ни, служещи на организираната престъпна група владееща държавата от 69 години, „пращат” бойните отряди по строежите, а не при парите и стоките. Ето защо не си и помисляйте, че в АЕЦ „Козлодуй” някога е бил откраднат макар и един лев. Не, не, не, не, НЕ! Това е невъзможно у нас! Кой по-добре от рояците поУитици, „институции” и „медии” знае графика на бандитите?

    вЕрвайте им и се надявайте на по-добър живот!

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#1] от "voklev":


    Да, Москва е арбитърът в боричканията на комунистите и генно-политическите им мутации и икономически формации в България за докопване и разпределение на големите пари и активи в България - в енергетиката, банките и финансите, пенсионните фондове, традиционните доходоносни национални произеодства и отрасли.
    И винаги е била - през последните 45+24 години!

    Нередност?
  • 10
    ancho66 avatar :-|
    ancho66
    • - 3
    • + 5

    Безпорно тук е описана голяма мизерия
    Не видях досега обаче някъде да пише че за всичко това е виновна
    ПП Атака и то изключително и само тя!!!

    Нередност?
Нов коментар