🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Работодатели са против номинацията на Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката

Асоциациите напомнят, че Първанов е с лоша репутация и зависимости

Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ и изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК)
Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ и изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК)
Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ и изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК)    ©  Юлия Лазарова
Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ и изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК)    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обяви против предложението за назначаването на Красимир Първанов за заместник-министър на енергетикта. Това се казва в отворено писмо, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. Първанов е едно от предложенията на Националния фронт за спасение на България, за което лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов съобщи пред медии.

Естествено недоволство

"Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди. Нещо повече, г-н Първанов бе уволнен по време на Вашето първо правителство за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", се казва в писмото на асоциацията, която обединява работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Кой е Красимир Първанов

Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ бе изп. директор на НЕК. През 2011 г. без разрешението на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков Първанов подписа поредното обвързващо споразумение с "Атомстройекспорт" за изграждане на АЕЦ "Белене". Така след бурен сандал той бе уволнен и наречен от Трайков "национален предател".

Предполага се, че по времето на Първанов като шеф на НЕК се стигна и до бум на подписаните предварителни договори за изграждане на централи за възобновяема енергия с държавната компания. В същото време синът му пък реализираше проекти за соларни паркове чрез фирмата си "Пи Енд Пи солар".

Реформите в енергетиката

В писмото си работодателстките организации настояват ускорените реформи в сектор енергетика да продължат. От там напомнят, че либерализацията продължава над 10 години и все още не е завършена. "В газовия сектор тепърва се правят първите стъпки към открит, прозрачен и пазарно функциониращ модел", се допълва в отвореното писмо. Според тях ЕК подготвя Четвъртия енергиен пакет, а България все още има ангажименти по третия относно пълната либерализация на пазара на електроенергия и пазара на природен газ.

Освен това те настояват държавните централи да започнат да продават цялата си енергия през борсата, като решение за това да бъде взето от Българския енергиен холдинг (БЕХ) още тази седмица.