🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК ще съди трите разпределителни компании

Доставчиците на ток не са платили стари фактури, твърди държавната фирма

Мрежовите компании страдат от недостиг на средства заради наплива на зелените централи
Мрежовите компании страдат от недостиг на средства заради наплива на зелените централи
Мрежовите компании страдат от недостиг на средства заради наплива на зелените централи    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Мрежовите компании страдат от недостиг на средства заради наплива на зелените централи    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Претенциите на НЕК са за неплатена такса пренос за една година

Националната електрическа компания (НЕК) е на път да заведе арбитражни и съдебни искове срещу трите регионални доставчика на ток в България – EVN, ЧЕЗ и "Енерго-про". Причината според държавната компания са фактурирани от нея стари вземания, които електроразпределителните фирми не са покрили. Това показва решение, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки, с което НЕК възлага на адвокатското дружество "Иванов и Нешев" да представлява енергийната компания по трите процеса.

Заради зелените източници

Решението, обявено от изпълнителния директор на НЕК Владимир Инков на 7 октомври, гласи, че адвокатите са наети за "завеждане на искове за фактурирана и неплатена цена за пренос на върнатата от електроразпределителната в електропреносната мрежа електрическа енергия". Става дума за част от количествата енергия, подадени от преносната към разпределителните мрежи, които се връщат обратно към НЕК и за които не е платена цената за пренос. Исковете все още не са заведени официално, обясниха за "Капитал Daily" от държавната електрическа компания. Проблемът се дължи на непостоянната работа на централите на възобновяеми източници, допълниха от НЕК. Претенциите на държавната компания се отнасят за периода от септември 2012 до август 2013 г. От този момент насам извършените услуги се заплащат от ЕРП-тата.

Процесът срещу "ЧЕЗ Разпределение България" ще се води в Софийски градски съд, защото това е институцията, която разглежда спорове между страните според договора между НЕК и ЧЕЗ. Исковете срещу "Енерго-про мрежи" и "EVN България електроразпределение" ще бъдат внесени съответно в арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Стойността на исковете е голяма, но не могат бъдат назовани точни суми поради търговските отношения между дружествата. От ЧЕЗ и EVN обясниха пред "Капитал Daily", че до момента не са запознати с намеренията на НЕК и не знаят какви са мотивите на компанията.

НЕК и другите мрежови дружества страдат от недостиг на средства заради бума на зелени централи през 2012 г., тъй като ДКЕВР отказа да включи реалните разходи в цената на електроенергията.

Адвокатите

НЕК аргументира избора на "Иванов и Нешев" с големите финансови претенции към ЕРП-тата и сложността на спора, поради което са нужни юристи със "сериозен опит в областта на търговското, облигационното, гражданското и административното процесуално представителство, в това число водене на спорове между енергийни дружества". Избраната кантора се е специализирала в работата с корпоративни клиенти в енергетиката, сред които са били ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

Освен това НЕК планира да съди и "EVN България електроснабдяване" за "фактурирана и неплатена електрическа енергия". Това става ясно от решение за избор на представляваща кантора, публикувано на 4 ноември. Претенцията е за неплатен ток през периода от 10 април до 25 юли 2013 г. Делото също ще се гледа в арбитража на БТПП. Електрическата компания отново е упълномощила дружеството "Иванов и Нешев" да я представлява и отново със същите аргументи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 10

    Да ги съдят за фактурирана и неплатена енергия как да е, но проблема с присъединявато не тръгна от ЕРП-тата, те по закон бяха длъжни да допускат производителите.
    Защо не ни дадат една разбивка за цялата произведена енергия и нейната стойност, както и платеното за разполагаемост? Да видим кой сектор колко е произвел и колко е получил!
    Но докато нямаме енергийна стратегия така ще е, а скоро няма да имаме. Мармалада ще става все по-голям, а с комунистически промени от последната година става ужас, как измислиха да хвърлят такива фекалии по вентилатора, без да съобразят какво ще се случи впоследствие!

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 11

    НЕК са глътнали вода и всячески търсят начини да изплуват, като ползват ДКЕВР за мокри поръчки.

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 8

    Най-вероятно има връзка със закона за достъпа на зелените централи до мрежата, по който сега трябва да върнат парите. Понеже производителите спряха да си плащат таксите на ЕРП-тата понеже им дължат пари и вероятно ЕРП-тата са направили същото към НЕК, който пък сега иска да ги съди за неплатени суми, които вероятно се препокриват с това, което трябва да се върне след обявявяването на таксата за незаконна...
    Пак ще имамного шум за нищо...

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 2
    • + 8

    Никому неизвестните "Иванов и Нешев" със сериозен опит в областта на търговското, облигационното, гражданското и административното процесуално представителство, в това число водене на спорове между енергийни дружества? А стига бе! И кого другиго са представлявали?

    Нередност?
  • 5
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • + 6

    Да разлаем кучетата -:)

    Нередност?
  • 6
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 2
    • + 3

    ДКЕВР да им вземе лицензите

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе

    До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":
    Като суми засега не е ясно, но като срок съвпада с посочения случай. За който още отначало беше ясно, че е само отлагане на проблема. На всичко отгоре сегашните управляващи въведоха такива промени, че се образува един недостиг на средства около 500 млн лева, които ще се натрупват, НЕК ще тегли пак кредити, накрая потребителите ще плащат с лихвите, или някой ще придобие активи на НЕК по схемата "дълг срещу собственост".

    До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":
    То хубаво да им вземат лицензите, но според договорите трябва да им върнат направените инвестиции. Първо, няма откъде да вземат такива пари, и второ, инвестициите са ужасно раздути, и веднъж вече са платени през сметките за ток, сега и втори път да ги платят отново потребителите - не е малко брутално?

    Нередност?
Нов коментар