🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредна смяна на върха в НЕК

Досегашният директор Владимир Инков ще отговаря за "Южен поток", на мястото му идва Йордан Желев

Желев ще бъде осмият изпълнителен директор на НЕК от 2009 г. насам
Желев ще бъде осмият изпълнителен директор на НЕК от 2009 г. насам
Желев ще бъде осмият изпълнителен директор на НЕК от 2009 г. насам
Желев ще бъде осмият изпълнителен директор на НЕК от 2009 г. насам
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов директор ще оглави Националната електрическа компания (НЕК), след като в края на миналата седмица стана ясно, че Владимир Инков е освободен от поста изпълнителен директор и член на съвета на директорите. На мястото му като директор е избран 34-годишният Йордан Желев, а в борда влиза Екатерина Истаткова. В петък икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че Инков ще отговаря за проекта "Южен поток", без да уточнява каква точно ще е длъжността му. Бъдещият нов директор на НЕК Йордан Желев в момента е член на съвета на директорите на компанията "Южен поток България".

Важен проект

Решението за освобождаването на Инков от поста беше подадено в Търговския регистър в четвъртък, а ден по-късно беше направено и официално съобщение от собственика на НЕК - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Мотиви не бяха посочени. От прессъобщението стана ясно само, че прекратяването на взаимоотношенията с Инков става според клаузите в договора за управление. Той ще продължи да изпълнява длъжността, докато промените бъдат вписани в Търговския регистър. Също в петък Драгомир Стойнев коментира, че Инков ще отговаря за "Южен поток", тъй като това е изключително важен проект за страната. "Наблюдавайки работата му, откакто започнахме да работим заедно, считам, че той е достоен да отговаря за този важен за българската държава проект", каза министърът.

Рокади

Преди да оглави НЕК, Инков беше в борда на Енергийния системен оператор и отговаряше за обществените поръчки в БЕХ. Справка в системата ДАКСИ показва още, че е член на надзорния съвет на пенсионноосигурителна компания "Алианц България" и участва в борда на директорите на "КонтурГлобал оперейшънс България".

Желев ще бъде осмият изпълнителен директор на НЕК от 2009 г. насам. Най-дълго (около 14 месеца) на поста остана Красимир Първанов, който беше уволнен през април 2011 г. заради подписаното допълнение към договора за АЕЦ "Белене". Инков се задържа на поста около четири месеца, след като беше назначен в началото на юли 2013 г.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shilliew avatar :-|
    shilliew
    • - 1
    • + 2

    От Южен поток в НЕК и от НЕК в Южен поток... мафиотски размествания.

    Южен поток В ТОЗИ МУ ВИД изобщо не е важен проект за България, драгомир стойнев (нарочно пиша имената му с малки букви).

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1

    Пак лобистки интереси. Вмъкваш някого в някой борд, после го оттегляш и го спускаш в друг борд... Господарите остават доволни, защото никой не си губи позицията, само му сменят "кранчето". Не знам този Инков какво разбира от строителство на газопроводи, щом преди това се е занимавал с доставки на електричество, но явно целта е да се даде работа за човека. За Желев май не се знае много, но щом е бил в "Южен Порок", трябва да е бил човек на руснаците. Сега, с минаването му на друга позиция, дали руснаците не слагат ръка и на "НЕК"? Положението става много шибано, да видим какви дивидени ще донесе на заинтересованите среди...

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    До коментар [#1] от "shilliew":

    Зависи, за шилетата в България проектът може и да не е ваен, но за безработните, бедните региони и за бюджета си е много ваен!!!

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    До коментар [#3] от "boby1945":

    И както как точно един транзитен газопровод е "много важен" за безработните и дъра-бъра? Ако си мислиш, че ще се копае на ръка - по-добре върви дремни ня сянка. За бедните региони полза няма, ще си останат пак толкова бедни. Колкото до бюджета - там ще има малко келепир докато го правят - ДДС, малко акцизи, малко данъци по ЗОДФЛ, нещо осигуровки. И после за много години - нищо. Проектът е в най-добрия случай неутрален за държавата, освен ако не броим блокирания НАБУКО, което вече си е чиста загуба за нас.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 1

    До коментар [#4] от "тимирут": Ами много просто нефел, инвестирането на пари , например 1 400 000 000 ЕВРА в строителството на ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 1 край Гълъбово (високосложно, по сложно от газопроводи предприятие) донесе около 330 000 000 ЕВРА разходи за местни работна ръка, стоки, доставки и услуги ...
    Гледам че не са ти ясни нещата, затова се разходи до Гълъбово и поговори с хората....
    При Южен поток имаме инвестиция в България от същия порядък, но строителството е значително по просто от инженерна гледна точка. Това значи поне 300-500 000 000 ЕВРА разходи за местни работна ръка, стоки, доставки и услуги ...
    Капиш?

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'

    Пак не си си пил лекарствата. Нямам намерение да споря с дегенерирали и деградирали комуняги. Руснаците не са като западните или азиатските инвеститори, нямат тази култура. От тях ползата ще е около и под нулата. Когато трябва да решават дали да платят данъци или да платят корупция, те решават второто. Когато трябва да платят на работниците си, те го правят по сложна схема, с което данъците изчезват по пътя. Така че не ми се прави на капацитет, когато си само една куха лейка. Капиш?

    Нередност?
Нов коментар