🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическа икономия на енергийните дефицити

Как в блатото от дългове, източване, безумни проекти точно зелените централи станаха виновници за всичко

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изумително. Така, но в лошият смисъл на тази дума се развиват нещата в българската енергетика.

Причината е в смесицата между корупция и алчност, некомпетентност и липсата на каквато и да е политическа воля за промяна. Несъгласуваността между законодателството, регулаторна рамка и политически натиск за намаляване на цената на електроенергията доведе до трупането на хронични дефицити в енергийните предприятия. Така вместо изход от кризата в енергийната система тя затъва все повече.

Причината е ясна. Поради естеството си енергетиката е огромен сектор, като мястото й е допълнително раздуто поради стагнацията в икономиката. И което е по-важно, тя няма как да спре да генерира огромни парични потоци - сами можете да си представите какво би означавало отклоняването нанякъде само на 1% от тези около 4 млрд. лв., които се въртят в енергийния сектор. Затова той е любима дойна крава на всички, които са на власт. В един случай НЕК се източва, за да се финансират безсмислени или оскъпени проекти като АЕЦ "Белене" и ВЕЦ "Цанков камък". За три години - 2006-2009 г., задлъжнялостта на енергийната компания скача със 170%. После пък енергийната система започна да се използва да се пълни бюджетът - регистрираха се огромни фиктивни печалби, които после трябваше да бъдат превеждани като дивидент към държавата. Резултатът - АЕЦ "Козлодуй към края на 2012 г. има рекордни печалби, но без паричен поток зад тях, и огромни вземания от НЕК. Дори и бумът на възобновяемите централи стана не толкова заради инвеститорите, колкото от политически и вътрешноведомствени интереси, които имаха полза да се издават нови и нови лицензи и окончателни договори. Самите инвеститори още от края на 2009 г. предупреждаваха какво ще се случи, но таксата за гаранции при подписване на предварителен договор, която самите те предложиха, беше въведена едва в началото на 2011 г. 

Така, вместо да довърши либерализацията на пазара на електричество и природен газ, правителството се фокусира върху преразпределението на ресурсите от чуждите инвеститори към близките до статуквото интереси в сектора. Възелът се стяга още повече заради агресивната политика на Москва към българската енергетика.

Циреят "Белене"

Илюзията АЕЦ "Белене" продължава да генерира хаос в системата заради опасността от загуба на арбитражно дело за огромна сума по строителството на централата и поради неспиращите напъни на двете проруски партии - "Атака" и БСП, за рестарт на проекта. "Белене" най-вероятно никога няма да бъде построен, но докато корумпираните ни политици подписват споразумения и губят дела по последващите спорове, проектът ще дава своя съществен принос за декапитализиране на системата. Най-важният факт от началото на този проект е, че той не е отделен в отделна проектна компания, а е в баланса на НЕК. Съответно НЕК отговаря с всичките си активи за потенциалните задължения по него.

А сега "Белене" си има и (подобаващо за страна с контрапротести) контрапроект - АЕЦ "Козлодуй" - "Уестингхаус". Само дни след заварката по "Южен поток" по инициатива на България набързо и на коляно беше обявено, че американската компания ще участва в изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това вероятно би следвало да се разбира като нескопосан опит за геополитически баланс. Нито един от съществените въпроси при такъв значим проект не получи отговор: имаме ли нужда от този проект, как неговото осъществяване ще се отрази на модернизацията на съществуващите 5-и и 6-и блок, както и на арбитража за "Белене". За цена, ангажименти, държавни гаранции, залагане на активи на "Козлодуй" - абе, подробности, явно си казва правителството. Но затова пък подтекстът на посланието беше кристално ясен. "Ние можем да правим еднакво непрозрачни сделки и с руснаци, и с американци", защото "всички са еднакви и искат едно и също", "не мислете, че има надежда" ...  Досега от фирмата коментират сдържано, най-вероятно за да не злепоставят българското правителство, а и защото загубата на репутация може да е много повече от печалбата от куц атомен проект в България.

Проектът "Южен поток" - руската колона в България

В някакъв смисъл "Южен поток" е илюстрация на силата на енергийната дипломация на Русия, в която България изигра съществена роля. Подписвайки слепешката "Южен поток" в ключов момент за отношенията между ЕС, Украйна и Русия България спомогна Украйна да бъде натисната да не се асоциира с Европа.

За поведението си България получи шумен шамар от Европейската комисия, която ни заплаши с наказателна процедура, ако споразумението с "Газпром" не бъде преразгледано. Това, че споразумението с "Газпром" противоречи грубо на европейското законодателство, е известно отдавна. Позицията на заравяне на главата в земята, която българското правителство зае, като препоръча на Европейската комисия да си говори по-често с Русия (между другото фраза назаем от енергийно списание спонсорирано от "Газпром"), всъщност го оголва за удари отвсякъде. Няма съмнение, че страната ни ще трябва да се определи и дано изборът й да е различен от избора на Украйна. Не бива обаче да приемаме нищо за даденост.

В московския "Ведомости" наскоро се появи информация, че Русия обмисля да предложи на България да се присъедини към Евразийския съюз и да се откаже от ЕС. "Ведомости" не е случаен вестник и макар на този етап тази информация да е толкова вярна, колкото, че Силвио Берлускони ще се кандидатира за евродепутат от ГЕРБ, тази хипотеза не е невъзможна. А и информацията едва ли се появява просто така. 

ВЕИ-тата - удобните виновни

Комунистите най-добре знаят, че когато нещата не вървят добре и народът страда, някой трябва да бъде нарочен за виновен, изваден пред строя и разстрелян за отвличане на вниманието. Е, тази роля се падна на ВЕИ сектора, на производителите на вятърна и слънчева енергия.

Ден след като обяви рестарт за "Белене", за да подсили състоятелността на тезата си, партия "Атака" предложи законопроект за налагане на 20% такса върху приходите на соларни и вятърни централи. Наистина изумително, за да обосновем строежа на "Белене", да ограничим добива на съществуващи инсталации. Слънцето и вятърът са единствените източници на енергия, които не застрашават здравето на хората и не зависят от Русия. Затова според "Атака" те трябва да се обложат, ограничат и, което е най-важно, да станат мръсни думи и бъдещото им развитие да спре.

За масовата публика остава скрита и цялата тежест, която се прехвърля върху тях. Ако към тези 20% се прибавят и исканите от електроразпределителните дружества от 1 до 3% такса, добавят се между 5 и 10% загуби от ограничаването на работата на централите и се прибавят бъдещите до около 10% разходи за балансиране (т.е. ВЕИ-тата да си плащат за непостоянната си работа), вече се отива към изземване на  50% от доходите. Което вече не е абсурдно, това цели унищожаване на сектора, безсмислено затриване на около 4 млрд. инвестиции и натоварване на банките в България с между 1 и 2 млрд. евро загуби.

Тези безумни идеи идват фона предложенията от самите ВЕИ инвеститори, че те са готови да намалят разходите, които работата на централите им предизвиква както на енергийната система, така и на обществото като цяло заради преференциалните си цени. Вече няколко месеца се обсъждат схеми, по които те да се балансират, което ще намали загубите в НЕК и Електроенергийния системен оператор. Това води до директно облекчаване на дефицитите в система и сваляне на натиска за повишение на цените. Обсъжда се възможност ВЕИ секторът да продава част от зелената си енергия в чужбина (чрез така наречените зелени сертификати), което също сваля цените. Това, което ВЕИ-тата искат, е да им бъде позволено да работят и да не финансират всякакви мегаломански идеи, и да изливат пари в кацата без дъно НЕК.

Но не, управляващата коалиция сега е решила, че за нея са по-важни няколко въглищни когенерации, два проекта за ядрени централи, проекти за нови въглищни ТЕЦ-ове, възобновяване на работата на "Химко" и "Кремиковци" (със заеми от БЕХ)... Е, после зелените били виновни.  Доказа се първото правило на кабинета "Орешарски", което е в сила още от гласуването на самото правителство и от избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Няма нещо, колкото и абсурдно да е то, което да не се случи, ако е поискано от Ахмед Доган, в интерес е на близката му Корпоративна търговска банка и е предложено от партия "Атака". В такива случаи всички депутати на управляващото мнозинство се възмущават, както и гласуват - единодушно.

ВЕИ не са най-важният проблем в българската енергетика. Но за разлика от другите част на системата собственици са хиляди хора. Там няма как тихомълком и под масата да се разпределят финансовите потоци. Затова и ударът срещу тях преля от чашата. Вероятно предстоят тежки преговори, поредица от съдебни дела и една голяма сметка за плащане след няколко години. Честта да я плати ще е на българския данъкоплатец.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-?
    moloko_
    • - 45
    • + 54

    Много интересна теза.Само ще ви помоля като защитавате ВЕИ-тата първо да споменавате,че собственика ви има сериозни интереси и печалби в този бизнес.Никой не е казал,че ВЕИ-тата са най-големите виновници,но вие какво искате да кажете,че защото има проекти като Белене и Цанков камък,заради които НЕК натрупа големи загуби,трябва да оставим ВЕИ сектора да продължава да влошава състоянието на енергийната ни система,така ли? И цените и дължината на договорите са неадекватни и няма как да остане сегашната ситуация при която определени хора си избиват инвестицията за няколко години и след това правят огромни печалби за сметка на все по-скъп ток за потребителите.
    Такива такси се въведоха и се въвежда в още доста страни от ЕС,защото просто така наречените инвеститори надуха ВЕИ балона прекалено и той се спука.

    Нередност?
  • 2
    moloko_ avatar :-|
    moloko_
    • - 29
    • + 34

    И едно допълнение към предишния ми пост.НЕК са подписали предварителен договор с китайски инвеститор за създаване на доста голям ветроенергиен парк,който не иска договор със задължително изкупуване на тока на субсидиране цени,а са решили да продават произведеното на свободния пазар.При това положение защо ние да продължаваме да плащаме луди пари на тези които си осигуриха тлъсти договори?

    Нередност?
  • 3
    joro4900 avatar :-P
    joro4900
    • - 8
    • + 37

    А бе дорогой, ти видял ли си го този "предварителен договор с китайски инвеститор за създаване на доста голям ветроенергиен парк,който не иска договор със задължително изкупуване на тока на субсидиране цени,а са решили да продават произведеното на свободния пазар."? като ти го покажат и видиш как изглежда пак ела тука...

    Нередност?
  • 5
    sunnymap avatar :-|
    sunnymap
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#2] от "moloko_":

    Прочети и разбери:
    От ветроенергийната асоциация изразяват дълбоко съмнение в реализацията на проекта и питат за подробности около подписания договор
    http://www.publics.bg/bg/news/10692/%D0%91%D0%93%D0%92%D0%95%D0%90_%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%9D%D0%95%D0%9A_%D0%B8_%D0%9C%D0%98%D0%95_%D0%B7%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82.html

    Нередност?
  • 6
    historama avatar :-|
    historama
    • - 7
    • + 11

    [quote#2:"moloko_"]НЕК са подписали предварителен договор с китайски инвеститор за създаване на доста голям ветроенергиен парк,който не иска договор със задължително изкупуване на тока на субсидиране цени,а са решили да продават произведеното на свободния пазар.[/quote]
    Никой не знае името на инвеститора, ти договора ми цитираш. В момента не говорим за анекси, които де факто винаги биха могли коренно да променят съдържанието му. Говорим за името! Ти си чел договора, но не и името.
    АЙДЕ ЧУПКА, КОМУНДЕР!

    Нередност?
  • 7
    historama avatar :-|
    historama
    • - 11
    • + 15

    До 1
    На теб известен ли е делът на ВЕИ еленергията в общото количество произведено годишно?
    На мен не ми е известен, но надали е повече от 4-5%. Съответно надали този минимален дял би се отразявал толкова пагубно на състоянието на НЕК, и върху крайната цена за потребителя.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 8
    • + 19

    [quote#7:"historama"]На теб известен ли е делът на ВЕИ еленергията в общото количество произведено годишно? [/quote]

    Общото производство на слънчевите централи е за 1,2 млрд лева годишно, като от тях само за 1/6 може да се каже, че са борсова цена и би я имало във всеки друг случай. Всичко друго е премия, която няма кой да плати. Това са 600 лв на 4-членно домакинство годишно, 50 лева отгоре на месечната сметка. Ако искаш, си вземи един бял лист и си го запиши нагледно: "Ако се разплатим със слънчевите до стотинка, сметката ми за ток ще скочи с 50 лева".

    Нередност?
  • 9
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 5
    • + 9

    В московския "Ведомости" наскоро се появи информация, че Русия обмисля да предложи на България да се присъедини към Евразийския съюз и да се откаже от ЕС. "Ведомости" не е случаен вестник и макар на този етап тази информация да е толкова вярна, колкото, че Силвио Берлускони ще се кандидатира за евродепутат от ГЕРБ, тази хипотеза не е невъзможна. А и информацията едва ли се появява просто така.


    Показателно!!!

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 18
    • + 10

    Няма нищо за чудене, ВЕИ-тата в изпълнението в България досега, си е чиста спекулация с цената, никаква "висока" енергетика и политика няма тука...
    Затова и относително просто илесно политиците ошамариха спекулантите с 20%, можеха да ги ошамарят и с 80%, но така прецениха....

    Нередност?
Нов коментар