🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски вятър за 1 млрд . лв.

Въпросителните около мегацентралата с мистериозен китайски инвеститор са повече от отговорите, а НЕК я използва за черен PR срещу сектора на възобновяемата енергия

НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без да дава технически подробности по съоръжението.
НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без да дава технически подробности по съоръжението.
НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без да дава технически подробности по съоръжението.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без да дава технически подробности по съоръжението.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата хем въвежда ограничения за ВЕИ сектора, хем лансира голям проект.

Мистериозен китайски инвеститор, който според Националната електрическа компания (НЕК) ще вложи над 1 млрд. лв. във вятърна електроцентрала, предизвика недоумение сред експертите и инвеститорите в зелена енергия. Объркването в бранша е сериозно - държавата хем въвежда ограничения за ВЕИ сектора, хем лансира голям проект в Североизточна България, където мрежата вече е пренаситена от вятърни турбини. Липсата на публична информация само задълбочава усещането, че нещо важно отново се случва на тъмно. А тълкуванията на сектора са, че в проекта няма бизнес логика и дори може да е опит на чуждата компания да напусне пазара, взимайки си блокираната в държавата гаранция от 25 млн. евро.

Вместо преференции – PR

Пресцентърът на НЕК съобщи, че на 5 декември компанията е сключила договор за присъединяване към мрежата на вятърен парк, без да посочва инвеститора поименно и без дава технически подробности по съоръжението. В съобщението обаче е дебело подчертано, че собственикът – китайски инвеститор, се е отказал да продава енергията по преференциални цени. Така новата централа няма да "тежи" в сметките за ток, става ясно от съобщението. В такъв случай съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници за централата не важат годишните ограничения за свързване към мрежата и инвеститорът не дължи авансови 50 000 лв. на мегават като гаранция за сериозността си. Инвеститорът ще трябва сам да изгради преносната инфраструктура и да намери пазар за енергията си, но за целта се нуждае от енергийна борса, каквато в България все още няма. В момента според представители на ВЕИ компании няма как такава инвестиция да е икономически обоснована предвид по-ниските енергийни цени на свободния пазар, както и заради несигурната политическа и регулаторна среда.

От НЕК са отказали да обявят името на китайския инвеститор пред "Труд" заради търговска тайна. В петък "Капитал Daily" не успя да се свърже за уточнения с представител на държавната компания. В Българско-китайската търговско-промишлена камара, на чийто сайт е публикувана подобна информация за договора с НЕК, също не отговаряха на телефона в офиса им. На председателя на камарата Виктор Азманов бяха изпратени въпроси по имейл.

"Това е несериозно намерение. Всяка себеуважаваща се фирма щеше да обяви такава инвестиция", коментира пред "Капитал Daily" председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков. По думите му няма как такъв вятърен парк да работи на свободния пазар, където цената на електроенергията е около 35 евро на мегаватчас, при положение че сега инвестиционните разходи налагат токът от ветрогенератори да се продава за повече от 45 евро на мегватчас.

"Крайно скептични сме дали такъв проект може да се реализира. И как така изведнъж има толкова свободен капацитет в мрежата", попита Христослав Павлов, управител на дружеството "ВПД България", което се занимава с вятърни проекти, и член на надзорния съвет на ветроенергийната асоциация.

Големи обещания

НЕК обяснява в съобщението си, че планираните инвестиции от над 1 млрд. лв. включват изграждане на подстанция и съпътстваща мрежа, която щяла да бъде дадена безвъзмездно на собственика на преносната мрежа (т.е. НЕК, а след отделянето си това ще е Електроенергийният системен оператор). Цитирани са баснословни суми, които електроцентралата щяла да внесе в държавния и общинските бюджети като данъци и такси, без да е обяснено при какви условия тези постъпления могат да се случат. Най-грандиозната заявка на НЕК е, че освен ремонти на пътна инфраструктура инвеститорът за своя сметка ще построи над 200 км общински пътища, които ще могат да се използват безплатно.

Според Българската ветроенергийна асоциация китайските технологии няма да дадат каквото и да било икономическо предимство спрямо технологиите на други производители на вятърни турбини, които вече работят в България. "Всякакви допълнителни ангажименти за изграждане на електропреносна мрежа и нейното безусловно преотстъпване на ЕСО/НЕК изглеждат, меко казано, проява на доста странна икономическа логика", пише в отворено писмо на асоциацията до шефа на НЕК Йордан Желев и енергийния министър Драгомир Стойнев. С писмото организацията настоява за още публична информация по проекта.

Всякакви версии

Според хора от бранша един от възможните играчи в проекта е китайската индустриална компания XEMC, която оперира в страната чрез дружеството "КСЕМК България груп". Компанията нашумя във ВЕИ средите с намерението си да изгради 1000-мегаватов вятърен парк, но до реализацията му така и не стана ясно дали ще се пристъпи. "КСЕМК България груп" е съакционер в "Норекс енерджи мениджмънт", показва справка в Търговския регистър. "Норекс" имаше вятърен проект за 48 мегавата край Добрич. Още няколко дружества със сходно наименование разработват проекти за 20-30 мегавата в Добричко. ХЕМC са изкупили и други проекти на български инвеститори, които не успяха да ги реализират след замразяването на изграждането на нови обекти миналата година.

Според една от версиите инвеститорът няма сериозно намерение, а иска да си освободи гаранциите, платени за придобитите общо 1000 МВт проекти. Те са на стойност 25 млн. евро и НЕК отказва да ги освободи под различни предлози. С новия проект могат да бъдат скъсани старите договори. Не е ясно обаче защо НЕК се е съгласила да направи такава отсъпка точно за този проект, при положение че други проекти за общо поне 300 мегавата все още чакат да им бъдат върнати около 15 млн. лв. Мнозина инвеститори се отказаха да работят, след като получиха дати за присъединяване за след 2016 г. Друга версия гласи, че договорът на китайския инвеститор може да бъде ползван само да резервира мощност в мрежата в очакване на подходящ момент за реални инвестиции или продажба на самия проект.

Източници на "Капитал Daily" казаха, че скорошното отстраняване на Владимир Инков от шефския пост в НЕК е именно заради отказа му да подпише договора по китайския ветропарк. Наскоро министър Стойнев каза, че на Инков ще бъде поверен проектът "Южен поток". На практика първото действие на новия шеф на НЕК - Йордан Желев, е да подпише този договор.

Източници, запознати със сделката, казват, че компанията е подписала споразумението без представяне на нотариални актове, ПУП-ове или парцеларни планове, за да докаже, че наистина има готовност за такъв мегапроект. В същото време, пак според същия източник, Електроенергийният системен оператор е дал отрицателно становище за присъединявнае, тъй като нито може да пренесе произведената електроенергия през мрежата, нито да я балансира. Инвеститорът дори е предлагал да изгради далекопровод до Румъния, което на енергетиците им се е видяло съмнително предложение, особено като се има предвид, че и северната ни съседка иска да изнася зелена електроенергия.

Натискът за подкрепа на китайския проект, който е за 230 МВт, е идвал от Българския енергиен холдинг, но НЕК не се поддавала вече няколко месеца. Една от версиите е, че това е опит да се угоди на китайските инвеститори като цяло, след като техните фотоволтаични проекти в България ще бъдат едни от най-сериозно ударените от новата 20-процентна такса върху приходите им. В същото време отдавна е известно, че XEMC иска да стъпи на всяка цена на европейския пазар, дори и само с няколко турбини, макар и дейността му да е на загуба. Така БЕХ си осигурява двойна полза - сваля натиска върху правителството от китайскa страна и прави черен PR срещу останалите инвеститори, като твърди, че може да се работи и без преференции.

 

Предстои прекрояване на ВЕИ таксата

До края на миналата седмица управляващите от БСП и ДПС не внесоха предложения за диференциране на 20-процентната такса върху електроенергията от слънчеви и вятърни паркове въпреки ангажимента им това да се случи до петък. Таксата беше гласувана като част от закона за бюджета, а едновременно с това депутатите от управляващото мнозинство обещаха да подготвят поправки в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ. Поправките вероятно ще бъдат представени в понеделник или вторник, съобщиха от БСП. Идеята е с тях мярката да обхване всички енергийни производители, а ставката от 20 на сто да бъде диференцирана според технологията и мощността на съответната централа, вида на енергоизточника и датата на включване към мрежата (което засяга основно фотоволтаиците). Тъй като обаче в закона за бюджета вече е заложено, че таксата ще донесе приходи от 150 млн. лв. през следващата година, депутатите ще трябва така да натъкмят ставките, че общите приходи от различните централи да са отново в рамките на тази сума. Възможно е забавянето да обърка НЕК и ЕРП-тата, които са длъжни да събират таксата, тъй като от 1 януари те ще трябва да я начисляват върху приходите от ток от слънце и вятър, а малко по-късно вероятно ще трябва да приложат и диференцирания подход.
26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 9
    • + 61

    Абе май не били компютри, а компоти и не сме ги изнасяли, а са ни ги върнали...

    Явно пак става дума за едни пари и то не за народа, а за определени хора. Китайците имат достатъчно корупционен стаж и знаят точно къде да приложат "натиск" - от ниво зам. министър нагоре.

    Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 11
    • + 40

    Кмунизмът е обит в мистерия - мистериозни инвеститори, мистериозни потребители, всичко е една голяма мистерия, а най-мистериозно е къде отиват държавните пари ....

    Нередност?
  • 3
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 6
    • + 28

    Ако бяхме нормална държава, прокуратурата щеше да се задейства и съдът да обяви договорите с преференции за нищожни, а виновните лица, за ощетяване на потребителите да бъдат съдени. Защото тези договори най-малкото противоречат на конституцията. Но нормална държава няма и се отива на по-сложния вариант - насищане с ВЕИ без преференциални цени и постепенно изтласкване на тези, които са се вкопчили в преференциите. Няма проблем тези, които се откажат от преференции да си работят в една пазарна среда.

    Нередност?
  • 4
    blaster avatar :-P
    Blaster _
    • - 9
    • + 24

    Този "инвеститор" да не е онзи същия, който щеше да строи БелеНе сам.

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 7
    • + 33

    Наште ветрени асоциации наистина си вярват, че света ще стои на едно място и ще им плаща за допотопните перки.
    Китайците с този договор просто си запазват мощност за след време, когато ветрения ток няма да има нужда от никакви субсидии.
    Ако са успели да договорят, че няма да плащат за балансиране - това им стига.
    Защото до няколко години балансирането ще бъде най-значимия проблем пред ВЕИ индустрията. Ако имат поне малко пипе отказват се от всякакви субсидирани цени, натискат за либерализиране на пазара и изграждане на умни мрежи да намалят разходите за балансиране.

    Нередност?
  • 6
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 5
    • + 48

    От преди поне година усилено се говори, че цените на инсталирана мощност на 1КВ на перките са паднали под цената на ядрените централи. И това и в САЩ. И след като наистина цените на инсталациите много са паднали, колко му е някой, който произвежда тези инсталации, неговата държава го улеснява по много начини, ползва експортно кредитиране, да е стигнал до извода, че може и без субсидиите. Ако успее тук, това ще е ужасно добра реклама за цял ЕС.
    Капитал, омръзна ми някой да ми казва какво трябва да си мисля. Вие си поднесете безпристрастно фактите, пък ние, читателите да си правим изводите сами. Вместо коментари в някаква посока, можеше малко повече факти, да кажем каква е по - голямата картина, колко струват подобни проекти на инсталирана мощност по света и т.н.

    Нередност?
  • 7
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 9
    • + 10

    Новината звучи по-недостоверно от случката с мармота, завиващ шоколад в станиолче.

    Нередност?
  • 8
    nigel avatar :-|
    nigel
    • - 1
    • + 33

    т_, цената на мегават инсталирана мощност на перките отдавна е под цената на ядрените централи. В момента е съпоставима с цената на ТЕЦ-овете. Проблемът на електроенергийните системи с перките и фотоволтаиците не е в цената. Мисля че вече е крайно време всички да си набият в главите че електроенергията не е обикновена стока, която може да се прибере в склада и да се пусне на пазара когато е нужно. В бъдеще някоя голяма глава може да измисли и начин за евтино съхранение на големи количества, но засега единственото подобно нещо е ПАВЕЦ-а, а той изисква доста специфични теренни условия.
    Така че ако китайците по политически причини искат да построят такъв парк без преференциални условия - добре дошли. Само че никакви договори за задължително изкупуване - когато на системата и потрябва енергия диспечерите да ги включват, когато не - да продават където могат и ако системата има преносен капацитет.
    А колкото до инфраструктурата, не се връзвайте толкова. На парк 230 MW 5-6 милиона евро за подстанцията и 1-2 за присъединителен електропровод - голяма работа! Обещаните общински пътища пък са чакълирани пътища през нивите за достъп до перките - също не струват кой знае колко. Големите пари са в перките, но тях китайците ще платят на собствените си заводи. За нашите бетонджии далаверата ще е 1000 куб.м за фундамента на 1 перка, за монтажниците - теглене на стотина километра кабели през нивите.
    Виж ако НЕК/ЕСО ги изнудят да построят най-сетне още една подстанция 400 kV в района ще им излезе по-скъпо, но после нашите ще трябва да се мъчат с поддръжка на китайско оборудване :-(

    Нередност?
  • 9
    nigel avatar :-|
    nigel
    • - 2
    • + 34

    к_, едва сега обърнах внимание на поста ти. Всъщност балансирането не е проблем за след няколко години, а вече е пред нас. Проблемът е че в желанието да се натегнем пред регулациите на ЕС, а и да сключим бързо договори с "правилните хора" сегашните ВЕИ-та са присъединени без да имат такива задължения. Всъщност в договорите обикновено има клаузи че могат да бъдат изключвани при необходимост, но доколкото знам са така направени, че диспечерите ги изключват само в краен случай за да избегнат финансови претенции. А задължение за генериране на заявената предварително мощност независимо от наличието на слънце или вятър никой "не се е сетил". Така че тези приятели реално имат повече права отколкото задължения - задълженията остават за НЕК и в крайна сметка за клиента.

    Нередност?
  • 10
    seniorbb avatar :-(
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 31

    "Вместо преференции "-цитат от статията!
    В тая държава си отгледахме такива капиталисти, дето виреят само ако има "префернции"! Пазарният вятър ги помита като пепел!

    Нередност?
Нов коментар