🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се стопани на дивеча в три ловни участъка

Кандидатите трябва да имат служители със специализирано образование в областта

Стопани на дивеча се търсят за дивечовъдни участъци в областите Габрово и Велико Търново
Стопани на дивеча се търсят за дивечовъдни участъци в областите Габрово и Велико Търново
Стопани на дивеча се търсят за дивечовъдни участъци в областите Габрово и Велико Търново    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Стопани на дивеча се търсят за дивечовъдни участъци в областите Габрово и Велико Търново    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на земеделието и храните обяви конкурс за избор на фирми, които да стопанисват и ползват дивеча в три ловни бази в районите на Габрово и Велико Търново. Договорите с избраниците ще са за по 15 години, като заплащането към държавата ще е на годишна база. Кандидатите трябва да имат служители със специализирано образование в областта, пише в заповедите на земеделския министър Димитър Греков за конкурсите. Минималните годишни такси, от които тръгва наддаването, започват от малко над 5200 лв. без ДДС.

Лов, но не туризъм

Според заповедите на Димитър Греков стопани на дивеча се търсят за дивечовъдните участъци "Плачковци", "Свищов I" и "Кеси Кору", които се намират в областите Габрово и Велико Търново. Конкурсите ще се провеждат от Североцентралното държавно горско предприятие. Спечелилият кандидат ще стопанисва и ползва дивеча на територията на съответния ловен участък, но не и държавните туристически бази в него - ловни хижи и други.

Наддаването

Годишните такси, които ще плащат спечелилите кандидати, ще са именно за ползване на дивеча в съответния участък. Най-ниското стартово годишно плащане е за "Свищов I", където кандидатите не могат да слизат под 5207 лв. без ДДС. Малко по-висока е обявената първоначална такса за "Кеси Кору" край Велико Търново - 6021 лв. без ДДС. За най-големия участък - "Плачковци", обявената цена е над 24 500 лв. без ДДС годишно, става ясно от публикуваните документи. Информацията от Североцентралното горско предприятие показва, че в Плачковци се ловува благороден елен, сърна, дива свиня, муфлон и хищници. Среща се още дребен дивеч, предимно фазан, гривяк, гургулица. Ловният участък "Свищов I" обхваща остров в река Дунав срещу село Вардим, където се ловува едър дивеч. "Кеси Кору" край Велико Търново също е за едър дивеч. Преди две години бе обявен конкурс за този участък, но на него не се яви нито един кандидат.

Изискванията

Кандидатите в конкурса ще бъдат задължени да предоставят като банкова гаранция една годишна такса. Всеки, който желае да се яви на него, ще трябва да разполага със специалисти с лесовъдско образование и опит в областта. Изискванията към фирмите са още да не са в ликвидация и да нямат публични задължения. Не могат да се явяват и лица с присъди за престъпления против собствеността или стопанството освен случаите на реабилитация, се вижда още от заповедите. Класирането ще става на база предложената годишна такса, предвидените инвестиции и обещаните нови работни места. Крайният срок за оферти е 10 февруари.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dorko avatar :-|
    dorko

    Няма ли партизански внуци за тези тежки позиции? Всъщност, по-вероятно е да се заемат от кърджалии. Зер и те са експерти.

    Нередност?
  • 2
    beriya avatar :-P
    beriya
    • + 1

    До коментар [#1] от "dorko":

    Те от България избягаха, ти в гората ги търсиш.
    --------------------------------------------------------
    В сериозен тон- темата е интересна, щото от това което се вижда конфликта на интереси на някои места ще е неизбежен. Като цяло идеята не е лоша, но към момента последващите ефекти са с много въпросителни.

    Нередност?
Нов коментар