🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Произведено на село

Наредба ще разреши продажбите на храни направо от фермата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Да имаш крави, но да не можеш да продаваш мляко от тях. Звучи абсурдно, но в България е така. На фермерите е забранено да продават директно на клиенти - например яйца, сирене, домашна луканка и много други млечни и месни продукти собствено производство. Причината е, че законът отрежда на земеделските стопани единствено роля на доставчици на суровини.

През март тази година една новосформирана група от неправителствени организации, нарекла се Коалиция "Чиста храна, честен поминък", подхвана битка за промяна на статуквото. Земеделското министерство вече е готово с проект на наредба, която урежда специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход до краен потребител.

Как

Проектонаредбата определя количествата продукти, които земеделските стопани ще могат да продават (виж карето).

За да правят това директно, фермерите ще трябва да подадат заявление до регионалните служби на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК). Тези, които ще предлагат млечни продукти, трябва да приложат и протоколи от лабораторни анализи на суровото мляко. До месец след това експертите на ДВСК трябва да извършат проверка на място.

Има и редица изисквания за помещенията, където ще се произвеждат продуктите - да са изолирани от местата за отглеждане на животните. Стените, подът, вратите, прозорците, повърхностите да са от материали, които позволяват лесно почистване и дезинфекция. Да има топла и студена вода, а оборудването да бъде подходящо за работа с храни. Ако обектът отговаря на всички хигиенни изисквания и на условията за безопасност на продуктите, стопанинът ще получи право да продава директно и ще бъде вписан в публичен регистър.

Къде

Предвижда се директните продажби да се извършават в обособено помещение във фермата, където е произведен продуктът, или в местен обект за търговия на дребно, ако негов ползвател, наемател или собственик е производителят, друг фермер или сдружение на фермери, уточняват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

"По време на обсъжданията в работната група, заета с изготвянето на проектонаредбата, имаше мнения да се ограничат местата за продажби само в селото, където е фермата. Но кой ще си купи там, след като всички си произвеждат сами сирене например. Затова ограничението отпадна", разказва д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена". Той уточнява, че в последния вариант на проектонаредбата, одобрен от работната група, е записана и възможност за продажба до домовете на крайните потребители, както и на панаири и общински пазари за земеделски производители. Условието е доставката до пазарите да се извършва с хладилен микробус, а продуктите да се продават от хладилна витрина. "Нашите изисквания са по-строги от френските. Там фермерите продават на общинските пазари без хладилна витрина", уточнява Апостолов. Собственици на големи мандри обаче се обявиха против тази възможност и засега не е сигурно дали тя ще остане като вариант. "Защо голямата компания "Х" може да разнася мляко в хладилни камери от София до Варна, а дребният фермер не може да прави това в хладилен микробус", пита Стоилко Апостолов.

Колко ще струва

Най-сериозните разходи на фермерите, които искат да продават директно собствените си продукти, ще бъдат за помещение, което отговаря на изискванията, и за хладилни камери. Оборудването за преработка няма да е толкова голяма инвестиция, защото може да бъде и втора употреба.

"Ще са нужни и маркетингови усилия. Едва ли, поне в началото, фермерите ще могат да продадат произведеното още на другия ден. Не само защото покупателната способност на хората падна, но и заради първоначалното недоверие на купувачите", прогнозира Стоилко Апостолов.

Той е категоричен, че няма основания за притеснения за безопасността на продуктите, тъй като ДВСК няма да прави компромиси с това. На практика фермерите ще имат същите задължения като големите мандри - да водят дневници, да е ясен произходът на това, което се влага в продукта (95% собствено производство). Изрично се забранява употребата на генномодифицирани съставки.

Какво следва

Проектът на наредбата е подготвен, но се изчаква изменение и допълнение на Закона за храните, за да има правно основание за издаването й. От МЗХ обясниха, че скоро поправката ще бъде одобрена от правителството. На практика в закона се добавя текст, че министърът на земеделието и храните издава наредба, с която се уреждат специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Предложението за тази промяна трябва да бъде гласувано в парламента.

След това ще започне процедурата по вътрешноведомствено съгласуване на проектонаредбата. От МЗХ уточняват, че този процес трае месец и завършва с получаване на официалните становища от всички страни. Необходимо е време, в което ще бъдат отразени получените бележки и коментари.

После проектът на наредбата трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия. Процедурата отнема три месеца, в които другите страни членки и самата Европейска комисия биха могли да направят коментари и предложения, с които България е длъжна да се съобрази. Едва след това наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник и ще влезе в сила.

Очаква се, когато това стане след неизвестен брой месеци, потребителите да имат по-богат избор от продукти, при това на по-ниски цени заради липсата на посредници по веригата. А фермерите да получат възможност за повече приходи, с които да финансират своята дейност.

Какво и колко ще се продава

Проектонаредбата разрешава преработка на не повече от 200 литра сурово мляко на ден. За директната продажба на мед и пчелни продукти границата е 4000 кг. годишно. Продажбата на не повече от 2000 кг прясна и охладена морска и сладководна риба на година също ще бъде позволена. Определени са и месечни ограничения за директни продажби на кокошки (до 800), пуйки (до 100) и зайци (до 50), заклани във фермата. Разрешава се и продажбата на отстрелян дивеч, както и на колбаси собствено производство от животни, отгледани във фермата.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Планинар
    • + 48

    Бил съм на няколко пъти на поход в швейцарските Алпи. Говорим значи за еталона за точност и чистота Швейцария - държавата-люлка на фармацията и скъпите часовници. Там, на 2500 метра има високопланински мандри с вид на колиби. Същите, каквито са били и преди 200 години. Вътре - рафтове с птики кашкавал, етикет с цената и една касичка. Взимаш питката, пускаш парите и заминаваш. Ако това го имаше някъде в Родопа планина в България, родният чиновник щеше да се качи до там с хеликоптер и да го олепи с актове поне по 20 закона и наредби, между които задължително за липса на лиценз, за невнесен на членски внос към Камарата на млекопреработвателите със седалище на жълтите павета, за неплатени данъци и осигуровки със 7 отделни платежни нареждания и неподаване в срок на декларации 1 и 6 към НАП.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Турист
    • + 20

    Чудесен коментат на Планинар!
    Само да добавя, че Швейцария не е в Европейския съюз ... Това явно не им пречи да правят хубаво мляко и млечни продукти.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Посещавал
    • + 21

    Чудесни първи два коментара. Да допълня Турист - това че Швейцария не е член на ЕС не само не им пречи, но дори им помага. Няма друга страна с такива изисквания към храните и друг народ, който така да пази личното си спокойствие

    Нередност?
  • 4
    edin_gradinar avatar :-|
    Един Градинар
    • - 1
    • + 12

    Браво, дано да стане! Откога ги чакаме тия фермерски пазари! Иначе комунистите още от едно време откак обираха мандрите са хванали пазара и не мислят да го пускат, ама крайно време е вече да станем нормална европейска държавица. :)

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Бозайник
    • + 13

    От както се помня сутрин закусвам прясно мляко с какао и козунак, или нещо подобно. В магазина днес прясното мляко беше на цена между 1.95 - 2.15 лв. Доколкото знам млекопреработвателите изкупуват същото това мляко на цени между 30 до 40 стотинки/ако не греша/Значи до сега основното от цената отива в преработвателя, а за този който гледа и дои кравите оставаха жълтите стотинки. Дано да се приеме, въпреки че в момента лобитата на големите фирми в бранша сигурно яростно се борят против тази наредба.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Фермер
    • + 16

    Аз без наредба продавам сурово прясно краве мляко от 1992 година. Първата година ми беше много трудно, докато вляза в час какво е небходимо за да продавам млякото в добър вид и качество. Сега ми е много по лесно, затова приветствам направата на такава наредба и ще съм спокоен, че продажбата няма да е незаконна. Продавам го повече от три години по един лев, въпреки кризи и благоприятен пазар. Клиентите постояно ме търсят. По повод Швейцария, това ако е у нас НАП няма да успеят да ги санкционират, защото колибката щеше да е изчезнала, открадната , съсипана, изгорена и каквото ви дойде още на ум!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-?
    Потребител
    • + 7

    За пореден път държавата ще разрешава на хората да правят нещо,
    което кой-знае защо им е било забранено ... от държавата.
    Спомняте ли си за наредбите за :
    - "кривината" на краставицата;
    - или за "кръглостта" на домата.
    Няма начин и тук да не сложат някакво подобно ограничение.

    Нередност?
  • 8
    tsekata avatar :-|
    tsekata
    • + 4

    цялата работа е да се събира ДДС-то по веригата и да има монополен контрол върху стоките от първа необходимост. само в България разбира се - няма такава държава..

    Нередност?
  • 9
    basarova avatar :-P
    basarova1
    • + 2

    Tova e mnogo dobre,nai-posle se dava vuzmojnost na proizvoditelia da plasira sobstvenoto si proizvodstvo.Za6toto po princip pe4eliv6ite do sega sa prekupva4ite!

    Нередност?
  • 10
    stanimira avatar :-|
    Станимира
    • + 4

    много се радвам, че са успяли да се преборят с бюрократщината и интереса на големите фирми. в България вече има група хора, която цени местно произведеното и произведеното директно от фермата. както казва и един от коментиралите по-горе, и сега някои производители продават, но незаконно, а регламентирането ще доведе до по-добри стандарти, а и по-добри цени за производителя.

    Нередност?
Нов коментар